Matip fejesének köszönhetően gyűrte le a Liverpool az Ajaxot

Vágólapra másolva!
2022.09.13. 20:50
null
Kudus (labdával) parádés lövésével egyenlített az Ajax az első félidőben (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája A-csoportjának második körében a Liverpool hazai pályán fogadta az Ajaxot. Jürgen Klopp csapata Szalah találatával szerezte meg az első félidőben a vezetést, az Ajax azonban Kudus révén tíz percen belül egyenlíteni tudott. Sokáig úgy tűnt, marad a döntetlen, de Matip 89. percben fejelt góljával a Liverpool 2–1-re megnyerte az összecsapást. 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
LIVERPOOL (angol)–AJAX (holland) 2–1 (1–1)
Liverpool, Anfield. Vezeti: Artur Soares Dias (portugál)
LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Cimikasz – Elliott (Firmino, 66.), Fabinho, Thiago (Bajcetic, 90+4.) – Szalah, Diego Jota (Núnez, 66.), L. Díaz (Milner, 90+2.).Vezetőedző: Jürgen Klopp
AJAX: Pasveer – Rensch (J. Sánchez, 68.), Timber, C. Bassey, Blind – Berghuis, E. Álvarez, Taylor (Grillitsch, 80.) – Tadics, Kudus (Brobbey, 86.), Bergwijn.Vezetőedző: Alfred Schreuder
Gólszerző: Szalah (17.), Matip (89.), ill. Kudus (27.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Négy rúgott gól, négy kapott gól. Azt talán senki sem gondolta, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörének első mérkőzéseit követően előbbi az Ajax, utóbbi pedig a Liverpool neve mellett díszeleg majd, de az eredmények felülírták az előzetes várakozásokat.

A két csapat egymás elleni mérkőzése liverpooli szempontból indult jobban, hiszen a „vörösök” Szalah góljával már a 17. percben megszerezték a vezetést. A Pool az első félidőben szinte végig nyomás alatt tartotta a hollandokat, így némiképp váratlan volt, hogy Kudus remekbe szabott góljával a 27. percben egyenlíteni tudtak a vendégek.

A második félidőben sem változott sokat a játék képe, de hiába volt meg a hazaiak fölénye, Pasveer eszén nem tudtak túljárni. Ráadásul ha Blind a 75. percben pontosabb, akkor az Ajax a második gólját is megszerezhette volna. A hajrában Núnez beállása után sorjáztak a liverpooli lehetőségek, ám sokáig úgy tűnt, hogy a hazai csapat nem tudja berúgni a győztes találatot. A 89. percben aztán érkezett Matip, aki egy bal oldali szögletet követően hat méterről fejelt a kapuba. 2–1.

A-CSOPORT
1. Napoli11004–1+33
2. Liverpool21013–5–23
3. Ajax21015–2+33
4. Rangers10010–4–40

 

A 89. percben Matip ugrott a legmagasabbra, megszerezve ezzel a Liverpool győztes gólját (Fotó: AFP)
A 89. percben Matip ugrott a legmagasabbra, megszerezve ezzel a Liverpool győztes gólját (Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: VÉGE!! A Liverpool megszerezte első győzelmét az idei Bajnokok Ligája kiírásban. Köszönjük a figyelmüket!

90+4. perc: Ismét cserélt a Pool, a mindössze 17 évesBajceticérkezett Thiago helyére.

90+2. perc: Cserélt a Liverpool, Milner érkezett Díaz helyére.

90. perc: Négy perc a hosszabbítás!

89. perc: GÓÓÓÓL! Bal oldali szögletet követően Matip hat méterről fejelt a kapuba. Tadics már csak a gólvonal mögül tudta kifejelni a labdát. 2–1

88. perc: KAPUFA! Szalah lövése felperdült Bassey lábán és a keresztlécről vágódott szögletre.

86. perc: Cserélt az Ajax, Brobbey érkezett a gólszerző Kudus helyére.

85. perc: Núnez egy finom cselt követően bepasszolta a labdát Díazhoz, de a kolumbiai támadó nem tudta belőni az üres kapuba a labdát.

83. perc: Szalah passzolt Núnezhez, de az uruguayi támadó 12 méterről a kapu mellé gurított.

80. perc: Cserélt az Ajax, Grillitsch érkezett Taylor helyére.

78. perc: Thiago kicselezte Berghuist, majd 19 méterről kapura lőtt, de a középre tartó labdát Pasveer könnyedén fogta.

75. perc: EZ KÖZEL VOLT! Tadics teljesen üresen kapta meg a labdát a jobb szélen, a 16-os sarkától mesterien ívelt Blind fejére, de a holland játékos a kapu üresen tátongó bal oldala helyett, a bal kapufa mellé fejelt.

74. perc: Alexander-Arnold szögletét követően Matip fejelt fölé.

71. perc: Berghuis megint mesteri passzt adott Kudusnak, de a ghánai csatár lövését ezúttal védte Alisson. Ráadásul les is volt...

68. perc: Kényszerű csere az Ajaxnál, Sánchez állt be a megsérült Rensch helyére.

66. perc: Kettőt cserélt a Liverpool, Núnez Jota, Firmino Elliott helyére állt be.

66. perc: Díaz finom mozdulattal tartotta bent a pályán a labdát, majd elviharzott a bal oldalon, betört a 16-oson belülre, de lövését blokkolták a védők.

64. perc: Szalah ugrott ki jó ütemben, de nem tudta elrúgni a labdát Pasveer mellett, a lecsorgót Elliott lőtte az oldalhálóba. De közben a partjelző már lest jelzett...

Cserélni fog a Liverpool, Núnez biztosan érkezni fog és talán Firmino is mintha készülődne.

62. perc: Matip kaszálta el Bergwijn lábait, sárga lap.

59. perc: Álvarez kapta a mérkőzés első sárga lapját, a mexikói hátulról rúgta meg Jota lábát.

Szalah (pirosban) februárt követően talált be újra európai kupamérkőzésen (Fotó: AFP)
Szalah (pirosban) februárt követően talált be újra európai kupamérkőzésen (Fotó: AFP)

Lássuk a gólszerzők BL-statisztikáit, Szalah 41. gólját szerezte a selejtezőket is beleértve, míg Kudusnak ez volt összességében a második BL-találata. Igaz utóbbinak ez mindössze az ötödik mérkőzése a sorozatban...

51. perc: Cimikasz ívelt szabadrúgásból a kapu elé, megint Van Dijk tudott fejelni, de a labda a kapu fölé szállt.

47. perc: Bergwijn passza után Kudus Szalah szorításában esett el a 16-oson belül, de ezért nem járt büntető. Ráadásul az ellentámadás végén Jota került helyzetbe, de 17 méteres lövése nem okozott gondot Pasveernek.

46. perc: Elkezdődött a második félidő. Csere egyik oldalon sem volt a szünetben.

45+1. perc: Egy perc hosszabbítást követően véget ért az első félidő. A Liverpool hiába játszott fölényben, az Ajaxnak elég volt egy jól eltalált lövés ahhoz, hogy döntetlenre hozza a játékrészt.

43. perc: Bal oldali szögletet követően Van Dijk tudott ismét fejelni, de ez most könnyedén fogta Pasveer.

42. perc: ÚJRA PASVEER FŐSZEREPBEN! Díaz jó ütemben ugratta ki Alexander-Arnoldot, aki előbb 10 méterről, majd kissé kisodródva 4 méterről is célba vette az Ajax kapuját, de a rutinos hálóőr eszén nem tudott túljárni.

35. perc: PASVEER! Alexander-Arnold szöglete után Van Dijk 10 méterről tisztán fejelhetett kapura, de a középre tartó labdát Pasveer gyors vetődéssel, bravúrral fogta.

31. perc: Alexander-Arnold jó 20 méterről célozta meg az Ajax kapuját, a labda ha centikkel is, de a léc fölé szállt.

27. perc: GÓÓÓÓL Egyenlített az Ajax! Berghuis könnyedén futott be a bal szélen Alexander-Arnold mögé, középre passzolt Kudushoz, a ghánai támadó előbb tolt egyet a labdán majd 11 méterről a jobb felső sarokba lőtt. 1–1!

24. perc: Jota bepasszolt labdájára Szalah érkezett az ötösön belül, de Blind szorításában csak a kapu mellé tudta lőni a labdát.

23. perc: Jota lőtt 18 méterről a kapu mellé.

22. perc: Majdnem ott a második! Van Dijk fejese után Álvarez röviden szabadított fel, Díaz pedig 13 méterről a jobb kapufa mellé lőtt.

19. perc: Egy holland támadás végén Berghuis találta el a kapufát, de mivel lesen állt, ha kapuba talál sem lett volna sok oka az örömre.

Jota (20) passzát Szalah (balra) váltotta gólra (Fotó: AFP)
Jota (20) passzát Szalah (balra) váltotta gólra (Fotó: AFP)

17. perc: GÓÓÓÓÓL! Alisson kirúgását követően Díaz csúsztatta a labdát Jotához, a portugál remekül passzolt két védő között Szalah elé, az egyiptomi pedig 12 méterről a kapu bal oldalába lőtt. 1–0!

15. perc: Alexander-Arnold élesen lőtte be a kapu elé a labdát, pontosan Pasveer kezébe.

13. perc: Először ért fel a Pool kapuja elé az Ajax, de Tadics passza után Kudus nem tudta megszelídíteni a labdát az ötösön belül.

A Liverpool eddig nyolc alkalommal játszott holland csapat ellen európai kupamérkőzést hazai pályán. A mérleg imponáló: hat győzelem, két döntetlen.

4. perc: Megvolt az első lövés a mérkőzésen, a liverpooli Cimikasz azonban magasan a kapu fölé lőtte a labdát.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Liverpool indította útjára a labdát.

II. Erzsébet királynőre emlékeztek a kezdés előtt a csapatok (Fotó: AFP)
II. Erzsébet királynőre emlékeztek a kezdés előtt a csapatok (Fotó: AFP)
A csoport másik mérkőzését, a Rangers–Napoli összecsapást holnap rendezik majd.


A mérkőzés játékvezetője a portugál Artur Dias az idei BL szezonban már vezetett két selejtező mérkőzést, ezeken 11 sárga és egy piros lapot osztott ki.

Jürgen Klopp vezetőedzőként eddig négyszer mérkőzött az Ajax ellen és mind a négy találkozót sikerrel vette. Az első kettő alkalommal Klopp még a Dortmund mestere volt.

A Liverpool kezdőjében természetesen ma is ott van Trent Alexander-Arnold, akinek ez lesz az 50. európai kupamérkőzése a Liverpool színeiben. A klub történetében ő érte el ezt a mérföldkövet a legfiatalabbként.

A két csapat a BL 2020–2021-es idényében találkozott utoljára egymással, akkor Hollandiában és Angliában is a Pool aratott 1–0-s győzelmet.

Íme a hollandok kezdőcsapata

Ellenben az Ajax nagyszerűen rajtolt, a holland gárda hazai pályán aratott sima győzelmet a skót Rangers ellen. A jó rajt ellenére természetesen nem a hollandok a mai mérkőzés esélyesei, Alfred Schreuder edző mégis bizakodó a mai találkozó előtt.

„Az ilyen együttesek ellen labdabiztosnak kell lenned. Fontos a merészség és a bátorság. A bátorság a kulcsa mindennek. Ha az megvan, lehet esélyed”– árulta el a hollandok mestere.

„Nem kellett sokat mondanom a játékosoknak. Tudták, mi a helyzet. Mi hoztuk ilyen helyzetbe magunkat. Ezt mindenki magában akarta rendezni. Négy-öt napunk volt arra, hogy megtaláljuk az okokat”– árulta el azUEFA honlapja szerintJürgen Klopp, a Liverpool trénere.Tudniillik a vörösök a csoportkör első fordulójában 4–1-s vereséget szenvedtek Nápolyban.

Így áll fel a Liverpool a mai mérkőzésen

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában a Liverpool–Ajax összecsapás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik