Csercseszov is láthatja: az NB I-es játék a Slovan ellen is kevés

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.07.21. 15:48
null
Sztanyiszlav Csercseszovnak szűk egy hete maradt, hogy kitalálja a Slovan elleni nyerő taktikát Eldar Civicék számára (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros–Slovan (1–2) BL-selejtezőt követő statisztikai elemzésünkben, az InStat Sport számai segítségével azt vizsgáljuk, mely játékelemekben maradt alul a magyar bajnok, mi vezetett a szerdai vereséghez, hogyan tud a jövő heti visszavágón eredményesebben szerepelni Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző együttese.

 

 

Ha megnézzük a Ferencváros–Slovan (1–2) BL-selejtező statisztikáit, akkor megint ahhoz a régi igazsághoz jutunk vissza, hogy a nemzetközi porondon, az erősebb riválisokkal szemben nem működik ugyanaz a játékfelfogás, amellyel az NB I-ben sikereket lehet elérni. Az FTC hiába birtokolta többet a labdát, hiába próbálkozott több lövéssel és volt több gólhelyzete a Slovannál, mégis vereséget szenvedett.

A csapat vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov – aki a meccs után azt mondta, a játékkal alapvetően elégedett volt, hiszen a statisztikák is mutatják, hogy fölényben játszottak – ugyanabban a játékfelfogásban, ugyanabban a hadrendben küldte pályára játékosait, mint az NB I-ben: három klasszikus támadóval (Adama Traoré, Tokmac Nguen, Franck Boli) és egy, főképp a támadásokat segítő középpályással (Kristoffer Zachariassen).

A Fradi több lényeges játékelemben hozta is azokat a számokat, amiket a bajnoki meccseken. Ugyanúgy 14-szer próbálkozott például lövéssel, ahogy átlagosan az NB I-ben szokott, és bár a kaput eltaláló kísérletei száma csökkent (hatról négyre), a helyzetek minősége alapján várható gólok száma, vagyis az xG-mutatója nőtt (1.98-ról 2.5-re). A labdát is többet birtokolta (NB I-ben: 56%, Slovan ellen: 66%), több pontos passza volt (NB I: 485, Slovan ellen: 512), viszont minimálisan visszaesett a hatékonysága (NB I: nyolcból két helyzetet szokott gólra váltani, Slovan ellen: ötből egy), és ez ezen a szinten már nem fért bele.

Alapvető különbség ugyanis a Slovan elleni mérkőzés és az NB I-es találkozók között, hogy itthon belefér egy mérkőzésen hat kihagyott helyzet is, mert a hazai ellenfelek nagy általánosságban nem tudnak olyan hatékony támadásokat vezetni, mint amilyeneket a kétszer is betaláló Slovantól láthattunk. Az NB I-ben a Fradi az előző idényben átlagosan 0.87 gólt kapott, tehát kevesebb, mint egyet, így a legtöbb mérkőzésen egy gól már elég volt neki legalább a döntetlenhez, kettővel pedig általában győzni is tudott. Amikor viszont legalább két gólt kapott hazai pályán, a ZTE, az MTK és a Paks ellen, akkor egy kivétellel ki is kapott (a ZTE-től egyszer kikapott otthon 2–1-re, egyszer viszont 5–3-ra győzött). Szerdán a Slovan ellen is legalább két gól kellett volna egy döntetlenhez is.

Ráadásul vannak olyan elemek, amelyekben az FTC alul is múlta az NB I-es teljesítményét. Kevesebb párharcot nyert (NB I: 75, Slovan ellen: 71), kevesebb szerelést mutatott be (NB I: 15, Slovan ellen: 11), kevesebb labdát szerzett (NB I: 53, Slovan ellen: 51), kevesebb jó cselre volt képes (NB I: 17, Slovan ellen: 12) és ami az egyik legfontosabb: kevesebb gólhelyzetet előkészítő passzt mutatott be (NB I: 5, Slovan ellen: 2).

Utóbbi két statisztika pedig már azt is mutatja, amit a Tobol elleni első mérkőzésen is láthattunk: hiányoztak a Fradiból azok a jó egyéni teljesítmények, váratlan villanások, amelyekkel többször meg lehetett volna bontani a fegyelmezetten záró, jól tömörülő szlovák védelmet. Főleg a 80. perc utánra veszett ki az FTC támadójátékából a lendület, ugyanis az utolsó tíz percben a tizenhatoson belül már lövésig sem jutottak el a zöld-fehérek. Akkor, amikorra Csercseszov már lecserélte a csapat három talán legjobb és legértékesebb játékosát, a Tobol ellen múlt héten egyaránt gólig vagy gólpasszig jutó Adama Traorét (az 57. percben Stjepan Loncar váltotta), Aissa Laidounit (72. perc, Xavier Mercier) és Tokmac Nguent (80. perc, Carlos Auzqui).

Múlt heti elemzésünkben ezt írtuk: a Slovan és a Ferencváros második fordulós párharca elsősorban azon múlhat, mennyire tudja elrontani a szlovák csapat az FTC játékát. Nos, az első meccsen nagyon elrontotta. Igaza van a Slovant irányító Vladimir Weissnek abban, hogy a Fradi annyit futballozott, amennyit a pozsonyiak engedtek neki. A helyzetet pedig rontotta, hogy a fent már említett cserék semennyi pluszt nem tudtak ezúttal hozzátenni a csapat teljesítményéhez (idevehetjük a Franck Bolit a 72. percben váltó Fortune Bassey-t is). Sőt, igazából romlott a helyzet, hiszen a 70. percben a Fradi megszerezte a vezetést, majd tíz percen belül hármat cserélt, és utána kapott két gólt, amire már nem tudott válaszolni.

A szerdai tapasztalatok fényében kijelenthetjük: jövő héten még sokkal nehezebb meccs vár az FTC-re, mert gólkényszerben lesz, tehát úgy kell hatékonyabban támadnia, hogy közben az ellenfél kontráit is el tudja fojtani. A továbbjutás azon múlhat, lesznek-e egyéni pluszok, kulcspasszok, döntő helyzetekben jó cselek, megnyert párharcok, pontos befejezések vagy adott esetben védekezésben „utolsó emberes” szerelések, kapusbravúrok – ezek nélkül nem fog továbbjutni a Ferencváros.

A FERENCVÁROS STATISZTIKÁI
a Slovan ellen NB I-es átlag
Lövés/kaput eltaláló 14/4 14/6
Helyzetek/gólok 5/1 8/1.8
Pontos passzok 512 (85%) 480 (85%)
Megnyert párharcok 71 75
Szerelések 11 15
Jó kulcspasszok 2 4.8
Labdabirtoklás 66% 56%
Jó cselek 12 17
Labdaszerzések 51 53

Forrás:InStat Sport

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

FERENCVÁROS–SLOVAN BRATISLAVA (szlovák) 1–2 (0–0)
Budapest,
Groupama Aréna, 20 459 néző. Vezette: Bengoetxea (spanyol)
FTC: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovacevic, Civic – Laidouni (Mercier, 72.), Zachariassen, Esiti – Nguen (Auzqui, 80.), Boli (Bassey, 72.), A. Traoré (Loncar, 57.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
SLOVAN: Chovan – Medvedev, Kasia, Abena, De Marco – Barszegjan (Agbo, 90+2.), Kucka (Holman, 90+3.), Kankava, Pauschek (Csavrics, 73.), Weiss (Csakvetadze, 73.) – Saponjics (E. Ramírez, 79.). Vezetőedző: Vladimír Weiss
Gólszerző: Zachariassen (70.), ill. Kasia (81.), Barszegjan (86.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

VISSZAVÁGÓ
Július 27., szerda
20.30:
Slovan Bratislava (szlovák)–Ferencváros

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik