BL: Nem szabad, hogy a történelem most befolyásolja ezt a párharcot – Csercseszov

Vágólapra másolva!
2022.07.26. 17:09
A Ferencváros orosz vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov pontosan tisztában van a harminc esztendővel ezelőtti balhé részleteivel, mégis úgy tartja, nem szabad, hogy a történelem most befolyásolja ezt a párharcot.
Sztanyiszlav Csercseszov pontosan tisztában van a harminc esztendővel ezelőtti balhé részleteivel
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK A FERENCVÁROS POZSONYI EDZÉSÉRŐL (Fotók: Árvai Károly)
Sztanyiszlav Csercseszov pontosan tisztában van a harminc esztendővel ezelőtti balhé részleteivel A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK A FERENCVÁROS POZSONYI EDZÉSÉRŐL (Fotók: Árvai Károly)

Lesz-e balhé Pozsonyban?

A mérkőzés előtti napon még fülledt egykedvűséggel döcögtek az autók a szlovák főváros utcáin, a Slovan otthonául szolgáló Nemzeti Stadion környékén járókelőt is alig lehetett látni. A város központjától öt kilométerre található létesítmény nyugodtabbik arcát mutatta, ha valaki nem ismerné a két klub közös történetét, még azt is hihette volna, szimpla Bajnokok Ligája-selejtező lesz szerda este a Tehelné pole nevű stadionban.

De nem az lesz!

Egy nappal a találkozó előtt a környező utcákat a rendőrök már különböző táblákkal pakolták tele, megkezdődött a terelőútvonalak kialakítása, és hogy még véletlenül se érezze senki erősnek magát, a szerdai napra alkoholfogyasztási tilalmat léptettek életbe a stadion környékén. A szlovák városi és állami rendőrség megnövelt létszámmal készül a visszavágóra, a tervük a napnál is világosabb: magyar és szlovák szurkoló még véletlenül se kerüljön közel – ökölcsapásnyira – egymáshoz. A népességét tekintve Európa egyik legkisebb fővárosában (441 000 fő) szerdán alighanem a feszültség lesz a legnagyobb, mintegy erre ráerősítve kedd délután, a Ferencváros edzése előtt jókora vihar kerekedett Pozsony felett. Besötétedett az égbolt, vízszintesen kezdett szakadni az eső, a ferencvárosiak mégis derűlátóak a Slovan elleni találkozót illetően.

„A szakmai stáb tagjaival igyekeztünk levenni a terhet az elmúlt napokban a játékosok válláról – nyilatkozta Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. – A jelek szerint ez jól sikerült, a futballisták felszabadultan készültek a mérkőzésre. A nyomás ettől függetlenül hozzátartozik a labdarúgáshoz, itt már teljesíteni kell. Nem a bajnokságban játszunk, ahol harminchárom mérkőzés áll rendelkezésre a bizonyításra, ez a Bajnokok Ligája, ahol mindig csúcsformában kell lenni. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, milyen közös történelmi múltja van a két klubnak, a részletekig tudom, mi történt harminc esztendővel ezelőtt. De ha jól tudom, legutóbb Budapesten nem volt különösebb balhé, és bízom benne, a visszavágón is korrekt szurkolás lesz. Tudom, vannak, akik revansot szeretnének, de nem szabad, hogy a történelem most befolyásolja ezt a párharcot.”

A TELJES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Kíváncsiak voltunk rá, a szakmai stáb ettől függetlenül vajon beszélgetett-e külön a futballistákkal a stadionban várható felfokozott hangulatról, mentálisan mennyiben igényel másféle felkészítést egy ilyen kilencven perc.

„Tisztában vagyunk vele, milyen hangulat vár ránk – felelte lapunk kérdésére a Ferencváros orosz vezetőedzője. – Az orosz válogatott szövetségi kapitányaként jártam már Szlovákiában, ha jól tudom, szerdán is telt ház várja a csapatokat. Ennek kifejezetten örülök, hiszen ez még inkább érdekesebbé teszi a párharcot. Izgalmas, felejthetetlen mérkőzéseket nézők nélkül képtelenség játszani.”


Az első mérkőzés 1–2-es végeredménye után a Slovan várhatja kedvezőbb helyzetből a pozsonyi visszavágót, nyugodtan futballozhat, a Ferencvárosnak viszont mindenképpen gólt kell szereznie. Fejjel mégsem szabad a falnak rohanni, a magyar bajnoknak okosan kell futballoznia ahhoz, hogy ledolgozza a hátrányt, és maga javára billentse a párharcot.

„A magam részéről már az első mérkőzésen sem számítottam könnyű kilencven percre. A szlovák bajnokról beszélünk, aki négyszer egymás után lett aranyérmes hazájában. Az előny tudatában immár a Slovan a párharc esélyese, de vannak olyan futballistáink, hogy ezt a helyzetet megváltoztassuk. Végig koncentrálnunk kell, hiszen az első meccsen is láthattuk, öt perc kihagyás mit jelent. Arra azonban nem válaszolnék, hogy milyen taktikával lépünk pályára, annyi azonban biztos, az első mérkőzés eredményének tudatában a visszavágón valamit mindenképpen mutatnunk kell a pályán.”

Csercseszov szerint nem jelent előnyt a Slovan számára, hogy a szlovák bajnokságból lement két forduló, a Ferencváros pedig csupán a hétvégén játssza odahaza az első találkozót, vasárnap a Puskás Akadémia ellen lép pályára. Szerinte ez nem nevezhető sem előnynek, sem hátránynak, különösen, hogy kollégája, Vladimír Weiss sokat rotált a bajnoki meccseken.

A visszavágón a hosszabbítást sem lehet kizárni, sőt, akár tizenegyespárbaj is dönthet a továbbjutás sorsáról. Erre Csercseszov mindössze annyit felelt: „Mindenre felkészültünk!”

Kérdés, kiket küld harcba az orosz vezetőedző. Az első mérkőzésen idő előtt kellett lecserélni a Fradi egyik nyári szerzeményét, Adama Traorét – felvetődik, a visszavágó előtt milyen állapotban várják a keret tagjai a történelmi összecsapást.

„Vannak, akiknek még kérdéses a játéka, de konkrétumot nem árulhatok el. Meglátjuk” – felelte szűkszavúan a tréner.

A tét mindenesetre nem kicsi.

Az a csapat, amelyik szerda este továbbjut, az ősszel már biztosan ott lesz valamelyik európai kupasorozat csoportkörében, azaz máris biztossá válik, hogy hosszú idény vár rá.

Vajon a Ferencváros vagy a Slovan futballistái készülhetnek majd izgalmakkal teli idényre?

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Szerda, 20.30:
Slovan Bratislava (szlovák)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2–1

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Borbola Bence (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik