FTC: Megtapasztaltuk, milyen az, amikor elszívják előlünk a levegőt – Haratin

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.08.06. 09:26
null
A nyugalom szobra volt Ihor Haratin, amikor a Slavia elleni tizenegyesből a jobb sarokba gurította a labdát (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencváros második gólját szerző Ihor Haratin érezte, hogy értékesíti a büntetőt, másként nem is állt volna a labda mögé.

 

– Hogy vészelték át az első félidőt?
– Nagyon nehezen, mert ilyen intenzív letámadással nemhogy a magyar bajnokikon, még az előző idény Bajnokok Ligája-csoportmeccsein sem találkoztunk – mondta lapunknak a Slavia Praha elleni, 2–0-s győzelem másnapján Ihor Haratin, a Ferencváros ukrán középpályása. – Nem könnyű úgy futballozni, ha már a saját ötösünknél megzavarnak minket, és a vetélytárs folyamatosan az egy az egy elleni párharcokat keresi. Sokat tanulhatunk az ilyen meccsekből, a nemzetközi porondon minden csapat más stílussal próbál érvényesülni ellenünk, most megtapasztaltuk, milyen az, amikor elszívják előlünk a levegőt. Tanultunk belőle, de az eredmény azért reményt ad a visszavágóra.

– A pályán is érezték, hogy az első játékrész végén esett potya gól mindent megváltoztatott?
– Kétségkívül fordulópontot jelentett, de több összetevője volt annak, hogy a második félidőben jobban futballoztunk. Egyfelől az ilyen intenzív letámadás nemcsak a védekező, hanem a támadó csapatnak is nagyon fárasztó, számítottunk rá, hogy ezt a tempót a Slavia sem bírja kilencven percen keresztül. Másfelől sok kockázatot rejt magában, ha az ellenfél ennyire feltolja a védelmét. Ilyenkor előtérbe kerülhetnek a gyors és jól cselező támadóink, és a szünetben arról beszéltünk, ha valamikor, a fordulás utáni percekben megfoghatjuk a meccset. A közönségünk félelmetes hangulatot teremtett, mi pedig újabb gólt szereztünk.

– Mire gondolt a tizenegyese előtt?
– A receptet továbbra sem árulom el, de biztos voltam benne, hogy gólt szerzek. Ha ezt nem érzi egy játékos, nincs is értelme odaállnia a labda mögé.

– Érezték, hogy kettő nulla után egy időre elvesztette a fonalat a Slavia?
– Igen, volt is lehetőségünk a harmadik gól megszerzésére, de az már túl szép lett volna. A meccs utolsó tizenöt-húsz percében viszont ismét próbált nyomás alá helyezni minket a Slavia, és szerencsénk volt, hogy a megpattanó lövés után a kapufáról kifelé perdült a labda. Ugyanakkor sokat tettünk azért, hogy szerencsénk legyen. A teljesítményünkre összességében nem lehetett panasz, amikor kellett, fogcsikorgatva védekeztünk, amikor kellett, támadtunk. A közönségért és saját magunkért is küzdöttünk, és végül kapott gól nélkül fejeztük be a meccset. A munka ötven százalékát elvégeztük, de a visszavágón csak akkor juthatunk tovább, ha a szerdán látott mentalitást jövő hét keddre is átmentjük.

– Mire számít Prágában?
– Nem tudom megjósolni, mi történik a Slavia otthonában, csak annyit ígérhetek, mindent megteszünk a továbbjutásért.

VLADIMIR SMÍCER A GÖRÖNGYÖT „HIBÁZTATJA”

Balszerencse vagy hatalmas hiba? A mérkőzést élőben közvetítő cseh televízió, az O2 Tv stúdiójában is megoszlottak a vélemények a Ferencváros első góljával kapcsolatban. A Slavia Praha korábbi kilencszeres válogatott védője, a 2002–2003-as idényt Újpesten töltő Lubos Kozel szerint nem a Groupama Aréna buckája, hanem a labdát csúnyán elnéző Ondrej Kolár a felelős a Ferencváros első góljáért.

„Nálam ez egyértelműen a kapus hibája volt. Ha az egész teste a labda mögött lett volna, és nem csak a jobb lábát tette volna oda, nincs gól. A lassításból ráadásul úgy tűnik, nem is nézte a labdát, már azt figyelte, melyik csapattársát hozhatja játékba. Ráadásul a kapus a legutóbbi, Teplice elleni bajnokin is hibázott, egyértelmű, hogy nincs csúcsformában. Bízzunk benne, hogy a Slaviának megvan a kellő rutinja ahhoz, hogy ebből a helyzetből is megfordítsa a párharcot.”

A Liverpoollal 2005-ben Bajnokok Ligáját nyerő Vladimir Smícer szerint viszont inkább a göröngynek köszönhetik a zöld-fehérek az első gólt: „Érdemes megnézni a labda útját, jól látható, hogy az utolsó pillanatban pattant fel, ami megzavarta Ondrej Kolárt. A labda a göröngy miatt »ugrotta át« a kapus lábát.”

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

FERENCVÁROS–SLAVIA PRAHA (cseh) 2–0 (1–0)
Budapest, Groupama Aréna, 17 127 néző. Vezette: Gil Manzano (spanyol)
FTC: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic (Botka, 85.) – Laidouni, Haratin – Tokmac Nguen (Kovacevic, 90+2.), Zachariassen (Zubkov, 86.), Uzuni – R. Mmaee (Loncar, 75.). Vezetőedző: Peter Stöger
SLAVIA: Kolár – Masopust (Schranz, 53.), Kacsaraba, Zima, Dorley – Bah, Sevcík (Ibrahim Traoré, 25.), Holes (Lingr, 72.), Stanciu, Plavsics (Olayinka, a szünetben) – Kuchta (P. Musa, 53.). Vezetőedző: Jindrich Trpisovsky
Gólszerző: Kacsaraba (44. – öngól), Haratin (50. – 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik