Messi megmutatta klasszisát és bemelegített a Real ellen…

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.10.21. 15:33
null
Messi főszerepet játszott a Ferencváros elleni győzelemben (Fotó: Török Attila)
Ritkán találkoznak magyar csapatok tétmérkőzéseken olyan szintű, klasszis labdarúgókkal, mint a minden idők legjobbjai közé sorolható argentin Lionel Messi. A keddi FC Barcelona–Ferencváros (5–1) mérkőzést ezért olyan szemmel is figyeltük – számolva minden labdaérintését, a passzait, a cseleit, a párharcait, a lövéseit –, miben mutatkozik meg a hatszoros aranylabdás argentin támadó zsenialitása, hogyan lehet ellene védekezni a magyar bajnok szintjén.

Ha csak azt nézzük, hogy a Ferencváros ellen az FC Barcelona öt gólja közül egyet szerzett Lionel Messi, azt is tizenegyesből, s emellett egy gólpassza volt, akkor azt is gondolhatnánk, nem játszott főszerepet a katalánok keddi sikerében. Viszont ha részletesen is megnézzük a Barca és Messi különböző mutatóit, akkor már láthatjuk, hogy ezúttal is valódi vezére volt csapatának, és nem véletlenül értékelte 10-esre a teljesítményét a játékosok egyéni statisztikái alapján osztályozó whosocred.com, amellett, hogy a Nemzeti Sport Online olvasóinál is az övé a legmagasabb osztályzatátlag a Barcából (7.24).

A whoscored.com osztályzatai
A whoscored.com osztályzatai

 

Szerepét talán az mutatja a legjobban, hogy a Barca öt góljából négyben is kiemelten szerepet játszott. Az első találatnál ő harcolta ki a tizenegyest, amit aztán értékesített is. A harmadik és a negyedik gól előtt az ő nevéhez fűződött a gólpasszt megelőző, a gólhelyzetet megteremtő kulcspassz, s az utolsó találat előtt ő passzolt az 5–1-es végeredményt beállító Dembéléhez.

MESSI LEGFONTOSABB STATISZTIKÁI
Passz: 57/54 jó, 95 százalék
A passzok iránya: 30 előre
(53%), 13 oldalra (23%), 14 hátra (24%)
Gólhelyzetet teremtő kulcspassz: 4
(abból 3 gól született)
Gólpassz: 1
Párharc: 15/10 megnyert, 66%
Csel: 9/8, 88%
Lövés: 7/4 kaput eltaláló
Gól: 1
Futásmennyiség: 7.359 km
uefa.com/NSO

Az uefa.com adatai szerint Messi 57 passzából 54 jó volt, ami kimagasló, 95 százalékos pontosságot eredményezett. Saját számításaink szerint Messi passzainak több mint fele (53 százalék) előre irányult. Kilenc bemutatott cseléből nyolc jó volt (89 %), 15 párharcából 10-et megnyert (66%), hétszer próbálkozott lövéssel, ebből négyszer találta el a kaput.

A Barca 388 pontos passzának 14 százaléka fűződött Messi nevéhez, míg a kaput eltaláló 11 lövésének (illetve fejesnek) a 36 százaléka. A keddi BL-mérkőzéseken egyébként a Barca vette célba a legtöbbször a kaput (22) és a legtöbbször is találta el (egyaránt 7 kaput eltaláló lövéssel az RB Leipzig, Dortmund, Rennes trió a második), míg a játékosok közül Messié a legtöbb kaput eltaláló kísérlet – megelőzve a három kaput eltaláló lövést jegyző Ansu Fatit (ugyancsak FC Barcelona), Erling Haalandot (Dortmund) és Marcus Rashfordot (Manchester United).

Ugyanakkor, amit még Messi játékáról, helyezkedéséről érdemes elmondani – és a Barca támadójátékáról is árulkodik –, hogy egyetlen olyan lövése sem volt az argentinnak, amikor a társaktól kapott indítással tudott volna a védelem mögé kerülni és a tizenhatoson belülről lőni. Márpedig egy középcsatártól – ami az FTC ellen Messi posztja volt – alapvetően ezt várná az ember.

Azt nehéz eldönteni, hogy ez most a Ferencváros védelmét dicséri, mert Blazicék le tudták zárni a Messihez vezető passzsávokat vagy inkább a Barca támadóira nézve kritika, hogy nem igazán tudták helyzetbe hozni a vezérüket – vagy nem is ez volt az elsődleges céljuk…

Az mindenesetre Messi klasszisát mutatja, hogy a társak hathatós támogatása nélkül is volt négy gólhelyzete, köszönhetően annak, hogy visszalépett a labdákért a középpályára, és gyors ritmusváltásokkal, azzal, hogy lendületből rávezette a védelemre a labdát, helyzetbe tudta hozni magát. Kérdés, hogy egy erősebb ellenféllel szemben – mint amilyen a Real lesz szombaton az el Clásicón – ez mennyire lesz működőképes. Messi már múlt héten, a Getafe ellen is el-elveszett középen, nem tudta azokat a gyors megindulásokat bemutatni, amik őt a szélről indulva általában jellemzik, ki is kaptak 1–0-ra. Persze, Messi középső szerepeltetésével lehet az is a célja Ronald Koeman vezetőedzőnek, hogy így elvonja a védelem figyelmét a szélekről és nagyobb területeket nyisson ezáltal a társaknak. Ez a Ferencváros ellen a második és a harmadik gólnál is bejött, a Getafe ellen viszont nem működött.

Ami az FC Barcelona–Ferencváros meccs kapcsán még egy érdekes tanulság, hogy az FTC egész jól állta a sarat addig, amíg mélyen a kapuja elé húzódva védekezett (gyakorlatilag kilenc mezőnyjátékossal védekezett, egyedül Nguen helyezkedett előrébb – a szerk.), próbálta lezárni a területeket. Viszont Szerhij Rebrov csapata rosszul jött ki abból, hogy Piquét kiállította a játékvezető és tizenegyesből sikerült szépíteni. Ugyanis 3–1 után az FTC érthető módon próbálta átvenni az irányítást, futott az eredmény után, csakhogy így területei nyíltak a Barcának a kontrákra és ezt a friss és gyors cserejátékosok, Ousmane Dembélé és Pedri révén ki is használták a hazaiak, hiába voltak emberhátrányban. Dembélé beállítása kimondottan nyerő húzásnak bizonyult, a francia a kapura sokkal veszélyesebben futballozott, mint a lecserélt Trincao.

A Ferencvárosnak jó tanulópénz volt a keddi mérkőzés, míg Lionel Messinek és az FC Barcelonának egy „bemelegítő edzés” a szombati, Real Madrid elleni ragadó előtt…

STATISZTIKÁK
BARCELONA
FERENCVÁROS     
22 (12) Kapura tartó lövés, fejes  8 (3)
12 (7) Kaput eltaláló lövés, fejes 2 (0)
5 (4) Szöglet 0 (0)
58 (62) Labdabirtoklás (%)  42 (38)
759 (388) Passzok száma  476 (194)
91 (88) Passzpontosság (%)  88 (80)
100.9 Futásmennyiség (km) 104.9
49 Labdaszerzés 44
7 (3) Szabálytalanság  15 (9)
0 Sárga lap 4
1 Piros lap 0


A zárójelben az 1. félidő adatai láthatók.
Forrás: uefa.com

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
G-CSOPORT

FC BARCELONA (spanyol)–FERENCVÁROS 5–1 (2–0)
Barcelona, Camp Nou, zárt kapuk mögött. Vezette: Schärer (svájci)
BARCELONA: Neto – Sergi Roberto (Firpo, 62.), Piqué, Lenglet, Dest – Pjanic (S. Busquets, 76.), F. de Jong – Trincao (O. Dembélé, 63.), Coutinho (Araújo, 71.), Fati (Pedri, 63.) – Messi. Vezetőedző: Ronald Koeman
FTC: Dibusz – Botka (Lovrencsics G., 77.), Blazic, Kovacevic, Civic (Heister 63.) – Haratin, Sigér D., Laidouni (Somália, 63.) – Isael, Zubkov (Mak, 71.) – Nguen (F. Boli, 71.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: Messi (27. – 11-esből), Fati (42.), Coutinho (52.), Pedri (82.), O. Dembélé (89.), ill. Haratin (70. – 11-esből)
Kiállítva: Piqué (69.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) 0–2 (Álvaro Morata 46., 84.)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította: Borbély László, Smahulya Ádám (szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) és Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik