Hiába az el Clásico, még mindig a Barca a favorit

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.05. 08:15
null
Casemiróék nagyszerűen teljesítettek az MSN ellen, <a href="http://www.nemzetisport.hu/spanyol_labdarugas/la-liga-barcelona-real-madrid-2493015"><strong>a Real megnyerte az el Clásicót</strong></a> (Fotó: Action Images)
Kedden kezdetét veszi a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntője, ennek kapcsán pedig szezonbeli utolsó, immár végső erősorrendünkkel jelentkezünk. Szerkesztőségünk belső szavazása egyértelmű győztest hozott – de meglesz-e az első duplázás a BL történetében?

 

1. (1.) Barcelona
(Zárójelben a csapatok legutóbbi helyezését tüntettük fel)

Cirka két héttel ezelőttig minden erre utalt, az együttes ugyanis október 3. után lehengerlő formába lendült, a vereséget még hírből sem ismerte, de a pontvesztés is igencsak meglepő, ritka alkalomnak számított. A Messi, Suárez, Neymar fémjelezte támadósor sorban söpörte el a riválisokat, a közelmúltban kapott egy hetest a Valencia, egy hatost a Celta Vigo és a Getafe, egy ötöst a Rayo Vallecano, és közben még az is belefért, hogy az uruguayi pihenjen egy kicsit. A BL-ben az Arsenal oda-vissza elesett, a Villarreal otthonában pedig a szünetben 2–0-ra vezetett az együttes.

Nehéz lenne állítani, hogy hullámvölgybe kerültek a katalánok, de tény, hogy ennél szebb folytatást is el tudtak volna képzelni, a Villarreal ugyanis kétgólos hátrányból is pontot mentett, majd a válogatott szünet után a Real Madrid elvitte a három pontot a Camp Nouból. Pánikra azért nincs ok, a bajnokságban így is hat pont még az előny – épp a mostani rivális Atlético Madriddal szemben.

2. (2.) Bayern München

Itt sem volt nagy véleménykülönbség – bár ugye nem sokon múlt, hogy a németek egyáltalán ne kerüljenek be a legjobb nyolc közé… A nyolcaddöntő magasan legjobb párosításában úgy tűnt, a müncheniek már idegenben lezárják a továbbjutás kérdését, kétgólos előnyről (0–2) azonban csak ikszeltek Torinóban (2–2). A visszavágón aztán a Juventus került kétgólos fórba az első félórában (0–2), Pep Guardiola csapata pedig sokáig csak szenvedett – de egy német csapat ellen nem lehet hátradőlni, amíg nem érkezik el a hármas sípszó. Thomas Müllerék hősies küzdelemben ráadásra mentették a párharcot (2–2), ott pedig már bedarálták a „zebrákat” (4–2).

A sérülésekkel továbbra sem áll túl jól az együttes, most éppen Benatia dőlt ki Marokkó mindkét ANK-selejtezőjéről, Joshua Kimmich a padra legalább leülhetett már a németek U21-es selejtezőinek kihagyását követően. Robben március közepe óta maródi, Boateng áprilisban már elvileg visszatérhet, Javi Martínez viszont legalább már pályára is léphetett, a február 2-án műtött spanyol Huszti Szabolcsék ellen ráadásul végig a pályán is lehetett.

Ribéry gólja döntött a hétvégi bajnokin (Fotó: Action Images)
Ribéry gólja döntött a hétvégi bajnokin (Fotó: Action Images)


3. (3.) Real Madrid

Nagy csatában, de csak felfért a dobogóra a királyi gárda – bár a szombati meccs után valószínűleg ez simább lett volna. Zinédine Zidane csapata az Atlético Madridtól elszenvedett hazai vereséget követően bombaformába lendült, mind a hat meccsét megnyerte, a Celtának hetet, a Sevillának négyet vágott, a Roma sem okozott neki gondot a nyolcaddöntőben, a legnagyobb fegyvertény viszont alighanem így is a szombati el Clásico, amelyet emberhátrányban befejezve is megfordított a Barcelona otthonában. Casemiróék kiválóan hatástalanították az MSN-t, ez pedig a szezon hátralévő részére nagyszerű előjelnek ígérkezik.

Szintén biztató a blancók számára, hogy sorozatban hatodik alkalommal jutottak be a negyeddöntőbe, a legutóbbi öt alkalommal sikerrel vették ezt a szakaszt, a legutóbbi tíz kísérletből pedig kilencszer abszolválták a feladatot. Bár a madridiaknak sokáig kifejezetten pocsék volt a németországi mérlegük – 25 meccsen 18 vereség és csak egy győzelem –, az utóbbi időszakban változni látszik a tendencia, az előző négy meccsből hármat is megnyertek.

4. (4.) PSG


Egy angollecke letudva, jöhet a következő! A Chelsea-t oda-vissza legyőző párizsiak nem sokat vacakoltak a bajnoksággal, március közepére lerendezték a Ligue 1-t, méghozzá nem is akárhogy: 9–0-s sikerrel tették biztossá az aranyérmét. Ibrahimovic tarthatatlan, a hétvégén triplázott, összességében pedig már 30 gólnál jár a francia élvonalban – csak viszonyításképpen, a második helyen álló Lacazette 16-tal áll, a harmadik helyhez pedig 14 találat is elég. Az együttes sorozatban harmadszor jutott el a legjobb nyolcig az elitsorozatban, de korábban a Barca kétszer, a kettő között pedig a Chelsea egyszer megállította.

SZAVAZÁS

A Paris SG–Manchester City a labdarúgó BL-negyeddöntő egyik slágerpárharca. De mi lesz az első meccsen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

5. (6.) Atlético Madrid

Az Atlético nagy nehézségek árán, csupán tizenegyespárbajban búcsúztatta a PSV-t, hogy aztán sorozatban a harmadik évben is spanyol csapattal találkozzon a nyolc között. 2014-ben a Barcelonát legyőzve döntőig menetelt (sőt, a 93. percben még vezetett a Real Madrid ellen), tavaly viszont kiesett a Real Madriddal szemben. A Sporting Gijón elleni kisiklást 5–1-es Betis-veréssel feledtették Griezmannék, hátrányuk azonban még így is hat pont a Barca mögött. Lucas Hernández és Tiago biztosan nem léphet pályára a Camp Nouban, de Diego Godín, José María Giménez, Saúl Níguez és Yannick Carrasco szereplése is kérdéses. Godínt azért – úgy néz ki – összedrótozzák.

6. (7.) Manchester City

Ha a gárda elmúlt hat meccséből indulunk ki, aligha talál be mindkét csapat a Parc des Princes-ben, a manchesteriek két gól nélküli döntetlen mellett kikaptak a Liverpooltól (0–3) és a Unitedtől (0–1), a Bournemouthot és az Aston Villát viszont alaposan helybenhagyták (4–0). Mondjuk, ez utóbbi annyira nem számít kiemelkedő tettnek, és bár a City egy meccsel kevesebbet játszott a listavezető Leicesternél, hátránya így is behozhatatlannak tűnik: 15 pont a különbség. Sőt, még a BL-indulás is veszélyben lehet, ugyanis a Manchester United hátránya csupán egy pont a Cityvel szemben, de a West Ham is csak hárommal van lemaradva a Dinamo Kijev elleni párharcot gyakorlatilag már Ukrajnában letudó együttestől. Bár a City első alkalommal jutott be a negyeddöntőbe, Manuel Pellegrini menedzser számára nem ismeretlen a légkör, hiszen a Villarreallal és a Málagával is járt már itt korábban.

A manchesteriek négyszer örülhettek a hétvégén (Fotó: Action Images)
A manchesteriek négyszer örülhettek a hétvégén (Fotó: Action Images)


7. (12.) Benfica
A portugálok december 20. óta 20 tétmérkőzésen léptek pályára, formájukra aligha lehet panasz: ebből 19-et megnyertek! A Portótól elszenvedett hazai vereség sem zökkentette ki az együttest, a Sporting CP elleni idegenbeli sikerrel pedig átvette a vezetést a bajnokságban. A gárda 32 éves brazil támadója, Jonas pedig továbbra sem lassít, a legutóbbi három bajnokiján négyszer, összességében 30-szor talált be – az idén 16 tétmeccsen 18-at szórt –, így Gonzalo Higuaínnal holtversenyben vezeti az Aranycipő-versenyt. A lisszaboniak az első öt meccsét megnyerő, csoportgyőztes Zenitet oda-vissza legyőzték, de a Bayern München ellen alighanem véget ér a tündérmese – ahogyan egy éve a Porto számára is, ugyanebben a fázisban.

8. (10.) Wolfsburg
A németek nagyot nyertek a Manchester United legyőzésével, hiszen csoportelsőként jobb esélyük volt verhető csapatot kapni, a Gent képében pedig talán a leggyengébbet sikerült kifogni – nem is okozott gondot a továbbjutás. A Bundesligában már kevésbé szépen muzsikál az együttes, a legutóbbi három összecsapáson csupán egy pontot (és egy gólt) szerzett, hat fordulóval a vége előtt így hét pont a hátránya a még BL-indulást érő 4. helyen lévő Borussia Mönchengladbachhal szemben. Pozitív előjel lehet viszont, hogy a BL-ben otthon egyelőre hibátlan a gárda. Teljes nyugalom azért nem volt a Wolfsburg háza táján, a sorozatos szabálysértéseket elkövető Nicklas „Lord” Bendtnertől március utolsó napján ceremóniamentesen megszabadult a vezetőség, a dán csatár már nem látogathatja az első csapat edzéseit.

Az oddsok alapján szintén a Barcelona végső sikere várható, ide kattintva tájékozódhat a nyereményszorzókról!

BAJNOKOK LIGÁJA, 2015–2016

A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Április 5., kedd
20.45: Bayern München–Benfica (Tv: Sport1)
20.45: Barcelona–Atlético Madrid (Tv: M4 Sport)
Április 6., szerda
20.45: Paris SG–Manchester City (Tv: Sport1)
20.45: Wolfsburg–Real Madrid (Tv: M4 Sport)

VISSZAVÁGÓK
Április 12., kedd

Real Madrid (spanyol)–Wolfsburg (német)
Manchester City (angol)–PSG (francia)
Április 13., szerda
Benfica (portugál)–Bayern München (német)
Atlético Madrid (spanyol)–Barcelona (spanyol)

TOVÁBBI KULCSDÁTUMOK

Április 15.: az elődöntő sorsolása (Nyon)
Április 2627.: elődöntő, első mérkőzések
Május 34.: elődöntő, visszavágók
Május 28.: döntő, Giuseppe Meazza Stadion (San Siro), Milánó, Olaszország

A NEGYEDDÖNTŐ CSAPATAI ORSZÁGOK SZERINT
3 csapat: Spanyolország
2 csapat: Németország
1 csapat: Anglia, Franciaország, Portugália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik