CR-dupla és Real-siker Madridban, Spurs verte Dortmund Londonban

Vágólapra másolva!
2017.09.13. 20:43
null
Kane játékára nem találta az ellenszert a Dortmund (Fotó: AFP)
Kiváló mérkőzést játszott a labdarúgó Bajnokok Ligája H jelű csoportjának 1. fordulójában a Tottenham Hotspur és a Borussia Dortmund: már az első tizenöt perc három gólt hozott, a végeredmény 3–1 a Spurs javára. A csoport másik mérkőzésén a címvédő Real Madrid 3–0-s papírforma-győzelmet aratott az APOEL felett, a ciprusi bajnokcsapatban Sallai Roland 60 percnyi játéklehetőséget kapott.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
H-CSOPORT
Tottenham Hotspur (angol)–Borussia Dortmund (német) 3–1
(Szon Hung Min 4., Kane 15., 60., ill. Jarmolenko 11.)
Real Madrid (spanyol)–APOEL (ciprusi) 3–0 (Cristiano Ronaldo 12., 51. – 11-esből, S. Ramos 61.)

TOTTENHAM HOTSPUR–BORUSSIA DORTMUND 3–1

A mérkőzés legnyugodtabb része az első három perc volt, mert eközben semmi sem történt, hogy aztán „elszabaduljanak” a csapatok, melyek végtelenül szórakoztató első félidőt varázsoltak a Wembley gyepére.

Az őrületre a rajtjelet Szon Hung Min adta meg, aki a 4. percben meglépett a bal szélen, majd nagyon éles szögből, nagy erővel magas lövést küldött a meglepett Roman Bürki kapujába (1–0). Bürki benne volt a gólban, de ami még rosszabb a dortmundiaknak, nem is tanult a hibájából, bár ekkor ezt még senki sem tudhatta. Szon hetedik gólját ünnepelhette tétmeccsen a BVB ellen, valódi Dortmund-specialistának számít.

A 11. percben jött az egyenlítés: a Dortmund ukrán támadója, Andrij Jarmolenko mintaszerű, csodaszép ballábas csavarással mattolta Hugo Llorist, aki nagyon szépen repült, ám esélye sem volt védeni a precíz lövést (1–1).

Nem volt még vége, mert a 15. percben Harry Kane úgy döntött, lemásolja Szon akcióját. A Spurs sztárcsatára félelmetes lendülettel iramodott meg a bal oldalon, lövőhelyzetig szólózta magát, majd (ismerős?) éles, erős lövést zúdított Bürki feje fölé, a rövid sarokba. A kapus lehet, úgy gondolta, kétszer úgysem találják el így a labdát, de tévedett… (2–1). Ez volt az első eset a Bajnokok Ligájában, hogy tizenöt perc alatt két gólt kapott a Dortmund.

A félidő hátralevő részében a Dortmund nagy mezőnyfölényben volt – a Spurs tudatosan állt vissza, de talán túlságosan mélyen –, ám hiába működött Christian Pulisic valódi bajkeverőként a pályán, a vendéghelyzeteket nem követte gól, a Tottenham 2–1-es vezetéssel fordult.

A második félidő első öt percében a Spurs akár el is dönthette volna a mérkőzést, de előbb Kane helyzetben passzolás helyett lőtt, pontatlanul (pedig Szon üresen várta a labdát), majd passzolt, de ekkor a dél-koreai légiós puskázta el a ziccert. A büntetést Aubameyang mérte volna a hazaiakra, aki egy keresztbe ívelt labdát kapásból a hosszú sarokba lőtt, ám az olasz játékvezetői egység téves döntést hozva les miatt nem adta meg a gólt.

A rossz ítéletet még meg sem emésztették a dortmundiak, és már kétgólos hátrányba kerültek: a 60. percben megint Harry Kane villant, ballal kilőtte laposan a hosszút Bürki mellett (3–1). Ezt követően a Dortmund már hiába próbálkozott, sem a németek rohamai, sem a Spurs ellencsapásai nem vezettek eredményre (Jan Vertonghent meg kiállították a legvégén) – a Tottenham Hotspur jobb helyzetkihasználásával 3–1-re megnyerte a mérkőzést.

A Tottenham szakmai stábja (leszámítva a második félidőben eltékozolt kontralehetőségeket) elégedett lehet a mérkőzéssel, a dortmundiak lépéshátrányba kerültek, s a védekezésüket sürgősen rendbe kell hozniuk, ha bármit is kezdeni akarnak a Bajnokok Ligájában.

Gólok

TOTTENHAM–DORTMUND :ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A Dortmundnak fel van adva a lecke: jókora lépéshátrányba kerültek a vereséggel (Fotó: AFP)
A Dortmundnak fel van adva a lecke: jókora lépéshátrányba kerültek a vereséggel (Fotó: AFP)

REAL MADRID–APOEL 3–0

Sallai Rolanddal a kezdőben futott ki a Real Madrid elleni idegenbeli mérkőzésre a ciprusi APOEL, és a vendégjátékosok meglehetősen nyugodtan, mosolyogva álltak a BL-himnusz alatt – majd meglehetősen bátran is játszottak.

Még helyzetük is akadt, de aztán a Real Madrid megmutatta, hogy tartalékosan is Real Madrid: az ezúttal középcsatárként szereplő Cristiano Ronaldo nyitotta meg a gólok sorát (1–0, a kapu felületére tartó legutóbbi 16 CR-lövésből 12 torkollott ezzel gólba), majd a szünet után egy (hazai szemszögből) igencsak szerencsés eseménysor után megítélt büntetőt is értékesített a portugál (2–0).

A tizenegyest Gareth Bale beadása után ügyeskedte össze magának az APOEL-védelem, a walesi adta az első CR-találat előtt a gólpasszt, majd kiszolgálta Sergio Ramost is: az egyik ciprusin megpattant a szélső fejese, a spanyol védőfejedelem azonban mentette a menthetőt, nem is akárhogyan, mert az ötösről a bal alsóba ollózott (3–0).

Ezzel el is dőlt minden lényeges kérdés, eljátszadozott a lefújásig a címvédő.

Sallai sokat futott, megbízhatóan futballozott, nagyon ritkán veszítette el a labdát, sőt egy alkalommal a Real tizenhatosa előtt majdnem szerelte Daniel Carvajalt, ám balszerencséjére messzire pattant a labda.

Óriási utat tett meg a magyar fiú a Puskás Akadémiától a Bernabéuig, amely egy időben Puskás Egyetemnek számított, és legalább ilyen óriási a különbség a Real Madrid és az APOEL között.

Igaz, nagyon várjuk már, hogy egy NB I-es csapat kapjon ki kissé balszerencsésen a címvédő otthonában egy BL-csoportmérkőzésen…

Gólok

REAL–APOEL: ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

CR: remek formában
CR: remek formában
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik