BL: Ha jól csináljuk, mindegy, ki az ellenfél – így áll hozzá az eddig hibátlan Bruges

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.10.05. 11:03
null
A Bruges játékosai megköszönik közönségük támogatását az Atlético elleni győzelem után (Fotó: AFP)
Előbb a Bayer Leverkusen, aztán az FC Porto, kedd este pedig az Atlético Madrid – eddig bárki jött szembe, az FC Bruges legyőzte, még csak nem is kapott gólt egyiküktől sem. Noha az FCB a hetvenes években BEK- és UEFA-kupa-döntőt is játszott, sem a Bruges, sem más belga klub nem kezdte három győzelemmel a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörét – egészen mostanáig. Karnyújtásnyira a továbbjutás – mi a titok?

 

„Hogy mi a siker kulcsa? Talán az összpontosításunk – véli Ferran Jutgla, aki az Atlético ellen 2–0-ra megnyert mérkőzésen gólt szerzett, gólpasszt adott, és kiérdemelte a mérkőzés legjobbjának járó elismerést. – Most sem alakítottunk ki sok gólhelyzetet, de amikor igen, akkor azt tettük, amit olyankor kell: gólt rúgtunk. Persze a győzelemhez igazi csapatmunka kellett, kezdve a hátvédsorunk kiváló teljesítményével. Hiszünk egymásban, jól összedolgozunk, így a legnehezebb feladat is megoldható. Éreztem már a mérkőzés előtt, hogy van keresnivalónk, hiszen mindenkiből pozitív energiák sugároztak. Most kell nyugodtnak maradtunk, hogy a hátralévő három meccsen befejezzük a munkát.”

A titok nyitját szintén kereső belga sajtó három tényezőre hívja fel a figyelmet: a hatékony védekezésre, ami abban is megnyilvánul, hogy Simon Mignolet egyetlen gólt sem kapott az eddigi három BL-meccsen; a minőségi fiatal futballistákban rejlő hitre és erőre, jelesül, hogy az FCB eddigi hét gólja mindegyikét 23 évnél fiatalabb labdarúgók szerezték (a duplázó spanyol, Ferran Jutgla 23, a szintén kétgólos ghánai, Kamal Sowah 22, a dán Andreas Skov Olsen is 22, míg az elefántcsontparti Abakar Sylla 19, a norvég Antonio Nusa 17 éves).

S hát nem lehet szó nélkül elmenni Carl Hoefkens mellett sem, aki már válogatott játékosként is lehúzott négy évet a klubban, majd visszavonulván az utánpótlásban, valamint az első csapat edzői stábjában gyűjtött annyi tapasztalatot, hogy 2022 nyarán megtalálja a nagy kihívás, a vezetőedzői felkérés.

„Már a nyitány óta mondogatom a labdarúgóimnak, hogy nem akarok olyan edző lenni, akinek a mérkőzés után rendre azt kell nyilatkoznia, hogy ebben több volt – fogalmazott kedd este Carl Hoefkens. – Az ilyesmi gyakran előfordult a múltban, és persze nem csak velünk. Az erős csapatok ellen az ilyesmi úgy kerülhető el a legkönnyebben, ha a kevés helyzetünkből gólt szerzünk, és pillanatnyi figyelmetlenséggel sem segítjük az ellenfelet. Ezeken a területeken nagy fejlődésen ment át a csapat.”

Hoefkens tehát még csak néhány hónapja irányítja vezetőedzőként a csapatot, de akik rendszeresen figyelik a munkáját, kiemelik, hogy nagyon ötletesen kombinálja a 3–5–2-es és a 4–3–3-as hadrendet, a magasra feltolt védősor rámenőssége rendre meglepi az ellenfeleket, és támadásban gördülékenyen megy a létszámfölényes szituációk kialakítása a széleken.

Carl Hoefkens a madridiak elleni csata hevében (Fotó: AFP)
Carl Hoefkens a madridiak elleni csata hevében (Fotó: AFP)

 

„Ha jól csináljuk a dolgunkat, mindegy, ki az ellenfél – folytatta Hoefkens. – Az Atlético szerintem felkészülten érkezett, megvolt a terve, csakhogy az én játékosaim fantasztikusan végezték a maguk munkáját. Birtokolták a labdát, türelmesen járatták, kivárták a megfelelő pillanatokat. Összhangban volt a helyzetfelismerés a képességekkel. Rendben, a hajrában Simon megmentett minket (Mignolet kivédte Griezmann tizenegyesét – a szerk.), de ha egy csapat ilyen odaadással futballozik, a szerencse szinte automatikusan mellé szegődik. Hihetetlen mennyiségű hit halmozódott fel ebben a csapatban, hogy véghez vihetünk egészen nagy dolgokat. Az eredményességhez pedig nem elég a jó játék, kell a hit is. Ha mind a kettő megvan, ilyen estékben lehet részünk.”

A csapat mezében több mint száz bajnokit játszó, a futballal 2016-ban felhagyó Hoefkenst megkérdezték arról is, nem fáj-e a szíve, hogy nem játékosként részese ennek a sikersorozatnak.

„Természetesen nagyon boldog lettem volna, ha játékosként legyőzhetem az Atléticót hazai környezetben. De azt hiszem, jobb edző vagyok, mint amilyen futballista voltam. A mostani csapatunkba talán be sem férnék” – érkezett a vigyorgós riposzt a 43 éves szakembertől.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ

B-CSOPORT

FC BRUGES (belga)–ATLÉTICO MADRID (spanyol) 2–0 (1–0)
Bruges, Jan Breydel Stadion, 25 667 néző. Vezette: Kovács István (romániai)
FC Bruges: Mignolet – Odoi, Mechele, A. Sylla (Spileers, 89.), Meijer (Szobol, 78.) – Nielsen, Onyedika, Vanaken – Buchanan (Balanta, 79.), Jutgla (Nusa, 86.), Sowah. Vezetőedző: Carl Hoefkens
Atlético: Oblak – Molina, Giménez (Kondogbia, a szünetben), Sz. Szavics, Reinildo – Marcos Llorente (Á. Correa, 83.), Witsel, Koke, Carrasco (Joao Félix, 80.) – Álvaro Morata (Matheus Cunha, 65.), Griezmann. Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző:
Sowah (36.), Jutgla (62.)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Bruges 3 3

7–0 +7 9
2. FC Porto 3 1
2 3–6 –3 3
3. Bayer Leverkusen 3 1
2 2–3 –1 3
4. Atlético Madrid 3 1
2 2–5 –3 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik