Szenzáció Madridban! Az Ajax négyet lőve kiejtette a Realt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.05. 20:51
null
Az Ajax gálázott a Bernabéuban – a Real nem játszik Madridban BL-döntőt (Fotók: AFP)
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján az Ajax megsemmisítő, 4–1-es vereséget mért a címvédő Real Madridra a Santiago Bernabéu Stadionban, így 5–3-as összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid (spanyol)–Ajax (holland) 1–4 (0–2)
Madrid,Santiago Bernabéu Stadion, 77 013 néző.Vezette:Felix Brych (német)
REAL MADRID:
Courtois – Carvajal, Varane, Nacho, Reguilón – Modric, Casemiro (Valverde, 87.), Kroos – Lucas Vázquez (Bale, 29.), Benzema, Vinícius Júnior (Asensio, 35.).Vezetőedző:Santiago Solari
AJAX:Onana – Mazraui (Veltman, 80.), De Ligt, Blind, Tagliafico – F. de Jong, Van de Beek, Schöne (D. De Wit, 73.) – Zijes, Tadics, David Neres (Dolberg, 74.).Vezetőedző:Erik ten Hag
Gólszerző: Asensio (70.), ill. Zijes (7.), David Neres (18.), Tadics (62.), Schöne (72.)
Kiállítva: Nacho (93.)
Továbbjutott: az Ajax, 5–3-as összesítéssel.

VÉLETLEN VOLNA? ALIGHA.

A Real Madrid legutóbbi négy BL-mérkőzése, amelyen Sergio Ramos nem lépett pályára: Real Madrid–Juventus 1–3, CSZKA Moszkva–Real Madrid 1–0, Real Madrid–CSZKA Moszkva 0–3, Real Madrid–Ajax 1–4.

Három nullás vereség a Barcelonától a Király-kupa elődöntőjében, majd egy nullás vereség ugyancsak a Barcától a spanyol bajnokságban. A Real Madrid nem a legjobb előjelekkel és nem is a legjobb lelkiállapotban, de egygólos előnyből, ezáltal a továbbjutás egyértelmű esélyeseként várta az Ajax elleni párharc visszavágóját. A királyiak kezdőcsapatából eltiltás miatt hiányzott Sergio Ramos, akit Nacho pótolt a védelem tengelyében, míg a támadósorból kimaradt Gareth Bale, helyette Lucas Vázquez kezdett. Iscót a meccskeretbe sem nevezte Santiago Solari vezetőedző.

A Real Madrid legutóbb 1994 végén, az UEFA-kupában veszített el úgy párharcot a nemzetközi színtéren, hogy az első meccset idegenben megnyerte. Akkor a dán Odense ejtette ki a királyiakat a Santiago Bernabéu Stadionban aratott 2–0-s győzelemmel, a 3–2-es hazai vereség után. Kevesen gondolták a meccs előtt, hogy ennek a statisztikai érdekességnek lehet még aktualitása…

A spanyolok a negyedik percben nagyon közel kerültek a vezetés megszerzéséhez, Lucas Vázquez beadása után Raphaël Varane fejese a lécen csattant.

Három perccel később viszont az Ajax az első adandó lehetőségéből betalált! Sergio Reguilónt szerelte Dusan Tadics a madridiak térfelének közepén, majd betört a labdával a tizenhatoson belülre, külsővel szépen előkészített Hakim Zijesnek, aki ballal, futtából a jobb alsó sarokba helyezett. Az amszterdamiaknak ez volt a második góljuk a mérkőzések első félidejében a Bajnokok Ligája mostani kiírásában (0–1).

Nem sokkal később jött a harmadik is! Tadics a középpályán szenzációs Zidane-csellel játszotta át Casemirót, majd hasonlóan pazar passzt adott a védők mögé belépő David Neresnek, aki a befejezésnél még arra is figyelt, kicsit alálöbböljön a labdának, hogy Thibaut Courtois még véletlenül se tudjon hárítani (0–2).

A Real Madrid először kapott két gólt az első húsz percben hazai BL-találkozón, míg Dusan Tadicsnak öt találata mellett ez volt a harmadik gólpassza a jelenlegi Bajnokok Ligája-idényben.

A 23. percben életjelet adtak magukról a blancók, Lucas Vázquez lövését André Onana látványos vetődéssel ütötte szögletre. Kisvártatva újabb csapás érte a Realt, Vázquezt sérülés miatt le kellett cserélni, a helyére kiadós füttyszó közepette Bale állt be. A 35. percben jött a következő mélyütés a címvédőnek, a hetek óta legfőbb veszélyforrásának számító Vinícius Júnior is megsérült, őt Marco Asensio váltotta. A brazil tini könnyek között bicegett le a pályáról.

Vinícius fájdalma érthető
Vinícius fájdalma érthető

Az első félidő végén a Real tehetett volna egy lépést afelé, hogy visszafordítsa a maga javára a párharcot, ám Bale lágy emelésénél a kapufa megint nem a királyiakkal volt.

NÉGY HAZAI VERESÉG ZSINÓRBAN

Real Madrid–Girona 1–2
Real Madrid–Barcelona 0–3
Real Madrid–Barcelona 0–1
Real Madrid–Ajax 1–4

A királyiak ezt megelőzően 2004-ben veszítettek el sorozatban négy tétmeccset hazai környezetben. Akkor az Osasuna, a Barca, a Mallorca és a Real Sociedad távozott győztesen a Santiago Bernabéu Stadionból.

A második játékrészt jól kezdték a hazaiak, Marco Asensio és Karim Benzema is éles szögből próbálkozott, de mindkét lövés elsuhant a kapu előtt. Bezzeg a másik oldalon Tadics hajszálpontos lövése a 62. percben… A szerb támadó szépen végigvitt akció végén védhetetlenül tekert a jobb felső sarokba. Igen ám, de nagy kérdés, hogy a támadás kezdetén Nuszair Mazraui bent tartotta-e a labdát az oldalvonalnál, amikor becsúszva elvette azt Reguilóntól. A bírói szobában hosszú perceken át videóztak a játékvezetők, hogy a labda teljes terjedelmével kigurult-e a pályáról, végül azt a döntést hozták, hogy nem – vagy legalábbis nem volt rá perdöntő bizonyíték –, így Felix Brych megadta a találatot (0–3).

Ezek után a Realnak már három gól kellett (volna) a továbbjutáshoz! Az első a 70. percben meg is született, Asensio lőtt a bal alsóba a kapufa segítségével (1–3). A szépítő találatot követően azonban alig több mint két percig, 128 másodpercig éltek csak a Real halovány reményei, az Ajax ugyanis a 72. percben visszaállította a háromgólos különbséget – nem is akármilyen góllal! Lasse Schöne úgy csavart a hosszú felső sarokba a bal oldalról, a tizenegyesponttal egy magasságban elvégzett szabadrúgásból, ahogy Dzsudzsák Balázs tette a másik oldalról 2009-ben a PSV játékosaként éppen az Ajax ellen. Káprázatos gól volt, 1–4, végleg eldőlt a továbbjutás kérdése.

A Barcelona 2015-ös bravúrja óta az Ajax az első csapat, amely minden sorozatot figyelembe véve négy gólt szerzett a Santiago Bernabéu Stadionban.

A 84. percben a Real Madrid támadói, név szerint Modric, Benzema és Bale három az egyben vezethették rá a labdát Onanára, a horvát középpályás középre passzolt a francia csatárhoz, aki De Ligt szorításában elcsúszott, így a labda a hosszú oldalon érkező walesi elé került, aki éles szögből már nem tudott ellőni a kameruni kapus mellett. Sokat elárul a Real jelenlegi helyzetéről, hogy ebből a lehetőségéből sem tudott betalálni…

Egy perccel később a másik oldalon Zijes a kapu torkából lőtt az égbe.

A hosszabbítás perceiben Nachónál elszakadt a cérna, hátulról csúnyán rácsúszott az egyik vendégjátékosra, majd összeakaszkodott Zijessel, ezért Brych két sárga lap felmutatása után kiállította.

A Real Madrid a 2014–2015-ös elődöntő óta, egész pontosan 1392 nap után veszített el újfent egyenes kieséses párharcot a BL-ben. És a mögöttünk hagyott bő egy hétben nemcsak a Bajnokok Ligájától, hanem a Király-kupától és nagy eséllyel a bajnoki címtől is elbúcsúzott.

Egy korszak ebben a szezonban alighanem véget ér Madridban…

A szomorú igazság Madridban…
A szomorú igazság Madridban…
Nekik mondjuk nem annyira szomorú
Nekik mondjuk nem annyira szomorú
Marc Overmars (balra) és Edwin van der Sar, a két Ajax-legenda is lement ünnepelni a Bernabéu gyepére
Marc Overmars (balra) és Edwin van der Sar, a két Ajax-legenda is lement ünnepelni a Bernabéu gyepére
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik