Mancini: Nincs esélyünk továbbjutni

Vágólapra másolva!
2012.11.21. 14:34
null
Mancini ugyan nem adja fel a mai meccset, ám úgy véli, csapata már nem juthat tovább (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája D-csoportjának ötödik fordulójában Manchester City–Real Madrid rangadót rendeznek. Az angolokat irányító Roberto Mancini már nem sok esélyt lát a továbbjutásra, de fontosnak tartja a mérkőzést, míg José Mourinho szívesen tér vissza korábbi sikerei színhelyére, Angliába. Az Ajaxnál és a Dortmundnál egyaránt sorsdöntő meccsre készülnek, és mindkét félnek a három pont megszerzése a célja.

 

MANCHESTER CITY (angol)–REAL MADRID (spanyol)

Most vagy soha? A Manchester City az utolsó szalmaszálat ragadhatja meg a továbbjutás szempontjából, ha ma este legyőzi a Real Madridot a játéknap rangadóján. Amennyiben ez nem sikerül, a Manchester City a 2011–2012-es szezon után idén sem jut a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában. Roberto Mancini legénysége az angol bajnokságot még veretlenül vezeti, ám a BL-ben rá sem lehet ismerni a csapatra: a hazai pályán elkönyvelt két döntetlen mellett idegenben mindkét meccsüket elveszítették a „kékek". Azonban nem elhanyagolható tény, hogy a Manchester City immáron 19 hazai nemzetközi kupamérkőzés óta veretlen.

A mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón a manchesterieket irányító Roberto Mancini elmondta, nem sok esélyt lát a továbbjutásra.

„Megpróbálunk nem foglalkozni a ránk nehezedő teherrel, de amikor egy csapat győzelmi kényszerben játszik, elkerülhetetlen, hogy nyomás legyen rajta. Nem sok esélyt látok a továbbjutásra, de fontos lenne jó teljesítményt nyújtani. A kezdetektől fogva tudjuk, hogy nehéz csoportba kerültünk, az első két meccsen szerzett egy pont pedig még nehezebbé tette a helyzetünket” – nyilatkozta Mancini.

„A világ egyik legjobb csapata, a Real Madrid ellen fogunk játszani. Szeretnénk jó munkát végezni, jól játszani és nyerni. Azt hiszem, Cristiano Ronaldo jelenléte mindegyik mérkőzésen nagy hatással bír. Bárki, aki egy vagy két gólt lő meccsenként, hihetetlen játékos, és alaposan figyelnünk kell rá. Persze a Real Madrid nem csak Ronaldóból áll” – hangsúlyozta az olasz szakember, aki ezek után sem kacérkodott a „királyiakat” dicsérő jelzőkkel.

„Véleményem szerint a Barcelona és a Real Madrid a világ két legjobb csapata, amikor ellenük játszol, tizenegy topjátékosra van szükséged. Ronaldo, Benzema, Di María, Özil, Xabi Alonso – mindannyian a vesztedet okozhatják. A Madrid szinte mindegyik meccsén három-négy gólt szerez, de a foci azért szép, mert néha az ilyen csapatokat is legyőzöd. Gratulálok Mourinhónak, hogy ebben a korban már száz Bajnokok Ligája-mérkőzésen ülhetett a kispadon. Ez nagy dolog. De ez a mérkőzés nem Mourinho és Mancini csatája lesz, hanem a játékosoké. Ők sokkal fontosabbak, mint a két edző” – zárta mondandóját Mancini.

A 47 esztendős menedzser biztosan nem számíthat Gaël Clichy, James Milner, Jack Rodwell és Micah Richards játékára, míg Mario Balotelli szerepvállalása hátsérülése miatt erősen kérdőjeles.

A spanyol bajnokságban a legutóbbi öt mérkőzését sikerrel megvívó Real Madrid pontszerzés esetén már továbbjuthat csoportjából. A madridiakat irányító José Mourinho jó érzésekkel tér vissza a szigetországba, elmondása szerint remekül érezte magát angliai edzősködése idején.

„Mindig is azt mondtam, hogy szerettem Angliában dolgozni, és egyszer szívesen visszatérnék ide. Tudom, hogy itt mindig nehéz mérkőzések várnak ránk, mert a szurkolók maximálisan kiállnak a csapatuk mellett. De én élvezem ezt, és azt hiszem, a játékosok is szívesen futballoznak Angliában” – kezdte Mourinho.

„Úgy gondolom, normális dolog, ha egy nagy csapat nem nyeri meg a Bajnokok Ligáját, mert más együttesek, akiknek ugyanez a vágyuk, szintén képesek ugyanarra a teljesítményre. Ha a Real Madrid elveszíti a döntőt, esetleg elvérzik az elődöntőben vagy a negyeddöntőben, akkor az azért lesz, mert ilyen a futball. De ha a csoportkörben esel ki, azt már nehezebb feldolgozni és megérteni. A Manchester City tavaly kiesett a BL ezen szakaszában és azt hiszem, ez most sem lesz másként – gázolt a manchesteri szurkolók lelki világába, ám formált reális véleményt Mourinho. – Ha Madridban nyertek volna az első mérkőzésen, akkor most egy másik történet lenne, de fantasztikusan reagáltunk az akkor történtekre, és végül megszereztük a három pontot.”

A José Mourinho vezette szakmai stáb nem számíthat a sérüléssel bajlódó Marcelo, Michael Essien és Gonzalo Higuaín játékára, ugyanakkor tagja a mérkőzésre készülő keretnek a második számú csapatot erősítő Gyenyisz Cserisev.

AJAX (holland)–BORUSSIA DORTMUND (német)

Az Ajax továbbjutási reményeinek életben tartásáért, a Borussia Dortmund a biztos továbbjutásért, az eredmények kedvező alakulása esetén a biztos csoportelsőség kiharcolásáért lép pályára a 20.45-kor kezdődő mérkőzésen.

A holland bajnokságban negyedik helyen álló Ajax vezetőedzője, Frank de Boer szeretné, ha élveznék a játékot, ugyanakkor tudja, a mérkőzésnek óriási tétje van.

„Ez egy »mindent vagy semmit« mérkőzés lehet, de ugyanúgy a saját játékunkat szeretnénk játszani, mint az eddigi csoportmeccseken. A Real Madrid elleni hazai meccs kivételével mindig jól teljesítettünk” – vélekedett a holland szakember.

„Mindig nehéz hazai pályán nyerni, de hiszünk magunkban. Megpróbáljuk tovább nyújtani a német csapatok elleni jó sorozatunkat – tizenhárom hazai mérkőzésen tizenkét győzelem a német gárdák ellen –, és tovább akarunk jutni a csoportból. Tudjuk, hogy ennek a mérkőzésnek döntő szerepe lesz ebben. Ha lesz esélyünk támadni, akkor megpróbálunk gólt szerezni, ám ha úgy érezzük, hogy az utolsó tíz percben meg kell őriznünk a döntetlent, akkor arra fogunk összpontosítani. A fő célunk azonban a három pont megszerzése” – szögezte le Frank de Boer.

Az Ajaxban biztosan nem lép pályára a vállsérüléssel bajlódó Ryan Babel, míg a Zwolle elleni, november 11-i bajnokin ágyéksérülést szenvedett Toby Alderweireld játéka kérdéses.

A csoport első helyén álló Dortmund vezetőedzője, Jürgen Klopp kijelentette, nem a döntetlenre fognak játszani az Ajax otthonában.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon nehéz mérkőzés elé nézünk. Az első találkozón láttuk, hogy az Ajax milyen erős csapat. Igyekszünk a saját játékunkat játszani, nem az egy pontért lépünk pályára” – mondta Klopp.

A szakvezető dicsérte kollégáját, a játékosként fényes karriert befutó Frank de Boert.

„Játékosként csodáltam Frank de Boert, edzőként is hasonlóan remek képességekkel rendelkezik. Ő hozta vissza az Ajaxot a legmagasabb szintre. Úgy gondolom, hogy a holland csapat és a mi szereplésünk is meglepetést szolgáltatott a csoportban” – tette hozzá Klopp.

A német szakember abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem nehezítik sérülések a dolgát, így mindegyik játékosa a rendelkezésére áll.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
D-CSOPORT, 5. FORDULÓ
MANCHESTER CITY (angol)–REAL MADRID (spanyol)
Manchester, Etihad Stadium, 20.45 (tv: Digi Sport 1). Vezeti: Rocchi (olasz)
A várható kezdőcsapatok:
Manchester City: Hart – Zabaleta, Kompany, Nasztaszics, Kolarov – Yaya Touré, Javi García – David Silva, Agüero, Nasri – Dzeko. Menedzser: Roberto Mancini
Real Madrid: Casillas – Arbeloa, Pepe, S. Ramos, Coentrao – Khedira, X. Alonso – Di María, Özil, C. Ronaldo – Benzema. Vezetőedző: José Mourinho
AJAX (holland)–BORUSSIA DORTMUND (német)
Amszterdam, Amsterdam ArenA, 20.45 (tv: Digi Sport 2). Vezeti: Proenca (portugál)
A várható kezdőcsapatok:
Ajax: Vermeer – Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind – S. de Jong, C. Poulsen, C. Eriksen – Schöne, Boerrigter, Fischer. Vezetőedző: Frank de Boer
Borussia Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer – Gündogan, S. Bender – Grosskreutz, Reus, Götze – Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 4 2 2 6–4 +2 8
2. Real Madrid 4 2 1 1 10–7 +3 7
3. Ajax 4 1 1 2 6–8 –2 4
4. Manchester City 4 2 2 6–9 –3 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik