Neymarék kiszenvedték a győzelmet; az MU négyet lőtt a törököknek

RUSZNÁK GYÖRGYRUSZNÁK GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2020.11.24. 20:50
null
Neymar nagyon igyekezett, győztes gólt szerzett (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában a H-csoportban a PSG Neymar büntetőjével legyőzte a Gulácsi Péterrel a kapujában felálló RB Leipziget – Willi Orbán csereként lépett pályára a vendégeknél. A csoport másik meccsén a Manchester United a duplázó Bruno Fernandes vezérletével legyőzte a török Basaksehirt, így visszavágott a három hete elszenvedett vereségért.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ

H-CSOPORT
Paris Saint-Germain (francia)–RB Leipzig (német) 1–0 (1–0)
Párizs, Parc de Princes, zárt kapuk mögött. Vezette: Makkelie (holland)
PSG: Navas – Florenzi, Diallo, Marquinhos, Bakker – A. Herrera (Verratti, 83.), Danilo, Paredes – Di María (Rafinha, 64.), Neymar (Sarabia, 90.), Mbappé (Kean, 90.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
RB LEIPZIG: Gulácsi – Mukiele (Orbán, 63.), Upamecano, Konaté, Angelino – Sabitzer, Haidara, Forsberg (Sörloth, 74.) – Nkunku, Poulsen, Olmo (Kluivert, 64.). Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Gólszerző: Neymar (11. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

A két csapat legutóbbi találkozóján a Lipcse győzött hazai pályán, ezért a PSG-nek mindenképpen sikerre volt szüksége, hogy a továbbjutásról szövögetett álmai megmaradjanak. Kiegyenlített erők küzdelmében már a 11. percben vezetést szereztek a hazaiak. Sabitzer buta szabálytalansága tizenegyest ért, amelyet Neymar értékesített. 1–0

Innentől kezdve a hazaiak megszállták a saját kapujuk előterét, hagyták, hadd támadjanak a lipcseiek, akik támadtak is becsülettel, de valahogy az utolsó átadásokba rendre hiba csúszott, vagy éppen nem találták el a kaput. Keylor Navasnak egyszer kellett nagyot védenie.

Úgy tűnt, a PSG semmit sem akar kockáztatni, foggal-körömmel őrizte egygólos előnyét. A német együttes jól játszott, a második félidőben egészen beszorította az ellenfelét, de a fejesek és a lövések elkerülték a párizsi kaput. A 63. percben pályára lépett Willi Orbán is, egyre nőtt a nyomás a hazaiakon, akik a gyors kontrákban bíztak. Azok viszont nem jöttek, de az idő szépen telt. Ezért aztán roppant küzdelmes mérkőzésen végül elegendőnek bizonyult a soványka előny, és szinte aranyat is ért, hiszen így óriási küzdelem várható az utolsó két fordulóban a továbbjutásért.

Fernandes (középen) 20 perc alatt duplázott (Fotó: AFP)
Fernandes (középen) 20 perc alatt duplázott (Fotó: AFP)

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Manchester United (angol)–Basaksehir (török) 4–1 (B. Fernandes 7., 19., Rashford 35. – 11-esből, D. James 90+2., ill. Türüc 75.)

A Manchester United a visszavágás vágyától fűtve kezdett a Basaksehir ellen: Bruno Fernandes előbb a hetedik percben – szöglet utáni bombagóllal – vezetéshez juttatta az angol csapatot, majd a 19. minutumban meg is duplázta a csapata előnyét.

A portugál középpályás a félidő vége előtt 10 perccel közel került a mesterhármashoz, ám nagyvonalúan átengedte a büntetőt az azt kiharcoló Marcus Rashfordnak, aki hosszas töpögés után nem is hibázott.

A United a háromgólos előny birtokában a második félidőben a biztonságra helyezte a hangsúlyt, a törököknek így csak a szépítés jött össze a 75. percben. A mérkőzés 4–1-es végeredményét a négyperces ráadás második percében Daniel James állította be.

Ezzel eldőlt, hogy a csoportot kilenc ponttal vezető Manchester már semmi esetre sem fejezi be a csoportkör vége után a nemzetközi kupaszereplést, hiszen nem végezhet a csoport 4. helyén.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United43112–4+89
2. Paris SG4225–4+16
3. RB Leipzig4224–7–36
4. Basaksehir4133–9–63

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. perc: Vége a mérkőzésnek, kiszenvedte a győzelmet a PSG. 1–0
90+5. perc: Sarabia
gyengécske lövését fogta Gulácsi.
90+4. perc: Rafinha
lőtt 10 méterről, kissé jobbról, Gulácsi szögletre mentett.
90. perc: HAT PERC A HOSSZABBÍTÁS.
90. perc: Párizsi csere, Neymar helyett Sarabia, Mbappé helyett Keana pályán.
89. perc: Kluivert tette vissza a labdát Sabitzernek, aki 23 méterről lőtt mellé.
86. perc: Verratti már most a szögletzászlónál húzná az időt, de elvették tőle a labdát.
84. perc: Verratti lépett be nagyon csúnyán Nkunkunak, aki hangosan kiabálva terült el. Sárga.
83. perc: PSG-csere, Verratti érkezett Ander Herrera helyett.
82. perc: Herrera kapott sárga lapot Poulsen buktatásáért.
79. perc: Bal oldali lipcsei szöglet után Poulsen 6méterről kicsivel fejelt fölé.
79. perc: Nagyon beállt védekezni a PSG, vajon a Lipcsének sikerül az egyenlítés?
77. perc: Rafinha rúgta el a labdát sípszó után egy sárgáért.
76. perc: Nkunku adott középre, Sörloth fejese az előtte álló Diallóról pattant fölé.
74. perc: Cserélt a Lipcse, Forsberget Sörloth váltotta.
70. perc: Beszorította a hazaiakat a Leipzig, de a helyzettel egyelőre adósak maradtak a vendégek.
66. perc: Forsberg gyengécske fejesét csípte el Navas.
64. perc: PSG-csere: Di María helyett Rafinha játszik a hátralévő időben, a Lipcsében Olmo helyére jött Kluivert.
63. perc: Cserélt a Lipcse, Mukiele helyett Orbán.
58. perc: Gyorsan elvégzett PSG-szabadrúgás után Mbappé lőhetett 8 méterről, de kapásból az égbe bikázott.
52. perc: Aktívabb a Lipcse, de ha a lövések nem találják el a kaput...
51. perc: Sabitzer lőtte el 20 méterről, a labda a jobb kapufa mellett ment el.
49. perc: Hűha! Bal oldali badás után Forsberg kapásból lőhetett 5 méterről, de a labda centiméterekkel elsuhant a bal alsó mellett.
48. perc: Nkunku végezhetett el szabadrúgást a párizsi tizenhatos bal sarka közeléből. A beadást Marquinhos fejelte ki.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Vége az első félidőnek, vezet a PSG. 1–0
45+1. perc: Olmo
tette be remekül középre a labdát, érkezett is Forsberg, aki 7 méterről csúnyán mellé lőtt.
40. perc: Neymar szabálytalansága sárgát ért, akárcsak Paredes reklamálása.
38. perc: Neymar és Mbappé iramodott meg, Neymar remekül tekert középre, Mbappé előnyben volt, de Upamecano kiváló becsúszással a labdát rúgta el.
38. perc: Haidara remek lövése megpattant Diallo lábán, így Navasnak bravúrral kellett védenie.
37. perc: Poulsen csapta be jó csellel Diallót a párizsi tizenhatoson belül, aztán rémesen rosszul lőtt.
36. perc: Mbappé lódult meg a lipcsei kapu felé, jött is az ívelés, de a kapujából messze kimozduló Gulácsi szerezte meg.
31. perc: Di María végzett el szabadrúgást 23 méterről, de a bal kapufa mellé csavart.
26. perc: MBappé elesett, járt a szabarúgás a tizenhatos jobb sarka közeléből. Neymar ívelése Gulácsi kezében halt el.
22. perc: Di María pattogós, de nem valami erős lövése Gulácsi zsákmánya lett.
22. perc: Haidara gyenge próbálkozása lehetőséget adott Navasnak, hogy labdába érjen.
21. perc: Mezőnyfölényben játszik a Lipcse, a PSG védekezik, ül a vezetésén.
16. perc: Némi tumultus volt a lipcsei kapu előtt, Neymar próbált ollózni, kevés sikerrel.
12. perc: A szöglet után Upamecano fejelt a jobb felső irányába, de Navas menteni tudott.
12. perc: Sabitzer nagy lövése Marquinhosról pattant a kapu mellé.
11. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET A PSG! Neymar a végletekig kivárt, topogva közeledett a labdához, majd a bal alsóba lőtt. Gulácsi rajta volt, de nem védhette. 1–0
9. perc: TIZENEGYES A PSG-NEK! Sabitzer teljesen fölöslegese lépett oda Di Maríának a tizenhatos jobb sarkánál. A bíró megadta.
8. perc: Neymar szőkített haja világít a párizsi éjszakában, ezúttal a hangját is jól lehetett hallani, amikor felrúgták.
6. perc: Forsberg igyekezett középen megindulni a párizsi kapu felé, de Marquinhos még időben szerelte.
2. perc: Mindjárt itt egy sárga! Forsberg lépett oda nagyon elkésve Paredesnek.

1. perc:Elkezdődött a találkozó, a PSG tiszta kékben, a Lipcse tiszta fehérben játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

Nehéz helyzetben van a Paris Saint-Germain. A sztárokat foglalkoztató francia csapatnak kedd este mindenképpen le kell győznie az RB Leipziget, máskülönben megtörténhet az a csúfság, hogy az előző idényben a döntőig menetelő PSG már a csoportkörben elbúcsúzik. A párizsiak az eddigi három mérkőzésükből csak a Basaksehir ellenit nyerték meg 2–0-ra, miközben a Manchester Unitedtől otthon, a Leipzigtől idegenben kaptak ki 2–1-re. Az sem kedvező előjel, hogy hétvégén, a bajnokságban kétgólos előnyről veszített 3–2-re a PSG. A duplázó Kylian Mbappé sem lehetett boldog, pedig 99 góllal már ötödik a klub örökranglistáján, és jó esély van arra, hogy éppen a Lipcse ellen szerzi meg századik találatát, utolérve Dominique Rocheteau-t, s ezzel ő lenne a PSG történetének legeredményesebb francia labdarúgója.

Az eddigi 99-ből tizenhármat szerzett a Bajnokok Ligájában, a jelenlegi kiírásban azonban még nem volt eredményes. A németországi összecsapáson sérülés miatt sem ő, sem Neymar nem léphetett pályára, ezúttal viszont mindketten ott lehetnek a gyepen, vagyis valószínűleg jóval nehezebb dolga lesz Gulácsi Péternek a vendégek kapujában. A magyar válogatott kapusa azonban már számos alkalommal bizonyította, hogy az ilyen kiélezett, nehéz összecsapásokon is megállja a helyét, nagy szerepe van abban, hogy a Leipzig már a nemzetközi porondon is meghatározó csapatnak számít. Az is némi optimizmussal töltheti el, hogy a világbajnok francia csatár tavaly decemberben, a brazil támadó pedig márciusban volt legutóbb eredményes a Bajnokok Ligájában.

„Mindketten meghatározó játékosai a csapatnak, akik sokat tehetnek azért, hogy megnyerjük a keddi mérkőzést – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a PSG-t irányító Thomas Tuchel. – Régóta nem szereztek gólt a Bajnokok Ligájá-ban, de nagyon bízom benne, hogy megszakad a sorozat, és sikerül betalálniuk. Tudjuk, milyen sok függ attól, hogy ők hogyan teljesítenek. Neymar egyelőre erőnlétileg nincs tökéletes állapotban, de kezdő lesz kedd este. Jól kezeli az ilyen mérkőzéseket, és ott lesznek a többiek is, hogy segítsenek neki. Mindenképpen győznünk kell, a csoporton belül ez egy döntő számunkra. A legfontosabb, hogy bátrak legyünk, a gólszerzésre törekedjünk, ne attól féljünk, hogy hátul hibát követünk el. Nem szabad, hogy a görcsösség megbénítsa a játékosokat.”

A két csapat remekül ismeri egymást, a novemberi németországi meccset megelőzően augusztusban, a Bajnokok Ligája elődöntőjében találkoztak, a Lisszabonban lejátszott mérkőzésen viszonylag simán, 3–0-ra győzött a PSG. Bár a tét most nem a döntőbe jutás, de a franciákon így is óriási lesz a nyomás, kimondottan izgalmas találkozóra van kilátás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik