Bolgár brazilok, román gólzsák – 48 millió eurós csapat vár a Fradira

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 16:29
null
A Ludogorec tavaly alulmaradt a Vidivel szemben a BL-selejtezőben (Fotó: Török Attila)
A Mol Vidi tavaly már bizonyította a Bajnokok Ligája selejtezőjében, hogy a Ludogorec nem verhetetlen csapat, ettől függetlenül tény: a hazája élvonalában nyolc éve folyamatosan aranyérmet nyerő, nyolc brazil labdarúgóra épülő, ugyancsak zöld-fehérben játszó együttes hat éve egy híján mindig bejutott valamelyik európai kupa csoportkörébe – s a 48.5 millió eurós keretértéke is azt mutatja, roppant kemény ellenfél vár a BL-ben a magyar bajnok Ferencvárosra. A Fradi otthon kezdi a párharcot, az első mérkőzéseket július 9-én és 10-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

A 2012 óta a bolgár élvonalban sorozatban nyolc bajnoki címet nyerő Ludogorecet a tavalyi, Mol Vidi elleni párharc után már jó ismerősként üdvözölhetjük Magyarországon. Akkor, a BL-selejtező 2. körében találkozott a két csapat és az első mérkőzést Bulgáriában rendezték; az ottani 0–0-s döntetlennel a Vidi jó alapot teremtett a visszavágóhoz, amit Anel Hadzic góljával Felcsúton 1–0-ra meg is nyert a magyar bajnok – a fehérváriak a 40. perctől emberelőnyben játszottak, miután Virgil Misidjan a 40. percben megkapta a második sárga lapját, s ezzel a kiállítás sorsára jutott.

Ezen kívül több alkalommal nem találkozott magyar riválissal a gárda, aminek az is az oka, hogy bár a 33 ezer lakosú Razgrad városának korábbi, 1945-ben alapított egyesületéhez köti az eredetét, a PFK Ludogorec valójában a 2010-es években került fel a bolgár futballtérképre. 2010-ben vásárolta meg a klubot a bolgár üzletember, a számos iparágban (így például gyógyszeripar, szállítmányozás, építőipar) érdekeltséggel rendelkező Kiril Domusiev. A Ludogorec 2011-ben élen zárta a másodosztály küzdelmeit és először jutott fel az élvonalba, azóta pedig már az élvonalbeli pontvadászatot nyeri meg folyamatosan, sőt kétszer, 2012-ben és 2014-ben a Bolgár Kupát is elhódította.

A nemzetközi kupákban 2013 óta egy kivétellel (2015 ősze) mindig csoportkörbe jutott. A Bajnokok Ligájában kétszer, a 2014–2015-ös és a 2016–2017-es idényben, az Európa-ligában háromszor. A BL-ben még nem jutott tovább a csoportból, az El-ben viszont a 2013–2014-es évadban a legjobb tizenhat közé is, míg 2017–2018-ban a legjobb 32-be. Az Európa-ligában tavaly is elverekedte magát a csoportkörig, függetlenül attól, hogy a Vidivel szemben a BL-ben alulmaradt.

A Ludogorec sikereit esztendők óta a klub brazil légiója alapozza meg, az előző évadban nyolc brazil nemzetiségű futballistát alkalmazott (közülük ketten távoznak szerződésük lejártával), de négy román, két lengyel, egy-egy madagaszkári, kongói és argentin játékos is megtalálható volt a keretben, melyben összesen 16 légiós szerepelt. Ugyanakkor a brazilok közül már nem is számít mindenki légiósnak, négyen is bolgár-brazil kettős állampolgárok.

A brazil különítmény ellenére a csapat leggólerősebb labdarúgója továbbra is a 32 éves, 35-szörös román válogatott Claudiu Keserü, akit tavaly a Vidinek sikerült megállítania, viszont a bolgár élvonalban 26 meccsen szerzett 18 góllal társgólkirály lett (a Levszkiben játszó Sztaniszlav Kosztovval együtt). Rajta kívül immár hét éve a Ludogorec vezérének számít a 34 éves brazil-bolgár Marcelinho, aki a legutóbbi idényben is 12 góllal és 18 gólpasszal vétette észre magát 46 tétmeccsen A támadósorban a kulcsemberek közé tartozik még a szintén brazil-bolgár Wanderson, a Kongói DK-beli Jody Lukokiés a lengyel válogatott Jakub Swierczok.

Ráadásul a razgradiak már négy játékossal erősítettek is a nyáron, a Bissau-Guinea-i Jorginho a CSZKA Szófiában szerepelt legutóbb, a kongói köztársaságbeliMavis Tchibota és az izraeli Dan Biton az izraeli élvonalból érkeztek, a PSG-ben nevelkedett, Kongói DK-beli Jordan Ikokót pedig a Guingampból szerződtették.

A Ludogorec vezetőedzője az együttest március óta irányító Sztojcso Sztoev, aki már 2013–2014-ben is dolgozott a klubnál. A csapat a mérkőzéseit a 10 ezer fő befogadására alkalmas Ludogorec Arénában játssza, a bajnokságban átlagosan 1700 néző előtt.

A Ludogorec keretértékét 48.45 millió euróra teszi a Transfermarkt, miközben a Fradiét 19.85 millióra, de éppen a Vidi tavalyi példája mutatja, hogy egy oda-visszavágós párharc során ekkora különbséget szervezett játékkal, fegyelmezett védekezéssel el lehet tüntetni...

BAJNOKOK LIGÁJA 2019–2020
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
1. MÉRKŐZÉSEK (július 9–10., az elöl szereplő csapatok rendezik az első meccseket, a hátul szereplők pedig a visszavágókat egy héttel később, azaz július 16–17-én. A pontos órarend még nem ismert, ezt a szokásoknak megfelelően később készíti el az Európai Labdarúgó-szövetség, vagyis az UEFA)

FERENCVÁROS (magyar)–Ludogorec Razgrad (bolgár)
Budapest, Groupama Aréna

Nomme Kalju (észt)–Shkëndija (északmacedón)
Suduva Marijampole (litván)–Crvena zvezda (szerb)
Ararat-Armenia (örmény)–AIK (svéd)
Asztana FK (kazah)–CFR Cluj (Kolozsvári Vasutas, román)
Partizani Tirana (albán)–Qarabag (azeri)
Slovan Bratislava (Pozsony, szlovák)–Szutjeszka Niksics (montenegrói)
Celtic (skót)–FK Sarajevo (bosnyák)
Sheriff Tiraspol (moldovai)–Szaburtalo Tbiliszi (grúz)
F91 Dudelange (luxemburgi)–Valletta FC (máltai)
Linfield FC (északír)–Rosenborg (norvég)
Valur Reykjavík (izlandi)–Maribor (szlovén)
Dundalk (ír)–Riga FC (lett)
The New Saints (walesi)–az előselejtező egyetlen továbbjutója
HJK (finn)–HB Tórshavn (feröeri)
BATE (fehérorosz)–Piast Gliwice (lengyel)
Az első mérkőzéseket július 9-én és 10-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik