BL: Ilyen játékosokkal miért ilyen futballt játszanak?! – Klopp

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.03.12. 01:04
null
A címvédő búcsút intett a BL-nek, Jürgen Klopp nehezen találta a szavakat (Fotó: AFP)
A 2006–2007-es idény óta először esett ki a labdarúgó Bajnokok Ligája előző kiírásának két döntőse már a sorozat nyolcaddöntőjében: míg a Tottenham kedden bántóan simán búcsúzott az RB Leipzig ellen, a címvédő Liverpool valódi thrillerben (és kétgólos előny után) maradt alul a félelmetes harci szellemű Atlético Madriddal szemben.

A Liverpool még sosem veszített el hazai mérkőzést kétgólos előnyről európai kupában és most másodszor fordult elő, hogy két gólt szerzett az Anfielden, ám kikapott – már önmagában ez a két adat is jól mutatja, mennyire meghökkentő volt az a bravúr, amit az Atlético Madrid szerda este véghezvitt.

Főleg úgy, hogy a rendes játékidőben, majd a hosszabbítás első félidejének nagy részében semmi sem utalt erre – a Liverpool második gólja után „felrobbant” a Kop és sokan valószínűleg már a nyolc között látták a címvédőt. Nem így lett: Adrián kapus hibái, Marcos Llorente pontos átlövései, majd Álvaro Morata nagy vágtája 2–3-as végeredményhez vezettek: az Atlético kupatörténete egyik legnagyobb tettét végrehajtva búcsúztatta a BL címvédőjét.

„Nincsenek határok. Nincsenek határok abban, hogy mit tudunk elviselni, min tudjuk keresztülszenvedni magunkat. Úgy védekeztünk, mintha az életünk múlott volna rajta, és ha mind egy lapon vagyunk, akkor ilyen tetteket is végre tudunk hajtani. El sem tudom mondani, mit érzek. Fantasztikus munkát végeztünk csapatként” – hangzott Llorente gyorsértékelése. Két góljával és gólpasszával Llorente nem kapta meg a mérkőzés legjobbjának járó díjat, ráadásul ezt aligha vitathatta bárki – ugyanis a vendégek kapusa, Jan Oblak világklasszis teljesítményt nyújtott, s megérdemelten zsebelte be az elismerést.

„Oblak nagyszerűen védett, pedig annyi, de annyi helyzetet ki tudtunk alakítani – de egyszerűen képtelenek voltunk megszerezni azt a gólt, ami padlóra küldte volna őket. Mindent kiadtunk magunkból ma, ez fontos. Nagyon nehéz egy ilyen csapat ellen játszani – remekül védekeznek és pontosan tudják, mit csinálnak. Rettenetesen csalódottak vagyunk és holnap is pocsék lesz, de szeretnénk az évadot méltón befejezni, és ez az élmény ebben segíteni fog” – summázott a Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson.

2–0-nál szinte elképzelhetetlennek tűnt, de végül az Atlético győztesen hagyta el az Anfieldet (Fotó: AFP)
2–0-nál szinte elképzelhetetlennek tűnt, de végül az Atlético győztesen hagyta el az Anfieldet (Fotó: AFP)

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere a második kapott gól után elég reményvesztettnek tűnt a vonal mellett – megérzése pontosnak bizonyult, mert 2–2 után a címvédőnek már nem volt esélye.

„Csak keresem a szavakat, de nem találom... Kilencven percig kivételesen játszottunk, de nem szereztük meg akkor a második gólt, majd megmagyarázhatatlan találatokat kaptunk. Nem jött jól a 2–1, de azért akkora nagy bajban még nem voltunk. Bezzeg a második gól után! Fáradtak voltunk, és mindaz, ami addig természetesen jött belőlünk, görcsössé vált. Nem voltak ugyanolyan jók a beadások. A teljesítménnyel teljesen elégedett vagyok, rendkívül nehéz egy, az Atléticóhoz hasonló csapat ellen játszani. Nem értem egyébként, hogy ilyen minőségi játékosokkal miért ilyen futballt játszanak – futballozhatnának szépen is, de mélyen visszahúzódnak és várnak a kontrára. Ezt nyilván elfogadjuk, de rossz szájízzel. Tudom, hogy rossz vesztes vagyok, nagyon rossz vesztes, főleg, mikor a srácok ilyen teljesítményt nyújtanak egy két négyes védőlánccal védekező, világklasszis ellenféllel szemben. Az előző két idényben volt pár pillanatunk a BL-ben, amikor mellénk állt a szerencse – ma viszont a döntő pillanatokban elpártolt mellőlünk” – summázott.

Persze erre mondhatná Diego Simeone, hogy azért játszanak így, mert – nyernek.

„Rendkívül boldog vagyok – ismét a Európa legjobb nyolc csapata között vagyunk, ráadásul egy kivételes képességű ellenfelet búcsúztattunk. A Liverpool briliáns volt, a szurkolóiból is plusz erőt merített, hajtották őket a drukkerek – de valahogy át tudtuk vészelni. A Diego Costa–Llorente csere egy defenzív változtatás volt, átálltunk 5–4–1-re, hogy legyenek egyáltalán kontralehetőségeink, és ez be is következett – no persze a csere nem teljesen úgy sült el, ahogy gondoltuk, hanem annál sokkal jobban! Nem adtuk fel egy percig sem, a második góljuk után sem, és amikor szépítettünk, belül mindannyian azt éreztük, ez meglehet. Oblak? A világ legjobb kapusa, efelől nincs kétségem. Kiemelkedően fontos a szerepe. A miénk a világ legjobb kapusa, ugyanazt jelenti nekünk, mint a Barcelonának Messi, eldönt mérkőzéseket” – vonta meg a mérleget Simeone.

Ezek után pedig aligha keveredik bárki szívesen az Atlético Madrid útjába – már ha a BL-idény folytatódni tud a rendes kerékvágásban. Mindenesetre ez az este a koronavírus árnyékában a csúcsfutballról és annak drámájáról szólt.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Liverpool FC (angol)–Atlético Madrid (spanyol) 2–3 (1–0, 1–0, 2–2) – hosszabbítás után
Liverpool,
Anfield, 52 267 néző. Vezette: Makkelie (holland)
Liverpool: Adrián – Alexander-Arnold, J. Gomez, Van Dijk, Robertson – Henderson (Fabinho, 106.), Wijnaldum (Origi, 106.), Oxlade-Chamberlain (Milner, 82.) – Szalah, Firmino (Minamino, 113.), Mané. Menedzser: Jürgen Klopp
Atlético: Oblak – Trippier (Vrsaljko, 91.) Szavics, Felipe, Renan Lodi – Koke, Saúl, Thomas, Á. Correa (Giménez, 106.) – Diego Costa (M. Llorente, 56.), Joao Félix (Morata, 103.). Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: Wijnaldum (43.), Firmino (94.), ill. M. Llorente (97., 105+1.), Morata (121.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 4–2-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik