Villámgólokkal verte a kétszer is öltözőben ragadó Juvét a Porto

Vágólapra másolva!
2021.02.17. 20:45
null
Küzdelmes meccs volt, ahol Ronaldo (balra) ezúttal nem tudott villogni (Fotó: AFP)
Taremi a második, Marega a 46. percben talált a Juventus kapujába, amely a hajrában Chiesa révén ugyan szépített, de a fordításra esélye sem volt a Porto otthonában. A portugál együttes ezzel lépéselőnybe került a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonása után olasz riválisával szemben.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Porto (portugál)–Juventus (olasz)2–1(1–0)

Porto,Estádio do Dragao.Vezette:Del Cerro (spanyol)
PORTO:Marchesín – Manafá, Mbemba, Pepe, Zaidu – Corona (M. Ndiaye, 90+1.), Uribe, Sérgio Oliveira (Chico Conceicao, 90+1.), Otávio (Luis Díaz, 58.) – Marega (Grujics, 66.), Taremi.Vezetőedző:Sérgio Conceicao
JUVENTUS:Szczesny – Danilo, De Ligt, Chiellini (Demiral, 35.), Alex Sandro – Chiesa, Rabiot, Bentancur, McKennie (Morata, 63.) – C. Ronaldo, Kulusevski.Vezetőedző:Andrea Pirlo
Gólszerző:Taremi (2.), Marega (46.), ill. Chiesa (83.)

ÖSSZEFOGLALÓ

63, 19. Nem az ötöslottó hétvégi nyerőszámaihoz akarunk tippeket adni. A két szám az első és a második félidőből eltelt másodpercek száma – ennyi idő kellett a Portónak, hogy mattolja a Juventus védelmét.

Ami az élete első kezdőként lejátszott Bajnokok Ligája-meccsén szereplő Mehdi Taremi gólját illeti (1–0): a Juve kétszer kapitulált ennél is gyorsabban a BL-ben, a dortmundi Andreas Möller 1995-ben, a bayernes David Alaba 2013-ban keserítette el ennél is hamarabb a „zebrákat”. Ami Moussa Maregáét: ennél gyorsabb találatot még soha, egyetlen csapat sem szerzett a Juventusszal szemben a legrangosabb európai kupasorozatban (2–0).

Hogy a látványos kihagyások oka mi lehet, hosszasan lehetne elemezni. Most viszont a tényt rögzítsük: a két gól között a Juventus hozta, amit előzetesen el lehetett várni tőle, uralta a játékot, jóval 60 százalék felett birtokolta a labdát, ugyanakkor a masszívan visszazáró Porto-védelemmel szemben nehezen boldogult. Andrea Pirlóék szempontjából ezért is kellemetlen, hogy ott volt az az első 63, majd az újabb 19 másodperc a játékrészek elején...

Szépségtapasz, és oda-visszavágós rendszerben könnyen lehet, hogy rendkívül jelentős momentum is, hogy a 83. percbenFederico Chiesa szépíteni tudott (2–1).

A Porto a két csapat ötödik BL-meccsén először tudta felülmúlni a Juventust.

A SZERDAI MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
SEVILLA (spanyol)–BORUSSIA DORTMUND (német) 2–3 (1–3)

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE!

Nem vizsgálják Ronaldo esetét.

90+4. perc: Ronaldo dob be egy cselt a 16-oson belül majd két védő közt a földre kerül. Hevesen reklamál, de a játékvezető szerint nincs tizenegyes. Erősen véleményes ítéletnek tűnik a visszajátszások alapján. Kérdés, lesz-e VAR...

90+2. perc: Alex Sandro kap lapot, miután gáncsolja Taramit. Az egész De Ligt röviden visszafejelt labdájából jött...

90+1. perc: Kettőt cserélt még a Porto, Chico Conceicao és Ndiaye be, Oliveira és Corona le.

90. perc: Négy perc a tervezett ráadás!

De Ligt húzza a lábát, ennél aligha jöhetne rosszabb hír Pirlo számára. Chiellini sérülés miatt ment le, Bonucci ugyan ott ül a kispadon, de szintén problémái vannak, voltak... még egy középső védő elvesztése lehet sok lenne a torinóiak számára.

88. perc: Demiral kap sárgát, Díaz arcát találta el karral.

86. perc: Díaz veszi mellre a labdát az ötös előterében, ám mielőtt lőhetne Demiral megelőzi és szögletre pöcköli előre a labdát.

84. perc: Morata kap remek labdát a 16-oson belül, Marchesín kilép a kapujából és nagy bravúrral véd. A felperdülő labdát Chiesa gyűjti be a jobb szélen, centerez, Ronaldóhoz kerül, mellre veszi, üres még a kapu, erre luftot rúg!

CHIESA GÓLJA ITT NÉZHETŐ VISSZA

83. perc: GÓÓÓÓÓL! Szépít a Juventus! Rabiot fut el a bal szélen, az alapvonaltól remek ütemben lövi középre a labdát, a védők közötti sávban elsuhan, a 16-os jobb oldalánál érkezik Chiesa, aki állítgatás nélkül 14 méterről a kapuba helyez!

82. perc:
Danilo kapott sárgát. Ezzel biztosan kihagyja a visszavágót.

80. perc:
A sarokrúgás után a hosszúnál Grujics érkezik üresen, majd 5 méterről az oldalhálóba fejel.

79. perc: Oliveira végezhet el szabadrúgást balról, a kaputól jó 30 méterre, élesen rúgja középre, Rabiot csúsztatja ki. Szöglet.

77. perc: Ramsey be, Kulusevski le.

74. perc: Oliveira lő 14 méterről, balról, kissé éles szögből, Szczesny biztos kézzel véd.

70. perc: Chiesa lő 14 méterről, középről, két védőn is megpattan, a bal alsóba tart, Marchesín azonban ki tudja tolni onnan. Morata startol a kipattanóra, de harsan a síp, lesről indult a spanyol.

68. perc: Nem semmi megoldás ez sem. Díaz, Uribe, Corona a labda útja a 16-os jobb csücskétől befelé, a mexikói elsőre kissé hosszan veszi át, a kapunak háttal kell fedeznie, gondol egyet, felpörgeti, majd 14 méterről ollózva a jobb felső irányába húzza, Szczesny tolja ki a léc alól.

66. perc: Marega le, Grujics be.

63. perc: Morata jön McKennie helyére.

62. perc: De Ligt kap sárga lapot.

Továbbra is 60 százalék felett a vendégek labdabirtoklási fölénye.

58. perc: Luis Díaz váltja Otáviót.

A Porto beéri a kontrákkal, ebből pedig újra és újra veszélyeztetni is tud. Most Rabiot-nak kellett nagyot mentenie a 16-os előterében a meglóduló Otávióval szemben.

56. perc: De Ligt indítja a bal szélen Alex Sandrót, a brazil beadása viszont pontatlanra sikerül...

54. perc: Kulusevski centerez laposan jobbról, középen Chiesa eltolja a védő mellett, éles szögből erőből lőné kapu elé, Uribe becsúszva tisztáz a kapu torkából.

Most nyom a Juventus.

52. perc: Oliveira vezeti jó 25 méteren át a labdát, Demiral és De Ligt későn veszi fel, a 16-oson belül jobbra majd balra húz, Szczesny el is mozdul a rossz irányba, de nem annyira, hogy ne tudjon visszanyúlni a végül a jobb alsó irányába küldött lövésre.

51. perc: Chiesa jobbról beívelt szögletét követően Alex Sandro csúsztat a röviden, de nem tudja elég jól helyezni, így elmegy a labda a bal kapufa mellett.

49. perc: De Ligt szabadrúgása után Ronaldóhoz jut el a labda, a 16-os jobb oldalától lő, Marchesín kivetődik, középen többen is jönnek, ám végül a rövid alsó mellett megy el a labda. Szöglet lesz.

Marega ünnepli a második Porto-gólt (Fotó: AFP)
Marega ünnepli a második Porto-gólt (Fotó: AFP)

Így elaludnia a félidő elejét másodszor is?!

MAREGA GÓLJA ITT NÉZHETŐ VISSZA

46. perc: GÓÓÓÓÓL! Ez egészen hihetetlen, ezúttal Marega a gólszerző! Manafá jön előre a jobb szélen, a Juve játékosai nem veszik fel, csak kocognak mellette, a 16-os jobb oldalától laposan centerez, középen Marega jön, hosszan veszi át, de Demiral mellől 5 méterről így is lőni tud, nem is véti el a bal alsót.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés!

A Juventus az első félidőben 61 százalékban birtokolta a labdát, de ez a mezőnyfölény totálisan meddőnek bizonyult. A vendégeknek összesen négy gólszerzési kísérletük volt és csupán egy találta el ezek közül a kaput. A Porto 5/2-vel áll. A szögletarány 3:3.

SZÜNET!

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

Egy perc a tervezett ráadás!

45. perc: Demiral tud csúsztatni az ötös előterében, kissé jobbról a rövid felső mellé száll a labdája.

Ronaldo közben lesen helyezkedett, szöglet helyett szabadrúgás lesz kifelé.

41. perc: Óriási védés! Balról fejelik vissza a labdát, középen Rabiot háta mögé érkezik, de a francia gyorsan eszmél, felugrik és ollózva próbálja a bal felsőbe vágni azt, Marchesín remek reflexekkel tolja ki!

39. perc: De Ligt jön előre és próbálkozik meg egy fejessel az ötös jobb oldalától, Marchesín védi biztos kézzel. Ez az első kaput eltaláló vendégkísérlet.

38. perc: Betancur szöglete után Marchesín öklözi ki a labdát a középen érkező torinóiak elől.

A stadionon kívül egy kisebb augusztus 20-ai tűzijáték mennyiségét durrogtathatják épp el. Legalábbis a hangokból nagyon gyanús.

35. perc: Demiral be, Chiellini le.

Chiellini cserét kér. Megsérült.

29. perc: Tarami tud fejelni az ötös jobb csücskétől, de nem elég erősen ahhoz, hogy Szczesnynek komolyabb gondot jelentsen lehúzni a labdát.

27. perc: Zaidu kezezett. A játékvezető lefújja. Ő szeretett volna szabadot rúgni. A reklamálást megússza.

22. perc: Szczesny adja el a labdát, Oliveirát trafálja telibe, aki a 16-os jobb csücskétől, 22 méterről lő, Alex Sandro vetődik közbe, a labda felperdül, és nem sokkal a bal kapufa mellett, felett vágódik így el.

20. perc: Betancur próbálja indítani a 16-os jobb csücskétől McKennie-t, de Marchesín jól vetődik ki a kapujából és felszedi a labdát.

16-17. perc: Chiesa átlövési kísérletét blokkolja Zaidu. Jöhet az első Juve-szöglet. A kicsiben elvégzett sarokrúgás után Danilo beadása kissé kifelé kanyarodik, a hosszún Ronaldo próbálja megmenteni, meg is teszi, de ismét lest intenek. Középen Chiellini volt most lesen.

13. perc: Egy legurított szabadrúgás után Sergio Oliveira lő 25 méterről, kissé balról, méterekkel a rövid alsó mellé. Alig láthatóan megpattanhatott, mert szöglet jön utána. Az viszont veszélytelenre sikerül.

Kulusevski tudja folytatni.

11. perc: Kulusevski és Rabiot ütköztek a félpályánál, a két torinói közül előbbit kell ápolni. A fejére kaphatott egy nagyobb ütést.

10. perc: Szczesny indítaná a kapujától 60 méterre helyezkedő Ronaldót, de a támadó lesről jött vissza...

8. perc: Zaidut kell szóban figyelmeztetni, miután hátulról elrúgja Chiesa bokáját. Inkább tűnt sárgának, mint beszélgetés kérdésének.

A Juve narancs alapon fekete mintás, zebrák helyett vadmacskákat idéző mezben, a Poro kék-fehér csíkos felsőben, kék nadrágban, fehér sportszárban rúgja a labdát ezen az estén.

Így ünnepelt a gólszerző (Fotó: AFP)
Így ünnepelt a gólszerző (Fotó: AFP)

4. perc: Tarami kapna ígéretes indítást a 16-os jobb szélénél le is futja a védőjét, de Szczesny kifut a kapujából és lábbal tisztáz.

TARAMI GÓLJA ITT NÉZHETŐ VISSZA!

Tarami életében először kezdő a BL-ben, rögvest meg is született az első gólja.

2. perc: GÓÓÓÓÓL! MÁRIS VEZET A PORTO! Szczesnynek adják haza a labdát, Tarami letámadja, a lengyel kapus Betancurhoz passzolja ki, de a labda nem jut ki a 16-os területéről, Betancur visszafordult, ismét hazaadja, de röviden, Tarami ismét letámadja a kapust, majd 4 méterről, ahogy Szczesny menteni próbálja a menthetetlent, a hálóba vágódik a portói támadóról a labda

Tíz másodperc telt el, de rögvest cserélni kell. A labdát... a Juve kirúgja oldalra, még Pirlo is mutatja, hogy lapos. A bedobás után az új labdát visszakapja az olasz csapat.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

A két csapat 2017-ben szintén a nyolcaddöntőben találkozott, akkor az olaszok két győzelemmel mentek tovább, a Porto gólt sem tudott szerezni.

A BL-ben eddig négy meccsük volt egymás ellen, három Juventus-győzelem mellett egy döntetlen a mérleg.

A MECCS ELŐTT

Ronaldo Portugáliában bizonyíthat (Fotó: AFP)
Ronaldo Portugáliában bizonyíthat (Fotó: AFP)

Nehéz megítélni, melyik az igazi Porto. Az, amelyik ősszel a Bajnokok Ligája csoportkörében kettős győzelmet aratott az Olympiakosz és a Marseille ellen, valamint hazai pályán féken tartotta a Manchester Cityt (0–0), vagy amelyik az elmúlt hetekben kiesett a portugál Ligakupa elődöntőjéből, és nem tudta legyőzni a mérsékelt játékerőt képviselő Boavistát és Belenensest, így ősi riválisa, a Sporting mögött egyre jobban lemarad a bajnoki címért folyó versenyfutásban. A kérdésre a Juventus elleni szerdai mérkőzésen kaphatunk leghamarabb választ, az mindenesetre jó a hazaiaknak, hogy a keretből minden kulcsjátékos egészséges.

„NEM BECSÜLJÜK LE A PORTÓT”

Giorgio Chiellini, a Juventus védője az uefa.comon: – Annak ellenére, hogy a legutóbbi bajnokit elvesztettük a Napoli ellen, jó formában vagyunk. Minden versenysorozatban harcolunk a minél jobb eredményért, a Bajnokok Ligájának is úgy állunk neki, hogy bármeddig eljuthatunk. Nem becsüljük le a Portót, kiválóan védekező csapat, játékosai fizikailag és mentálisan is erősek. Nagyon összpontosítanunk kell, hogy gólt szerezzünk, és közben elkerüljük ellenfelünk gyors ellentámadásait, amelyek végzetesek lehetnek.

„Győzelemre készülünk – nyilatkozta az uefa.comnak Pepe, a Porto középhátvédje. – Természetesen tudjuk, hogy a Juventus ellen nem lesz könnyű dolgunk, nála futballozik a világ legjobbja, Cristiano Ronaldo. Ennek ellenére jónak látom az esélyeinket. Az edzőnk felkészített minket, csak követnünk kell az utasításait.”

A párharc első felvonása számos szempontból érdekes. Pepe és Cristiano Ronaldo évekig csapattársak voltak Real Madridnál és a portugál válogatottban, három BL-trófeát, Európa-bajnokságot nyertek együtt, de most ellenfélként kerülhetnek szembe, az ötszörös aranylabdás támadó 2009-ben, a Manchester United színeiben éppen a Porto ellen lőtt távoli bombájával nyerte el a Puskás-díjat, a portugálok edzője, Sérgio Conceicao pedig 2002-ben, az Internazionale középpályásaként még a pályán nézett farkasszemet az akkor a Sportingot erősítő, 17 éves tehetséggel.

„Cristiano Ronaldo Portugália büszkesége – dicsérte az ellenfél klasszisát Sérgio Conceicao az A Bola hasábjain. – Felesleges jelzőkkel illetni a teljesítményét, elég megnézni, hogy pályafutása során milyen eredményeket ért el. Tudjuk, bármilyen mérkőzést képes eldönteni, de hibát követnénk el, ha csak rá koncentrálnánk, hiszen a Juventust számos kiváló futballista alkotja. Az elmúlt hetekben kisebb gödörbe kerültünk, sok gólt engedtünk az ellenfeleknek, de megtaláltuk a hiba okát. A támadásainkat kell átalakítanunk, mert labdavesztést követően nem zárunk megfelelően vissza. Lehet, átállunk a háromvédős rendszerre, ami legutóbb a Manchester City ellen jól működött. Ha megfelelően koncentrálunk, a Juventust is megállíthatjuk.”   

(N. Zs.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik