BL: pont Londonban veszítheti el négy biztos helyét a PL?

Vágólapra másolva!
2019.10.08. 19:11
null
Tovább élesedhet a küzdelem Angliában (és a topligákban) a biztos Bajnokok Ligája-indulásért? (Fotó: AFP)
Az Európai Klubok Szövetségén (ECA) belül uralkodó topklub-dominancia ellensúlyozására törekvő Európai Ligák (European Leagues) jövő héten, Londonban vitatja meg saját reformelképzeléseit a Bajnokok Ligája és az európai kupasorozatok jövőjéről. A The Guardian című brit lap hosszabb írásban foglalkozik, többek között azzal a felvetéssel, mely szerint az EL képviselői megpróbálnák elérni, hogy a jövőben a topligáknak, azaz az angol, a német, az olasz és a spanyol bajnokságnak az eddigi négy helyett csak három-három biztos résztvevője legyen a Bajnokok Ligájában.

 

„Hiszem, hogy a topligák is elfogadnák az elképzelést, ha mindegyiküket azonosan kezelnék benne – mondta a The Guardiannek Lars-Christer Olsson, az EL elnöke – Ha négy biztos helyet adsz a Premier League-nek, de egyet elveszel a Bundesligától, akkor abból problémád lesz. De ők is készen állnak a változásra, nyitottak a párbeszédre, hogy valami újdonságot vigyenek a versenybe, s ehhez tényleg csak az kell, hogy egyenlően kezeljék őket.”

Az eddig biztos indulást érő negyedik hely az EL elképzelései szerint a jövőben „csak” a selejtezőbeli részvételt garantálná. Olssonék szerint emellett meg kell szüntetni a történelmi hagyományokért járó kifizetéseket a sportágban. Az UEFA eddig a Bajnokok Ligája- és Európa-liga-résztvevő kluboknak külön kifizetéseket biztosított a korábbi győzelmeik után is. Így például a Chelsea, amely megnyerte az Európa-ligát, 27.9 millió fontos bevételre tett szert a Bajnokok Ligájában döntőig menetelő Tottenham 17 millió fontjával szemben. A Kelet-Európából érkező kluboknak még utóbbi összeggel sem volt esélyük versenybe szállni...

„Ezt mindenképpen ki kell váltani. Rég mondjuk, az anyagi források elosztását felül kell vizsgálni, kiegyensúlyozottabbá kell tenni, míg a klubok közti szolidaritásnak növekednie kell.”

Ez az elképzelés merőben szembemegy az ECA vezérkara által korábban felvázolt tervekkel. A nyáron újraválasztott elnök, a Juventust is irányító Andrea Agnelli épphogy még jobban bebetonozná a jelenlegi nagyokat.

Agnelliék elképzelése szerint a Bajnokok Ligája csoportkörében szereplő 32 csapat közül 24-nek automatikus résztvevőnek kellene lennie – méghozzá úgy, hogy nem a bajnoki helyezés alapján osztanák a helyeket, hanem az UEFA-koefficiensek alapján, és a csapatok zöme megtarthatná a pozícióját a következő kiírásban is. Jelenleg ugyebár a négy (fő) topliga (angol, spanyol, olasz, német) első négy helyezettje főtáblás alanyi jogon, valamint további 6 csapat az UEFA rangsora alapján, a maradék hat helyet pedig a selejtezőkből érkezőkkel töltik fel.

A mostani nyolc csoport helyett négy nyolccsapatos divízióba osztanák a mezőnyt, ami 14 mérkőzést garantálna a kluboknak – a játéknapok közül többet hétvégére tennének a televíziós bevételek maximalizálása miatt. Ez ellen rögtön tiltakoztak a Premier League és a La Liga alakulatai, hiszen ezekben a bajnokságokban a 20 csapat miatt amúgy is sűrű a versenynaptár.

Minderről korábban ITT ÍRTUNK részletesen.

„Reformokra szükség van. A nemzeti bajnokságok ellehetetlenítése sosem lenne célunk, de szeretnénk minél több nívós európai kupamérkőzést. Fontos, hogy növeljük a minőséget. Mindannyiunknak meg kell vizsgálnia a mai, Z-generáció viselkedését. Komolyan el kell gondolkodnunk azon a veszélyen, hogy a labdarúgásunk versenytársai már nem más csapatsportágak, nem a szomszédos klubok, vagy országok ligái, hanem a League of Legends, a Fortnite és a többi e-sport. Ezek azok a riválisok, akikkel hamarosan versenyezni fogunk” – idézi az ECA élén álló Agnellit a The Guardian cikke.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik