Iniesta: Minél előbb meccset, hogy javíthassunk!

Vágólapra másolva!
2010.09.14. 12:33
null
Andrés Iniesta szerint a játék a megfelelő gyógyír a vereség okozta sebekre (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája mai programjában megkezdi szereplését a sorozat egyik mindenkori nagy esélyese, a 2006-os és 2009-es győztes FC Barcelona. A katalánok a görög Panathinaikoszt fogadják, és reményednek abban, hogy amilyen rosszul végződött a főpróba, olyan sikeres lesz a kedd esti előadás.

A Barca játékosai valamilyen okból nem voltak önmaguk, de nem aggodalmaskodni kell, hanem jobban végrehajtani a feladatokat. A korábbi diadalok nem jogosítanak fel újabbakra – nagyjából így summázható Josep Guardiola vezetőedző véleménye az újonc Hérculestől szombaton hazai pályán elszenvedett bajnoki vereségről (0–2), illetve annak feldolgozási módjáról. Ez utóbbiról Andrés Iniesta, a csapat egyik vezéregyénisége is elmondta a magáét:

„Ha az ember veszít, alig várja, hogy újból pályára léphessen és a győzelem ízével feledtesse a kudarc keserűségét – mondta a sokat látott középpályás a keddi BL-csatára készülvén. – Hazai bemutatkozás következik egy olyan sorozatban, amelyikben egyetlen csapat sem engedhet meg magának túl sok hibát. A Bajnokok Ligájának mindig úgy vágunk neki, hogy kötelességünk megpróbálni megnyerni, ám pontosan tudjuk, hogy a Panathinaikosz elleni meccs csak egy apró lépés a Wembleyig vezető hosszú úton."

TÉNYEK, SZÁMOK
A BARCELONA
…mind az öt alkalommal győzött, nem is kevés góllal, amikor görög klub volt a vendége európai kupameccsen.
…az 1999–2000-es idénytől sorozatban kilencszer győzelemmel kezdte a BL-csoportkört, azonban tavaly az Inter vendégeként 0–0-t játszott.
 
A PANATHINAIKOSZ
…11 alkalommal vizitált Spanyolországban európai kupameccsen, és tíz vereség mellett egy döntetlent ért el.
…a 2001–2002-es idényben nyújtotta az egyik legjobb teljesítményét a BL-ben, a negyeddöntőben a Barcelona állította meg.

Visszatérve a szombati bajnoki fiaskóra, Guardiola szerint az egyik fő tanulság az, hogy még egy olyan kaliberű gárda is, mint a Barcelona, rendkívül törékeny: elég egyetlen „munkafolyamatban" alulteljesíteni (például szombaton a gyors támadásépítésben), és máris veszélybe kerül az eredmény. Ezzel együtt a tréner nem veszítette el a hitét játékosaiban:

„Még ha úgy fordulnak is a dolgok, hogy pocsék idénybe bonyolódunk, akkor sem kezdek kételkedni ezekben a futballistákban. Tavaly elképesztő hitelt szereztek maguknak, nyertek hat trófeát, s eléggé ismerem őket ahhoz, hogy tudjam: mindig a legjobbat akarják kihozni magukból, és fáj nekik minden egyes vereség."

A katalán lapok úgy vélik, a szombaton a kispadon kezdő Xavi, Busquets és akár Pedro is bekerülhet a kezdő tizenegybe, sőt azt sem tartják kizártnak, hogy erre a fontos mérkőzésre visszatér a sérüléséből lábadozó Carles Puyol. Ám akárcsak ő, a hétvégén arcsérülést szenvedő Gerard Piqué sem teljesen egészséges, azaz elképzelhető, hogy Éric Abidal újra a védelem közepén kap szerepet.

A vendég Panathinaikoszban több spanyol, illetve spanyolországi tapasztalatokkal felvértezett légiós található: Luis García egyenesen a Barca akadémiáján érlelődött nemzetközi klasszissá, együtt az FCB mai csillagaival, Puyollal, Xavival, Iniestával és Víctor Valdésszel.

„Mindig nagy-nagy örömmel térek vissza, hiszen sok barátom él itt, a stadion gyönyörű, amelyben különleges élmény Bajnokok Ligája-mérkőzést játszani. Remélem, most is az lesz. Mindenki tudja, milyen erős a Barcelona, mennyire nehéz ellene játszani, mégis abban bízom, hogy képesek leszünk kilencven percen át összeszedetten futballozni és ez elégnek bizonyul a győzelemhez" – mondta a 32 esztendős egykori Barca-játékos, aki jelenlegi athéni csapattársával, a gólgyáros Djibril Cissével együtt tagja volt a Liverpool 2005-ös BL-győztes alakulatának.

A csoport másik mérkőzésén a dán bajnok FC Köbenhavn az orosz címvédő Rubin Kazanyt fogadja. Mindkét együttes másodszor vesz részt a BL csoportkörében, az FCK a 2006–2007-es idény után tér vissza, a Rubin pedig a tavaly megkezdett – és a Barcelonában aratott 2–1-es győzelemmel emlékezetessé tett – kalandját folytatja.

D-CSOPORT 
BARCELONA (spanyol)–PANATHINAIKOSZ (görög)
Barcelona, Camp Nou, 20.45 (tv: TV2, élő). V: Rizzoli (olasz)
A várható kezdőcsapatok:
BARCELONA: Víctor Valdés – D. Alves, Piqué, Puyol, Abidal – Mascherano, Busquets, Xavi – Messi, Villa, Iniesta. Vezetőedző: Josep Guardiola
PANATHINAKOSZ: Corvasz – Marinosz, Kante, Boumsong, Vintra – Gilberto Silva, Karagunisz – Leto, Luis García, Govou – D. Cissé. Vezetőedző: Nikosz Niopliasz
 
FC KÖBENHAVN (dán)–RUBIN KAZANY (orosz)
Koppenhága, Parken Stadion, 20.45. V: Einwaller (osztrák)
A várható kezdőcsapatok:
FC KÖBENHAVN: Wiland – Zd. Pospech, Ottesen, Antonsson, Wendt – Claudemir, Kvist, Nörregaard, Vingaard – Grönkjaer, Ndoye. Vezetőedző: Staale Solbakken
RUBIN: Rizsikov – Kuzmin, César Navas, Ansaldi, Orehov – Noboa, Natko, Kaszajev, Carlos Eduardo – Kornyilenko, Martins. Vezetőedző: Kurban Bergyijev
 
KÖVESSE AZ EREDMÉNYEK ALAKULÁSÁT AZ NSO–N!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik