Érettségi előtt: a diák Sahtar a professzor Juvét fogadja

Vágólapra másolva!
2012.12.05. 14:09
null
A Sahtar a Chelsea és a Nordjaelland legyőzése után a Juventust is megtréfálná odahaza (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája E-csoportjának utolsó fordulója előtt még három csapatnak van esélye továbbjutni, arra azonban valószínűleg kevesen gondoltak a sorsoláskor, hogy öt kör után az egyetlen már biztosan nyolcaddöntős csapat nem a címvédő Chelsea vagy az olasz bajnok Juventus lesz, hanem az ukrán Sahtar Doneck.

 

Utóbbi csapat így páholyból várhatja a 6. fordulót, ráadásul hazai pályán szerepel, ahol korábban már a Chelsea és a Nordsjaelland is elbukott.

A Juventusnak azonban elég egy döntetlen is a Chelsea kiejtéséhez, és ez nem is lenne meglepő, ha azt vesszük, hogy a torinóiak a legutóbbi két nemzetközi csoportkörben lejátszott eddigi 11 mérkőzésükből kilencszer is ikszeltek.

„Ez különleges helyzet. Két olyan nagy csapat, mint a Chelsea és a Juventus sorsa a mi eredményünktől függ, míg a Sahtar már továbbjutott. Mi lehetne jobb ennél? Mindannyiunk, az elnöktől kezdve, a játékosokon és az edzőkön át a szurkolókig nagy büszkék vagyunk erre a tettre – nyilatkozta a Sahtar vezetőedzője, Mircea Lucescu. – Nem gondolok a Chelsea-re, jelenleg csak a Juventusra összpontosítok. Ebben a fél évben csak két csapat volt elég jó ahhoz, hogy legyőzze: az Inter és a Milan. Az ellenfelünk nagyon motiváltan érkezik majd, nem engedheti meg magának, hogy veszítsen, de mi mindenesetre nyerni akarunk.”

„Ez a mérkőzés olyan, mint egy nagyon fontos vizsga, a Sahtar diák, és az a célja, hogy bekerüljön a felsőoktatásba. Míg a Juventus a maga múltjával, tradíciójával és együttesével pedig olyan, mint egy bölcs professzor a Tudományos Akadémiáról. A célunk, hogy a csoport első helyén végezzünk. Sok minden befolyásolja a mai eredményt, de a legfontosabb a saját játékunk minősége lesz” – tette hozzá Lucescu.

A Juventusnál az eltiltott Antonio Contét a kispadon helyettesítő Angelo Alessio szerint ellenfele csak lélektani hadviselést folytat a tanár–diák párhuzammal, de optimistán várja az összecsapást.

„Úgy gondolom, mérkőzésről mérkőzésre fejlődünk, úgyhogy nagyon optimistán várom a donecki mérkőzést – mondta ezt már Angelo Alessio, a Juventus másodedzője. – Végig koncentrálnunk kell a mérkőzésen, és minden egyes labdáért meg kell küzdenünk. A labdabirtoklás kiemelt fontosságú lesz, nyomást kell gyakorolnunk az ellenfélre, és nem szabad engedni, hogy a saját játékukat tudják játszani. Az első néhány percben vezetett akcióink kulcsfontosságúak lesznek.”

„Hogy mit gondolok Lucescu tanár–diák metaforájáról? Ő nagyon okos és ravasz ember, úgyhogy valószínűleg szándékosan állította be gyengébbnek a csapatát. Nem hiszem, hogy a Sahtar diák módjára játszik majd a mérkőzésen. Mindig nehéz megjósolni a végeredményt, sok minden előfordulhat, mi mindenesetre mindent beleadunk majd” – zárta mondandóját Alessio.

Érdekesség, hogy Lucescu a Pisa, a Brescia, a Reggiana és az Inter mestereként az 1990-es években kilencszer is megmérkőzött már a torinóiakkal, de csak egyszer diadalmaskodott (1994 márciusában a Bresciával hazai pályán 2–0-ra), négy iksz mellett négyszer is kikapott együttese.

Rafa Benítez, a Chelsea menedzsere nem hiszi, hogy csodára van szüksége együttesének a továbbjutáshoz, de egy kis szerencse elkél majd. A „kékek” nem örvendenek túl jó formának, legutóbbi hat tétmérkőzésük egyikét sem tudták megnyerni.

„Úgy gondolom, a játékosok mentálisan készen állnak, hozzászoktak, hogy a legmagasabb szinten játszanak, csak az önbizalom a kérdéses. Ha jól kezdünk, és gólt szerzünk, akkor könnyebb lesz. Meg kell nyernünk a mérkőzést, jól kell szerepelnünk. Az ellenfél veszélyes csapat, amelynek nincs vesztenivalója, de úgy gondolom, felkészültünk rájuk” – vélekedett a Nordsjaelland elleni esélyekről Benítez.

„Hogy csodára lenne-e szükségünk, hogy továbbjussunk? Nem hiszem, hogy csoda lenne. Jó munkát kell végeznünk, és várni a másik eredményre. A Sahtar nagyon jó csapat, és úgy gondolom, hogy képes legyőzni a Juventust. Úgyhogy nem csoda kell, elég egy kis szerencse is. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, az az, hogy megnyerjük a mérkőzésünket, és bízok benne, hogy a Sahtar legyőzheti a Juventust” – tette hozzá a Chelsea menedzsere.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
E-CSOPORT, 6. FORDULÓ
CHELSEA (angol)–NORDSJAELLAND (dán)
London, Stamford Bridge. V: Nijhuis (holland). 20.45
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
CHELSEA: Cech – Ivanovics, David Luiz, G. Cahill, A. Cole – Ramires, Obi Mikel, Moses – Mata, Torres, Hazard. Menedzser: Rafa Benítez
NORDSJAELLAND: Hansen – Gundelach, Parkshurst, Runje, Mtiliga – Kofi Adu, Stokholm – A. Laudrup, Christiansen, John – Beckmann. Vezetőedző: Kasper Hjulmand
SAHTAR DONECK (ukrán)–JUVENTUS (olasz)
Doneck, Donbasz Arena. V: Eriksson (svéd). 20.45 (tv: Digi Sport 1)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
SAHTAR DONECK: Pjatov – Srna, Kucser, Rakickij, Rat – Sztepanenko, Fernandinho – Alex Teixeira, Mhitarjan, Willian – Eduardo. Vezetőedző: Mircea Lucescu
JUVENTUS: Buffon – Bonucci, Barzagli, Chiellini – Isla, Vidal, Pogba, Pirlo, K. Asamoah – Vucsinics, Giovinco. Megbízott edző: Angelo Alessio
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Sahtar Doneck 5 3 1 1 12–7 +5 10
2. Juventus 5 2 3 11–4 +7 9
3. Chelsea 5 2 1 2 10–9 +1 7
4. Nordsjaelland 5 1 4 3–16 –13 1
A Sahtar már biztosan továbbjutott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik