Hummels megállította Haalandot, Kobel 11-est védett, továbbment a BVB!

Vágólapra másolva!
2022.10.25. 22:50
null
Hummels megállította az első félidőben Haalandot, akit le is cserélt a szünetben Guardiola (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája G-csoportjában csak a felvezetés szól Erling Haalandról, még a Dortmund–Manchester City mérkőzés előtt, a meccs már nem – a szünetben le is cserélte őt Guardiola. A vendégeknél Mahrez kihagyott egy tizenegyest, a 0–0 azt jelenti, az angol csapat megnyerte a csoportot, míg a Dortmund a 2. helyen jut tovább.

BAJNOKOK LIGÁJA, 5. FORDULÓ
G-CSOPORT

Borussia Dortmund (német)–Manchester City (angol) 0–0
Dortmund, 81 000
néző. Vezette: Massa (olasz)
Dortmund:
Kobel – Süle, Hummels, Schlotterbeck – Adeyemi (Malen, 73.), Bellingham, Emre Can, T. Hazard (Wolf, 82.), G. Reyna (Papadopulosz, 87.) – Brandt, Moukoko (Modeste, 82.). Vezetőedző: Edin Terzic
Manchester City: Ortega – Stones, Rúben Dias, Aké, Joao Cancelo (Akanji, a szünetben) – Mahrez (Palmer, 88.), Rodrí, Gündogan, Foden (Grealish, 81.) – Haaland (Bernardo Silva, a szünetben), J. Álvarez. Menedzser: Pep Guardiola

A csoport másik meccsén
Sevilla (spanyol)–FC Köbenhavn (dán) 3–0 (En-Nesziri 61., Isco 88., Montiel 90+2.)
Kiállítva: Hocsolava (90+4., Köbenhavn)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Dortmund–Manchester City meccs felvezetése során természetesen minden létező fórumon a nyáron a német klubtól Angliába szerződött Erling Haaland „visszatérése” állt a középpontban. Az UEFA még videón is megmutatta, hogyan fogadták a norvég csatárt, amikor leszállt a csapatbuszról. Az első félidő azonban nem róla szólt. Sokkal inkább a már négy forduló után továbbjutó City német kapusáról, a nyári érkezése óta tétmeccsen először kezdő Ortegáról, aki fél órán belül két védést is bemutatott, nagyon magabiztosnak tűnt, miközben a másik oldalon Hummels egymás után kétszer is mentett Haaland elől, aki így nem tudott kapura lőni.

A Citynél volt többet a labda, tiszta lövőhelyzetekig azonban csak a hazaiak jutottak el. A két legnagyobb lehetőségnél egyaránt Adeyemi passzából lőhetett Moukoko, de az elsőnél a kaput, a másodiknál a labdát nem találta el. A Manchester City az első félidőben egyszer sem találta el a kaput.

A szünetben Guardiola kettőt cserélt: levitte Haalandot, akit Bernardo Silva váltott, Joao Cancelo helyére egy másik volt dortmundi, Akanji állt be a védelembe.

Utóbbival szilárdabb lett a City védelme, Adeyemi ritkábban került a vendégek mögé (amikor mégis sikerült neki, akkor Aké mentett), elöl pedig „megérkeztek” a City helyzetek. Előbb Mahrez harcolt ki és hagyott ki egy tizenegyest, majd Kobel Álvarez lövését is védte nagy vetődéssel.

A City hiába birtokolta 68 százalékban a labdát és szorította kapuja elé a meccs hajrájára a Dortmundot, az eredmény nem változott. A gól nélküli döntetlennel a City megnyerte a csoportot, a BVB a csoport második helyén jut tovább, az utolsó fordulótól függetlenül.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City53211– 1+1011
2. Borussia Dortmund5221 9– 4 +5 8
3. Sevilla5122 5– 9
–4 5
4. FC Köbenhavn523 0–11–11 2


PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK! A City megnyerte a csoportot, de továbbjutott a Dortmund is!

88. perc. Mahrez helyett Palmer állt be.

88. perc. Hummels elkésve lépett oda Álvareznek, sárga lap.

87. perc. Papadopulosz váltotta Reynát.

82. perc. Hazardot Wolf váltotta, Moukokót Modeste.

81. perc. Foden helyett Grealish a pályán.

74. perc. Haazard 24 méteres szabadrúgása levágódott a sorfalról.

73. perc. Malen váltotta Adeyemit.

72. perc. Adeyemi lövése Akanji kezéről pattant le. Sárga lapot kapott a City-vdő, a BVB pedig ígéretes szögből lőhet szabadrúgást.

68. perc. NAGY VÉDÉSEK KOBELTŐL! Egymás után kétszer is hárított a hazai kapus. Előbb Álvarez 15 méteres löketét ütötte ki vetődve, majd rajta volt a kipattanón is, amelyre Foden próbált lecsapni.

67. perc. Gündogan az ötös közeléből, de nagyon kiszorított szögből lőtt, Kobel védett.

61. perc. Foden reklamál 11-est, amiatt, hogy a bal oldali beadásnál Süle kézzel ért a labdába, de a visszajátszások alapján ez nem látszott egyértelműen, a védő a teste mellé szorította a kezét, lehet, hogy csak a melléhez ért a labda.

59. perc. Gündogan kapott sárga lapot.

58. perc. KIMARADT A 11-ES! Mahrez jobbra tartó lövését kiütötte Kobel.

57. perc. CITY-11-ES! Emre Can buktatta Mahrezt a tizenhatoson belül.

54. perc. Foden próbálkozot távolról, mellé.

52. perc. ADEYEMI! Moukoko balról passzolt a másik oldalon érkező társhoz, aki az ötös jobb oldaláról lőtt volna, de Aké belelépett a labdába.

LEMENT HAALAND! Josep Guardiola kettőt cserélt a szünetben: Haalnd helyett bejött Benardo Silva, Cancelót pedig egy másik volt dortmundi, Akanji váltotta.

ELKZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. A City birtokolta többet a labdát, de kaput eltaláló lövésig nem jutottak el a vendégek. Hummelsék tökéletesen semlegesítették Haalandot. A Dortmundnak ellenben több helyzete is volt, Youssoufa Moukoko két ziccert is kihagyott.

45+1. perc. AZ ELSŐ CITY-LEHETŐSÉG. Bal oldali szabadrúgásból a hosszún érkező Aké fejelt fölé.

42. perc. MEGINT MOUKOKO. Ismét Adeyemi passzával lépett ki, de hat méterre a kaputól nem találta el jól a labdát, így az a kapusé lett.

39. perc. Can 23 méterről lőtt, de felpörgött a labda, így Ortega könnyedén húzta le.

37. perc. ÓRIÁSI BVB-HELYZET! Adeyemi került a védők mödgé a jobb oldalon, centerezésére Moukoko érkezett, de a lövése nem találta el a kaput.

36. perc. Moukoko egy jól csel után a tizenhatosnál Adeyemit játszotta meg, aki azonban nem tudta jól átvenni a labdát az előtte tornyosuló védők szorításában.

31. perc. Álvarez kapott sárga lapot.

25. perc.TISZTA LÖVŐHELYZET A HAZAIAK ELŐTT. Adeyemi ment el a jobb oldalon, keresztbe passzolta a labdát a hosszún érkező Reynához, aki 15 méterről lőtt, de nm tudta meglepnii Ortega kapust.

Így érkezett meg Haaland a dortmundi stadionhoz – ismerősként üdvözölték. (A videón további, mai érkezések is láthatók, más stadionokból.)

 

 

18. perc. HUMMELS VS. HAALAND 2:0. A hazaiak védője előbb becsúszva mentett Haaland elöl egy mélységi kiugratási kísérletnél, majd a labda a jobb szélre került, a beadással pedig ismét Haalandot keresték a társak, ezúttal pedig már fejjel mentett Huimmels. Ezután jöhetett a meccs első szöglete, de a City abból nem tudott helyzetet kialakítani.

16. perc. HAZAI HELYZET! Adeyemi lépett ki a jobb oldalon, a leshatárról a védők között, úgy tíz méterről lőtt is, de Ortega könnyedén védte a gyenge lövést.

15. perc. Rodri szánja rá magát egy távoli lövésre, de nem ment kapura a kísérlet.

Az esti program:

 

Az eddigi, keddi végeredmények:

 


 

8. perc. Brandt jobb oldali szabadrúgásból csavart az oldalhálóba.

7. perc. Cancelo kapott sárga lapot.

A City számára azért már nem akkora a tétje a meccsnek, mint a hazaiaknak, ezt jelzi, hogy először kapott lehetőséget tétmecsen a csapatban a nyáron a német Bielefeldtől szerződtetett 29 éves kapus, Stefan Ortega (eddig minden meccsen a brazil Ederson védett).

3. perc.NAGY MENTÉS. Brandt kerülne lövőhelyzetbe nyolc méterre a kaputól, de Stones el tudta rúgni a labdát a támadó elől, még a lövés előtt.

A City továbbjutása már biztos, de egy döntetlennel a Dortmund is továbbjutna a 2. helyen, az angol bajnok pedig csoportelsőként.


Haaland végezte el a kezdőrúgást –a kék-fehérben játszó City kezdett. Sárga-feketében a Dortmund.

A Haaland, Álvarez kettőssel rohamoz a City Dortmundban (Fotó: uefa.com, archív)
A Haaland, Álvarez kettőssel rohamoz a City Dortmundban (Fotó: uefa.com, archív)

 


ELŐZMÉNYEK

A Manchester City a BL-ben még veretlen, viszont a legutóbbi fordulóban, a Köbenhavn vendégeként, kissé tartalékos felállásban, Erling Haaland nélkül, a 30. perctől, Sergió Gómz kiállítása után tíz emberrel játszva 0–0-s döntetlent játszott, majd a bajnokságban is kikapott a Liverpooltól. Múlt szombaton viszont 3–1-re nyert a Brightontól.

A Dortmund az előző két bajnoki meccsét úgy nyerte meg, a Stuttgart ellen 5–0-ra, a Hannover vendégeként 2–0-ra, hogy gólt sem kapott. A BL-ben eddig hét pontot szerzett, csak a Citytől kapott ki Angliában 2–1-re. Az idényben már 22 gólnál tartó, a nyáron a BVB-től a Manchester Cityhez szerződött Erling Haaland azon a meccsen is gólt szerzett.

Haaland nyári távozása után négy hónappal immár ellenfélként tér vissza Dortmundba.

Kényszerből hiányzók – Dortmund: Ozcan (eltiltott), Haller (betegség), Meunier, Bynoe-Gittens, Dahoud, Meunier, Morey Bauza, Reus (– mind sérülés miatt); Manchester City: Gómez (eltiltott), Phillips és Walker (sérülés miatt)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik