BL: Készen állunk a Slavia elleni meccsre – Ryan Mmaee

Vágólapra másolva!
2021.07.29. 09:15
null
Sokáig zártan védekeztek a Zalgiris Vilnius játékosai, a ferencvárosi futballisták többsége, így a mérkőzés legjobbja, Ryan Mmaee (jobbra) ritkán kerülhetett lövőhelyzetbe (Fotó: fradi.hu)
Az NB II-ben töltött tavasz után az FTC vilniusi Bajnokok Ligája-meccsén dobták mély vízbe Csontos Dominiket, ám a fiatal védő megállta a helyét – közben a duplázó marokkói támadó, Ryan Mmaee ismét bizonyította, hogy szerződtetése telitalálatnak bizonyult.

 

Szerdán 20 órakor kezdődik a Groupama Arénában a Slavia elleni BL-selejtező
A Ferencváros a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a cseh Slavia Prahával találkozik, amelyik hozzá hasonlóan a 2018–2019, a 2019–2020-as és a 2020–2021-es idényt is aranyérmesként zárta a bajnokságban. A Fradi csakúgy, mint a sorozat előző két fordulójában, ezúttal is hazai pályán kezdi a párharcot: szerdán 20 órakor a Groupama Arénában fogadja riválisát, a visszavágó augusztus 10-én lesz Prágában. Csehországban már az elmúlt héten elkezdődött a bajnokság, a Slavia az FC Zlín vendégeként a támadó Jan Kuchta 70. percben szerzett góljával 1–0-ra győzött. A találkozóval kapcsolatban érdekesség, hogy abból az öt labdarúgóból, aki a cseh válogatott keret tagja volt az Európa-bajnokságon (Tomás Holes, Jan Boril, Lukás Masopust, Petr Sevcík és David Zima), csupán a húszesztendős David Zima lépett pályára – ő is csak a 90. percben.

Elérkezett a nagy pillanat! A tizennyolc esztendős Csontos Dominik az előző idény tavaszi szezonját többnyire a Ferencváros fiókcsapatában, az NB II-ben szereplő Soroksárnál töltötte, az első csapatban mindössze egyszer, a Budafok elleni januári bajnokin kapott lehetőséget. Aztán a Zalgiris elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóján a Fradi kispadján ülő Peter Stöger a székesfehérvári születésű futballistát vezényelte a védelem bal oldalára.

„Kedd délután, az utolsó csapatmegbeszélésen jelentette be vezetőedzőnk, hogy a kezdőcsapatban kapok helyet      – mondta lapunknak a Zalgiris elleni 3–1-re megnyert meccs után a fiatal védő.      –           Sajnos Eldar Civic megsérült, a kiesése után benne volt a pakliban, hogy én kapok lehetőséget. Egyfelől nyilván izgultam kicsit, mégiscsak az első nemzetközi kupameccsem volt felnőttszinten, másfelől viszont régóta vártam a lehetőségre a Ferencváros első csapatában, örülök, hogy elérkezett ez a pillanat. Több rutinosabb csapattársammal beszéltem a meccs előtt, Peter Stögertől is kértem tanácsot, mindannyian azt javasolták, hogy próbáljak minél egyszerűbben játszani. Ennek szellemében igyekeztem megoldani a feladatot, és fokozatosan felépíteni a játékomat.”

A ballábas futballista nem vallott szégyent, igaz, az első félidőben nehezen találta a ritmust a Vilniusba kétgólos előnnyel érkező Ferencváros. A magyar bajnok átengedte a kezdeményezést a győzelmi és gólszerzési kényszerben futballozó ellenfelének, sokáig csak a védekezésre koncentrált, aztán az első félidő végén Myrto Uzuni gólpassza után Ryan Mmaee betalált. A marokkói támadó góljával gyakorlatilag eldőlt a párharc.

„Mivel kétgólos előnnyel érkeztünk a visszavágóra, számítottunk rá, hogy a Zalgirisnak nincs mire várnia, az első perctől próbál kezdeményezni, és már a kapunk előtt letámad minket      – folytatta Csontos Dominik.      –           Jól reagáltunk az ellenfél taktikájára, nem toltuk fel magasan a védelmünket, némileg átengedtük a területet, és igyekeztünk gyors kontrákkal helyzetbe kerülni. Az elképzelés bejött, az első két gólunkat egyaránt gyors ellentámadásból szereztük. A szünetben Peter Stöger arról beszélt, hogy bár vezetünk és összesítésben három nullára állunk, nincs vége a párharcnak, még jobban kell koncentrálni, és az első félidőben mutatott játéknál többet kell nyújtani. A szünet után feljavult a teljesítményünk, a második góllal pedig lezártuk a meccset és a párharcot.”

A második ferencvárosi gól az első „ismétlése” volt, gyors kontra végén az albán támadó passzából a nyáron szerződtetett Ryan Mmaee volt eredményes – a négy BL-selejtezős meccsen szerzett három gólja után eddig telitalálatnak tűnik a 23 esztendős futballista szerződtetése.

„A Zalgiris kemény ellenfél volt, de a két meccs alapján mi voltunk a jobb csapat      – mondta a találkozó után lapunknak a duplázó marokkói válogatott csatár.      –           Kellő agresszivitással futballoztunk, a mentalitással sem volt gond, szerencsére már most nagyon együtt van a csapat. Elismerem, nem kedd este nyújtottuk az idény legjobb játékát, de elértük, amiért jöttünk, és készülhetünk a következő feladatra. A továbbjutás kiharcolása volt a legfontosabb, a következő napokban elemezzük a meccset, és megnézzük, miben kell a legtöbbet javulnunk a Slavia elleni találkozóig. Természetesen örülök a duplámnak, minden támadó lelkének jót tesz, ha gólokkal segítheti csapatát, de nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki: ezúttal nekem jött ki a lépés, a következő meccsen majd valaki más talál a kapuba. Ami a következő kört illeti, a szakmai stáb alaposan elemzi a cseh bajnok játékát, nekünk meg az a feladatunk, hogy a Groupama Arénában minél kedvezőbb eredményt érjünk el a prágai visszavágóra. Kemény meccs lesz, de készen állunk az újabb feladatra.”

A Ferencváros a továbbjutással biztosan valamelyik európai kupasorozat csoportkörében szerepel majd az ősszel, a klubnál nem titkolják, hogy a Bajnokok Ligája főtáblája az első számú cél. Ehhez elsőként az utóbbi években a nemzetközi porondon is remekelő Slaviát kellene búcsúztatni a harmadik körben.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
VISSZAVÁGÓ

FK Zalgiris Vilnius (litván)–Ferencváros 1–3 (0–1)
Vilnius,
LFF Stadion, 2000 néző. Vezette: Lambrechts (belga)
ZALGIRIS: Gertmonas – Mikoliunas, Ljubiszavljevics, E. Diaw, Bopesu – Onazi (T. Kis, 62.), Uzela, Verbickas – Kyeremeh (Jarusevicius, 88.), Sylvestr (Tadic, 62.), Vidémont. Vezetőedző: Vlagyimir Cseburin
FTC: Dibusz – Wingo, Blazic (Vécsei, 77.), S. Mmaee, Csontos – Haratin, Somália (Sigér D., 57.), Zachariassen – Uzuni (Mak, 76.), R. Mmaee, Nguen (Zubkov, 69.). Vezetőedző: Peter Stöger
Gólszerző:
E. Diaw (90+2.), ill. R. Mmaee (43., 72.), Mak (90+4.)
Továbbjutott:
a Ferencváros, 5–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik