BL: Mintha hazai pályán lennénk – Willi Orbán

Vágólapra másolva!
2021.02.16. 09:38
Willi Orbán, az RB Leipzig és a magyar válogatott középső védője a Liverpool félelmetes támadósoráról, a nyerő taktikáról, az edzők párharcáról, valamint saját formájáról is beszélt lapunknak a keddi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő előtt.
Egy német labda, két magyar válogatott – Gulácsi Péter (háttal) és Willi Orbán a Puskás Arénában készült a Bajnokok Ligája-mérkőzésre (Fotó: Török Attila)
 A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Egy német labda, két magyar válogatott – Gulácsi Péter (háttal) és Willi Orbán a Puskás Arénában készült a Bajnokok Ligája-mérkőzésre (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

– Remek formában várják a Liverpool elleni párharcot, legutóbbi három bajnokijukat megnyerték.
– A téli szünetet követően jó formában folytattuk a bajnokságot, de a Mainztól elszenvedett három-kettes vereség kissé megfogta a csapatot – mondta a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúban Willi Orbán, az RB Leipzig és a magyar válogatott 28 éves középső védője. – Szerencsére csapatszinten jól reagáltunk a váratlan botlásra, azóta valamennyi meccsünket megnyertük, úgyhogy tényleg kellő önbizalommal várhatjuk a Liverpool elleni találkozót. Sajnos a Bundesligában a Bayern München előnye öt pont, de bízom benne, ha sorra nyerjük a mérkőzéseket, szorossá tehetjük a bajnokság hajráját.

– Mondhatjuk, hogy lipcsei szempontból talán a legjobb pillanatban találkoznak a Liverpoollal?
– Valóban nem most van csúcsformában az angol együttes, ezzel együtt is csak a legnagyobb tisztelettel beszélhetünk a Liverpoolról. A sűrű versenynaptár miatt előbb-utóbb minden csapatot utolér a hullámvölgy, ha háromnaponta kell pályára lépni, nem lehetséges kilenc hónapon keresztül csúcsformában futballozni. Most éppen a Liverpoolnál akadnak problémák, több meghatározó játékos kidőlt a sorból, Virgil van Dijk már hosszabb ideje sérült, úgyhogy most valóban lehet keresnivalónk az angol bajnok ellen. Pozitív érzésekkel várom az összecsapást, de tudjuk, hogy roppant nehéz meccs vár ránk.

– A Bundesliga egyik legjobb védőjeként a Premier League talán legfélelmetesebb támadósorával kell szembenéznie: ki ellen számít a legkeményebb párharcra a Roberto Firmino, Sadio Mané, Mohamed Szalah hármasból?
– Három világklasszisról beszélünk, egyikükkel szemben sem mehetünk biztosra. A brazil támadó játékát kedvelem a legjobban. Bár nem mindig látványos a futballja, de nagyon sokszor az ő személye jelenti a különbséget. Mané gyorsasága elképesztő, ha üres terület nyílik előtte, nehéz megállítani, az egyiptomi csatár pedig igazi gólgyáros. Egy az egyben nehéz őket megállítani, úgyhogy csapatként kell egységesen és keményen védekeznünk.

– A Leipzig többnyire három védővel áll fel a Bundesligában, egész pályás letámadással igyekszik megfojtani ellenfele játékát, s a hátvédek gyakran a felezővonalnál helyezkednek. A Liverpool ellen is bátran vállalják ezt a taktikát?
– Biztosan nem adjuk fel teljesen a saját stílusunkat, de nyilvánvaló, hogy a Liverpool ellen nem lehet az egész meccsen letámadással próbálkozni. A mérkőzés bizonyos időszakában vélhetően szükség lesz rá, hogy ott lihegjünk az angolok nyakán, máskor talán célravezetőbb lesz visszahúzódni, és a labdaszerzések után kontrázni. Meglátjuk, hogy az eredmény alakulása mit követel meg tőlünk.

– Legyőzheti Julian Nagelsmann Jürgen Kloppot?
– Lipcsében mindenki ebben reménykedik. Klopp eredménysora tekintélyt parancsoló, az angol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is megnyerte a Liverpoollal, nagyon tapasztalt szakember, és bizonyára tisztában van vele, hol vagyunk sebezhetők. Ugyanakkor Nagelsmann is alaposan felkészített minket a meccsre, úgyhogy bízom magunkban. Fontos lesz például, hogy ha a Liverpool letámad minket, ne essünk pánikba, hanem a védősoruk mögötti üres területeket keressük.

– Összességében hány százaléknyi esélyt lát a Leipzig továbbjutására?
– Nehéz kérdés, elvégre a budapesti találkozó után még vár ránk a visszavágó. A tapasztalat az angol csapat mellett szól, játékosai tudják, hogyan kell megnyerni a Bajnokok Ligáját, nem véletlen, hogy papíron nem mi vagyunk az esélyesek. Ami mellettünk szólhat, az a pillanatnyi forma, úgyhogy mindkét csapatnak ötven-ötven százalékot adnék. Esetleg hatvan-negyven a Liverpool javára.

– Mi volt a csapat reakciója, amikor kiderült, hogy Lipcse helyett ezúttal a Puskás Aréna jelenti a hazai pályát?
– Az utóbbi egy évben annyira feje tetejére állt a világ, hogy már ezen sem lepődtünk meg. Ezzel együtt eleinte nyilván csalódottak voltunk, elvégre Lipcse az otthonunk, a Red Bull Arenában érezzük otthonosan magunkat. Amikor kiderült, nem játszhatunk ott, hallottuk, hogy London mellett Lengyelország és Budapest is felvetődött mint lehetséges helyszín, akkor már Gulácsi Petivel együtt azért szorítottunk, hogy a Puskás Aréna legyen a befutó. Nekünk Petivel olyan lesz, mintha hazai pályán játszanánk, ki tudja, talán ez is számít valamennyit. Gyönyörű stadion, gyönyörű város, ha már el kellett menni Lipcséből, a legjobb helyen kötöttünk ki. Persze nyilván így sem ideális, hogy a hazai meccs­re utaznia kell a csapatnak.

– A formáján aligha múlik bármi is, ebben az esztendőben védő létére már két gólnál jár: vajon a csúcsformában lévő Willi Orbánt láthatjuk kedd este?
– Bízom benne. Szerencsére remekül érzem magam a pályán, fizikailag sokat léptem előre az utóbbi időben, remélem, nem okozok csalódást.

– A Bundesligáról és a Bajnokok Ligájáról már beszéltünk, ám az aranyéremre talán mégis a harmadik versenysorozatban, a Német Kupában van a legnagyobb esélyük, különösen annak fényében, hogy a Bayern München már kiesett a versenyből.
– Ebben egyetértünk, a mostani idényben valóban minden esélyünk megvan rá, hogy végre trófeát nyerjünk a klubbal. A Wolfsburg elleni hazai negyeddöntő nem ígérkezik könnyűnek, ugyanakkor egy másik párharcban a Dortmund és a Mönchengladbach gyűri egymást, vagyis egy végső győzelemre esélyes csapat biztosan búcsúzik. Ha becsülettel felkészülünk az összecsapásra, és megfelelő koncentrációval lépünk pályára, legyőzhetjük a Wolfsburgot, onnan pedig már csak egy lépés lenne a finálé. Két évvel ezelőtt megtapasztaltuk, milyen érzés a Német Kupa döntőjében szerepelni, bízom benne, hogy idén ismét az aranyért játszhatunk.

– A Kicker január végén tette közzé az őszi szezon alapján kialakított posztonkénti rangsorát, amelyben a Bundesliga legjobb négy védője közé sorolták, valamint a „nemzetközi klasszis” jelzővel illették. Mit szólt ehhez?
– Mivel a Kicker az első számú sportlapnak számít Németországban, természetesen olvastam a listát, és megtiszteltetés, hogy a szakírók is elismerték a teljesítményemet. Valóban jól ment a játék az ősszel, a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában is jól éreztem magam a pályán, de mivel nem az első helyen végeztem a hátvédek között, van még hová fejlődni.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS – a keddi program
21.00:
RB Leipzig (német)–Liverpool (angol), Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Barcelona (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik