BL: Pep Guardiola beállította José Mourinho rekordját

R. B.R. B.
2021.04.15. 12:28
null
Pep Guardiola először vezette elődöntőbe a Manchester Cityt (Fotó: AFP)
A Real Madriddal és a Manchester Cityvel lett teljes a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének mezőnye. Előbbi a Liverpoolt, utóbbi a Borussia Dortmundot búcsúztatta. Íme, a legérdekesebb statisztikák!

 

 

 

BORUSSIA DORTMUND (német)–MANCHESTER CITY (angol) 1–2 (1–0)

Továbbjutott: a Man. City, két győzelemmel, 4–2-es összesítéssel

Rijad Mahreznek ez volt a hetedik gólja a Bajnokok Ligájában, ezzel ő szerezte a második legtöbb találatot az algériai futballisták közül. A rangsort Jaszin Brahimi vezeti, Szofian Fegulinak hat gólja van. Mahrez ezt megelőzően legutóbb 2019 szeptemberében volt eredményes az elitsorozatban.

A PSG megcsinálta – címvédő csapatot először búcsúztatott az előző idény ezüstérmese

Erling Haaland ebben a BL-idényben a Dortmund összes ellenfele ellen szerzett legalább egy gólt – kivéve a Manchester Cityt. A 20 éves norvég csatár tíz találatával vezeti a góllövőlistát.

• A 17 éves és 289 napos Jude Bellingham a második legfiatalabb játékos, aki az egyenes kiesés szakaszban gólt szerzett. A korrekordot Bojan Krkic tartja, aki az FC Barcelona színeiben 2008. április 1-jén 17 évesen és 218 naposan volt eredményes a Schalke ellen. Bellingham a BL történetének nyolcadik legfiatalabb gólszerzője.

• Bellingham a második labdarúgó, aki a 18. születésnapja előtt legalább tíz BL-mérkőzésen lépett pályára a belga Youri Tielemans után.

• A Manchester City története során másodszor jutott be az elődöntőbe a BL-ben, Pep Guardiolával a kispadon pedig először. Az angol együttes legutóbb 2016-ban szerepelt a legjobb négy között, akkor a későbbi győztes Real Madrid búcsúztatta.

Pep Guardiola vezetőedzőként nyolcadszor vezette be aktuális csapatát a BL-elődöntőbe, ami – holtversenyben José Mourinhóval – rekord. Guardiola a Barcával négyszer, a Bayern Münchennel háromszor szerepelt a legjobb négy között.

Phil Foden a második futballista, aki a 21. születésnapja előtt egy BL-negyeddöntős párharc mindkét mérkőzésén gólt szerzett. Az első Kylian Mbappé volt, aki a 2016–2017-es évadban az AS Monaco színeiben összesen háromszor volt eredményes a Borussia Dortmund ellen. Az angol játékosok közül Fodennek van a legtöbb, 21 évesnél fiatalabban szerzett BL-gólja (6). A dortmundi Jadon Sanchónak öt ilyen találata van.

 



• A BL-ben másodszor fordult elő, hogy egy egyenes kieséses szakaszban játszott találkozón két 21 éven aluli játékos (Bellingham és Foden) betalált. Az első a 2017-es Monaco–Dortmund összecsapás volt (Mbappé és Ousmane Dembélé).

• A Dortmund sorozatban a 40. tétmérkőzésén talált be legalább egyszer.

Pep Guardiola legutóbb a 2018–2019-es idényben vesztett el kétmeccses európai kupapárharcot, akkor a Tottenham búcsúztatta a Manchester Cityt a BL-ből. A Tottenham menedzsere akkor Mauricio Pochettino volt, aki jelenleg a legjobb négy között a Cityre váró PSG trénere.

 

A Real Madrid 14. elődöntőjére készülhet (Fotó: Getty Images)
A Real Madrid 14. elődöntőjére készülhet (Fotó: Getty Images)

LIVERPOOL FC (angol)–REAL MADRID (spanyol) 0–0

Továbbjutott: a Real Madrid, 3–1-es összesítéssel

• A Bajnokok Ligájában a Liverpool a legutóbbi három idény mindegyikében találkozott spanyol riválissal az egyenes kiesés szakaszban az Anfielden úgy, hogy hátrányba került az első mérkőzésen idegenben.
2018–2019, elődöntő: Liverpool–Barcelona 4–3 (összesítésben)
2019–2020, nyolcaddöntő: Liverpool–Atlético Madrid 2–4
2020–2021, negyeddöntő: Liverpool–Real Madrid 1–3


• A Real Madrid és a Liverpool először ikszelt egymással tétmérkőzésen.

• A Real Madrid még sohasem mérkőzött meg a Chelsea-vel a Bajnokok Ligájában. Minden sorozatot figyelembe véve a királyi gárda a Chelsea-vel játszott a legtöbbször azon csapatok közül, amelyeket a története során egyszer sem tudott legyőzni tétmeccsen (egy döntetlen és két vereség a mérlege).
1971, KEK: Chelsea–Real Madrid 1–1
1971, KEK (újrajátszás): Chelsea–Real Madrid 2–1
1998, európai Szuperkupa: Real Madrid–Chelsea 0–1


• A Liverpoolnak Jürgen Klopp-pal a kispadon ez volt a kilencedik, kétmeccses BL-párharca. A Real Madrid elleni mindössze a második volt, amelyben egyik mérkőzést sem tudta megnyerni a liverpooli csapat. Az első a tavalyi, Atlétio Madrid elleni nyolcaddöntő volt.

• Azzal, hogy Mateo Kovacic (Chelsea) és Luka Modric (Real Madrid) csapata egymással találkozik az elődöntőben, biztosan lesz horvát játékos az egyik BL-döntős keretében. A 2012-es döntő óta sorozatban ez a tizedik idény, hogy a fináléban legalább egy horvát futballista érdekelt a klubjával.

• A Real Madrid története során 14-edszer jutott be a legjobb négy közé a BL-ben, ami rekord. Az FC Barcelona és a Bayern München egyaránt 12 alkalommal volt elődöntős.

• A Real a leugótóbbi 17 BL-párharcából, amelyen az első mérkőzésen legalább két góllal nyert, 16-szor továbbjutott. A kivétel a 2003–2004-es idényből a Monaco elleni negyeddöntő (4–2, 1–3).

• A Real Madrid a legutóbbi kilenc BL-negyeddöntőjéből egyaránt továbbjutott.

• Az idei négy BL-elődöntős csapat együtvéve 14 BEK-et/BL-t nyert. Ebből 13-at a Real Madrid, egyet a Chelsea.

• Megszakadt a Real Madrid sorozata: a királyi gárda egymás után 23, egyenes kieséses szakaszban játszott találkozón szerzett gólt, ami BL-rekord. A Madrid ezt megelőzően legutóbb 2016-ban a Manchester City ellen maradt gól nélkül (0–0).

• A Liverpoolnak eseménydús kapcsolata van Madriddal:
2020–2021: a negyeddöntőben a Real Madrid búcsúztatta
2019–2020: a nyolcaddöntőben az Atlético Madrid búcsúztatta
2018–2019: megnyerte BL-döntőt Madridban
2017–2018: a Real Madridtól kikapott a döntőben


• A Liverpool Klopp-pal ötször indult a nemzetközi porondon: 2019-ben BL-győztes lett, a többi idényben egyaránt spanyol ellenfél jelentette a végállomást.
2016: Sevilla (Európa-liga-döntő)
2018: Real Madrid (BL-döntő)
2019: BL-győzelem a Tottenham ellen
2020: Atlético Madrid (BL-nyolcaddöntő)
2021: Real Madrid (BL-negyeddöntő)


• Csak az Atlético Madrid (2020-ban) és a Real Madrid (idén) tudta kiejteni Klopp Liverpoolját kétmeccses európai kupapárharcban.

• A Real Madrid Zinédine Zidane-nal negyedszer jutott be az elődöntőbe. Az előző három alkalommal (2016, 2017, 2018) meg sem állt a BL-győzelemig.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BORUSSIA DORTMUND (német)–MANCHESTER CITY (angol) 1–2 (
1–0)
Dortmund,Signal Iduna Park,zárt kapuk mögött.Vezette:Del Cerro Grande (spanyol)
Dortmund:Hitz – Morey (Tigges, 81.), Akanji, Hummels, R. Guerreiro – Bellingham (Brandt, 80.), Emre Can, Dahoud (T. Hazard, 75.) – Knauff (Reyna, 68.), Haaland, M. Reus.Vezetőedző:Edin Terzic
Man. City:Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Zincsenko – De Bruyne, Rodri, Gündogan – Mahrez (Sterling, 88.), Bernardo Silva, Foden.Menedzser:Pep Guardiola
Gólszerző:Bellingham (15.), ill. Mahrez (54. –11-esből),Foden (75.)

Továbbjutott:aMan. City, két győzelemmel, 4–2-es összesítéssel

LIVERPOOL FC (angol)–REAL MADRID (spanyol) 0–0
Liverpool,
Anfield,zárt kapuk mögött.Vezette:Kuipers (holland)
Liverpool:Alisson – Alexander-Arnold, N. Phillips, Kabak (Diogo Jota, 60.), Robertson – Wijnaldum, Fabinho, Milner (Thiago Alcantara, 60.) – Szalah, Firmino (Shaqiri, 82.), Mané (Oxlade-Chamberlain, 82.).Menedzser:Jürgen Klopp
Real Madrid:Courtois – F. Valverde, Éder Militao, Nacho, F. Mendy – Modric, Casemiro, Kroos (Odriozola, 72.) – Asensio (Isco, 82.), Benzema, Vinícius Júnior (Rodrygo, 72.).Vezetőedző:Zinédine Zidane

Továbbjutott:aReal Madrid,3–1-esösszesítéssel

Források:
UEFA
Opta
MisterChip

Gracenote
ESPN FC
Sky Sports Statto
Romeo Jozak
Pedro Martin

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek