Iksz a nápolyi pokolban; Agüero a 93. percben döntött

Vágólapra másolva!
2011.10.18. 22:45
null
A Napoli szurkolóin semmi sem múlt (Fotó: Reuters)
A Bajnokok ligája A-csoportjában mindkét mérkőzés sokáig hasonló forgatókönyv szerint alakult. A Bayern München korai góllal vezetett a Napoli otthonában, de Holger Badstuber öngóljával egyenlített az olasz gárda, és az eredmény már nem változott. A Manchester City–Villarreal meccsen ugyancsak a vendégek vezettek, a hazaiak egy öngóllal egyenlítettek, ám a végén érkezett Sergio Agüero, aki eldöntötte a három pont sorsát.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik nemzet csapata nyeri meg a 2011–2012-es Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

NAPOLI–BAYERN MÜNCHEN 1–1

Nápolyban a Maradona-korszak óta nem volt akkora futball-láz, mint a Bayern München elleni keddi BL-meccset megelőzően.

Ezt jelzi, hogy már a találkozó előtt megdőlt az eddigi nápolyi bevételi rekord. A 60240 eladott belépő 2.4 millió eurós bevételt jelent a klubnak, és ez az összeg megelőzi a VfB Stuttgart elleni, 1989-es UEFA-kupa-döntőn beszedett, ma 2360500 eurónak megfelelő pénzt (4.57 milliárd líra).

A nápolyi állapotokról sokat elárul a Nemzeti Sport helyszínen tartózkodó tudósítójának, Csillag Péternek a meccset megelőző hangulatjelentése: „Nehéz szavakba foglalni, mit jelent a nápolyiak számára a mai mérkőzés. A városban lépten-nyomon tapasztalni, miként emelték a magasba a nyolcvanas évek végének nápolyi hősét, Diego Maradonát. Hamsík, Lavezzi és Cavani meze mellett a boltokban mindenhol ott lóg az ötvenéves argentin bálvány meze is. Az egyik belvárosi sikátorban oltárt is emeltek a tiszteletére."

Hiába azonban a nagy várakozás, a fantasztikus hangulat, a mágikus hármasnak is nevezett, fent említett hazai támadósor, a vezetést a bajorok szerezték meg.

A nápolyi találkozót megelőzően 1108 perce gólt nem kapó, legutóbbi tíz tétmeccséből kilencet megnyerő Bayern München a 2. percben Jerome Boateng keresztlabdája után, a középen teljesen üresen kilépő Toni Kroos 12 méteres lapos lövésével jutott előnyhöz. Ez volt a bajorok 33. szerzett gólja azóta, hogy legutóbb, még augusztus 7-én gólt kaptak a Mönchengladbach ellen 1–0-ra elveszített találkozón.

A kapott gól talán egy kicsit megfogta a hazaiakat, ugyanis a nápolyi szurkolók által várt lendületes akciók várattak magukra. Sőt, egy veszélyes Boateng lövéssel növelhette volna előnyét a Bayern, ám Morgan De Sanctis bravúrral védett.

Az, hogy mégsem 0–1-gyel vonultak a csapatok a szünetre, elsősorban a jobb oldalon elfutó Christian Maggiónak, és a beadásából becsúszva a saját kapujába találó Holger Badstubernek volt köszönhető – a Bayern-védő öngóljával a kevés helyzetet hozó első 45 perc után 1–1 volt az állás. A bajorok kapusa, Manuel Neuer 1147 perc után kapott gólt.

A második félidő elején ismét előnyhöz juthatott volna a Bayern, de Mario Gomez gyengén elvégzett tizenegyesét megfogta De Sanctis. A bajorok azt követően jutottak büntetőhöz, hogy Mario Gomez távoli lövése Paolo Cannavaro kezéről vágódott le. Azért volt érdekes a helyzet, mert az első játékrészben Bastian Scweinsteiger kezére is rápattant a labda a tizenhatoson belül, de azt nem vette észre a játékvezető.

A vendégeknek a kihagyott büntetőn kívül is volt helyzetük, Thomas Müller négy méterről nem találta el a kaput az elé pattanó labdából.

Az utolsó fél órára ellaposodott a mérkőzés. A 86. percben Schweinsteiger ugyan eldönthette volna a meccset, de gyenge lövését védeni tudta De Sanctis.

Az eredmény már nem változott, a döntetlennel – a játék képét, a több müncheni helyzetet tekintve– a hazaiak lehetnek elégedettek.

NAPOLI–BAYERN MÜNCHEN 1–1

Marchena öngóljával egyenlített a City (Fotó: Reuters)
Marchena öngóljával egyenlített a City (Fotó: Reuters)

MANCHESTER CITY–VILLARREAL 2–1

A csoport másik mérkőzése sok szempontból hasonlított a nápolyi találkozóhoz. Először is abban, hogy nagyon korán vezetést szereztek a vendégek. A 4. percben Giuseppe Rossi 17 méterről leadott lövése kipattant Joe Hartról, a kapu előtt helyezkedő Cani pedig gólra váltotta a helyzetet.

A vendégek a gól után sem álltak vissza, de a Manchester City fokozatosan így is fölénybe került, és a félidő hajrájában egy öngóllal – akárcsak a Napoli – egyenlíteni tudott. Marchena – Badstuberhez hasonlóan – a szélről érkező beadást becsúszva továbbította a saját kapujába.

A második félidőben a gól előtt középre passzoló Alekszandar Kolarov egy hatalmas, felső kapufás gólt szerzett, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot.

Hiába birtokolta többet a labdát a Manchester City, kicsit úgy tűnt, hogy a hazaiakat irányító Roberto Mancini nem találta el a megfelelő kezdőcsapatot, jobbára csak erőlködtek a kék mezesek. Az olasz szakember már a 40. percben cserélt, a statisztikák szerint mindössze hússzor labdába érő Adam Johnsont (a kapus Joe Hart ugyanennyi idő alatt csak kilencszer kevesebbet ért a labdába) Gareth Barry váltotta.

Serigo Agüero a 62. percben lépett pályára csereként, de a Roberto Mancini által kívánt átütő erőt az ő beállása sem hozta meg.

A legközelebb a Cityből Edin Dzeko állt a gólhoz, de a hajrában a legnagyobb helyzetét is elpuskázta (közelről, teljesen tisztán a kapu mellé fejel). És amikor már úgy tűnt, hogy marad az 1–1-es döntetlen, jobb oldali beadás után Agüero közvetlen közelről betalált, góljával győzött a City, és ez a három pont a folytatásban még sokat jelenthet az angol csapatnak. Ezzel a Villarreal lett az első spanyol csapat, amely a csoportkörben első három meccsét egyaránt elveszítette.

MANCHESTER CITY–VILLARREAL 2–1
BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
NAPOLI (olasz)–BAYERN MÜNCHEN (német) 1–1
Nápoly, San Paolo Stadion, 60 240 néző. Vezette: Olegário Benquerenca (portugál)
Gólszerző: Badstuber (39. – öngól), ill. Kroos (2.)
MANCHESTER CITY (angol)–VILLARREAL (spanyol) 2–1
Manchester, City of Manchester Stadion, 43 326 néző. Vezette: Královec (cseh)
Gólszerző: Marchena (43. – öngól), Agüero (93.), ill. Cani (4.)
AZ ÁLLÁS
1. Bayern München 3 2 1 5–1 +4 7
2. Napoli 3 1 2 4–2 +2 5
3. Manchester City 3 1 1 1
3–4 –1 4
4. Villarreal 3 3 1–6 –5 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik