Isten, túlvilági lény, a világ legjobb játékosa

Vágólapra másolva!
2010.04.07. 10:47
null
Lionel Messi, az ellenfél és a futballszerető milliók egyaránt fenékre ültek kedd este (Fotó: Action Images)
A nemzetközi szaksajtó teszi a dolgát, az újságírók egymást túllicitálva próbálják szavakba önteni a világfutball megfejthetetlen titkát, a mesebeli Messi-jelenséget. A Barcelona argentin támadójának kedd esti négy gólja után nem meglepő, hogy a jellemzések mind egy irányba, az emberfeletti tulajdonságokkal megáldott lények mennyei birodalma felé mutatnak. Talán csak a madridi lapok maradnak a földön, távolságtartásuk nyilván összefügg a hétvégi Real Madrid–Barcelona spanyol bajnoki rangadóval. Rövid nemzetközi lapszemle a Barcelona–Arsenal labdarúgó BL-negyeddöntő (4–1) másnapján.

„Messi isten alászállt a mennyből, hogy megajándékozzon bennünket egy csodálatos szólóesttel és négy góllal" – írja a „Meeessi!" címlappal megjelenő barcelonai sportlap, az El Mundo Deportivo, amely a madridi Bernabéu Stadion felé vezető úton láttatja Messit, emlékeztetve, hogy a hétvégi bajnoki mellett ott lesz a BL idei döntője is.

„Messi maga a futball. Immár ő a főnök a világ labdarúgásában" – írja a szintén Katalóniában megjelenő újság, a Sport, „MegaMessiről" áradozva.

A madridi Marca azon töpreng: „Hogyan lehetne megfékezni ezt a fickót, akinek térdei előtt ott hever az egész világ?" –, s mivel egy montázson ott látható Messi és Cristiano Ronaldo egymásnak fordított arcképe, nem nehéz kitalálni, mire gondolt a szerkesztő.

A szintén madridi AS ekképp ír: „Ez a játékos rettegésben tartja az egész világot. Egymaga tette a földdel egyenlővé az Arsenalt, már negyven gólnál jár". A gólszám valójában 39, de az AS talán borúlátó, és már a Real elleni szombati teljesítményét is beleszámította...

A Barcelona következő ellenfele az Internazionale lesz a BL-ben, így érdemes egy pillantást vetni az olasz sajtóra is. „A sztratoszférából érkező Messi egyedülálló show-t produkált a Camp Nou-ban" – írja a milánói La Gazzetta dello Sport.

A római Corriere dello Sport szerint „itt az új Maradona", az elődöntő „Inter–Messi meccs" lesz, míg a Tuttosport megjegyzi: „Ciklon sepert végig az Arsenalon".

Az argentin sajtó sem garasoskodik. „Amit ő játszik, az több egyszerű futballnál. Ő a világtörténelem legjobb játékosa. Egykor büszkén mondogatjuk majd az unokáinknak, hogy nekünk megadatott látni őt a pályán" – írják a Buenos Aires-i Olé tudósítói. Szójátékuk szerint Messi „mindenkit fenékre ültetett" (a „culé", azaz „fenék" kifejezést hagyományosan a Barca szurkolóira használják).

A francia L'Équipe – amelynek címlapját természetesen a Bordeaux és a Lyon ma esti BL-negyeddöntője uralja – első oldalán így foglalja össze a lényeget: „Messi! Messi! Messi! Messi!", belül pedig a legjobb, tízes osztályzattal díjazza a négygólos argentin támadó teljesítményét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik