Ange Postecoglou a Celtic madridi sajtótájékoztatóján (Fotó: AFP)

 

 
Puskás Ferenc az egyik legjobb ember volt, akivel valaha találkoztam – mondta tavaly az ausztrál edző

Ange Postecoglou már többször beszélt arról, milyen fontos szerepet játszott az életében Puskás Ferenc – egy évvel ezelőtt, a Celtic–FTC El-meccs alkalmával tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Sport kérdésére is megfogalmazta ezt.

Az Aranycsapat legendás csatára 1989 és 1992 között volt vezetőedzője a South Melbourne-nek, bajnoki címet és kupát nyert a gárdával, amelynek Postecoglou a kapitánya volt. 

„A személyisége tette rám a legmélyebb benyomást – méltatta Ange Postecoglou Puskás Ferencet az ESPN-nek adott mostani interjújában. – Mert a világ egyik legjobb futballistájaként átélhetővé tette számunkra, hogy egy trófeákat felhalmozó élő legenda éppolyan ember, mint amilyenek mi vagyunk. Tekintélyt vívott ki magának azzal is, amilyen közvetlenül kommunikált velünk. Nagyképűségnek a nyomát sem lehetett felfedezni a viselkedésében, és hiába állt a csapatunk viszonylag fiatal labdarúgókból, tisztelettel bánt velünk, már csak az ő kedvéért is meg akartuk nyerni a bajnokságot.”

Postecoglou nemcsak játékosa és csapatkapitánya volt Puskásnak, hanem alkalmanként a sofőrje, valamint a tolmácsa is – Puskás ugyanis korábban hosszú évekig a Panathinaikosz vezetőedzője volt (két bajnoki címet nyert az együttessel, bejutott vele a BEK-döntőbe is), jobban beszélt görögül, mint angolul, kézenfekvő volt, hogy az athéni születésű Postecoglou a nyelvtudásával is segítse őt az ausztráliai időszakban.

„Rengeteg múlik az edző és a játékosok közötti kapcsolat minőségén. Puskás nagyon is tisztában volt ezzel, a szerénysége, az irántunk megnyilvánuló tisztelete a bizonyság erre. Ahogy telt-múlt az idő, és világossá vált számomra, milyen kiváltság egy öltözőben lenni a világ valaha volt egyik legnagyobb futballistájával, úgy értékeltem egyre többre az emberi nagyságát is” – emlékezett vissza a közös napokra Postecoglou.

Puskás Ferenc glasgow-i gyerekekkel az 1960-as BEK-döntő idején

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ

F-CSOPORT

18.45: Real Madrid (spanyol)–Celtic (skót) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
18.45: Sahtar Doneck (ukrán)–RB Leipzig (német), Varsó (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Real Madrid 5 3 1 1 10–5 +5  10
2. RB Leipzig 5 3 2 9–9 0 9
3. Sahtar Doneck 5 1 3 1 8–6 +2  6
4. Celtic 5 2 3 3–10 –7  2

KINEK MIÉRT FONTOS AZ UTOLSÓ FORDULÓ?

REAL MADRID: már ott van a legjobb 16 között. Marad a csoport első helyén, (1) ha győz; (2) a Leipzig nem győz.
LEIPZIG: bejut a legjobb 16 közé, ha nem kap ki. A csoport első helyére ugrik, ha győz, miközben a Real Madrid nem győz.
SAHTAR: csoportmásodikként bejut a legjobb 16 közé, ha nyer.
CELTIC: csoportutolsóként kiesett.