Vlahovicsnak 32 másodperc kellett a gólhoz, de nem nyert a Juve

CSEH BENJÁMIN (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre)CSEH BENJÁMIN (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 20:50
null
Vlahovics a 32. másodpercben vezetéshez juttatta a Juventust (Fotó: AFP)
A Juventus hiába szerezte meg a vezetést 32 másodperc után az első BL-meccsén szereplő Dusan Vlahovics góljával a Villarreal vendégeként a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első meccsén, a spanyolok a második félidőben egyenlítettek Dani Parejo révén, így 1–1-ről kezdődhet majd a torinói visszavágó.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
VILLARREAL (spanyol)–JUVENTUS (olasz) 1–1 (
0–1)
Villarreal,
Estadio de la Cerámica,17 686 néző.Vezette:Siebert(német)
VILLARREAL:Rulli – Foyth, Albiol, Pau Torres, Pedraza (Estupinán, 79.) – Chukwueze (Pino, 90.), Dani Parejo, Capoue, Alberto Moreno (Trigueros, 79.) – Lo Celso, Danjuma (Dia, 90.).Vezetőedző:Unai Emery
JUVENTUS:Szczesny – De Sciglio (Pellegrini, 87.), Danilo, De Ligt, Alex Sandro (Bonucci, a szünetben) – Cuadrado, Locatelli (Arthur, 71.), Rabiot, McKennie (Zakaria, 81.) – Morata, Vlahovics.Vezetőedző:Massimiliano Allegri
Gólszerző:DaniParejo(66.), ill. Vlahovics (1.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Foghatták a fejüket a szurkolók, akik úgy voltak vele, hogy belefér, ha leszaladnak a büfébe egy perecért, és lekésik a kezdést – ugyan mi történhet pár játékperc alatt? Nos, az első Bajnokok Ligája-mérkőzésén fellépő Dusan Vlahovics megmutatta, miért érdemes idejében megérkezni, valamint azt is, miért fizetett érte télen 81.6 millió eurót a Juventus: mindössze 32 másodperc elteltével előnyhöz juttatta csapatát – ezzel a BL-történetének leggyorsabb gólját lőtte debütánsként –, miután Danilo előre ívelése nyomán mellkassal maga elé tette a labdát, s ütemtelen, tűpontos lövése a jobb kapufáról a hálóban kötött ki.

Nem véletlenül emlegetik Alessandro Del Piero utódjaként az idényben immár 22 találatnál járó 22 éves szerb csatárt – a Juve színeiben pályára lépő játékosok közül csak a korábbi olasz támadókiválóság szerzett fiatalabban (20 évesen és 308 naposan) gólt a debütáló BL-meccsén.

Ugyan hamar hátrányba került a mérkőzésre négymeccses veretlenségi szériában érkező „sárga tengeralattjáró”, de különösebben nem zavarodott meg – a 13. percben a Tottenhamtól kölcsönzött Giovani Lo Celso szó szerint a vendégek kapuján döngetett, lövése a lécre csapódott.

Ezzel nem volt vége, a hazaiak uralták az első játékrészt – 63 százalékos labdabirtoklás, 5 kapura lövés –, több nagy lehetőségük is volt, ám az egyenlítés ekkor még nem jött össze nekik.

Nem úgy, mint a fordulás után, a 66. percben, amikor nagyon elaludt az Öreg Hölgy védelme. Étienne Capoue úgy tett, mintha megállna, majd kiszúrta az elöl egyedül ólálkodó Dani Parejót, aki az átadás után zavartalanul továbbított a kiszolgáltatott helyzetben lévő Wojciech Szczesny kapujába.

A második játékrészben is inkább a Villarreal hajtott a győzelem kiharcolásáért, ám neki és a sérülés miatt több kulcsemberét – Federico Chiesa, Paulo Dybala, Giorgio Chiellini, Federico Bernardeschi – is nélkülöző Juventusnak sem sikerült újabb gólt szereznie, így maradt az 1–1-es döntetlen. Ennek a játék képe alapján talán előbbi gárda örülhetett kevésbé, de a március 16-ai visszavágón még mindkét csapat bizonyíthat.

A MÁSIK KEDDI MÉRKŐZÉSEN
Chelsea (angol)–Lille (francia) 2–0 (Havertz 8., Pulisic 63.)

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK. Maradt a döntetlen, innen folytathatják majd a csapatok Torinóban a párharcot.

90. perc. Chukwueze helyett Pino, Danjuma helyett Dia állt be.

87. perc. De Sciglio helyére állt be Pellgrini.

85. perc. VlVLAHOVICS! A szerb középről leadott lövésére leért Russli!

81. perc. McKennie lennmarad, nem tudja folytatni, Zakaria jött a helyére.McKennie bokája aláffordult, a lecserélése után nem is tudott ráállni, a vonal mellett ugrált.

79. perc. Trigueros jött be Moreno helyére, Pedrazát Estupinán váltotta.

73. perc. Az egyik oldalon Rulli kapott sárga lapot, a másikon Rabiot egy durva belépőért, de a hazaiak pirost adtak volna...

71. perc. Locatelli helyett Arthur állt be.

Parejo pályafutása során a 2. BL-gólját szerezte.

66. perc. ITT IS AZ EGYENLÍTÉS! A Juve nagyon magára húzta a Villarealt és a védők üresen hagyták Parejót, aki egy balról, Capouétól érkező labdát a hosszún, nyolc méterről, egyből lőtt a kapuba. 1-1

64. perc. Egyre több labdát ad el a Juve a saját térfelén, ebből még lehet gondja a vendégeknek...

A Villarreal labdabirtoklási fölénye 63 százalékról 58-ra csökkent, de a játék képe mit sem változott, őrzi előnyét a Juventus.

60. perc. Parejo több mint 20 méterről a lelátóra lőtte a labdát.

59. perc. Távoli Cuadrado-lövés, de messze fölé ment.

57. perc. ÍGÉRETES HAZAI AKCIÓ. Lo Celso középről balra passzol Moreno átlépi a labdát, így a bal szélről Pedraza tudja bepasszolni a labdát Morenóhoz, aki azonban nyolc méterről rosszul találta el, így Szczesny megfogta.

50. perc. Ismét jobbról jön a labda, Cuadrado beadását McKennie elől kivágják, de lesen is állt a Juve támadója.

47. perc. MEGINT EGY NAGY JUVE-HELYZET AZ ELEJÉN. Egy jobb oldali beadásból a hosszún érkező Morata 12 méterről lőtt a kapu mellé.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ.

Csere a Juvénál: Alex Sandro helyett Bonucci állt be.

A gól, ami a meccset is eldöntheti.

Az első félidő statisztikái.

Nagyításért katt a képre!
Nagyításért katt a képre!

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A Juventus a nagyon korai gól után fegyelmezetten visszazárt, és bár a Villarrealnak így is megvolt a lehetősége az egyenlítésre, kapufáig is jutott, egy félidő után a vendégek vezetnek.

Így ünnepelték a torinóiak Vlahovics gólját.

45. perc. Morata egy felugrásnál a kezével eltalálta Lo Celso állát, de megúszta sárga lap nélkül.

39. perc. NAGY MENTÉS. Lo Celso az ötösről passzolt laposan középre, De Ligt utolsó mezőnyjjátékosként vágta szögletre a labdát. A szögletből nem alakult ki újabb veszély.

A kezdeti lendület utánn visszaállt a juve, 60 százalékban a hazaiak birtokolják a labdát a 37. percre fordulva!

35. perc. Capoue, akinek a meccs előtt kérdéses vol a játéka, a tizenhatoson kívülről, távolról a kapu fölé csavart.

33. perc. Morata kifelé cselez a bal oldalon, 14 méterről lő, de jócskán a kapu fölé.

Vlahovics a BL-történetének leggyorsabb gólját lőtte debütásként, eddig a német Andreas Möller (a magyar válogatott későbbi másodedzője) tartotta a rekordot 1995-ből, amikor a Dortmund játékosaként talált be az első BL-meccsén.


25. perc. Vlahovics a tizenhatoson belülről gurított vissza Locatellinek, aki 20 méterről, középről méterekkel lőtt a kapu fölé.

Vlahovics Trezguet-hez és Del Pieróhoz hasonlóan betalált az első BL-meccsén a Juve játékosaként.


16. perc. MICSODA MEGMOZDULÁS! Danjuma egy középre adott labdát a kapunak háttal, sarokkal küldött kapura hét méterről, Szczesny kezéből elsőre kicsúszott a Danilón megpattanó labda, de végül megfogta.

15. perc. Pedraza beadásánál De Ligt ment szögletre, a Villarreal végezheti el az első sarokrúgást a meccsen. A szöglet után Morata fejelte fel a labdát, amelyet így könnyedén le tudott húzni Szczesny.

13. perc. HAZAI KAPUFA! Pedraza balról középre passzolt labdáját nyolc méterrőll Lo Celso a lécre lőtte.

A gól óta a Juve birtokolja többet a labdát, de újabb helyzet 10 perc elteltével nem alakult ki.

A szerb Dusan Vlahovics pályafutása első BL-meccsén, az első megmozdulásából rögtön gólt szerzett.

1. perc. 32 MÁSODPERC UTÁN VLAHOVICS BETALÁLT! Danilo előrepasszolt labdáját, balról, a tizenegyesponttal egy magasságból az átvétel után, két védő mellől a hosszú alsó sarokba lőtte a szerb csatár. 01

ELKEZDŐDÖTT A MECCS. A tiszta sárgában játszó hazaiak kezdtek, fekete-fehérben a Juve.

A Villarreal fanatikusai órákkal a meccs előtt megkezdték a hangolódást a találkozóra...


Villarrealban 2009 után rendeznek ismét BL-meccset az egyenes kieséses szakaszban, akkor az Arsenal elleni negyeddöntő 1–1-gyel zárult (Fotó: Villarreal CF, archív)

ELŐZMÉNYEK

A két csapat először mérkőzik meg egymással az európai kupaporondon.

Az előző két idényben egyszer sem jutott be a legjobb nyolc közé a Juventus a Bajnokok Ligájában, pedig mindkét alkalommal esélyesként várta a nyolcaddöntőt. A 2019–2020-as párharcban a Lyonnal, az előző kiírásban a Portóval szemben esett ki.

A Juve legenda Del Pierót is fogadta a Villarreal a meccs előtt


Az olaszok több kulcsemberükre sem számíthatnak a kedd esti mérkőzésen. Federico Chiesa, Paulo Dybala, Giorgio Chiellini, Federico Bernardeschi és Adrien Rabiot sérülés miatt nem játszhat, és bár Leonardo Bonucci hétfőn már a többiekkel edzett, egyelőre kérdéses, mennyi szerepet kaphat Spanyolországban. A télen igazolt futballisták közül viszont bizonyára ott lesz a pályán Denis Zakaria és Dusan Vlahovics, akik sokat tehetnek azért, hogy ezúttal ne a nyolcaddöntő jelentse a végállomást.

A svájci középpályás korábban a Mönchengladbach játékosaként már játszott a sorozatban, a Fiorentinától érkező szerb csatár viszont először szerepelhet a Bajnokok Ligájában. Vlahovics a bajnokságban eddig egy gólt szerzett a Juventus színeiben, és Massimiliano Allegri vezetőedző szerint nem szabad túl nagy terhet pakolni rá. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a szurkolók mellett a csapattársai is sokat várnak a 22 éves futballistától.

„Bár nagyon fiatal, már most látszik, hogy szép karrier áll előtte – mondta csapattársáról a footballitalia.net szerint Álvaro Morata, a Juve spanyol csatára. – A pályán kívül nagyon rendes srác, remélem, kedd este megszerzi első gólját a Bajnokok Ligájában. Az új igazolások lendületet adtak a csapatnak, szeretnénk sokáig menetelni a sorozatban. A Villarreal egységes, erős csapat, az Európa-liga címvédője, úgyhogy biztosan nem lesz könnyű dolgunk, de ez rájuk ugyanúgy igaz. A kupában és a BL-ben is versenyben vagyunk, és az a célunk, hogy trófeával zárjuk az idényt.”

A Villarreal mellett szólhat, hogy a BL-ben ősszel, a csoportelső MU elleni két meccsen kívül a másik négy találkozón veretlen maradt, hármat meg is nyert és egyébként az európai porondon egyenes kieséses szakaszban az elmúlt egy évben, kilenc meccset játszott, ebből hetet megnyert (a Salzburgot, a Dinamo Kijevet és a Dinamo Zagrebet is oda-vissza legyőzte, az Arsenalt hazai pályán győzte le), kétszer döntetlent játszott az Európa-ligában. Az egyik döntetlent épp a döntőben, a Manchester United ellen, amelyet aztán 11-esekkel legyőzött, viszont az európai Szuperkupában 1–1 után 11-esekkel kapott ki a Chelea-től.

A Villarreal négy tétmeccse veretlen, ebből hármat meg is nyert, a Real Madriddal gól nélküli döntetlent játszott. A Juve hét tétmeccse veretlen, viszont három mérkőzésen is ikszelt. A BL-ben ősszel a hat meccséből ötöt megnyert a Juve, viszont a Chelsea vendégeként 4–0-s vereséget szenvedett.

A Villarrealból Francis Coquelin, Gerard Moreno és Ruben Pena hiányzik sérülés miatt, de Etienne Capoue és Giovani Lo Celso játéka is kérdéses volt.

A heti program:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik