BL: új tornával kezdené az idényt az UEFA

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2022.06.15. 11:50
null
Az új tornát a BL-idény felvezetésének szánja az UEFA (Fotó: AFP)
A spanyol Marca beszámolói szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) létrehozna egy új, négycsapatos tornát, amely a Bajnokok Ligája felvezetője lenne. A tervek szerint az előző kiírás győztese játszana három másik csapattal és az Amerikai Egyesült Államokban rendeznék.

Új tornát készít elő az UEFA, ami 2024-ben, a Bajnokok Ligája új formátumával debütálna. A final four jellegű, négycsapatos BL-döntőről korábban már voltak hírek, azonban a Marca most arról számol be, hogy az UEFA a BL-idény kezdete előtt, augusztusban rendezne egy minitornát. A tervek szerint ezen a megmérettetésen a Bajnokok Ligája előző kiírásának győztese csapna össze másik három csapattal. A francia L'Équipe információi szerint „három sikeres” csapatról lenne szó, valószínűleg meghívásos alapon. A torna helyszínének az Egyesült Államokat tervezik, ami a sok utazás miatt komoly gondokat is okozhat, főleg augusztusban, amikor már az európai bajnokságok elkezdődtek.

Felmerül a kérdés, hogy mi történne az Európai Szuperkupával, ahol a Bajnokok Ligája-győztes és az Európa-liga első helyezettje játszik egymással. Az UEFA tervei szerint a szuperkupa nem tűnne el, csak a BL-győztest az Európa-konferencialiga-győztes váltaná.

Az új tornáról még nincs hivatalos információ, egyeztetés zajlik a klubok és a szervezők között.

A Bajnokok Ligáját az UEFA a Szuperligára adott válaszként reformálta meg, az új rendszer a 2024–2025-ös idénnyel veszi kezdetét. A jelenlegi 32 helyett 36 csapat szerepel majd a kontinens legrangosabb klubsorozatának főtábláján, a négycsapatos csoportokat egy nagy tabella váltja fel, ahol minden csapat 8 mérkőzést játszik. Hogy ki kivel, az a sakkból ismeretes „svájci rendszer” alapján dől majd el. A párosítások kialakításának alapelve, hogy a közel azonos teljesítményt nyújtó csapatok kerüljenek szembe egy-egy mérkőzésen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik