Klopp megtörné a Real Madrid uralmát, Zidane triplázna – út a BL-döntőig

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.25. 14:24
null
Már csak egy fontos kérdés maradt a BL-szezonra: a Real Madrid vagy a Liverpool?
A Real Madrid és a Liverpool szombat este Kijevben csap össze egymással a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében. Egyik gárda útja sem volt zökkenőmentes, ám Zidane és Klopp is kiválóan kezelte a csapat körül felvetődő problémákat, s a két együttes teljesen megérdemelten jutott be a fináléba.

A REAL MADRID ÚTJA A DÖNTŐIG

Nem mondhatni, hogy halálcsoportba került volna a királyi gárda, amelyet spanyol bajnokként és a Juventus elleni finálé győzteseként az első kalapból a Borussia Dortmunddal, a Tottenhammel és a ciprusi APOEL-lel sorsolták össze a H jelű négyesbe. Ám azt is túlzás lenne kijelenteni, hogy Zidane gárdájának „ki volt kövezve az út” a továbbjutáshoz, elvégre a BVB jelentős nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik, míg a Spurs Mauricio Pochettino irányításával az angol élvonal egyik meghatározó csapatává vált az utóbbi években.

Cristiano Ronaldónak az ősszel a La Ligában érezhetően nem ment, a BL-ben viszont nagyszerűen teljesített, szárnyalása mindazok ellenére rányomta a bélyegét a Real Madrid produkciójára, hogy a blancók a bajnokságban többször is csak szenvedtek.

Az APOEL elleni hazai (3–0), majd a Dortmund elleni idegenbeli (3–1) siker után a Tottenham alaposan megtréfálta a Realt, előbb elcsent egy pontot a Bernabéuból (1–1), majd Angliában 3–1-re legyőzte a spanyolokat, akik a fiaskót ciprusi kiütéssel (6–0), majd a BVB elleni 3–2-es diadallal feledtették – igaz, a Real Madrid sokak nagy meglepetésére csak a második helyen ment tovább a H-csoportból. A Spurs elleni halovány teljesítmény után gyakorlatilag leírták a madridiakat, mondván, az együttes mentálisan szétesett, s Zidane nem képes kézben tartani a csapatot.

2017 novembere – romokban a Real Madrid (Fotó: AFP)
2017 novembere – romokban a Real Madrid (Fotó: AFP)


Cristiano Ronaldo mindenesetre remekelt, a hat csoportmeccsen összesen kilenc gólt szerzett!

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Tottenham
6
5
1

15– 4
+11
16
2. Real Madrid
6
4
1
1
17– 7
+10
13
3. Dortmund 6
2 4 7–13 –6 2
4. APOEL 6
2 4 2–17 –15 2

A Real Madrid csoportmeccsei
Real Madrid–APOEL 3–0 (C. Ronaldo 12., 51. – 11-esből, S. Ramos 61.)

Borussia Dortmund (német)–Real Madrid (spanyol) 1–3 (Aubameyang 54., ill. Bale 18., C. Ronaldo 50., 79.)
Real Madrid (spanyol)–Tottenham Hotspur (angol) 1–1 (C. Ronaldo 43. – 11-esből, ill. Varane 28. – öngól)
Tottenham–Real Madrid 3–1 (Alli 27., 56., Eriksen 65., ill. C. Ronaldo 80.)
APOEL (ciprusi)–Real Madrid (spanyol) 0–6 (Modric 23., Benzema 39., 45+1., Nacho 41., C. Ronaldo 49., 54.)
Real Madrid (spanyol)–Borussia Dortmund (német) 3–2 (Mayoral 8., C. Ronaldo 12., L. Vázquez 81., ill. Aubameyang 43., 48.)

Az elmúlt években már-már szokásossá vált a vád, hogy a Real a „könnyebb úton” jutott a fináléig – nos, ez most biztosan nem igaz, elvégre a királyiak a nyolcaddöntőben a B-kvartettben csoportelső, a szezon előtt Neymarral, valamint Kylian Mbappéval erősítő Paris Saint-Germaint kapták.

Zidane összekapta a korábban szedett-vedett, jobbára nem kifejezetten meggyőző játékkal előrukkoló csapatot és megmutatta: a Real Madridot sosem lehet leírni! Olyannyira nem, hogy a blancók kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel könnyedén kiütötték a sorozatból a PSG-t, hogy aztán a negyeddöntőben megismétlődhessen az előző kiírás döntőjének visszavágója, a Real ugyanis a Juventust kapta meg a legjobb nyolc között.

NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Real Madrid (spanyol)–PSG (francia) 3–1(C. Ronaldo 45., 83. – az elsőt 11-esből, Marcelo 86., ill. Rabiot 33.)
VISSZAVÁGÓ

PSG (francia)–Real Madrid (spanyol) 1–2 (Cavani 71., ill. C. Ronaldo 52., Casemiro 80.)
Továbbjutott: a Real Madrid, kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel.

Nos, Zidane alakulata ezúttal sem vallott szégyent, persze tegyük hozzá, a torinóiak ellen roppant meleg volt a pite, az idegenbeli 3–0-s siker után ugyanis a visszavágón Spanyolországban a Juve ledolgozta háromgólos hátrányát (!), a ráadásban azonban egy óriási vitát kiváltó tizenegyes (és Gianluigi Buffon kiállítása) utáni góllal a Madrid pontot tett a párharc végére, és 4–3-as összesítéssel a legjobb négybe jutott.

NEGYEDDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Juventus (olasz)–Real Madrid (spanyol) 0–3 (C. Ronaldo 3., 64., Marcelo 72.)
VISSZAVÁGÓ
Real Madrid (spanyol)–Juventus (olasz) 1–3 (C. Ronaldo 97. – 11-esből, ill. Mandzukic 2., 37., Matuidi 61.)
Továbbjutott: a Real Madrid,
4–3-as összesítéssel.

Szedjük is elő ismét CR-t, aki a PSG elleni tripla után ezúttal is három találattal (na meg egy gólpasszal) segítette csapatát, kulcsszerepet vállalva ezzel a továbbjutásban – Ronaldo ráadásul sorozatban 11. BL-meccsén volt eredményes, ami abszolút rekord.

Óriási balhé a Juventus–Real Madrid meccsen, pengeélen táncolt Zidane csapata (Fotó: AFP)
Óriási balhé a Juventus–Real Madrid meccsen, pengeélen táncolt Zidane csapata (Fotó: AFP)

S hogy aztán végképp senki ne mutogathasson, hogy a Real Madrid számára milyen könnyű út vezetett a fináléig, az elődöntőben a gárda megkapta a Bayern Münchent, melyet Németországban legyőzött 2–1-re, még ha nem is meggyőző teljesítménnyel vagy szép játékkal.

A visszavágón a németeknek muszáj volt menniük, jobban is játszottak a Madridnál, ám Karim Benzema duplája elég volt ahhoz, hogy a spanyolok 4–3-as összesítéssel a döntőbe jussanak – egymás után harmadszor, ráadásul az előző két fináléjukat meg is nyerték!

ELŐDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Bayern München (német)–Real Madrid (spanyol) 1–2 (Kimmich 28., ill. Marcelo 44., Asensio 57.)
VISSZAVÁGÓ
Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) 2–2 (Benzema 11., 46., ill. Kimmich 3., James Rodríguez 63.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 4–3-as összesítéssel.

Zinédine Zidane megmutatta, hogy a formaidőzítés mestere, óriási hullámvölgyből rántotta ki csapatát (januárban Marcelo például azt mondta: „Szomorúak és idegesek vagyunk, úgy érezzük, mintha egy süllyedő hajón lennénk. Amióta a klubnál vagyok, ehhez hasonlót még nem nagyon tapasztaltam.”), hogy aztán egészen a Bajnokok Ligája döntőjéig elvezesse! A francia mestert a gála hidegen hagyja, számára csak az eredmény a fontos – noha a La Ligában a Real csak a 3. helyen végzett a 2017–2018-as szezonban, a BL-ben megállíthatatlannak tűnik.

Cristiano Ronaldo végleg rácáfolt azokra a kritikusokra, akik szerint a portugál a kulcsfontosságú összecsapásokon „csöndes” maradna – a klasszis támadó 15 gólt szerzett a jelenlegi BL-kiírásban, ami a sorozat örökranglistáján a harmadik legtöbb.

Az első két helyen is CR van, a 2013–2014-es idényben 17-szer volt eredményes, a 2015–2016-osban 16-szor…

A LIVERPOOL ÚTJA A DÖNTŐIG

Mi mással kezdhetnénk az összefoglalót, mint Jürgen Klopp egyik csodaigazolásával: Mohamed Szalahhal! Az egyiptomi támadó tavaly júliusban 42 millió euróért szerződött az AS Romától a Poolhoz, ám ekkor még aligha sejtette bárki, micsoda kincsre lelt Klopp.

Jürgen Klopp legnagyobb fogása? (Fotó: Twitter/LFC)
Jürgen Klopp legnagyobb fogása? (Fotó: Twitter/LFC)


Mert nyugodtan kijelenthetjük, a Liverpool idénye Szalahról szólt főként – no persze azért ne ragadjunk le egy személynél, Klopp ugyanis olyan félelmetesen jól működő gépezetet rakott össze, melynek bizony ugyanúgy kulcsszereplője Dejan Lovren, James Milner vagy épp Roberto Firmino.

SELEJTEZŐ, PLAYOFFKÖR
ELSŐ MÉRKŐZÉS

Hoffenheim (német)–Liverpool (angol) 1–2 (Uth 87., ill. Alexander-Arnold, 35., Nordtveit 74. – öngól)
VISSZAVÁGÓ
Liverpool (angol)–Hoffenheim (német) 4–2 (Emre Can 10., 21., Szalah 18., Firmino 63., ill. Uth 28., S. Wagner 79.)
Továbbjutott: a Liverpool, kettős győzelemmel, 6–3-as összesítéssel

A Liverpool kapcsán persze egyből jöhetnénk azzal, hogy a Klopp-alakulat a Hoffenheim elleni sikerrel megvívott BL-selejtező után az E jelű, nem túl acélos négyesbe került a Szpartak Moszkva, a Sevilla és a Maribor mellé. Hiába a gyengébb névsor, a Pool nem idította jól a csoportkört, otthon ikszelt a Sevillával, idegenben meg az oroszokkal. Aztán „kiszakadt a gólzsák”, amit a Maribor szenvedett meg, s a liverpooliak két meccsen tíz gólt rámoltak be a szlovén együttesnek.

A Sevilla elleni második találkozón is jött egy hármas, ám ennek ellenére csak egy ponttal mehettek haza Kloppék, a Szpartak ellen viszont egy hetessel igen szépen lezárták a csoportkört – a Liverpool 12 ponttal megnyerte a négyest, ráadásul hat találkozón 23 gólt szerzett.

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Liverpool 6 3 3 23– 6 +17 12
2. Sevilla 6 2 3 1 12–12 0 9
3. Szpartak Moszkva 6 1 3 2 9–13 –4 6
4. Maribor 6 3 3 3–16 –13 3

A Liverpool FC csoportmeccsei
Liverpool (angol)–Sevilla (spanyol) 2–2 (Firmino 21., Szalah 37., ill. Ben Yedder 5., J. Correa 72.)

Szpartak Moszkva (orosz)–Liverpool (angol) 1–1 (Fernando 23., ill. Coutinho 31.)
Maribor (szlovén)–Liverpool (angol) 0–7 (Firmino 4., 54., Coutinho 13., Szalah 19., 40. Oxlade-Chamberlain 86., Alexander-Arnold 90.)
Liverpool (angol)–Maribor (szlovén) 3–0 (Szalah 49., Can 64., Sturridge 90.)

Sevilla (spanyol)–Liverpool (angol) 3–3 (Ben Yedder 51., 60. – a másodikat 11-esből, G. Pizarro 93., ill. Firmino 2., 30., Mané 22.)
Liverpool (angol)–Szpartak Moszkva (orosz) 7–0 (Coutinho 4., 15., 50. – az elsőt 11-esből, Firmino 19., Mané 47., 76., Szalah 87.)

Januárban senkit sem lepett meg, hogy az FC Barcelona többhónapos csábítgatás után pontot tudott tenni a Philippe Coutinho-mizéria végére, és megvásárolta a Liverpooltól a brazil klasszist, akinek a távozása látszólag óriási űrt hagyott maga után. Klopp viszont – fittyet hányva a kritikusokra – a középpályás helyére nem vásárolt, ellenben meghökkentő összegért, több mint 78 millió euróért szerződtette Virgil van Dijket, a Southampton holland válogatott védőjét!

A német szakember húzása igencsak jól sült el: a kezdeti hullámzó támadójáték hatékonysága gyorsan fellendült, a Mohamed Szalah, Sadio Mané, Roberto Firmino hármas kiválóan kiegészítette egymást, a korábban inkább védekezőbb stílusú James Milner többet foglalkozott a támadásokkal – utóbbi kapcsán nem árt megjegyezni, hogy az angol futballista ebben a BL-kiírásban összesen kilenc Liverpool-gólt készítette elő, és ezzel az elitsorozat 2003–2004-es idényben bevezetett formájában első játékosként érte el ezt a mennyiséget.

A LEGTÖBB GÓLPASSZ EGY BL-IDÉNYEN BELÜL
9: James Milner (Liverpool), 791 perc, 2017–2018
8: Wayne Rooney (Manchester United), 765 perc, 2013–2014
Neymar (FC Barcelona), 797 perc, 2016–2017
Roberto Firmino (Liverpool), 966 perc, 2017–2018
7: Ryan Giggs (Manchester United), 605 perc, 2006–2007
Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain), 793 perc, 2012–2013
Xavi (FC Barcelona), 971 perc, 2008–2009

Szürke eminenciásból asszisztkirály – James Milner (Fotó: AFP)
Szürke eminenciásból asszisztkirály – James Milner (Fotó: AFP)


Az FC Porto elleni 5–0-s első meccs után a másodikon már izzadni sem kellett a továbbjutásért, a negyeddöntő sorsolásakor viszont jött a sokk: a Liverpool megkapta a Premier League-ben hengerlő Manchester Cityt!

NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
FC Porto (portugál)–Liverpool (angol) 0–5(Mané 25., 53., 85., Szalah 29., Firmino 69.)
VISSZAVÁGÓ

Liverpool (angol)–FC Porto (portugál) 0–0
Továbbjutott: a Liverpool, 5–0-s összesítéssel.

A liverpooliakat sokan egyértelmű vesztesnek könyvelték el a párharc előtt, ám Kloppot nem zavarta, hogy esélytelennek vélik csapatát, a német szakember megmutatta, hogy az ő gépezete képes megálljt parancsolni a City hihetetlen formában lévő támadóinak! A Pool otthon végül csodálatos futballt játszva 3–0-ra „kioktatta” Guardiola gárdáját, hogy aztán a visszavágón is lefocizza ellenfelét! Amit senki sem várt, a Liverpool kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel ment tovább a legjobb négy közé!

NEGYEDDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

Liverpool (angol)–Manchester City (angol) 3–0 (Szalah 12., Oxlade-Chamberlain 21., Mané 31.)
VISSZAVÁGÓ
Manchester City (angol)–Liverpool (angol) 1–2 (Gabriel Jesus 2., ill. Szalah 56., Firmino 77.)
Továbbjutott:
a Liverpool, kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel.

Az elődöntőben következhetett a Barca ellen bravúrt végrehajtó AS Roma. Az olasz együttes játékosai képtelenek voltak megbírkózni a liverpooli támadószekcióval: az első találkozón a Pool már 5–0-ra is vezetett, ám Szalah sérülése (és lecserélése) után a Roma a hajrában szerzett gyorsan két gólt, amivel életben tartotta reményeit a továbbjutást illetően.

Egészen félelmetes formában a Firmino, Szalah, Mané támadóegység (Fotó: AFP)
Egészen félelmetes formában a Firmino, Szalah, Mané támadóegység (Fotó: AFP)


Persze sok esélyt senki sem adott a rómaiaknak, s a Pool nem is hibázott a visszavágón. Noha a Roma 4–2-re győzött, Jürgen Klopp alakulatának döntőbe jutása egy percig sem forgott veszélyben.

ELŐDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Liverpool (angol)–Roma (olasz) 5–2 (Szalah 35., 45., Mané 56., Firmino 62., 69., ill. Dzeko 81., Perotti 85. – 11-esből)
VISSZAVÁGÓ

Roma–Liverpool 4–2 (Milner 15. öngól, Dzeko 52., Nainggolan 86., 94. – 11-esből, ill. Mané 9., Wijnaldum 26.)
Továbbjutott: a Liverpool, 7–6-os
összesítéssel.

A Coutinho távozásával papíron meggyengült támadóegységgel kapcsolatban jegyezzük is meg gyorsan, hogy a 2017–2018-as BL-sorozatban összesen 46 gólt szerzett, amivel megdöntötte a Barca 1999–2000-es rekordját, a gránátvörös-kékek abban a kiírásban 45-ször voltak eredményesek.

A liverpooli Mané (9), Firmino (10), Szalah (10) hármas ráadásul átadta a múltnak a BBC (Benzema, Bale, Cristiano Ronaldo) csúcsát – a Real Madrid támadósora a 2013–2014-es idényben összesen 28 gólt szerzett, míg a Pool triója eddig a pillanatig 29-et.


Jürgen Klopp húzásai egyelőre egytől egyig bejöttek: Simon Mignolet padozatatása Loris Karius javára, Coutinho eladása, Van Dijk megvétele, Andy Robertson beépítése vagy épp a 19 esztendős Trent Alexander-Arnold bedobása a mély vízbe.


Ez persze nem jelenti azt, hogy a Liverpool már a zsebében érezheti a Bajnokok Ligája-serlegét, sőt! A másik oldalon a Real Madrid áll, melynek keretében csak úgy sorakoznak a sztárok, Zidane mester pedig nagyon jól tudja, mi kell egy BL-döntő megnyeréséhez.

Az előzetesek alapján a Real az esélyesebb, ám a pályán két hihetetlenül erős csapat, az oldalvonal mellett pedig két nagyszerű tréner feszül egymásnak. Egy biztos: Zidane-nak „nem ízlik” a Klopp-féle agresszív, támadó stílus, amit a német szakember kihasználhat, ugyanakkor a liverpooliak hátul sem hibázhatnak, Cristiano Ronaldóék ugyanis egyből büntetnek.


MÁJUS 26., SZOMBAT

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ, KIJEV
20.45:
Real Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol) (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik