Formalitás lehet a visszavágó: a Bayern egy félidő alatt elintézte a Laziót

K. T. I., V. J.K. T. I., V. J.
Vágólapra másolva!
2021.02.23. 20:45
null
Lewandowskiék óriási lépést tettek a továbbjutás felé (Fotó: AFP)
A Bayern München 4–1-re legyőzte idegenben a Laziót a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, ezzel a címvédő nagy lépést tett a továbbjutás felé. A rómaiak 21 év után jutottak el ismét az egyenes kieséses szakaszba, a kaland pedig jó eséllyel véget is ér a legjobb 16 között.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

LAZIO (olasz)–BAYERN MÜNCHEN (német) 1–4(0–3)
Róma,
Olimpiai Stadion,zárt kapuk mögött.Vezette:Grinfeld (izraeli)
LAZIO:Reina – Patric (Hoedt, 53.), Acerbi, Musacchio (Lulic, 31.) – Lazzari, Milinkovics-Szavics (Cataldi, 81.), Lucas Leiva (Escalante, 53.), Luis Alberto (Akpa Akpro, 81.), Marusics – Immobile, J. Correa.Vezetőedző:Simone Inzaghi
BAYERN:Neuer – Süle, J. Boateng, Alaba, A. Davies – Kimmich, Musiala (Choupo-Moting, 89.) – L. Sané (B. Sarr, 89.), Goretzka (J. Martínez, 63.), Coman (L. Hernandez, 75.) – Lewandowski.Vezetőedző:Hans-Dieter Flick
Gólszerző:J. Correa (49.), ill. Lewandowski (9.), Musiala (24.), L. Sané (42.), Acerbi (47. – öngól)

ÖSSZEFOGLALÓ

Fél lábbal már a negyeddöntőben érezheti magát a Bayern München, amely annak ellenére nyert könnyedén a Lazio otthonában, hogy jó pár hiányzóval érkezett a mérkőzésre. A váratlan nehézségek nem érződtek a bajorok játékán, már az első félidő végén is háromgólos előnnyel vonulhattak az öltözőbe.

A találkozó első gólját megelőzően Mateo Mussachio kiváló gólpasszt adott – Robert Lewandowskinak, aki lecsapott a Lazio-védő rövid hazaadására, és a kivetődő Reina mellett az üres kapuba lőtt. A félidő felénél járva érkezett a második bajor találat: Goretzka finom átadását követően a tizenhatos előterében érkező Jamal Musiala laposan a jobb alsó sarokba tekert.

A játékrész végéhez közeledve harmadszor is betaláltak a müncheniek: Coman harcias labdaszerzését, majd cseleit követően lövéssel próbálkozott, Reina egyenesen Leroy Sané elé ütötte a labdát, és a szélsőnek csak annyi dolga maradt, hogy a kétségbeesetten elvetődő kapus mellett a hálóba lőjön.

A fordulás után gólpasszt követően góllal is segítette a Lazio a Bayernt: egy kontratámadás során Sané próbált középre passzolni az érkező Daviesnek, aki elől Francesco Acerbi a saját kapujába kotorta a labdát.

Nem sokkal későbbJoaquín Correának sikerült szépítenie, aki remek szóló végén szerezte meg a Lazio számára halvány reménysugárt jelentő találatot. A római együttes története során második alkalommal kapott ki hazai pályán német csapattól.1–4

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE!

90+3. perc: Lulic akasztotta meg az előreinduló Sülét, ígéretes helyről, a kaputól 24-25 méterre, enyhén jobbról jön a szabadrúgás. Alaba jó három méterrel zúdítja kapu fölé...

A Bayern továbbra is a saját térfelén passzolgat, a Lazio ímmel-ámmal próbál zavarni.

90. perc: Négy perc a tervezett ráadás!

Roca a kispadon ragadt – egyedüli meccsre nevezett mezőnyjátékosként.

89. perc: Musiala jön le, Choupo-Moting váltja, Bouna Sarr pedig Sané helyét veszi át az utolsó pillanatokra.

Legalább öt perce ott áll a cserezónánál Sarr és Choupo-Moting. Azóta nem volt játékmegszakítás, hogy beálljanak...

Az elmúlt percekben nem azt érezni, hogy bármelyik fél szeretne még túl sok mindent tenni ezen a meccsen. A Bayern hátul passzolgat, s amikor lehetne, a Lazio sem kezd ellenállhatatlan rohamokba, pedig talán egy újabb gól megteremtené az esélyt a rómaiak számára, ne legyen lefutott a visszavágó...

82. perc:
A Lazio jobbról elvégzett szöglete után Acerbi fejese száll a vendégkapu mellé.

81. perc: Cataldi jön Milinkovics-Szavics helyér, Akpa Akpro Luis Alberóéra.

Ez lehet (lesz) a Lazio történetének második veresége hazai pályán német csapattal szemben.

75. perc: Comantól el is köszönünk, Hansi Flick Lucas Hernándezt küldi be a helyére.

75. perc:
Coman csúszott oda egy ütemet késve Marusicsnak, sárga ez is.

73. perc: Luis Alberto szabadrúgása után a hosszún érkező Escalante elé szállt a labda, átvétel nélkül lőtt, de pont a blokkba.

72. perc: Kimmich kap sárgát reklamálásért. Davies becsúszását fújta le előtte a bíró, holott nem ért hozzá az ellenfélhez a 16-os baloldalánál.

Alphonso Davies nem számíthatott könnyű meccsre, a vége mégis az lett (Fotó: AFP)
Alphonso Davies nem számíthatott könnyű meccsre, a vége mégis az lett (Fotó: AFP)

70. perc: Sané fut neki a labdának a kaputól jó 27-28 méterre megítélt szabadrúgásnál, életerős löketet küld a kapu irányába, de a felugró sorfalon megpattan és így szögletre vágódik.

69. perc: Lewandowski gyorsít fel, Escalante csúszik rá a bokájára hátulról. Ez is sárga.

66. perc: David Alaba végez el egy szabadrúgást a kaputól 19 méterre, jobbra a 16-os csücskétől, egyből kapura tekerné, de jó másfél méterrel elvéti a bal felsőt!

65. perc: Marusics kapja az újabb sárgát, Comant állította meg szabálytalanul.

63. perc: Immobile kísérletét védi Neuer.

63. perc: Javi Martínez váltja Goretzkát.

57. perc: Correa találta el Boatenget, miközben megpróbálta becsúszva elvenni előle a kissé hosszan átvett labdát. Sárga.

55. perc: Immobile lövését blokkolja Boateng.

53. perc: Kettőt cserél a Lazio: Patric helyén Hoedt, Lucas Leiva helyén Escalante.

52. perc: Correa és Immobile játszanak össze a 16-os vonalában, a visszatett labdát Correa átvétel nélkül 17 méterről elnyesi a bal alsó irányába, Neuer látványos vetődéssel védi!

51. perc: Lucas Leiva kapott sárgát.

49. perc:GÓÓÓÓÓL! SZÉPÍT A LAZIO! Correa kigyózik be a védők között, balról jön befelé, öt védő között megtartja, majd a kaputól 9 méterre, ütemtelenül, spiccel az elvetődő Neuer mellett kilövi a jobb alsót, 1–4

Acerbi öngólja (Fotó: AFP)
Acerbi öngólja (Fotó: AFP)

47. perc:OTT A NEGYEDIK! Sané rongyol végig a pályán egy szöglet után kifejelt labdával, keresztbe húz, majd jobbról erőből középre lövi, ahol ziccerben érkezne Davies, de a kanadai helyett a menteni igyekvő Acerbiről vágódik a saját kapujába a labda! 0–4

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET!

45+2.: Vége az első félidőnek!

Egy perc a tervezett ráadás!

45. perc: Kimmich lövését fogja Reina.

Kimmich is tesztelte a volt müncheni kapust, Pepe Reinát (Fotó: AFP)
Kimmich is tesztelte a volt müncheni kapust, Pepe Reinát (Fotó: AFP)

42. perc: HÁROM! Nagy sprint után Coman fordul le Acerbiről, ballal, 8 méterről lő, Reina bravúrral véd, de Sané tökéletes ütemben jön a kipattanóra, és a hálóba pofozza a labdát (0–3).

41. perc: Ismét Lulic próbálkozik balról, középen Correa elengedi a lapos labdát, Luis Alberto erre nem számít, hiába lőhetne, elgurul a lába mellett.

39. perc: Lulic lövi balról középre a labdát, második hullámban érkezik Immobile, 12 méterről ballal lő, Süle blokkol!

36. perc: Patric próbálkozik középtávolról, nem találja el Neuer kapuját.

35. perc: Reina védi lábbal Lewandowski közeli kísérletét.

31. perc: Musacchio számára ennyi volt, Lulic váltja.

28. perc: Luis Alberto kap sárgát.

24. perc: GÓÓÓÓL! KETTŐVEL MEGY A BAYERN! Goretzka böki a 16-os előterében érkező Musiala elé a labdát, aki átveszi, majd 18 méterről laposan eltekeri a jobb alsót. Reina hiába nyújtózik, nem éri el.

A VAR szerint nem szabálytalankodtak a lazióssal szemben. Megyünk tovább kirúgással.

18. perc: Milinkovics-Szavicsot billentik ki az egyensúlyából a 16-oson belül, a labda némi szerencsével eljut Parichoz, egy csellel, a kaputól 11 méterre ziccerben találja magát, csak Neuer áll előtte, de ellő a jobb alsó mellett. Közben behúzzák a lest és a videobíró is aktív.

17. perc: Lewandowskitól kapja vissza a labdát a 16-os jobb oldalától befelé futó Sané, akinek lövése kapu mellé megy.

13. perc: Acerbi próbálkozik egy átlövéssel, a lepattanó Immobile elé kerül, akit a partjelző megállít lesen.

Nem telt bele tíz perc, Lewandowski megszerezte a vezetést a Bayernnek (Fotó: AFP)
Nem telt bele tíz perc, Lewandowski megszerezte a vezetést a Bayernnek (Fotó: AFP)

Lesz-e válasza, és ha igen, mikor a Laziónak? 31 tétmeccsük volt a rómaiaknak a jelenlegi idényben, 30-szor legalább egy gólig eljutottak ők is.

9. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET A BAYERN! Kimmich támadja le Musacchiót, aki a 16-os jobb csücskétől röviden adja haza, Lewandowski lecsap a labdára, Reina hiába vetődik ki, elhúzza mellett balra, majd 9 méterről az üres kapuba helyez, 0–1.

8. perc: Boateng beadását Kimmich veszi át az ötös jobb csücskénél, remek a labdakezelés, egyből centerez utána, középen Lewandowski érkezik, de Acerbi szorításában, estében nem találja már el a labdát. Ezt a párharcot a rutinos olasz bekk nyerte most.

6. perc: Süle tudott előretörni, Milinkovics-Szavics mellett eljut az ötös csücskéig, erőből lövi középre, Patric ment Lewandowski elől.

A Bayern összesen öt mezőnyjátékost nevezett a kispadra. Pont ennyit lehet jelenleg a BL-ben cserélni. Vajon mind az öten szóhoz is jutnak?

Ahhoz képest, ahogyan Süle a Frankfurt ellen teljesített (nem jól...), illetve hogy Boateng eredeti posztja is ez volt (igaz, jó néhány évvel, és jelentős sebességfölénnyel korábban), Flick az első percek alapján mégis (ismét) úgy döntött, Süle játszik jobb szélső védőt.

2. perc: Davies próbálkozott meg egy lövéssel szabadrúgásból, balról, 20 méterről, Luis Alberto blokkolta.

A vendég Bayern tiszta pirosban, a Lazio szokásos világos kék felsőjében, fehér mezben és kék sportszárban.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

A MECCS ELŐTT

Lewandowski jó hangulatban készült az utazásra (Fotó: AFP)
Lewandowski jó hangulatban készült az utazásra (Fotó: AFP)

A Bayern München a német bajnokság listavezetőjeként, a Lazio az olasz liga 6. helyezettjeként várhatja a találkozót.

Ami a pillanatnyi formát illeti: a Lazio a legutóbbi négy tétmeccséből hármat is megnyert, egyedül a listavezető Intertől kapott ki a Serie A-ban. A Bayern megnyerte a klub-vb-t, az elődöntőben az al-Ahlyt, a fináléban a Tigrest legyőzve. Ezt követően viszont nem szerepelt jól a Bundesligában, a kiesés elől menekülő Arminia Bielefeld ellen háromgólos hátrányból felállva 3–3-ra végzett, a BL-indulásra hajtó Frankfurt otthonában kétgólos mínuszról nem jött össze a pontmentés, 2–1-re kikaptak Flick fiai.

Hiányzók terén sokkal rosszabbul áll a müncheni együttes, a csapatnál lassan hetente találnak egy pozitív koronavírustesztet produkáló játékost, a legutóbb Benjamin Pavard és Thomas Müller esett ki Covid-fertőzés gyanúja miatt. Öröm az ürömben, hogy Javi Martínez és Leon Goretzka komolyabb gond nélkül visszatért a vírusfertőzésből. Hiányzik továbbá az alapemberek közül Serge Gnabry, valamint a hasznos kiegészítőemberek közül Douglas Costa és Corentin Tolisso.

Ha minden jól alakul, pályára lép az előző idény két legnagyobb gólvadásza, az Aranycipőt 36 góllal elhódító Ciro Immobile, valamint a kevesebb meccsen 34 gólig jutó és második, ugyanakkor a BL-ben gólkirályi címet szerző Robert Lewandowski. (Portréjuk jobbra, az ajánlódobozból kattintva olvasható.)

A két csapat még sosem találkozott egymással az európai kupaporondon. Érdekesség, hogy a másik nemzet képviselői ellen viszont pozitív mindkettejük mérlege.

A Lazio 16-szor meccselt német csapattal, hétszer nyert, négy döntetlen mellett ötször szenvedett vereséget. Hazai pályán nyolc meccsen hat győzelem, egy döntetlen, egy vereség az eddigi eredménysora. 2018-ban a Bayern kapcsán már emlegetett Eintracht Frankfurt egy Európa-liga-csoportkörös meccsen tudott 2–1-re nyerni az Olimpicóban.

A Bayern „valamivel” rutinosabb: 41 meccset játszott le olaszok ellen a BL és az El elődeiben, 17-szer nyert, 9-szer végzett döntetlenre és 15-ször kapott ki. Idegenben 20 mérkőzésen hét győzelemnél, négy döntetlennél és kilenc vereségnél jár. A Bayern legutóbb 2016-ban meccselt olasz együttessel, akkor drámai körülmények között hosszabbításban ejtette ki a Juventust a legjobb tizenhat közt.

Immobile az előző idényben legyőzte Lewandowskit az Aranycipőért folyó versenyben (Fotó: AFP)
Immobile az előző idényben legyőzte Lewandowskit az Aranycipőért folyó versenyben (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik