Egységben az erő: óriási lehetőség előtt áll az európai kupaporondon az MTK U19-es együttese (Fotó: mtkbudapest.hu)

 

Nem volt még magyar csapat olyan közel az ifjúsági Bajnokok Ligája tavaszi szakaszához, mint most az MTK Budapest. Korábban a bajnoki ág második fordulója volt a végállomás a Puskás Akadémiának, a Budapest Honvédnak és tavaly szintén az MTK-nak. Két éve elmaradt a sorozat, pedig a Ferencváros Bajnokok Ligája-csoportköre miatt az U19-es csapat mindenképpen játszhatott volna a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev fiataljai ellen, s az U19-es magyar bajnok ETO FC-t is megfosztották a szereplés lehetőségétől.

Az MTK Budapest együttese az Izraelben rendezett első mérkőzésen nagyszerű egyéni villanásokkal szerzett kétgólos előnyt (2–0) az Asdod ellen, amely a hétvégén 4–0-s vereséget szenvedett hazája U19-es bajnokságában. A magyar csapat teljesítményét csak az ifi BL alapján lehet meghatározni, hiszen egyes játékosok az MTK felnőttgárdáiban (NB II és NB III) vagy az U19-es korosztály kiemelt bajnokságában futballoznak.

Ez alapján azonban kifejezetten könnyű: a lett Jelgava elleni párharccal együtt sorozatban három győzelemnél jár az MTK, a ragyogóan védő Csenterics Adrián még gólt sem kapott, míg elöl Kovács Mátyásra és Molnár Ádinra folyamatosan számíthat Balogh Béla vezetőedző, ha gyors támadásokat kell góllal befejezni.

Extra motivációt jelenthet a magyar együttes fiataljainak, hogy a Sport Televízió közvetítése révén az egész ország szeme láttára harcolhatják ki a továbbjutást. Amennyiben sikerül, első magyar együttesként jutnak főtáblára a sorozatban, s ezzel együtt a második olyan magyar alakulat lehetnek, amely a 2022–2023-as idény tavaszán szerepel a nemzetközi porondon – mint ismert, a Ferencváros csoportelsőként jutott az Európa-liga kieséses szakaszába. 

UEFA IFJÚSÁGI LIGA
BAJNOKI ÁG, 2. FORDULÓ
16.00:
MTK Budapest–FC Asdod (izraeli) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2–0