Haalanddal nem bírtak, nagy lépést tett a továbbjutás felé a BVB

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2021.02.17. 20:50
null
Erling Haalanddal (elöl) nem bírtak a Sevilla játékosai (Fotó: AFP)
Hiába szerzett korán vezetést a Sevilla, a Dortmund remek gólokkal fordított a Ramón Sánchez-Pizjuán Stadionban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, amelyet 3–2-re nyert meg.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
SEVILLA (spanyol)–BORUSSIA DORTMUND (német) 2–3 (1–3)
Sevilla,
Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion,zárt kapuk mögött.Vezette:Makkelie (holland)
SEVILLA:Bono – Navas, Koundé, Diego Carlos, Escudero – Jordán (Óscar Rodríguez, 72.), Fernando, Rakitic (Gudelj, a szünetben) – Suso (L. de Jong, 60.), en-Nesziri (Munir, 60.), A. Gómez (Oliver Torres, 60.).Vezetőedző:Julen Lopetegui
DORTMUND:Hitz – Morey Bauza, Akanji, Hummels, R. Guerreiro (Passlack, 77.) – Dahoud (Meunier, 89.), Emre Can, Bellingham – M. Reus (Brandt, 80.), Sancho – Haaland.Vezetőedző:Edin Terzic
Gólszerző:Suso (7.), L. de Jong (84.), ill. Dahoud (19.), Haaland (27., 43.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Spanyolország legjobb formában lévő együtteséhez látogatott a Dortmund (amely viszont egyáltalán nem remekel a Bundesligában): a Sevilla a szerdait megelőző kilenc tétmérkőzésén győzött, története során először nyert sorozatban hét meccset gólt sem kapva.

Ehhez képest az andalúziaiak jó formája nem ijesztette meg a fekete-sárgákat, akik lendületesen kezdték a nyolcaddöntő első mérkőzését, az első percekben a kapuja elé szögezve a hazai csapatot – már csak emiatt is volt meglepő, hogy a Sevilla szerezte meg a vezetést. Julen Lopetegui együttese a szerencsével sem állt hadilábon, Suso egy csel után eleresztett lövése Mats Hummelsről pattant a kapuba (1–0).

A következő percekben látványosan szenvedett a Dortmund, amely nem tudott mit kezdeni a hazaiak visszazárásával és türelmes, sokpasszos játékával. Az áttörést Erling Haaland megindulása és Mahmoud Dahoud gyönyörű gólja hozta meg (1–1).

Nem volt mese, a Sevillának mennie kellett a kapott gól után, ezt pedig kíméletlenül kihasználta a Dortmund és Haaland: a norvég támadó előbb a Jadon Sanchóval való összjátékot követően lőtt estében a kapuba, majd a szünet előtt a Papu Gómez felezőnél eladott labdájával végigvitt kontrára tette fel a koronát (1–3). Haaland idénybeli ötödik BL-meccsén a nyolcadik gólját szerezte, összesen 13 találkozón 18 találatnál jár a legrangosabb európai kupasorozatban!

A szünet után főleg a védekezésre helyezte a hangsúlyt a Dortmund, és ez egészen a hajráig eredményesnek bizonyult: akkor a Sevilla a két cserejátékosa – Óscar Rodríguez és Luuk de Jong – közreműködésének köszönhetően szépített, de az egyenlítésre már nem futotta az erejéből (2–3).

A BVB idegenben szerzett három góljával nagy lépést tett a továbbjutás felé, de a második találattal a spanyoloknak is maradt némi reménye.

A SZERDAI MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Porto (portugál)–Juventus (olasz)2–1 (Tarami 2., Marega 46., ill. Chiesa 83.)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. PERC: Lopetegui reklamál, ő is besárgul.

90+4. PERC: Emre Can, majd De Jong is lent maradt, utóbbit ápolni is kell.

Három perc a ráadás.

90. PERC: Sancho is villant egyet, nem sokkal tévesztette el a jobb alsót.

89. PERC: Meunier az utolsó csere, Dahoudot váltja.

88. PERC: A dortmundi kispad előtt durva ütközés Óscartól, megússza sárga lappal.

87. PERC: Még jobb helyről próbálkozhatott Óscar, de ezt most csúnyán a lelátóra küldte.

84. PERC: GÓÓÓL, ZÁRKÓZIK A SEVILLA! A két csere hozta össze, Óscar szabadrúgása után De Jong talált be (2–3).

80. PERC: Brandt is lehetőséget kap, Reus ment le.

77. PERC: Terzic is cserél, Passlack állt be, Guerreirónak ennyi volt.


74. PERC: Ezt megúszta a Dortmund! Óscar remek szabadrúgása a jobb kapufán csattant. Hitz még beleért a labdába, ami végiggurult a gólvonal előtt, mielőtt kivágták a vendégek.

73. PERC: Hummelsé az első sárga lap, De Jongot gázolta el.

72. PERC: Az utolsó hazai csere, Óscar Rodríguez érkezett Jordán helyére.

71. PERC: Haaland labdaszerzését nem fújták le, Reus lövését viszont blokkolták – másodszor is, de ekkor már lesen volt a német.

64. PERC: Ez már veszélyesebb volt: Navas most jól cselezgetett a jobb szélen, a beadása is megtalálta Escuderót, aki viszont nem találta el jól a labdát ígéretes helyzetben.


60. PERC: Érzi Lopetegui is, hogy ez kevés lesz, hármas cserére szánta rá magát: Luuk de Jong, Munir és Oliver Torres a pályán, Susónak, Gómeznek és en-Neszirinek ennyi volt.

Hiába a kétgólos hátrány, a Sevilla nem megy ész nélkül előre.

58. PERC: Újabb lassú hazai támadás, a végén Escudero lapos keresztlabdája megpattan a blokkon, Hitz arról is tett, hogy ne legyen szöglet.

50. PERC: Nem sok hiányzott egy újabb veszélyes dortmundi kontrához, Haaland nem passzolt időben.

49. PERC: Gómez lövése pattant szögletre.

Egyet cserélt a Sevilla, Rakitic már nem jött ki a folytatásra, Gudelj állt be.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

43. PERC: GÓÓÓL, MÁR KETTŐVEL MEGY A BVB! Óriási hiba andalúziai részről, Gómez adta el a félpályánál a labdát, a vendégek létszámfölényben roboghattak előre, egy passz után Haaland értékesítette magabiztosan a ziccert (1–3).

37. PERC: Hitznek is megvolt az első védése, Diego Carlos nem túl erős fejesét fogta a svájci kapus.

35. PERC: A sarokrúgás után Hummels lőhetett, de rosszul találta el a labdát.

34. PERC: Elképesztően veszélyes a Dortmund az utóbbi percekben: a vendégek megint átszaladtak a középpályán, Haaland erős lövését bravúrral kapta ki a rövid felsőből Bono.

27. PERC: GÓÓÓL, FORDÍTOTT A DORTMUND! Haaland tört előre nagyszerűen, s a Sanchóval való kényszerítőt követően becsúszva a kapuba lőtt (1–2).

23. PERC: Reus beadásánál a hosszú oldalon érkező védőnek kellett résen lennie. Nagyon rövid VAR-ozás, de nem történt kezezés, így nincs tizenegyes.

19. PERC: GÓÓÓL, OTT A DORTMUNDI VÁLASZ! Haaland jól tartotta meg a labdát, és vitte át két védő között, majd Dahoudhoz passzolt, aki 17 méterről óriási gólt ragasztott a kapu bal oldalába (1–1).

16. PERC: Sancho lövése elakadt a blokkban. A kezdeti dortmundi rohamok jócskán alábbhagytak...

15. PERC: Koundé távoli próbálkozása nem jelentett veszélyt Hitz kapujára.

7. PERC: GÓÓÓL, VEZET A SEVILLA! Suso ballal megcsinálta a lövőcselt a tizenhatosnál, jobbal kapura tűzte a labdát, ami Hummelsről pattant a kapu közepébe (1–0).

3. PERC: Bellingham ugratta volna ki Haalandot, Bono jól élt együtt a játékkal.

2. PERC: Rögtön magához ragadta a kezdeményezést a hazai kapuig eljutó német csapat, helyzetet azonban még nem jegyezhettünk fel.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Dortmund indította útjára a labdát.

Fehérben a Sevilla, sárga-feketében a Dortmund.

A Porto–Juventus tudósítását itt tekintheti meg!

A mérkőzés játékvezetője a hollandDanny Makkelie.

A mai menü

A találkozót az Spíler2 élőben közvetíti.



Köszöntjük kedves olvasóinkat a Sevilla–Borussia Dortmund Bajnokok Ligája-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A Sevillát továbbra sem szokás Európa szűk elitjéhez sorolni, pedig Julen Lopetegui irányításával szárnyal a csapat, szigorúan az eredményeket tekintve Spanyolország legjobb formában lévő együttese. Legutóbbi kilenc tétmérkőzésén győzött, története során először nyert sorozatban hét meccset gólt sem kapva. Igaz, így is csak a negyedik helyen áll a bajnokságban, viszont a Real Madriddal és az Atlético Madriddal ellentétben még mindhárom sorozatban (bajnokság, kupa, BL) versenyben van.

Erősítheti az andalúziaiak önbizalmát, hogy az utóbbi két bajnoki találkozót kisebb sérülés miatt kihagyó Jesús Navas néhány napja ismét együtt edz a többiekkel, vagyis Lucas Ocampos és Marcos Acuna kivételével mindenki bevethető. A sok jó támadó közül leginkább a bajnokságban 13, a Bajnokok Ligájában négy gólnál járó Jusszef en-Neszirire lesz érdemes odafigyelni. A marokkói csatár mind a hat csoportmérkőzésen lehetőséget kapott. de csak kétszer volt kezdő, és átlagosan óránként szerzett gólt. Meglepő lenne, ha szerda este nem kezdene a Dortmund elleni BL-nyolcaddöntő első felvonásán, jóllehet időnként hatalmas helyzeteket szokott elpuskázni. Bizonyára sokan emlékeznek a Budapesten a Bayern München ellen 2–1-re elvesztett európai Szuperkupa-mérkőzésre, amelyen a 23 éves támadó 1–1-nél két ziccert is kihagyott.

„Akkor fájt nekem és a csapatnak is, de azóta bizonyítottam, hogy semmilyen körülmények között sem omlok össze – mondta a Marcának adott januári interjúban. – Nem gondolom, hogy a sors tartozna nekem ezért bármivel, sőt, inkább én tartozom a sorsnak és a futballnak. Huszonhárom évesen elmondhatom magamról, hogy pályára léptem világbajnokságon, megnyertem az Európa-ligát, és ebben az idényben is minden sorozatban versenyben vagyunk a Sevillával. A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottak vagyunk, a támadójáték mellett a védekezésünk is rendben van. Nem sokra mennénk azzal, ha minden meccsen három gólt szereznénk, ha közben kapnánk négyet. Julen Lopetegui jó hatással van a csapatra, mindenkiből kihozza a maximumot, bízom a hasonló folytatásban. Rengeteget kell futni, de ezzel nincs gondom, a mai futballban e nélkül egyébként sem lehet már érvényesülni.”

Végezetül nem árt megemlíteni, hogy Danny Makkelie vezeti a mérkőzést, akiről kimondottan szép emlékei lehetnek a sevillai szurkolóknak. A holland bíró vezette a tavaly az Internazionale ellen 3–2-re megnyert Európa-liga-döntőt, illetve 2018 márciusában a Manchester United elleni BL-nyolcaddöntő idegenbeli visszavágóját, amelyen a spanyol csapat 2–1-re győzött, így a hazai 0–0 után az Old Traffordban harcolta ki a továbbjutást.

S. Á.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik