Messi még a Messi? Szerintünk igen, de jön fel a Real és a Pool is

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.02.12. 11:42
null
Lionel Messi: főhajtás. Erősorrendünkben ismét fejet hajt a Barcelona előtt a mezőny, de hogy az elméletből lesz-é gyakorlat... (Fotó: AFP)
Elérkeztünk a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszához, ideje hát, hogy leporoljuk és frissítsük legutóbbi erősorrendünket, kollégáink és Szent Ágoston segítségével: előbbiek a szavazataikat, utóbbi az idézeteit adta cikkünkhöz.

 

16. (új) SCHALKE 04 19 pont

Épp azáltal tökéletesedik az ember, hogy fényt derít önnön tökéletlenségére.”

Nomen itt aligha lesz omen, azaz nem alakul ki egy City–Schalke 0–4 összesítés, ám emeljük meg a kalapunkat a gelsenkircheniek előtt, mert ahhoz képest, hogy 2017 nyarán a Bundesliga 10. helyén végeztek, nagyon szép a következő idénybeli ezüst és a mostani BL-vitézkedés. Hogy a fenti idézetet mi indokolta? A milliárdos elnök, Clemens Tönnies és emberei nagyon jól erősítettek tavaly, tulajdonképpen Thilo Kehrer és Benedikt Höwedes árából, mert Leon Goretzka és Max Meyer ingyen távozott, de a tudatos és a topcsapatokhoz képest visszafogott, ám átgondoltabb költekezésnek, majd Domenico Tedesco mester okos építkezésének hála (mert mindig a meglévő anyag a legolcsóbb) egy olyan csapatot állíthat ki az S04, amelyben messze a legkevesebbet a kapus, Ralf Fährmann játékjoga éri: tízmillió eurót.

15. (VISSZATÉRŐ) OLYMPIQUE LYON 43

„A csodák nem természeti törvényekkel állnak ellentmondásban, csupán azzal, amit a természetről tudunk.”

Vannak olyan ütközetek, amikor a közösség és a harcos saját elvárása is csak a tisztes vereség, a háton és fenéken keletkezett sebek elkerülése, a dicső bukás – nos, a Lyon is valahogyan így gondolhat a Barcelona elleni párharcra. De miért is ne okozhatna meglepetést a Lyon legalább egy mérkőzésen? Újra van az OL-nek klasszis kapusa (Anthony Lopes), rutinos a védelem, a középpálya közepén a Tanguy Ndombélé, Houssem Aouar potenciális világklasszis, a mesés Nabil Fekir, Memphis Depay szélsőpáros kapott egy erőcsatárt Moussa Dembélé személyében, Bruno Génésio mester pedig 2015 óta rakosgatja össze a csapatot. Minden adva van a csodához. Minden adva van a csodához?

14. (14.) FC PORTO 47

„A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.”

Mostanában odaszögezte magát a 14. helyre listáinkon a Porto, és ezt nyugodtan vehetjük dicséretnek: a kék-fehérek csak az elmúlt két évben 145 millió euróért adtak el játékosokat, ez idő alatt a saját utánpótlásból nem került fel nagy ígéret, és bombaüzletnek látszó vételként is „csak” a középhátvéd Éder Militaót mutathatják fel. Vele és a jobbhátvéd Joao Pedróval éledt újjá a mostanában hanyagol brazil és dél-amerikai vonal, de a kis kerettani visszaesés (ide nekünk egy ilyen kis hanyatlást...) ellenére az álomkezdő legolcsóbbja Iker Casillas előtt az Atlético Madridtól húszmillió euróért vett Óliver Torres. És egy továbbjutással mindenki értéke tovább nő.

13. (12.) AJAX AMSTERDAM 58

Uram, jobb utat tanácsoltál, mint amit engedélyeztél.” De: „Jobb a helyes úton sántikálva haladni, mint szilárd léptekkel téves irányba tartani.”

Nem sok esélye van az Ajaxnak a Real Madrid ellen, mondjuk ezt annak ellenére is, hogy a topcsapatok által körüludvarolt fiatalok (Matthijs de Ligt , Hakim Zijeh, André Onana, David Neres, Donny van de Beek, Kasper Dolberg, Nosszair Mazraui) milliókat srófolhatnak a nyári árukon és következő fizetésükön egy címvédő elleni villantással. A fenti listánkról hiányzik a Barcelonának már eladott, nyáron költöző Frenkie de Jong – a felsoroltak közül De Ligt, Mazraui és Van de Beek saját nevelésű, Onanát, Dolberget és De Jongot fillérekért vették (utóbbit egyenesen egy euróért), a többiek megsokszorozták értéküket – ugyan mostanában erősen spanyolosít a Real is, érezhetően két iskola ütközik meg itt. A várható eredménnyel.

12. (16.) AS ROMA 71

„Mindig tud adni, akinek a szíve szeretettel van tele. A szeretethez nem kell teli erszény.”

A legutóbbi erősorrendben az utolsó helyre futott be az előző BL-idényben becsülettel vitézkedő farkashad, amely most szenved a hazai ligában is, csak a hatodik helyen áll, az Atalanta mögött, a fő Juventus-üldözővé előlépő Napoli mögött 14 ponttal lemaradva. Inog a kispad Eusebio Di Francesco alatt, de egy továbbjutás most aranyat érhet. Na jó, aranyat nem, de lendületet és önbizalmat igen, ám ne feledjük, hogy Robin Olsen, Diego Perotti, Cengiz Ünder és Patrik Schick is sérült éppen. De éppen a legutóbbi idényben bizonyította be legutóbb a Roma, hogy a szív többet ér a pénznél...

11. (13.) TOTTENHAM HOTSPUR 100

Benned égnie kell annak, amit lángra akarsz lobbantani másokban.”

A londoni sarkantyús alakulat akár példaként is állítható minden klub elé: 2018 nyarán egyetlen játékost sem vásárolt, a télen is csak eladta Moussa Dembélét és kölcsönadta Georges-Kevin N'Koudout, de ez nem meglepő, mert az elmúlt tíz évben nagyjából annyit költött az emberpiacon, mint amennyi bevételre szert tett. Ehhez képest a keret összértéke meghaladja a 800 millió eurót – zseniális! De nem aranyakkal megszórt ez az út, lásd a csapat vitrinjében a legújabb trófeát, a 2008-as angol Ligakupát. Most versenyben áll a csapat a bajnoki címért, de nem neki áll a zászló, a BL-ben ellenben simán a legjobb nyolc közé juthat. Nem lenne esélyesebb nála a Dortmund, ha Harry Kane és Dele Alli egészséges lenne...

10. (8.) ATLÉTICO MADRID 109

Az ember természetes vágyódással szereti az örömet is, az igazságot is, de mindegyiket gyakran rossz helyen keresi.”

Diego Simeone a maga kőkemény, kíméletlen futballjából kihozta a maximumot: egy bajnoki cím, egy Európa-liga-arany és két BL-döntő. Az argentin mester az elmúlt pár évben többször is drágán mellényúlt a transzferpiacon (Kévin Gameiro, Luciano Vietto, Nico Gaitán), miközben Vitolo, Thomas Lemar, Nikola Kalinic és Diego Costa is keresi a csúcsformáját; de ami a fő, nem tud megújulni az Atlético, az erőfutballal nem lehet mindenkit bedarálni: ha saját fegyverével áll szemben a gárda, és kellene a kreatív futball, akkor gyakran döcög a piros-fehér harci szekér. A legutóbbi nyolc mérkőzéséből csak hármat nyert meg a csapat, az utolsó kettőt (a Betis és a Real Madrid ellen) elveszítette, a hazai kupából kiverte Costáékat a Girona. Nos, éppen ilyen helyzetekből indulva szoktak meglepetést szerezni Simeonéék.

9. (5.) BORUSSIA DORTMUND 135


Az igazi barátság feltételezi a szeretetet, mely a gyengédséghez vezet el, a bizalmat, mely nem aggodalmaskodik barátunk hűtlenségének lehetőségén, a szabadságot, amely nem fél kimondani a maga véleményét, az egybetartozás érzését, amely nagylelkűen tud adni, és örömmel elfogadni.”

El kell fogadniuk a legnagyobb BvB-rajongóknak is: a Dortmund legszebb virágszálait rendre learatják a leggazdagabb klubok, ha sokáig náluk marad egykadupul, mint Marco Reus vagy Mario Götze, annak megvan a miértje, ugyanakkor szerencsés kézzel igazolva (Paco Alcácer, Axel Witsel, Manuel Akanji, Abdou Diallo) és aranyszemmel felfedezve (Jadon Sancho, Christian Pulisic) egy egészen erős és egy egészen jövedelmező klubot lehet működtetni. Amely mostanában csak álmodott a Bundesliga-aranyról és a nemzetközi sikerekről, a BL-ben a legjobb nyolc közé jutással el is érne a maga határaira. Legalább lesz energia arra, hogy odahaza végre elkeseredett harcra kényszerítse a Bayernt.

8. (11.) MANCHESTER UNITED 144

Háttal álltam a világossághoz, arccal a megvilágított tárgyakhoz, természetes, hogy így arcom, mely a megvilágított dolgokat szemlélte, világosságot nem kaphatott.”

Évek óta nem tud megújulni José Mourinho, a nagy sikerek elmaradása után is csak megszorította sisakja szíját, újabb és újabb vesztes ütközetekbe lovallva saját magát és környezetét, olyan volt már egyesek szerint a nagy portugál, mint az első világháború fafejű tábornokai. Utóda, Ole Gunnar Solskjaer végre nyugalmat és tiszta lelket vitt a csapathoz, és ugyan sokan hitték, hogy alábbhagy majd a kezdeti lendület, az egykori ártatlan arcú gólvadász alatt a hullámvölgyet egy döntetlen jelentette – tíz győzelem között. Elfogadnák ezt a norvégmintát egy életre az MU-sok... És mintha a futballistenek visszamosolyogtak volna a BL-ben is Solskjaerre, lásd lentebb.

7. (7.) BAYERN MÜNCHEN 150

Lelki nyugalmunknak négy zavarója van: a vágy, az öröm, a szomorúság és a félelem.”

Egészen jól meglenne mostanában a Bayern, ha nem lenne a BL: odahaza a bajor bőrnadrágnak párja nincs, nem csúfítja el az az egy-két sörfolt, ami a hazai kupából löttyent rá, azonban a szurkolók és vezetők újabb BL-aranyat követelnek. Joggal, a keret bombaerős, csak éppen az új mesterre, Niko Kovacra mintha nagy lenne Jupp Heynckes hátrahagyott kabátja, ellenben a nagy mellényt felvette néhány alapember, és az ilyesmit még a Bayern sem teheti meg büntetlenül. A Bundesligában például öt ponttal vezet előtte a Dortmund, a mi listánkon sem szoktuk a József Attila-i A hetedik te magad légy! refrént idézgetni a München miatt. Ennek ellenére nagyon rosszul járhat a Liverpool, ha azt hiszi, most lerohanhatja a németeket.

6. (4.) PSG 158

Ha többé nem tisztelik az igazságot, vagy akár csak kicsit is csökken a becse, minden dolog kétségessé lesz.”

A szegény ember számára van abban némi vigasz, ha látja hasra esni a luxuskocsiból kiszálló gazdagot: a PSG a BL nagyszínpadára lépés előtt évről évre beleakad mostanában a biztonsági övbe. Az a bizonyos nüansz most Neymar és Edinson Cavani sérülése lehet, pedig Thomas Tuchelék nagyon óvatosak voltak, talán a korábban kidőlt brazil miatt is sok csillagot pihentettek a Bordeaux ellen, a támadónégyest Christopher Nkunku, Moussa Diaby, Cavani és Eric Maxim Choupo-Moting alkotta, az uruguayi gólgép azonban képes volt megsérülni egy (minden fél számára) büntető elvégzése közben. Igaz, az MU-n így is átverekedheti magát a PSG, ám a továbbiakban, ha felépül is a dél-amerikai álomduó, Adrien Rabiot kiesése és a kiegyensúlyozatlan csapatszerkezet nem az ő BL-sikerüket ígéri.

5. (9.) REAL MADRID 170

Éppen nem nagy dolog elkezdeni a jót. Azt be is végezni, egyedül ez teszi az embert tökéletessé.”

Santiago Solarit százmilliók irigylik, mint mindenkit, aki egy topcsapat kispadján ül, és a sokak által fanyalgással fogadott argentin mester egyre összébb rázza a sokszorosan is vezér nélkül maradó Realt, az Atlético Madrid idegenbeli legyőzése és a Barcelona ellen idegenben elért döntetlen, no és az azelőtti öt diadal (tizenhárom rúgott góllal) fényes bizonyítéka a jó formának. Éppen a Barca elleni csúfos kudarc után süllyedt ősszel a kilencedik helyre odahaza a Real, ekkor bukott meg Julen Lopetegui – a következtetéseket levonták az NSO pontozói is.

4. (6.) LIVERPOOL 193

„Szeressük embertársunkat, vagy azért mert jó, vagy azért, hogy jó legyen.”

Ezt az mondatot akár Jürgen Klopp, napjaink talán legemberarcúbb menedzsere is mondhatta volna, aki egészen biztosan Szent Jürgenusz lesz, ha BL-aranyra vezeti a Liverpoolt. Már tavaly sem sok hiányzott ehhez, és idén sem rosszabb a csapat, amely egy mérkőzéssel kevesebbet játszva annyi pontot gyűjtött, mint a Premier League-éllovas Manchester City. Hogy mi kell az aranyakhoz? Jó szerencse, semmi más…

3. (3.) JUVENTUS 195

„Az a szeretet, amely véget ér, sohasem volt igazi.”

Bár hatalmas ellentábora van, és a Real Madrid nagyszámú hívei közül is sokan ellene fordultak, Cristiano Ronaldo szokása szerint nem foglalkozik a „károgókkal”, némi kis akklimatizálódás után szép lassan a kardja alá hajtja a Serie A-t. Gondolhatjuk, micsoda vágy él benne, hogy sorozatban negyedszer is BL-győztes legyen, újabb rekordot megdöntve! A télen nem erősödött, nem gyengült a Juventus, meghúzott egy Martín Cáceres, Mehdi Benatia cserét a védelemben, Gonzalo Higuaínt postafordultával Londonba száműzte. Ugyan hiányzik majd a kapuból a nagy Gianluigi Buffon, a Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini kettős sem siheder már, de óriási előny a Juvének a csapatzöm összeszokottsága (CR mellett csak a jobbhátvéd Joao Cancelo új ember), és az, hogy a tavaszi szezonban a hazai bajnokságban finoman szólva is lazíthat majd a BL-ütközetek előtt...

2. (2.) MANCHESTER CITY 216

Az emberek utaznak, hogy csodálkozzanak a hegyek magasságán, a tenger óriás hullámain, a folyók hosszú kanyarulatain, az óceánok mérhetetlen kiterjedésén, a csillagok mozgásán az égen, és csodálkozás nélkül mennek el önmaguk mellett.”

Véleményünk szerint akkor lett korszakos, a Premier League-t utcahosszal megnyerő csapat az összevásárolt Cityből, amikor Pep Guardiola visszavett az ötletszerű pénzszórásból, a meglévő erőkre támaszkodva kimondottan a hiányposztokra kezdett el igazolni, és egyáltalán nem világsztárokat. Az már nem az ő hibája, hogy a klasszisságtól messze álló labdarúgókért is ötvenmillió eurókat kell fizetni… Tavaly nyáron már csak Rijad Mahrez érkezett, és ő sem kimondottan a kezdőbe. A törvényszerű kisebb visszaesés után a Chelsea legyalulása jelezte: készen áll a City a tavaszi kihívásokra, a címvédés előtt is a fő cél talán a BL-arany.

1. (1.) BARCELONA 232

Te a hegyek magasát, (...) az óceán partjait és a csillagok vonulását csodálod, de megfeledkezel arról, hogy az emberi léleknél nincs csodálatosabb.”

Ha nincs is csúcsformában (nem is feltétlen most kell ezt kifutnia magából), a Barcelona továbbra is a BL legnagyobb esélyese, elsősorban természetesen Lionel Messi miatt. Tavaly minden csapatrészt megerősített a vezetőség, a 2017-es nagy költekezést folytatva, a télen két középső védő (Jeison Murillo, Jean-Clair Todibo) és egy tapasztalt támadó (Kevin-Prince Boateng) érkezett, ám gólerős középcsatár és balhátvéd nem. Sokba kerülhet tehát egy sérüléshullám a Barcának, és az sem lehet eltagadni, hogy Messi az idény végére már 32 éves lesz – természetesen most még ereje teljében száll harcba a BL-sikerért. Egymaga ő sem nyerhet aranyat, de ha társai nem betliznek, sőt öten-hatan a legszebb formájukat mutatják, akkor nemcsak a mi listánk élén végez majd a Messi Corporation.

UEFA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ

1. MÉRKŐZÉSEK
Február 12., kedd

21.00: Manchester United (angol)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: M4 Sport)
21.00: Roma (olasz)–Porto (portugál) (Tv: Spíler2)
Február 13., szerda
21.00: Ajax (holland)–Real Madrid (spanyol) (Tv: M4 Sport)
21.00: Tottenham Hotspur (angol)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Spíler2)
Február 19., kedd
21.00: Liverpool (angol)–Bayern München (német)
21.00: Lyon (francia)–Barcelona (spanyol)
Február 20., szerda
21.00: Schalke 04 (német)–Manchester City (angol)
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–Juventus (olasz)

VISSZAVÁGÓK
Március 5., kedd
21.00: Real Madrid (spanyol)–Ajax (holland)
21.00: Borussia Dortmund (német)–Tottenham Hotspur (angol)
Március 6., szerda
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Manchester United (angol)
21.00: Porto (portugál)–Roma (olasz)
Március 12., kedd
21.00: Manchester City (angol)–Schalke 04 (német)
21.00: Juventus (olasz)–Atlético Madrid (spanyol)
Március 13., szerda
21.00: Bayern München (német)–Liverpool (angol)
21.00: Barcelona (spanyol)–Lyon (francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik