BL: „Jónak látom az esélyeinket” – Pepe bizakodva készül CR ellen

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2021.02.17. 12:10
null
Pepe talán azon ábrándozik, hogyan állíthatja meg Cristiano Ronaldót (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo hazalátogat Portugáliába, de vendéglátói azon lesznek, hogy ebben ne legyen sok öröme.

 

Nehéz megítélni, melyik az igazi Porto. Az, amelyik ősszel a Bajnokok Ligája csoportkörében kettős győzelmet aratott az Olympiakosz és a Marseille ellen, valamint hazai pályán féken tartotta a Manchester Cityt (0–0), vagy amelyik az elmúlt hetekben kiesett a portugál Ligakupa elődöntőjéből, és nem tudta legyőzni a mérsékelt játékerőt képviselő Boavistát és Belenensest, így ősi riválisa, a Sporting mögött egyre jobban lemarad a bajnoki címért folyó versenyfutásban. A kérdésre a Juventus elleni szerdai mérkőzésen kaphatunk leghamarabb választ, az mindenesetre jó a hazaiaknak, hogy a keretből minden kulcsjátékos egészséges.

„NEM BECSÜLJÜK LE A PORTÓT”

Giorgio Chiellini, a Juventus védője az uefa.comon: – Annak ellenére, hogy a legutóbbi bajnokit elvesztettük a Napoli ellen, jó formában vagyunk. Minden versenysorozatban harcolunk a minél jobb eredményért, a Bajnokok Ligájának is úgy állunk neki, hogy bármeddig eljuthatunk. Nem becsüljük le a Portót, kiválóan védekező csapat, játékosai fizikailag és mentálisan is erősek. Nagyon összpontosítanunk kell, hogy gólt szerezzünk, és közben elkerüljük ellenfelünk gyors ellentámadásait, amelyek végzetesek lehetnek.

„Győzelemre készülünk – nyilatkozta az uefa.comnak Pepe, a Porto középhátvédje. – Természetesen tudjuk, hogy a Juventus ellen nem lesz könnyű dolgunk, nála futballozik a világ legjobbja, Cristiano Ronaldo. Ennek ellenére jónak látom az esélyeinket. Az edzőnk felkészített minket, csak követnünk kell az utasításait.”

A párharc első felvonása számos szempontból érdekes. Pepe és Cristiano Ronaldo évekig csapattársak voltak Real Madridnál és a portugál válogatottban, három BL-trófeát, Európa-bajnokságot nyertek együtt, de most ellenfélként kerülhetnek szembe, az ötszörös aranylabdás támadó 2009-ben, a Manchester United színeiben éppen a Porto ellen lőtt távoli bombájával nyerte el a Puskás-díjat, a portugálok edzője, Sérgio Conceicao pedig 2002-ben, az Internazionale középpályásaként még a pályán nézett farkasszemet az akkor a Sportingot erősítő, 17 éves tehetséggel.

„Cristiano Ronaldo Portugália büszkesége – dicsérte az ellenfél klasszisát Sérgio Conceicao az A Bola hasábjain. – Felesleges jelzőkkel illetni a teljesítményét, elég megnézni, hogy pályafutása során milyen eredményeket ért el. Tudjuk, bármilyen mérkőzést képes eldönteni, de hibát követnénk el, ha csak rá koncentrálnánk, hiszen a Juventust számos kiváló futballista alkotja. Az elmúlt hetekben kisebb gödörbe kerültünk, sok gólt engedtünk az ellenfeleknek, de megtaláltuk a hiba okát. A támadásainkat kell átalakítanunk, mert labdavesztést követően nem zárunk megfelelően vissza. Lehet, átállunk a háromvédős rendszerre, ami legutóbb a Manchester City ellen jól működött. Ha megfelelően koncentrálunk, a Juventust is megállíthatjuk.”   

ELFELEDETT HIBÁK

A Sevillát továbbra sem szokás Európa szűk elitjéhez sorolni, pedig Julen Lopetegui irányításával szárnyal a csapat, szigorúan az eredményeket tekintve Spanyolország legjobb formában lévő együttese. Legutóbbi kilenc tétmérkőzésén győzött, története során először nyert sorozatban hét meccset gólt sem kapva. Igaz, így is csak a negyedik helyen áll a bajnokságban, viszont a Real Madriddal és az Atlético Madriddal ellentétben még mindhárom sorozatban (bajnokság, kupa, BL) versenyben van.

Erősítheti az andalúziaiak önbizalmát, hogy az utóbbi két bajnoki találkozót kisebb sérülés miatt kihagyó Jesús Navas néhány napja ismét együtt edz a többiekkel, vagyis Lucas Ocampos és Marcos Acuna kivételével mindenki bevethető. A sok jó támadó közül leginkább a bajnokságban 13, a Bajnokok Ligájában négy gólnál járó Jusszef en-Neszirire lesz érdemes odafigyelni. A marokkói csatár mind a hat csoportmérkőzésen lehetőséget kapott. de csak kétszer volt kezdő, és átlagosan óránként szerzett gólt. Meglepő lenne, ha szerda este nem kezdene a Dortmund elleni BL-nyolcaddöntő első felvonásán, jóllehet időnként hatalmas helyzeteket szokott elpuskázni. Bizonyára sokan emlékeznek a Budapesten a Bayern München ellen 2–1-re elvesztett európai Szuperkupa-mérkőzésre, amelyen a 23 éves támadó 1–1-nél két ziccert is kihagyott.

„Akkor fájt nekem és a csapatnak is, de azóta bizonyítottam, hogy semmilyen körülmények között sem omlok össze – mondta a Marcának adott januári interjúban. – Nem gondolom, hogy a sors tartozna nekem ezért bármivel, sőt, inkább én tartozom a sorsnak és a futballnak. Huszonhárom évesen elmondhatom magamról, hogy pályára léptem világbajnokságon, megnyertem az Európa-ligát, és ebben az idényben is minden sorozatban versenyben vagyunk a Sevillával. A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottak vagyunk, a támadójáték mellett a védekezésünk is rendben van. Nem sokra mennénk azzal, ha minden meccsen három gólt szereznénk, ha közben kapnánk négyet. Julen Lopetegui jó hatással van a csapatra, mindenkiből kihozza a maximumot, bízom a hasonló folytatásban. Rengeteget kell futni, de ezzel nincs gondom, a mai futballban e nélkül egyébként sem lehet már érvényesülni.”

Végezetül nem árt megemlíteni, hogy Danny Makkelie vezeti a mérkőzést, akiről kimondottan szép emlékei lehetnek a sevillai szurkolóknak. A holland bíró vezette a tavaly az Internazionale ellen 3–2-re megnyert Európa-liga-döntőt, illetve 2018 márciusában a Manchester United elleni BL-nyolcaddöntő idegenbeli visszavágóját, amelyen a spanyol csapat 2–1-re győzött, így a hazai 0–0 után az Old Traffordban harcolta ki a továbbjutást.

S. Á.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
21.00:Porto (portugál)–Juventus (olasz) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Sevilla (spanyol)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik