Cristiano Ronaldo Lionel Messi ellen: ez lesz az utolsó párharc?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.10.26. 18:23
null
Cristiano Ronaldo és Lionel Messi újabb nagy ütközete következhet szerdán (Montázs: AFP, NSO)
Mint tudjuk, nincs az a jó kapcsolat hölgytársainkkal, amelyet el ne tudnánk rontani más hölgytársak megdicsérésével, és fordítva; nincs az a jó hangulatú társalgás, amelyet el ne lehetne rontani öncélú politizálással – és nincs az a parttalan futballvita, amely pontot tehet a Cristiano Ronaldo–Lionel Messi rivalizálás végére.

A Ki a jobb, Messi vagy C. Ronaldo? kérdés az egyik olyan sarokkő, amely mentén sokan kifordulnak magukból, és minden megszólaló tisztában van azzal, hogy bármilyen C. Ronaldót dicsérő jelző az elvakult Messi-hívek átkainak özönét vonja a fejére.

És fordítva.

De az lenne a meglepő, ha e két korszakos zseni nem hozná lázba a műértő közönséget, ha két ilyen személyiség, két ennyire eredményes sportoló nem lenne hatással százmilliókra, rajongói vitakultúra ide vagy oda.

Cristiano Ronaldo 35 éves, hétszeres országos bajnok, ötszörös BL-győztes, Európa- és Nemzetek Ligája-bajnok, ötszörös aranylabdás, 13-szor választotta be az Év csapatába a profi labdarúgókat tömörítő FIFPro, eggyel többször az UEFA; klubjaiban 852 tétmérkőzésen 641 gólt lőtt, 223 gólpassz mellett, a válogatottban e mutatói 167/101/40.

Lionel Messi 33 esztendős, és statisztikái éppen ilyen lenyűgözőek: tízszeres országos bajnok, négyszeres BL-aranyos, U20-as világ- és olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, hatszoros aranylabdás, a FIFPro 13-szor, az UEFA 11-szer választotta be az Év csapatába; a Barcelonában 737 fellépésén 636 gólt és 281 gólpasszt szerzett, a nemzeti tizenegyben e mutatói 140/71/47.

Mint láthatjuk, nagyipari mennyiségben termeli e páros a gólpasszokat is, de a futball lényege miatt a gólokra sokkal jobban emlékezünk; Ronaldo négyszer, riválisa hatszor lett európai aranycipős. Ebből a trófeából és Aranylabdából is Messi kapta a legtöbbet a labdarúgók közül, hatot-hatot.

Kettejük rivalizálásán sokat dobott Ronaldo Madridba igazolása, az el Clásicók egyben kettejük párbajaivá is váltak. Érdekes módon a válogatottban csak kétszer feszültek ők és csapataik egymásnak, és akkor sem tétmérkőzésen. 2011-ben Svájcban a dél-amerikaiak nyertek „Európa braziljai” ellen, 2–1-re, és mindketten betaláltak, de Messi egy gólpasszt is adott; három évre rá Manchesterben találkozott a két válogatott, ám egyik klasszis sem villogott, a mérkőzést egyetlen góllal a portugálok nyerték.

Ronaldo első nem portugál klubja a Manchester United volt, ennek színeiben háromszor mérkőzött meg a Barcával: a 2008-as BL-elődöntőből az angolok jutottak tovább (Ronaldo kihagyott büntetőjével együtt is), egy év múlva a katalánok a döntőben vágtak vissza, Messi fejes gólja döntötte el végleg a meccset (majd következett a híres cipőpuszilgatós gólöröm).

2009-től következett az el Clásicók kora, így újabb szintre emelkedtek a kapcsolataik, de Ronaldo Olaszországba igazolásával sem ért véget a „kapcsolatuk”.

„Szerintem ők most a legjobbak az egész világon” – tartja róluk Pavel Nedved, aki már csak ezért is várja a Juventus és a Barcelona mostani összecsapását, amely előtt megszólalt Messi is: „Cristiano Ronaldóval mindig különleges párharcokat vívunk, amelyek örökre emlékezetesek maradnak. Sok éve tart már ez a rivalizálás, sokáig tartott ez az éra a La Ligában, és bizony nem egyszerű ilyen sokáig ilyen magas szinten teljesíteni. A Real Madrid és a Barcelona a világ két legerősebb csapata, sokáig egyforma szinten játszva nagy párharcokat vívott egymással, ezért nem fogják elfelejteni az emberek az összecsapásainkat. A párharc köztem és Cristiano Ronaldo között magas szinten zajlott, azt hiszem, élvezték az emberek... Nyilvánvalóan különlegesebbek lettek a rangadók Ronaldo miatt, de nélküle is eléggé speciális ez az összecsapás, ám ha ő pályára lépett, akkor annak megvolt a maga különlegessége. Ez azonban már a múlt, már új kihívásokat keresünk. Remélem, Cristiano hamarosan felépül a koronavírusból, és pályára lép a mostani mérkőzésükön.”

A „régi szépben” madridi színekben Ronaldo harmincszor lépett pályára a nagy katalán rivális ellen (ennél többször csak az Atlético Madrid ellen szerepelt, de hatszor már fekete-fehér mezben), 18 gól mellett „csak” két gólpasszt adott, s az el Clásico szintjeihez és elvárásaihoz felér az általa kiérdemelt tíz sárga lap, valamint a tizenegyediket követő kiállítás.

Messi karrierje során legtöbbször a Reallal csapott össze, mindösszesen 44-szer, s az ezeken elért 40 kanadai pont lehengerlő teljesítmény; főleg, ha hozzátesszük az általa is emlegetett Ronaldo-hatást: amióta a portugál elhagyta a napfényes Spanyolországot a napfényes Olaszország kedvéért, Messi hat találkozón sem gólt nem lőtt a Realnak, sem gólpasszt nem adott!

Érdekes, hogy Messi a CR érkezése előtti hat el Clásicóján hat gólt és három gólpasszt jegyzett, azaz fiatalon is főszereplő volt a „mérkőzések mérkőzésén”.

A portugál realos korszakában Messi 34-szer játszott a madridiak ellen, 20 gólt és 11 gólpasszt szerezve, nem mellesleg 11 sárga lapot is kiérdemelt! Ez utóbbi adat is érdekes, Messi pályafutása során a Real, az Atlético Madrid és a városi rivális Espanyol ellen kapott legtöbbször „írásbeli figyelmeztetést”: előbbi ellen 14, az Atlético ellen 13 sárgát gyűjtött be, az Espanyol ellen nyolcat.

Érdekes megnézni, hogyan teljesítettek egymás ellen a BL-ben: Ronaldo ötször vívott meg aktuális klubjával a katalánokkal, de egyetlen kanadai pontot sem tud felmutatni, csapata (a United) egyszer nyert, kétszer kikapott, kétszer döntetlenezett – Messi ezen az öt mérkőzésen háromszor is betalált!

2009 és 2018 között 18 bajnokit vívott egymással a két nagy rivális, Ronaldo 9-szer volt eredményes, egyetlen gólpassz mellett, négy győzelemmel és tíz vereséggel, míg Messi eme tizennyolc találkozón ugyanennyi kanadai pontot szerzett: 12 gólt és feleennyi gólpasszt.

A hazai kupákban is gyakran összefutottak: a Király-kupában ötször (két realos siker, ebből egy a döntőben, két döntetlen), öt CR-góllal és három Messi-gólpasszal; a Szuperkupában szintén ötször feszültek egymásnak, itt három madridi győzelem billenti a fehér oldalra a mérleget, de négy Ronaldo-találattal és hat Messi-góllal, az argentin ezen felül kétszer gólt készített elő.

A statisztikákat böngészve feltűnő, hogy nem hagynak ki egyetlen alkalmat sem arra, hogy összemérjék az erejüket, bár koronavírussal eddig még nem kellett számolniuk – Ronaldo csak akkor léphet pályára, ha a mérkőzés kezdése előtti napon negatív tesztet produkál.

A Ferencváros csoportjában a mostani párharcok érdekessége az is, hogy a BL-ben eddig utoljára 2011-ben találkoztak, csoportkörben még soha – és bizony első hallásra-olvasásra mellbevágónak tűnik, ám meglehet, ez az utolsó alkalom, amikor e két gigász egymásnak feszül. Ronaldo jövő februárban már 36 esztendős lesz, Messi ez idény végén 34... Bizony, az idővel senki sem dacolhat, koldus és királyfi egyaránt alattvaló ebben a műfajban, de legalább mi, szurkolók elmondhatjuk a leleményes Odüsszeusz nyomán:

Az ember kél s dől, akár az őszi búza,
de e néhány név soha el nem enyész.
Mondják el majd, hogy láthattam Messit,
védők szédítőjét.
Mondják, hogy C. Ronaldo korában éltem.

BL-SPECIALISTÁK

A legtöbb, azaz hat BEK/BL-győzelem Francisco Gento nevéhez fűződik, Ronaldo ötnél, Messi négynél jár. Ronaldo nyolc BL-mérkőzéssel megelőzheti Iker Casillast, és a legtöbb BL-szereplés is az övé lesz, a sorozatban a legtöbb gólt ő lőtte (130). A második Messi (116), messze lemaradva a harmadik Raúl (71), a negyedik Robert Lewandowsi (68). Ronaldo hétszer volt a sorozat gólkirálya, Messi hatszor, a harmadik Gerd Müller négyszer. Egy kiírásban a legtöbb gólt Ronaldo szerezte, 17-et, a csoportkörök gólkirálya Messi (69), az ezt követő szakaszoké Ronaldo (67). Nem meglepő módon a BEK/BL legtöbb gólpasszát Ronaldo osztotta ki, 40-et, a második Messi 36-tal, megelőzve Ryan Giggset (31), az Ángel Di María, Xavi párost (30-30), illetve Andrés Iniestát (29).

ÉS A NAGY RONALDO?

A brazil zseni a Barcelonát és a Real Madridot is erősítette, utóbbit 2002 nyara és 2007 eleje között, így 2004-ben a fiatal Messi a kispadról nézhette, ahogyan a középcsatár játszik a katalánok ellen (nem túl jól). Egy év múlva már mindketten a pályán voltak a Barcelona 3–0-s madridi sikere alkalmával, az argentint gólpasszt adott a volt realos Samuel Eto'ónak. A válogatottban a korkülönbség és Ronaldo idősebb kori formahanyatlása miatt nem találkoztak.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
OKTÓBER 28., SZERDA
E-CSOPORT
18.55: FK Krasznodar (orosz)–Chelsea (angol) (Tv: Spíler1)
21.00: Sevilla (spanyol)–Rennes (francia)
F-CSOPORT
21.00: Borussia Dortmund (német)–Zenit (orosz)
21.00: FC Bruges (belga)–Lazio (olasz)
G-CSOPORT
21.00: Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00: FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
H-CSOPORT
18.55: Istanbul Basaksehir (török)–PSG (francia) (Tv: Spíler2)
21.00: Manchester United (angol)–RB Leipzig (német) (Tv: Spíler1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik