Hatalmas siker az ifi BL-ben! Az U19-esek között is megéri a tavaszt a magyar bajnok

Vágólapra másolva!
2022.11.02. 15:55
null
Nagy küzdelem jellemezte a találkozót (Fotó: Árvai Károly)
Az UEFA Ifjúsági Ligában hazai pályán harcolta ki a továbbjutást az MTK, amely az első félidőben rengeteg helyzetet kihagyott, mégis hátrányba került, aztán a másodikban többször is a szerencse mentette meg a kapuját a góltól, de 2–1-es összesítéssel ott lehet tavasszal a főtáblán.

IFI BL, BAJNOKI ÁG, 2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
MTK BUDAPEST–ASDOD (izraeli) 0–1 (0–1)
Budapest,
Hidegkuti Nándor Stadion, 400néző.Vezette:Manuhosz (görög)
MTK BUDAPEST:
Csenterics – Varga D., Matvijiv, Vidnyánszky, Merényi – Szőke G., Lépő – Horváth A. – Molnár Á., Barkóczi (Vasvári, 83.), Kovács Mátyás
Gólszerző:
Juszupov (42.)
Továbbjutott:
azMTK,2–1-gyel

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európa-ligában parádézó ferencvárosi felnőttcsapat után az MTK U19-es együttese is kieséses szakaszba jutott az európai kupaporondon, méghozzá az ifjúsági Bajnokok Ligájában! Balogh Béla vezetőedző csapata szerda délután 1–0-ra kikapott az izraeli Asdodtól, de 2–1-es összesítéssel így is bejutott a sorozat tavaszi kieséses szakaszába. Magyar csapat előzőleg sohasem élte meg a tavaszt az ifi BL 2013 óta íródó történetében, korábban a Puskás Akadémia, a Budapest Honvéd és az MTK is a bajnoki ág második köréig jutott. Ezúttal viszont sikerrel vette ezt az akadályt a kék-fehér együttes, így a Ferencváros mellett még egy magyar csapatnak szoríthatunk a tavasszal a nemzetközi porondon.

Az MTK magabiztosan várhatta a találkozót, mert az első mérkőzésen 2–0-ra győzött Izraelben, az első körben pedig kapott gól nélkül, 4–0-s összesítéssel jutott tovább a lett Jelgava ellen. Balogh Béla vezetőedző egyetlen helyen sem változtatott az idegenbeli találkozót megnyerő csapaton, ezúttal is ugyanazzal a kezdő tizeneggyel álltak ki a kék-fehérek, mint Asdodban. Bár ingyenes volt a belépés, a délután négy órai kezdés nem kedvezett a szurkolóknak, de így is jó volt a hangulat a Hidegkuti Nándor Stadionban, néhány vendégdrukker is feltűnt a lelátón.

Barkóczi Benedek helyzetével indult az összecsapás, majd néhány perccel később a túloldalon Ravid Abergel lövése után épphogy a kapu fölé ment a labda. Aggodalomra adott okot, hogy egy-két gyors passzal az izraeliek többször a hazai védelem mögé tudtak kerülni, de aztán szép lassan kezdte átvenni az irányítást az MTK. Molnár Ádint alig öt perc leforgása alatt kétszer is megtapsolták a szurkolók. A 18 éves szélső előbb a jobb oldalon kavargatott, majd a lövését épphogy védte a kapus, nem sokkal később pedig a bal oldalról érkező, erősen bepasszolt labda után lőtt a jobb alsó sarok mellé. Jó iramban zajlott az összecsapás, és jót tett a mérkőzésnek, hogy a vendégek sem álltak be védekezni, nem kontrákra rendezkedtek be, hanem bátran támadtak. Igaz, ennek az MTK drukkerei aligha örültek. Merthogy hiába volt több nagy helyzetük a hazaiaknak, az első félidő végén a fehér mezben futballozó Asdod került előnybe. Azért is volt ez különösen bosszantó, mert nagy hiba előzte meg a gólt. Jurij Matvijiv könnyelmű volt a saját tizenhatosa előtt, Elija Gedahun elvette tőle a labdát, a jobb oldalról középre passzolt, s Jan Juszupov közelről a kapuba lőtt.

Az első félidőben jobban játszott az MTK, ám a vezetés megszerzése után a második félidőt magabiztosabban kezdték a vendégek. Előbb távoli lövést kellett védenie Csenterics Adriánnak, majd kiváló kiugratás után Gedahun elvitte a labdát a kapus mellett, ám annyira kisodródott, hogy éles szögből már nem tudta a kapuba lőni. Veszélyesebben, jobban játszott az Asdod, alig húsz perc volt hátra, amikor újabb ziccert rontottak az izraeliek, közel jártak a második gól megszerzéséhez. A végén Barkóczi Bendek helyett a magas, jó testfelépítésű Vasvári Zoltán állt be, aki szöglet után majdnem az első labdaérintéséből gólt fejelt. A végén Kovács Mátyás is egyenlíthetett volna, és bár ez nem jött össze, az MTK 2–1-es összesítéssel továbbjutott.

Balogh Béla vezetőedző együttese a tavasszal a BL-ág valamelyik csoportmásodikjával játszhat a 16 közé jutásért, az Ajax, a Porto, az Internazionale és a Sahtar Doneck csapatát is megkaphatja.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. perc: Vége a meccsnek, óriási küzdelemben, 2–1-es összesítéssel az MTK jutott tovább az Ifjúsági Ligában. 0–1

90+4. perc: Hihetetlen helyzet maradt ki a vendégek kapuja előtt, három az egyben támadott az MTK, Vasvári azonban elönzőzte, bár Ariha nagyot védett.

90+4. perc: A veszett fejsze nyelét igyekszik megragadni az Asdod, támadnak, de egyelőre jól áll a lábán a hazai védelem.

90+2. perc: A fellazult asdodi védelem lehetőséget adott az MTK-nak ellentámadásra, de nem sikerült igazi gólhelyzetet kialakítani.

90. perc: Négy perc a hosszabbítás.

89. perc: Gedahun pörgette fel magának, majd lőtte el még a levegőből, erő kevés volt a lövésben, Csenterics védett.

88. perc: Kovács cselezett be a tizenhatoson belülre, a passzát Hováth egy védőbe lőtte, a kipattanót Kovács lőtte volna a bal felsőbe, de kicsivel elméretezte.

84. perc: Kis szöglet után jött az MTK beadás Horváhttól,Vasvári teljesen üresen fejelhetett, viszont hat méterről egy kicsivel célt tévesztett.

83. perc: MTK-csere: Barkóczi helyére Vasvári állt.

82. perc: Horváth került nagy helyzetbe a tizenhatoson belül, egy csel után lőtt, a labda az egyik védőről ment szögletre.

81. perc: A másik oldalon is jött egy sárga, Juszupovnak járt műesésért.

81. perc: Csenterics kapott sárgát időhúzásért.

76. perc: Csak szórványos ellenakciókra futja az MTK erejéből, de a második félidőben ezek sem veszélyesek.

72. perc: Szerencsére két izraeli egyszerre akart fejelni 11 méterre a magyar kaputól, egymást zavarták, így lett jó az MTK-nak…

67. perc: Ezt is megúszta az MTK! A bal oldalon iramodott meg Juszupov, kiválóan ívelt középre, Gedahun rosszul találta el, de még így is jó lett a társnak, Szviszának, aki jobbról kapura tette, Varga a gólvonal közeléből vágta ki.

60. perc: Nagyon veszélyesen játszanak a vendégek, többször is csak a szerencse mentette meg az MTK-t az újabb kapott góltól.

59. perc: Mucse kapott sárgát labdaelrúgásért.

56. perc: Óriási asdodi helyzet maradt ki!Gedahun ugrott ki egyedül, Csenterics kirontott elé, és bár az izraeli elhúzta mellette a labdát, kisodródott, és már nem tudta belőni…

55. perc: Szuissza kapott sárgát visszahúzásért.

55. perc: Szvisza nagy lövését védte Csenterics.

51. perc: A szabadrúgást Juszupov végezte el, a lövése magasan a kapu fölé szállt.

50. perc: Már-már úgy tűnt, hogy megvan a labda az MTK-nak, amikor egy visszahúzásért szabadrúgást kapott az Asdod, a hazai tizenhatos jobb sarka közeléből.

46. perc: Lépő rántotta le ellenfelét 30 méterre a kaputól, jobbra. Sárgát kapott érte.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, vezet az Asdod. 0–1

42. perc: Kár volt ezért a buta gólért a sok kihagyott hazai helyzet után…

42. perc: GÓL. VEZET AZ ASDOD. Matviiv a visszaadott labdát a saját tizenhatosánál elpasszolta, Getahun lecsapott rá, egy csel után középre gurított, ahol érkezett Juszupov, és 5 méterről a hálóba passzolt. 0–1

38. perc: Jobb oldali MTK-szögletet csúsztatott meg Vidnyánszky, éppen Molnár elé, csakhogy a labda nagyon felpattant, így meg Molnár már nem tudta belőni az ötös bal sarka közeléből.

36. perc: Jobb oldalról jött az Asdod szöglete, Getahun kapura csavart, Csenterics azonban kiütötte a léc alá tartó labdát.

34. perc: Horváth pörkölt rá egy kipattanót 21 méterről, és nem is sokkal ment fölé a labda.

33. perc: Megint Molnár került helyzetbe, lett volna lehetősége helyezni is, de gyorsan ellőtte, éppen középre, éppen a kapus kezébe.

32. perc: A szögletből nem lett semmi.

31. perc: A jobb oldalról jöhetett az MTK szöglete, Horváth visszagurított Merényihez, aki távolról lőtt, újabb szöglet.

26. perc: Ez is szép volt! Kovács nagy csellel húzta meg a bal oldalon, élesen középre lőtt, Molnár remekül érkezett, de fél méterrel a jobb alsó mellé lőtt.

25. perc: Az utóbbi időben az Asdod letanyázott az MTK tizenhatosának előterében, de szerencsére eddig veszélytelenek voltak.

20. perc: A legnagyobb MTK-lehetőség! Barkóczi tette remekül a labdát balról jobbra, Molnár egy csel után tiszta lövőhelyzetbe került, éles, kemény próbálkozását bravúrral védte az asdodi kapus, Ariha.

18. perc: Lépő vagy 30 méterről lőtte el belsővel, ez a lövés azonban csemege volt a kapusnak.

16. perc: Ifrah érezte úgy, hogy lőnie kell 25 méterről, kevés erő szorult azonban ebbe a lövésbe, Csenterics könnyen kapta el a labdát.

12. perc: Szőke akadályozott meg visszahúzással egy kontratámadást, sárga lapot kapott érte.

12. perc: Beszorította az izraelieket az MTK, de az utolsó pillanatokban mindig közbelépett egy vendégjátékos lába.

9. perc: Óriási lövés érkezett Abergeltől, aki 21 méterről nem sokkal lőtt az MTK kapuja fölé.

6. perc: Kovács szép csel után találta meg az üresen álló Barkóczit, aki 13 méterről, kissé balról lőhetett, viszont rosszul találta el a labdát, amely elgurult a bal alsó mellett.

2. perc: Juszupovpróbált kiugrani, Csenterics felkapta előle a labdát, de már amúgy is lesen volt a vendégek játékosa.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, az MTK tiszta kékben, az Asdod tiszta fehérben játszik.

ELŐZMÉNYEK

Nem volt még magyar csapat olyan közel az ifjúsági Bajnokok Ligája tavaszi szakaszához, mint most azMTK Budapest.Korábban a bajnoki ág második fordulója volt a végállomás a Puskás Akadémiának, a Budapest Honvédnak és tavaly szintén az MTK-nak. Két évvel ezelőtt elmaradt a sorozat, pedig a Ferencváros Bajnokok Ligája-csoportköre miatt az U19-es csapat mindenképpen játszhatott volna az FC Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev fiataljai ellen, s az U19-es magyar bajnok ETO FC-t is megfosztották a szereplés lehetőségétől.

Az MTK Budapest együttese az Izraelben rendezett első mérkőzésen nagyszerű egyéni villanásokkal szerzett kétgólos előnyt (2–0) azAsdodellen, amely a hétvégén 4–0-s vereséget szenvedett hazája U19-es bajnokságában. A magyar csapat teljesítményét csak az ifi BL alapján lehet meghatározni, hiszen egyes játékosok az MTK felnőttgárdáiban (NB II és NB III) vagy az U19-es korosztály kiemelt bajnokságában futballoznak.

Ez alapján azonban kifejezetten könnyű: a lettJelgavaelleni párharccal együtt sorozatban három győzelemnél jár az MTK, a ragyogóan védőCsenterics Adriánmég gólt sem kapott, míg elölKovács MátyásraésMolnár Ádinrafolyamatosan számíthatBalogh Bélavezetőedző, ha gyors támadásokat kell góllal befejezni.

Extra motivációt jelenthet a magyar együttes fiataljainak, hogy a Sport Televízió közvetítése révén az egész ország szeme láttára harcolhatják ki a továbbjutást. Ha sikerül, első magyar együttesként jutnak főtáblára a sorozatban, s ezzel együtt a második olyan magyar alakulat lehetnek, amely a 2022–2023-as idény tavaszán szerepel a nemzetközi porondon – mint ismert, a Ferencváros csoportelsőként jutott az Európa-liga kieséses szakaszába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik