BL: Még mindig nyerhetünk négy trófeát – Xavi

Vágólapra másolva!
2022.10.27. 08:46
null
Xavi szerint az FC Barcelona ezúttal nem volt versenyképes, de még mindig nyerhet négy trófeát (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a spanyol FC Barcelona hazai pályán 3–0-s vereséget szenvedett a német Bayern Münchentől a labdarúgó Bajnokok Ligája C-csoportjában, azok után, hogy az olasz Inter 4–0-ra legyőzte a cseh Plzent, ezzel már a mérkőzés előtt biztossá vált, hogy a Barca nem jut tovább a kvartettből. Ugyanakkor a katalánoktól Joan Laporta, Xavi és Pedri is önkritikusan értékelt, hiszen szerintük a Barcelona ezúttal nem volt versenyképes – igaz, a szakvezető szerint erre az is rányomta bélyegét, hogy már tudták, csak az Európa-ligában folytatják nemzetközi kupaszereplésüket.

„Sajnos nem történt meg a csoda. Hálásak vagyunk a szurkolóknak, hogy a csapat mögött álltak. Tudtuk, hogy lesznek hullámvölgyek, amikor újjáépítjük a klubot, de most előre kell tekintenünk, mert még sok trófeáért játszhatunk – fogalmazott Joan Laporta, az FC Barcelona elnöke a BL-búcsú után. – A Bayern jól felépített csapat, azt is mondhatnám, Európa egyik, ha nem a legerősebb csapata. Nagyon nehéz volt ellene játszani, amikor tudtuk, hogy már nem jutunk tovább. Az Inter mérkőzését nézni tiszta kínzás volt, mert reménykedtünk a csodában, ami végül nem jött el” – tette hozzá a katalánok vezetője az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapján.

„Egy olyan estén, mint a mostani, nem tudsz ugyanazzal a motiváltsággal pályára lépni – mondta az FC Barcelona középpályása, Pedri, utalva arra, hogy az olasz Inter már a Barcelona–Bayern München mérkőzés előtt legyőzte a cseh Plzent, biztossá téve, hogy a katalánok nem jutnak tovább a kvartettből.– Győzni akartunk a szurkolóink miatt, de nem jött össze, hiába kaptunk nagyon sokat tőlük, ezért tartozunk nekik győzelmekkel és trófeákkal. Nem sok minden jött össze, sokat kell fejlődnünk. Önkritikusnak kell lennünk. A mostani teljesítményünk pedig megmutatta, hogy nem vagyunk elég versenyképesek: sokkal nyugodtabbnak kell lennünk a labdával, jó döntéseket hozni és annak ellenére, hogy az ellenfelek nem túl gyakran helyeznek ránk nagy nyomást, sokszor veszítünk labdát, szóval sok dologban kell javulnunk.”

„Szeretném megköszönni a szurkolóinknak a feltétlen támogatást. Rendkívüli hangulatot teremtettek, amit igazán nagyra értékelünk. Kár, hogy nem tudtuk ezt megfelelően kifejezni számukra a pályán. Szembe kell néznünk a valósággal. Már én is felhívtam rá a figyelmet, hogy el kell viselnünk a pofonokat és tanulnunk kell belőlük. Ez nagy csapás volt. Ezúttal nem voltunk versenyképesek, nem tudtunk felérni az ő szintjükre. A Bayern sokkal jobban, intenzívebben játszott, mint mi. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a mérkőzés előtti kiesésünk lelkileg is hatással volt ránk” – húzta alá Xavi, hozzátéve, bonyolult csoportba kerültek.

„A futball kegyetlen volt velünk, más nehéz napokon jól teljesítettünk, de ezúttal nem. Az idény azonban még nem ért véget októberben, még sok trófeáért versenyben vagyunk, de egységesnek kell lennünk. Ez egy kegyetlen módja annak, hogy búcsúztunk a Bajnokok Ligájából, de ha megnézzük a többi meccsünket, többet érdemeltünk rajtuk. Önkritikusnak kell lennünk, eddig minden Bajnokok Ligája-mérkőzésen versenyképesek voltunk, Münchenben azt hiszem, felül is múltuk a Bayernt. A csapatnak a bátorságról, az intenzitásról és a párharcaink megnyeréséről beszéltem, de ez az első alkalom az idényben, amikor nem versenyeztünk megfelelően” – vont mérleget a katalánok vezetőedzője, aki őszintén hiszi, hogy csapata trófeákat nyerhet az idényben.

„Őszintén jól vagyok. Elvesztettünk egy fontos trófeát októberben, de még mindig nyerhetünk négy trófeát, szóval pozitívnak kell maradnunk” – zárta értékelését Xavi.

A Bayern München vezetőedzője, Julian Nagelsmann szerint csapata sok erőt mozgósított a győzelemért.

„Nem hiszem, hogy a Barca arra számított, hogy ennyire merészek leszünk, de ellene így kell játszani. Szereztünk két nagyon szép gólt, aztán a végén még egyet, miközben nem engedtük, hogy a kapunkra lőjenek, mert védekezésben sok erőt mozgósítottunk” – értékelt a bajorok vezetőedzője.

„Nagyon nehéz volt. Számomra Lewandowski a világ legjobb csatára, szóval ellene mindig figyelni kellett. Nagyon intelligensen játszott, de mi közösen nem engedtük, hogy most gólt szerezzen” – mondta a mérkőzés legértékesebb játékosának választott Bayern-védő, Matthijs de Ligt.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
C-CSOPORT
FCBarcelona (spanyol)–Bayern München (német) 0–3 (Mané 10., Choupo-Moting 31., Pavard 90+5.)
Internazionale (olasz)–Viktoria Plzen (cseh) 4–0 (Mhitarjan 35., Dzeko 42., 66., R. Lukaku 87.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 5 5 16– 2 +14 15
2. Internazionale 5 3 1 1 10– 5 +5 10
3. FC Barcelona 5 1 1 3 8–10 –2 4
4. Viktoria Plzen 5 5 3–20 –17 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik