BL: Szalah megcsinálta, amire csak Peter Crouch volt képes

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2022.02.17. 13:00
null
A Manchester City félelmetes mennyiségben szerzi a gólokat (Fotó: AFP)
Íme, a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő négy lejátszott meccsének legérdekesebb statisztikái!



Sporting CP (portugál)–Manchester City (angol) 0–5

• A Manchester City kereken kétszáz gólt szerzett a Bajnokok Ligája főtábláján (a csoportkört és a tavaszi szakaszt figyelembe véve). Az angol együttes a 14. klub, amely legalább ennyiszer betalált az elitsorozatban. A kétszáz gólhoz mindössze 97 találkozóra volt szüksége, ami rekord.

• A City a mostani BL-idényben harmadszor szerzett legalább öt gólt egy meccsen. Szeptemberben otthon 6–3-ra nyert az RB Leipzig ellen, egy hónappal később 5–1-re győzött az FC Bruges vendégeként.

• A Manchester City az első csapat a BL történetében, amely a tavaszi, egyenes kieséses szakaszban legalább négy góllal vezetett egy idegenbeli mérkőzés félidejében.

• A Cityben a mostani BL-idényben tíz játékos szerzett gólt: Rijad Mahrez, Gabriel Jesus, Raheem Sterling, Jaoao Cancelo, Cole Palmer, Jack Grealish, Kyle Walker, Phil Foden, Nathan Ake és Bernardo Silva.

Rijad Mahrez a legutóbbi 11 BL-mérkőzésén összesen tíz gólt szerzett.

• A Sporting CP ezt megelőzően mind a nyolc, angol rivális elleni kétmeccses kupapárharcából továbbjutott. Most ötgólos hátránnyal utazik el a manchesteri visszavágóra…

• A Sportingnak ez volt a harmadik meccse a BL egyenes kieséses szakaszában: 2009-ben hazai pályán 5–0-ra kapott ki a Bayerntől, a visszavágón 7–1-es vereséget szenvedett. Most otthon 5–0-ra ütötte ki a City…

Lionel Messinek nincs szerencséje mostanában a Real Madrid ellen (Fotó: AFP)
Lionel Messinek nincs szerencséje mostanában a Real Madrid ellen (Fotó: AFP)

PSG (francia)–Real Madrid (spanyol) 1–0

• A Paris Saint-Germain a legutóbbi 19, nyolcaddöntős BL-mérkőzésén legalább egyszer-egyszer betalált.

Kylian Mbappé 51 BL-találkozóján összesen 32 gólt szerzett és 19 gólpasszt adott. A legutóbbi 13 BL-fellépésén összesen 13-szor volt eredményes.

Lionel Messi pályafutása során először hagyott ki tizenegyest a Real Madrid ellen. Az előző hatot egyaránt gólra váltotta.

Messi klubmérkőzésen összesen 17-szer játszott Thibaut Courtois ellen. A belga kapus az Atlético Madrid színeiben hat, a Chelsea labdarúgójaként három gólt kapott a hétszeres aranylabdás klasszistól, a Real Madrid játékosaként azonban eddig egyet sem.

• A Real Madridban ezt megelőzően Iker Casillas tudott tizenegyest védeni (a párbajokat nem számítva) BL-meccsen. A spanyol kapus 2007 decemberében a Lazio ellen hárított.

Messi a 2018–2019-es évad kezdete óta nem szerzett gólt és nem adott gólpasszt a Real Madrid ellen.

Messinek ez volt az ötödik kihagyott tizenegyese a BL-ben, ami Thierry Henryval holtversenyben rekord. Messi összesen 23 tizenegyest végzett el az elitsorozatban, amivel megelőzte Cristiano Ronaldót a vonatkozó örökrangsor élén.

Karim Benzema századszor volt kezdő a Real Madridban BL-meccsen, ezzel Cristiano Ronaldóval holtversenyben az ötödik helyen áll a királyi gárda vonatkozó örökrangsorában.

Mauricio Pochettino vezetőedzőként a BL-ben háromszor találkozott a Real Madriddal, s csapata egyszer sem kapott ki. A Tottenham Hotspurrel ikszelt a Santiago Bernabéuban (1–1), s otthon 3–1-re legyőzte a spanyol együttest.

Mohamed Szalah pazar formában (Fotó: AFP)
Mohamed Szalah pazar formában (Fotó: AFP)

Internazionale (olasz)–Liverpool (angol) 0–2

Mohamed Szalah a legutóbbi nyolc idegenbeli BL-találkozóján egyaránt eredményes volt.

Szalah a második labdarúgó, aki egy BL-idényben az AC Milan és az Internazionale kapuját bevette. Az első Peter Crouch volt a 2010–2011-es kiírásban a Tottenham Hotspur színeiben.

Szalah a Liverpool játékosként ötven BL-meccsen összesen 33 gólt szerzett. Nála csak Cristiano Ronaldo (51 gól a Real Madridban) és Robert Lewandowski (36 a Bayern Münchenben) kezdett jobban csapatában.

Roberto Firmino a legutóbbi tizenkét BL-gólja közül nyolcat a tavaszi, egyenes kieséses szakaszban szerzett.

James Milnernek a szerdai volt a 800. tétmeccse klubcsapatban. A Liverpoolban 275, a Manchester Cityben 203, a Newcastle Unitedben 136, az Aston Villában 126, a Leeds Unitedben 54 és a Swindon Townban 6 mérkőzésen lépett pályára. A 36 esztendős angol futballistának ez a huszadik idénye profiként.

• A 18 éves és 318 napos Harvey Elliott lett a Liverpool történetének legfiatalabb futballistája, aki kezdőként játszott egy BEK/BL-meccsen. A rekordot csapattársa, Trent Alexander-Arnold tartotta, aki 2017-ben 18 évesen és 354 naposan kezdett a Szpartak Moszkva ellen.

• Az Inter majdnem tíz év után játszott ismét mérkőzést a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. 2012-ben a legjobb tizenhat között az Olympique Marseille búcsúztatta.

Jürgen Klopp az első német edző, aki 50 mérkőzést megnyert a Bajnokok Ligájában. A Liverpool a mostani idényben mind a hét találkozóján győzött.

• A mostani évadban a Liverpool az egyetlen csapat, amely a Milan és az Inter vendégeként győzött.

Ritkaság: Lewandowski nem szerzett gólt egy BL-meccsen (Fotó: AFP)
Ritkaság: Lewandowski nem szerzett gólt egy BL-meccsen (Fotó: AFP)

RB Salzburg (osztrák)–Bayern München (német) 1–1

• A Bayern München a legutóbbi 10, idegenbeli BL-nyolcaddöntős mérkőzésén nem kapott ki. A legjobb tizenhat között vendégként legutóbb 2012-ben szenvedett vereséget, akkor a Basel otthonában 1–0-ra maradt alul.

• A Bayern 2018 decembere óta csak négyszer nem győzött idegenbeli BL-meccsen:
2018: Ajax 3–3
2019: Liverpool 0–0
2020: Atlético Madrid 1–1
2022: Salzburg 1–1


Junior Adamu csereként beállva a 21. percben volt eredményes szerdán. A BL-ben legutóbb Thierry Henry szerzett ilyen hamar gólt a kispadról beállva: 2005 októberében a Slavia Praha ellen (szintén a 21. percben).

• A 2019–2020-as évad kezdete óta Robert Lewandowski csak négy BL-meccsén nem talált be. A többin összesen 29 gólt szerzett.

Források:
UEFA
Opta
Gracenote
Squawka
William Hill
MisterChip

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉSEK
Február 15., kedd
Sporting CP (portugál)–Manchester City (angol) 0–5
PSG (francia)–Real Madrid (spanyol) 1–0
Február 16., szerda
Internazionale (olasz)–Liverpool (angol) 0–2
RB Salzburg (osztrák)–Bayern München (német) 1–1
Február 22., kedd
21.00:
Villarreal (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00: Chelsea (angol)–Lille (francia)
Február 23., szerda
21.00:
Benfica (portugál)–Ajax (holland)
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–Manchester United (angol)

VISSZAVÁGÓK
Március 8., kedd
21.00:
Bayern München (német)–RB Salzburg (osztrák)
21.00: Liverpool (angol)–Internazionale (olasz)
Március 9., szerda
21.00: Manchester City (angol)–Sporting CP (portugál)
21.00: Real Madrid (spanyol)–PSG (francia)
Március 15., kedd
21.00: Ajax (holland)–Benfica (portugál)
21.00: Manchester United (angol)–Atlético Madrid (spanyol)
Március 16., szerda
21.00: Juventus (olasz)–Villarreal (spanyol)
21.00: Lille (francia)–Chelsea (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik