BL: Spalletti egy farmra vonult el, hogy kitalálja a nyerő taktikát

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.11.01. 11:33
null
Luciano Spallettiék idénybeli 18. mérkőzésükön őrizhetik meg veretlenségüket Liverpoolban (Fotó: Getty Images)
Két évig toszkán farmján töltődött fel és fejlesztette futballtudását a 2022–2023-as kiírásban – minden sorozatot figyelembe véve – 17 veretlen mérkőzés után 50 gólnál járó Napoli vezetőedzője, Luciano Spalletti, akinek csapata a Bajnokok Ligája A jelű négyesében a Liverpool vendégeként zárja a csoportkört.

Nem volt könnyű nyara a Napolinak, hiszen többek között Arkadiusz Milik, Lorenzo Insigne, Dries Mertens, Fabián Ruiz vagy éppen Kalidou Koulibaly is távozott a gárdából. Viszont a klub remek igazolásokkal oldotta meg a meghatározó játékosok pótlását, miközben becslések szerint tíz millió euróval csökkent a csapat bérköltsége – köszönhető ez a sportigazgatónak, Cristiano Giuntolinak is, aki korábban a Carpit amatőr szintről juttatta fel a Serie A-ba.

A Napoli remeklésében a legnagyobb szerepe viszontLuciano Spalletti vezetőedzőnek van, aki az Intertől való 2019-es távozása után két évre elvonult toszkán birtokára, ahol olajbogyót és szőlőt szüretelt és a legsikeresebb edzők munkáját tanulmányozva fejlesztette futballtudását.

„Rimessa (Spalletti toszkán birtoka – a szerk.) csendjében kolostori szerzetesként új megoldásokat kerestem és a lelkem mélyére néztem. Úgy tűnik, hatékonyan telt az idő” – mondta a Daily Mailnek a 63 éves szakember.

Spalletti 2021-ben tért vissza a labdarúgásba, a Napoli elnökének, Aurelio de Laurentiisnek a felkérésére, és remekül nyitott, hiszen az előző idényt hét győzelemmel kezdte, majd a nyolcadik forduló előtt ellopták szeretett Fiat Pandáját. Bár újra nyertek, a 9. fordulóban, a Roma elleni gól nélküli döntetlennel megtört a győzelmi sorozat és az együttes is elvesztette lendületét, végül a két milánói klub mögött harmadik helyen végeztek a bajnokságban.

A szurkolók szerint a Napoli számára ez egy elszalasztott lehetőség volt a scudetto megnyerésére és egy transzparensen világossá tették, ha Spalletti újra szeretné látni szeretett autóját, távoznia kell Nápolyból.

A mostani évad előtt a fogadóirodák is csak az ötödik legesélyesebbnek tartották Spallettiéket a bajnoki címért zajló versenyfutásban, ennek ellenére a csapat a bajnokságban 12 mérkőzésen tíz győzelmet és két döntetlent tud felmutatni, miközben a Bajnokok Ligája csoportkörében mind az öt eddigi mérkőzését megnyerte – ráadásul a 17 eddigi meccsén 50 gólt szerzett!

Nem véletlen, hogy a BL A-csoportjának utolsó körében sem számít esélytelennek a tavaszi döntős, de a bajnokságban eddig bukdácsoló Liverpoollal szemben.

Bár már mindkét alakulat biztossá tette a továbbjutását, a felek a négyes első helyéért csapnak össze a Mersey partján. Igaz, ehhez a Liverpoolnak négy góllal kellene legyőznie ellenfelét.

Spalletti a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón kitért rá, hogy pozitív érzésekkel várja a meccset és szeretné, ha csapata hasonló teljesítményt nyújtana, mint a két együttes legutóbbi találkozóján, amikor a nápolyiak hazai környezetben 4–1-re verték el a „vörösöket”.

A találkozó előtt kérdésre az olasz mester a Liverpool egyiptomi gólvágóját, Mohamed Szalahot a 21 éves grúz tehetséggel, Hvicsa Kvaracheliával hasonlította össze.

„Két különböző labdarúgó, akik teljesen más módon valósítanak meg zseniális játékokat. Bármilyen labdát egyszerűen megjátszanak, amikből csapatuk lehetőségekig jut. Könnyen átjutnak az ellenfélen, simogatják a labdát, miközben 2000 kilométeres sebességgel haladnak óránként” – fogalmazott Spalletti, aki reagált Jürgen Kloppnak, a Liverpool menedzserének dicsérő szavaira is.

„Olvastam, hogy azt mondta: nem gondolnak arra, hogy négy nullára nyernek. Azt hiszem, komolyan mondta, hogy nem tudnak négy góllal nyerni, de a túlzott bókok néha arra szolgálnak, hogy elbízzuk magunkat, hogy utána nagyot essünk. Másrészt ha kicsit másképp mondta, a kritika helyes is lehet, de ő mindig megtalálja a lehetőségeket a javításra” – mondta Klopp mérkőzés előtti nyilatkozatáról Spalletti, aki arról is beszélt, a Napolit nem szabad, hogy megtévessze a „vörösök” legutóbbi fellépése, amikor otthon szenvedtek 2–1-es vereséget a Leedstől.

„Láttam a meccset, ahogy az előzőeket is. Ők még mindig a Liverpool. Amikor tíz helyzetet hagynak ki és minden pillanat rosszul sül el, mint legutóbb, akkor az eredmény is megkérdőjelezhető” – jegyezte meg Spalletti.

„Higgadt, tisztességes játékot kell játszanunk, türelmesnek kell lennünk, mert lesznek olyan időszakok, amikor ellen kell állnunk a minőségüknek és a gyorsaságuknak” – tette hozzá a 63 éves szakember, aki az olasz és az angol klubok közötti gazdasági különbségekről is beszélt.

„Amikor több pénzt költhetsz, akkor könnyebb a dolgod, ez egyértelmű, ám amikor jól szervezett csapat vagy, akkor az jó eredményekkel párosul, mint ahogy a Napoli tette az új igazolásokkal, akik minőségi futballisták, de nem tartoznak a legjobban fizetettek közé, viszont abban a helyzetben vagyunk, hogy tovább fejlődhetünk ezekkel a minőségi labdarúgókkal” – jegyezte meg Spalletti.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Napoli 5 5 20– 4 +16 15
2. Liverpool 5 4 1 15– 6 +9 12
3. Ajax 5 1 4 8–15 –7 3
4. Rangers 5 5 1–19 –18 0

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
A-CSOPORT
21.00:
Liverpool (angol)–Napoli (olasz) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A JÁTÉKNAP PROGRAMJA
21.00:
Rangers (skót)–Ajax (holland)
B-CSOPORT
18.45:
Porto (portugál)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv: Sport1)
18.45: Bayer Leverkusen (német)–FC Bruges (belga)
C-CSOPORT
21.00:
Bayern München (német)–Internazionale (olasz) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: Viktoria Plzen (cseh)–Barcelona (spanyol)
D-CSOPORT
21.00:
Sporting CP (portugál)–Eintracht Frankfurt (német)
21.00: Olympique Marseille (francia)–Tottenham Hotspur (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik