Csak két olasz a BL-főtáblán, de egy kazah is eljutott a 32 közé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.26. 23:08
null
A Lazio nem tudta megállítani a lendületes Leverkusent (Fotó: AFP)
A Bayer Leverkusen meggyőző játékkal búcsúztatta a Laziót a Bajnokok Ligájából, miután a playoffkör hazai visszavágóján remek játékkal nyert. A Manchester United is feljutott a főtáblára – Wayne Rooney triplázott az FC Bruges elleni idegenbeli visszavágón –, miként a fehérorosz BATE, az orosz CSZKA Moszkva és a kazah Asztana is. A csoportkör sorsolását holnap 17.45 órakor Monacóban tartják – a teljes mezőnyt és a kalapbeosztást itt találja!

FC Bruges (belga)–Manchester United (angol)

Hazai pályán 3–1-re nyert a Manchester United az FC Bruges ellen az első mérkőzésen, az angolok a visszavágón pedig még fölényesebben győztek. A mérkőzés főszereplője a mesterhármasig jutó Wayne Rooney volt, aki első találatával megtörte 878 perces gólcsendjét!

Bővebben itt olvashat a találkozóról!

Leverkusen (német)–Lazio (olasz)

A 32 BL-FŐTÁBLÁS CSAPAT ORSZÁGONKÉNT
Spanyolország (5): Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Sevilla, Valencia
Anglia (4):
Chelsea, Manchester City, Arsenal, Manchester United
Németország (4): Bayern München, Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen
Olaszország (2): Juventus, AS Roma
Portugália (2): Benfica, Porto
Franciaország: (2) Paris SG, Lyon
Oroszország (2): Zenit, CSZKA Moszkva
Hollandia (1): PSV
Ukrajna (2): Dinamo Kijev, Sahtar Doneck
Görögország (1): Olympiakosz
Törökország (1): Galatasaray
Belgium (1): Gent
Horvátország (1): Dinamo Zagreb
Svédország (1): Malmö FF
Izrael (1): Maccabi Tel-Aviv
Fehéroroszország (1): BATE
Kazahsztán (1): FC Asztana

A Lazio 1–0-s előnnyel érkezett Leverkusenbe, a futballtradíció pedig azt tartja, ez az olasz csapatoknak álomeredmény – ehhez képest a rómaiak az 48. percben már az eredmény (és a BL-csoportkör) után futottak. Az első félidő kulcsfigurája Hakan Calhanoglu volt, aki a Bayer szinte összes helyzetének kialakításában részt vállalt, és addig-addig lövöldözött, míg egyszer jókor volt, jó helyen: a 40. percben pont elé pattant a labda egy kavarodás után, be is vágta kegyetlenül a ziccert.

Fordulás után a Lazio gyorsan megint középkezdéshez vonulhatott: egy kontra során Karim Bellarabi tálalt Admir Mehmedi elé, aki egyszerűen lepattintotta magáról a nyámnyilán védekező Mauríciót, majd iszonyatos erővel a léc alá zúzta a labdát – már a Leverkusen állt továbbjutásra! Maurício megpróbáltatásai ezzel nem értek véget, a 69. percben Stefan Kiessling letarolásáért megkapta a második sárga lapját (mondhatni, nem jókor keménykedett).

A vége is lehangoló lett az olaszoknak: a hajrában jött még egy kontra, a felívelt labda után kialakult helyzetet kettő a kettőben lejátszották a hazaiak, az ítéletvégrehajtó a végén Bellarabi volt. Kezdődhetett a főtáblás leverkuseni játékosok ünneplése – négy német csapat jutott be a csoportkörbe.

CSZKA Moszkva (orosz)–Sporting CP (portugál)

Hiába a hazai környezetben megszerzett egygólos előny, a Sporting nem bekkelni érkezett a CSZKA-hoz. Döntően a portugálok diktálták a tempót, náluk volt a labda, és még komoly helyzetekig is eljutottak. A házigazda ezzel szemben védekezni kényszerült, és olykor kontrákat vezetett. Mintha nem is az oroszokat sürgette volna az idő, de legalábbis nem tudtak mit kezdeni az ellenféllel. Az első félidő hajrájában aztán a Sporting mezőnyfölénye végre – megérdemelt – góllá érett.

A szünet után váratlanul jött a hazai egyenlítés: a rövidre laposan belőtt szabadrúgásra Seydou Doumbia robbant be. Első próbálkozását azonban védte Rui Patricio, viszont a felperdült labda az elefántcsontparti légiósról a Sporting kapujába pattant. A Sportingnak viszont az idegenbeli gól duplán jól jött: a CSZKA-nak még kettőre volt szüksége a továbbjutáshoz. A 72. percben a portugál védelem rövidzárlatát kihasználva meg is szerezték az elsőt: Ahmed Musa centerezését a berobbanó Doumbia váltotta gólra. A 83. percben szöglet után gólt ünnepelt a Sporting, de korán: a partjelző beintésének helyt adva a játékvezető nem adta meg a találatot, a labda kintről tekeredett vissza a kapu előterébe. Az oroszok a hajrában aztán a feketelevest is megitatták a vendégekkel: Musa döntötte el a továbbjutás sorsát, a CSZKA 3–1-es győzelemmel jutott tovább.



APOEL (ciprusi)–Asztana (kazah)

Foxi Kethevoama előtt adódott az első valamirevaló helyzet, a volt kecskeméti kedvenc azonban hibázott. Küzdelem, önfeláldozó védőmunka és sok szabálytalanság jellemezte a találkozót, amelyen egyik fél sem tudta ráerőltetni az akaratát a másikra. Kevés helyzetet tudtak kidolgozni a felek, amikor meg a veszélyes zóna közelébe kerültek volna, hibáztak, illetve a védők sikerrel tisztáztak. A 60. percben aztán Semir Stilic szabadrúgásból – Foxi szabálytalankodott – előnyhöz juttatta a ciprusiakat. Érett a túlóra, a vendégek viszont nem így gondolták, és a 84. percben Nemanja Makszimovics egy szabadrúgás végén volt eredményes, a főtáblára juttatva ezzel a BL-történelem első kazah együttesét.

Partizan Beograd (szerb)–BATE (fehérorosz)

Egygólos hátrány nem ledolgozhatatlan, gondolhatták Belgrádban, csak a BATE gondolta ezt másképp – a fehérorosz bajnok közel sem olyan erős, mint néhány éve, viszont összeszokott, rutinos, minden hájjal megkent és rendszeres BL-főtáblás.

A rutin méghozzá sokszor dönt ilyen éles helyzetekben: Igor Sztaszevics a 25. percben a kék-sárgáknak szerzett vezetést, miután a BATE egy kontrával állva hagyta a szerbeket. Az első ziccert még elhibázták, ám Sztaszevics lecsapott a kipattanóra – a Partizan meg megkapta európai kupatörténete 300. gólját. A belgrádiak jöttek előre becsülettel, de az egyenlítés és a fordítás már túl későn jött – a BATE átvészelte a hajrát és ismét, immár ötödször csoportkörös lett.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, PLAYOFFKÖR, VISSZAVÁGÓK
NEM BAJNOKI ÁG
Bayer Leverkusen (német)–Lazio (olasz) 3–0 (Calhanoglu 40., Mehmedi 48., Bellarabi 88.)
Tj.: a Bayer Leverkusen, 3–1-gyel
FC Bruges (belga)–Manchester United (angol) 0–4 (Rooney 20., 49., 57., Herrera 63.)
Tj.: a Manchester United, 7–1-gyel
CSZKA Moszkva (orosz)–Sporting CP (portugál) 3–1 (Doumbia 49., 72., Musa 85., ill. T. Gutierrez 36.)
Tj.: a CSZKA Moszkva, 4–3-mal

BAJNOKI ÁG
APOEL (ciprusi)–Asztana (kazah) 1–1 (Stilic 60., ill. Makszimovics 84.)
Továbbjutott: az Asztana, 2–1-gyel
Partizan Beograd (szerb)–BATE (fehérorosz) 2–1 (Petrovics 75., Saponjics 93., ill. Stasevic 25.)
Tj.: a BATE, 2–2-vel, idegenben szerzett góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik