FFT: az MTK és a magyar futball első fellépése a BEK-ben

V. SZ./H. Á.V. SZ./H. Á.
Vágólapra másolva!
2021.04.18. 16:45
null
Az Anderlecht ellen 6:3-ra nyerte az MTK az első BL-meccsét
Címkék
Európa sem nagyon tudta még 1955 nyarán, hogy mihez kezdjen az új kupasorozattal, amelyet Európa-kupának hívtak, és a bajnokcsapatok számára írtak ki kieséses rendszerben. Magyarországot az akkor Budapesti Vörös Lobogó néven szereplő MTK képviselte.

A francia sportnapilap, a L'Équipe újságírója, Jacques Ferran az 1948-ban hódító útjára induló dél-amerikai Libertadores-kupa mintájára találta ki a BEK-et, és kollégájával, Gabriel Hanot-val az európai kupák alapító atyjának tekinthető.

A BEK gondolatának az sem tett rosszat, hogy amikor az angol bajnok Wolverhampton Wanderers 1953-ban 3:2-re megverte a kor legnagyszerűbb klubcsapatának tartott Budapesti Honvédot, és világbajnoknak kezdte hirdetni magát, Hanot-ék az UEFA-hoz fordultak ötletükkel. Mondván: dőljön el a pályán, ki a legjobb!

Az 1955–1956-os első BEK-kiírásnak még nem is az UEFA, hanem a L'Équipe meghívására vágott neki 16 csapat. Nem volt könnyű összetrombitálni az indulói kontingenst, mert például a Chelsea és a skót Aberdeen a hazai bajnoki szereplését féltve tisztelettel visszautasította a felkérést, angol csapat nem is volt az első mezőnyben, a skótok pedig a Hiberniant indították.

A BEK indulása és az első magyar induló történetét elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik