Hétgólos dráma Isztambulban: Gulácsit háromszor is „lebombázták”, de a végén jött Sörloth!

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.12.02. 18:42
null
Konaté akcióban (Fotó: AFP)
Óriási meccset játszott Törökországban a Basaksehir és az RB Leipzig a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A vendégcsapat bár kétszer is két góllal vezetett, végül a 92. percben, a csereként beállt Alexander Sörloth találatával nyerte meg a hét találatot hozó összecsapást. Sikerével a Lipcse kilencpontos, és minden esélye megvan arra, hogy továbbjusson a H-csoportból, az isztambuliak viszont a csoportkör végén búcsúznak a BL-től.

H-CSOPORT
Basaksehir (török)–RB Leipzig (német) 3–4
(1–2)
Isztambul,
Fatih Terim Stadion. V: Carlos del Cerro Grande (spanyol)
BASAKSEHIR: Günok – Rafael, Ponck, Skrtel (Epureanu, a szünetben), Bolingoli (Chadli, 36.) – Kahveci, Özcan (Tekdemir, a szünetben), Türüc – Visca (Giuliano, 65.), Demba Ba, Gulbrandsen (Crivelli, 85.).Vezetőedző: Okan Buruk
RB LEIPZIG: Gulácsi – Mukiele, Upamecano, Konaté, Angelino – Kampl (T. Adams, a szünetben), Haidara – Sabitzer, Olmo (Kluivert, 87.), Forsberg (Sörloth, 65.) – Y. Poulsen. Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Gólszerzők: Kahveci (45+3., 72., 85.), ill. Poulsen (26.), Mukiele (43.), Olmo (66.), Sörloth (92.)

A csoport másik meccsén
Manchester United (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 1–3

ÖSSZEFOGLALÓ

A H-csoportban a fordulót megelőzően egyetlen döntetlen sem született, ennek köszönhetően úgy várhattuk az 5. kört, hogy bármelyik csapatnak lehet esélye bármire – még ha a Basaksehir helyzete szorult is.

Ahhoz képest, hogy a törökök vállát nyomta a győzelmi kényszer, a lipcseiek kezdtek sokkal jobban. Emil Forsberg már a harmadik percben ziccerbe került, nem sokkal később pedig Yussuf Poulsen közeli lövésénél mutatott be bravúrt Mert Günok kapus. A 26. percig bírta a nyomást a hazai gárda, Marcel Sabitzer Poulsenen megpattanó lövése akkor a bal alsóban kötött ki (0–1).

A folytatásban kiegyenlítettebb lett a játék, de így is a Leipzig kontrollálta a találkozót. A 37. percben jutott el először igazi ziccerig a Basaksehir, Demba Ba maradt üresen az ötös jobb sarkánál, befordult, közeli lövését viszont Gulácsi Péter bravúrral védeni tudta. A 43. percben aztánNordi Mukiele használta ki a hazai védők bizonytalankodását. Forsberg és Dani Olmo játszottak össze a tizenhatos bal csücskénél, kétszer is elpattant a labda a Leipzig játékosaitól, ám a védők nem tudtak felszabadítani, Forsberg estében passzolt középre, a tizenegyespontnál üresen érkezett Mukiele és kapásból, kicsit bokából, már-már erőtlenül tekert a jobb alsó irányába – a takarásból érkező labda viszont így is gólba pattogott (0–2).

Az első félidő hosszabbításában viszont visszajött a meccsbe a török bajnok: egy nem túl bonyolult szögletkombináció részeként Edin Visca gurította le a labdát lövésre Irfan Kahvecinek, aki 19 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (1–2).

A második félidőt a Basaksehir kezdte jobban, szűk negyedóra után Gulácsi kapujába is került a labda – ám Visca méteres lesről indult, így ez nem ért. Néhány perccel később pedig úgy tűnt, el is dőlt a három pont sorsa: Angelino perdítése után Dani Olmo lőtte ki pontosan a rövid alsót, visszaállítva a kétgólos különbséget lipcsei szempontból (1–3).

A hajrá kezdetén Kahveci viszont egy újabb bombával szépített (2–3), ettől pedig újfent megélénkült a meccs. Az isztambuliak vérszemet kaptak, bár közben Poulsen emelése után a kapufa is megmentette őket, hogy aztán a 85. percben a Leipziget már ne mentse meg! Sőt, Kahveci 21 méterről kapura tekert szabadrúgása után épp a léc segítette a gólvonalon túlra a löketet (3–3)!

De a Basaksehir nem húzta ki a végjátékot, még úgy sem, hogy a csereként beállt Alexander Sörloth fejese után a keresztléc elsőre még kihúzta a csávából a csapatot. A 92. percben a parádésan védő Günok hibáját is kihasználva Sörloth 19 méterről a hálóba továbbította a Leipzig győztes találatát.

Döntetlen megint nem született a H-csoportban. A törökök BL-álmai ezzel elszálltak.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United53213–7+69
2. Paris SG5328–5+39
3. RB Leipzig5328–10–29
4. Basaksehir5146–13–73

PERCRŐL PERCRE

VÉGE! NYERT A LEIPZIG!

90+4. perc: Willi Orbán beáll még a végén, Haidara ment le.

90+3. perc: GULÁCSI! Balról jön középre a labda, a fejek felett elszáll, Gulácsinak ki kell várnia, de aztán leér, kell is, mert különben a bal alsóba csorogna. Angelino kivágja a kipattanót!

90+2. perc: EZ VISZONT MÁR BENT VAAAAAN! MICSODA MECCS! Sörloth kapja Poulsentől a labdát a 16-os előterében, középen visszaveszi, majd a védő takarásából, 17 méterről a kapu bal oldalába teker! Günok ebben kicsit talán benne volt...

90+1. perc: Három perc a tervezett ráadás!

90. perc: KAPUFA! MEGINT MEGÚSSZA A BASAKSEHIR! Sabitzer élesen középre lőtte a labdát a szabadrúgásból, Günok kivetődik, a kapu előterében érkező Sörloth fejére öklözi, onnan pedig a keresztlécre vágódik. A kipattanónál hiába próbálkozik Mukiele, luftot rúg! A végén a kapufa dönti el a meccset?!

90. perc: Rafael rántja le Kluivertet a 16-os bal csücskénél, még a 16-oson kívül... Az újabb sárgát (egy percen belül a másodikat) megússza a brazil.

89. perc: Rafael állítja meg szabálytalanul Poulsent.

87. perc: Dani Olmo le, Justin Kluivert be.

85. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! KAHVECI! A társak meghagyják a szabadrúgást Kahvecinek, látva a mai góljait még szép, hogy meghagyták, 21 méterről, szinte középről fut neki, és úgy teker a bal felsőbe, hogy Gulácsi mozdulni sem tud. A léc aljáról vágódik a gólvonalon túlra, 3–3!

85. perc: Konaté rántja le Demba Bát. A sárgát megússza, de jó helyről jöhet szabadrúgással a Basaksehir.

84. perc: Crivelli jön be, a volt salzburgi, Gulbrandsen számára ér véget a meccs.

Jó kis adok-kapok alakult ki a végére.

82. perc: Upamecano borzolja a lipcsei kedélyeket, hátul keresztbe passzol a 16-os előtt, úgy, ahogy minden gyereknek megtiltják már U8-ban, Konaténak pontatlan, Demba Ba majdnem megszerzi, de ahogyan beledöfi a lábát, el is perdül tőle méterekkel... ezúttal pedig már tisztáznak a vendégvédők.

79. perc: MEGMENEKÜLNEK A TÖRÖKÖK! Dani Olmo labdája találja meg Poulsent a tizenhatoson belül, az ötös bal csücskénél, lefut az alapvonal felé, éles szögből megpróbálja átemelni a kapust, megpattan, majd a hosszún a kapualumíniumról visszapattan a mezőnybe!

78. perc: Poulsen kezezése miatt rohanják meg a törökök a játékvezetőt, Tekdemir pedig kap egy lapot a reklamálásért.

76. perc: Angelino fut el a balon, élesen lövi középre, Sörloth megelőzi az emberét a fejest viszont nem tudja irányítani, méterekkel a kapu fölé pattan a labda a fejéről.

Érzik a vérszagot a törökök? Magasan letámad a házigazda, a Leipzig egyelőre nem tudja kihozni a labdát a saját térfeléről. Persze egyetlen kontra is elég lehet...

72. perc: KAHVECI NAGY MECCSE! KAHVECI NAGY GÓLJAINAK MECCSE! Demba Ba passzol a felzárkózó török középpályáshoz a labdát, aki 20 méterről, egy igazítás után a jobb felsőbe bombáz. Gulácsi hiába repül, nem ér oda! 2–3

Kahveci nagy meccse ez, de vajon ér-e majd pontot a teljesítménye? (Fotó: AFP)
Kahveci nagy meccse ez, de vajon ér-e majd pontot a teljesítménye? (Fotó: AFP)

A Leipzig most próbálja lassítani a játékot. A mezőnyjáték dominál.

67. perc: Dani Olmo lép oda Rafaelnek. Sárga.

66. perc: ISMÉT KETTŐ VAN KÖZTE! Angelino perdít kapásból Dani Olmóhoz, aki a 16-os bal csücskétől befelé, a kapu irányába húz, majd 8 méterről kilövi a rövid alsót! 1–3

65. perc: Giuliano be, Visca le. Cserél a Leipzig is, Sörloth váltja Forsberget.

64. perc: A vendégkapuban a labda! De les miatt nem ér! Visca lép ki a védők közül a bal szélen, egy az egyben vezetheti Gulácsira, a magyar kapus kilép, hogy zárja a szöget, de a bosnyák elhúzza mellette, majd négy méterről az üres kapuba lő. Aztán harsan a síp... méteres lesről indult.

Günok már öt védésnél jár. Összesen tizenhat kísérletből hétszer találták el a kaput.

62. perc: GÜNOK! SZENZÁCIÓS, AMIT A TÖRÖK KAPUS CSINÁL! Ismét a jobb szélen akciózik a Leipzig, Mukiele laposan centerez, Forsberg mélységből érkezik, leválik a védőjéről, kapásból, alig három méterről lő, de a török kapus spárgázva védeni tud! Szinte emberfeletti védés volt.

61. perc: Mukiele centerez balról, Günok tud kivetődni a kapujából jó ütemben, és így elpaskolni a labdát a berobbanó lipcseiek elől.

60. perc: Angelino lép ki a védők közül a bal szélen, szinte maga alól lő, így is életerős, Günok leér a labdára és védeni tud!

57. perc: Türüc rúgja el Forsberg bokáját a félpályánál. Felesleges fault. Jogos sárga.

55. perc: Chadli fordul le a védőjéről a 16-os bal csücskénél, az alapvonaltól élesen, laposan lövi középre, Gulácsi keze mellett elmegy, a hosszúnál Visca jön, Angelino próbálja zavarni, de így is ajtó-ablak helyzet, viszont a bosnyák valahogy csak kapu fölé tudja vágni! A németek megköszönhetik neki!

Felkészül a United elleni meccsre Willi Orbán?

54. perc: Upamecano kap sárgát, Gulbrandsen lerántásáért. Az utolsó körben eltiltás miatt nem léphet majd pályára.

53. perc: Sabitzer próbálkozik meg egy átlövéssel 20 méterről, kissé jobbról, Epureanu blokkol, majd marad a földön a lábát fájlalva...

50. perc: Jobbról száll középre a labda, a kapu előterében Epureanu marad meglepően üresen, 7 méterről, középről csúsztat, de a jobb kapufa mellett száll el a labda.

A második félidő elején a Basaksehir birtokolja valamivel többet a labdát.

46. perc: Szünetben ismét cserélt a házigazda: Özcan és Skrtel is lejött, Tekdemir és Epureanu állt be a helyükre. A Leipzignél Kampl le, Adams be!

46. perc: Folytatódik a mérkőzés. A Basaksehir indította útjára a labdát.

Mukiele 43. percben szerzett góljával már kettő volt közte (Fotó: AFP)
Mukiele 43. percben szerzett góljával már kettő volt közte (Fotó: AFP)

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+3. perc: POKOLIAN NAGY GÓLLAL SZÉPÍT A BASAKSEHIR! Visca gurítja le a labdát a balról elvégzett szögletnél a második hullámban, a 16-os előterében érkező Kahvecinek, aki átvétel nélkül, ballal a jobb kapufa belső éle mellé teker. A 19 méterről, de több védő takarásából érkező, bomba erős lövést későn látta meg Gulácsi, nem volt esélye védeni. A bekkek viszont talán blokkolhattak volna, egyszerűbb figura volt, mintsem ne lehetne rá felkészülni. Mindenesetre török szempontból bejött! 1–2

45. perc: Három perc a tervezett ráadás!

43. perc: EZ MILYEN GÓL VOLT, TE JÓ ÉG?! Forsberg és Olmo játszanak össze a 16-os bal csücskénél, kétszer is elpattan a labda a Leipzig játékosaitól, ám a védők nem tudnak felszabadítani, Forsberg estében, passzol középre, a 11-es pontnál üresen érkezik Mukiele és kapásból, kicsit bokából, már-már erőtlenül teker a jobb alsó irányába, de a takarásból érkező lövés így is a hálóba pattog! Günok széttárt kezekkel néz a védőire, miért voltak ilyen hihetetlenül határozatlanok. 0–2

39. perc: Skrtel talpalja le Poulsent egy sárgáért cserébe...

38. perc: Ponck fejel 10 méterről kapu fölé egy balról érkező beadást.

37. perc: GULÁCSI! ÓRIÁSI BRAVÚR A MAGYAR KAPUSTÓL! A Leipzig védő kicsit elalszanak egy balról érkező centerezésnél, Ba bravúros mozdulattal veszi maga elé az ötös jobb csücskénél, befordul, majd megcélozza közelről a hosszú felsőt, de Gulácsi bele tud kapni jobb kézzel. Nagy védés!

36. perc: Bolingoli helyén Chadli folytatja.

A belga bekk alig bírja terhelni a bal lábát, miközben az orvosi stáb egyik tagjára támaszkodva lebiceg. Ebből aligha lesz folytatás.

33. perc: Bolingolit kell hosszasan ápolni. A bal térdét fájlalja a felvételek alapján.

30. perc: Olmo dobja ki a labdát a bal szélre, Angelino éles szögből lő, a kapus véd, a lepattanót Angelino második szándékból középre passzolja, Mukiele érkezik, 10 méterről lő, a bevetődő Skrtel blokkol önfeláldozóan. Az érkező társ, Bolingoli még el is találja, nem épp kellemes helyen...

26. perc: EDDIG BÍRTA A NYOMÁST A BASAKSEHIR! Sabitzer gondolt egyet, jó 24 méterről a kapu jobb oldalát célozta meg egy átlövéssel, a 11-es pont környékén a Poulsen nyakán loholó Skrtel lábán megpattant, majd Poulsenén is, így pedig a kapus mozgásával ellentétesen a bal alsóba perdült a labda! 0–1

Sabitzer keverget (Fotó: AFP)
Sabitzer keverget (Fotó: AFP)

24. perc: Angelino balról érkező, elsőre lágynak tűnő beadása végül veszélyesen csapódik a bal felső irányába, Günoknak és Bolingolinak együttes erővel kell tisztáznia a berobbanó Poulsen elől!

22. perc: Forsberg szöglete ezúttal a rövidre száll, Poulsen bokából teszi tovább, felpattan, az ötös előterében Haidara érkezik, a fejese levágódik a védő melléről, 6 méterről ismételhet, de ezt is sikerül blokkolni a Basaksehir védőinek.

19. perc: Forsberg kap labdát a jobb szélen, felgyorsít, meghúzza befelé, két védő üldözi, az ötös csücskétől lő, de az utolsó pillanatban Bolingoli beéri és blokkolni tudja a kísérletét. Oldalháló és szöglet az eredmény...

Csak egy kis érdekesség: a Basaksehirnél négy játékos is idősebb, mint az ellenfél kispadján ülő Julian Nagelsmann.

15. perc: Megvan az első török helyzet! A semmiből jön a letámadás, megvan a labdaszerzés a Leipzig tizenhatosának előterében, Gulbrandsen estében teszi a labdát Kahvecihez, aki a kaputól 15 méterre lefordul az emberéről, majd ballal jó egy méterrel fölé lő!

12. perc: GÜNOK! ÚJABB ÓRIÁSI BRAVÚR! Forsberg íveli be a labdát szabadrúgásból, a tizenhatos jobb sarkától 3-4 méterre, középen Poulsen érkezik jó ütemben, 6 méterről, középről derék magasságból perdíti kapura, a labda életerős, de nem annyira helyezett, így pedig a török kapus reflexmozdulattal ki tudja ütni a léc alól.

10. perc: Forsberg ugratja ki a leshatáron kilépő Poulsent, a dán viszont kisodródik, az ötös csücskétől, éles szögből centerezne, de jó Skrtel blokkja, ráadásul szöglet sincs, mert a labda még visszapattan a lipcseire.

Eddig a Leipzig jobb oldala tűnik sokkal aktívabbnak.

6. perc: Forsberg újabb, szintén balról beívelt sarokrúgása már veszélytelen.

Óriási elánnal kezd a Leipzig!

5. perc: Forsberg íveli középre a szögletet balról, középen Mukiele veri meg az emberét, a léc alá tartó fejesét azonban bravúrral védi Günok.

4. perc: Kampl próbálkozik egy átlövéssel, Kahveci blokkja jó! Szöglet jön!

3. perc: ZICCER! Mukiele veszi át a labdát a 16-os jobb csücskénél, középen három lipcsei érkezik három védővel szemben, Forsberg kapja a passzt, tökéletes az ütem, 13 méterről lő, de nem találja el a jobb alsót!

A Leipzig fehér felsőben, piros nadrágban és fehér sportszárban, a Basaksehir narancs mezben, kék nadrágban és ismét narancs sportszárban futballozik ezen az estén.

1. perc: Elkezdődött a találkozó! A Leipzig indította útjára a labdát.

6 Celsius-fok, és enyhén felhős idő fogadja a pályára vonuló csapatokat a török nagyvárosban.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

A MECCS ELŐTT

Két viszonylag fiatal csapatról beszélünk.

A Basaksehir több kisebb isztambuli csapat összevonásával jött létre 1990-ben. Először 2007-ben került fel a helyi élvonalba, a 2017-es és a 2019-es ezüstérmet követően pedig története első bajnoki címét 2020-ban szerezte meg.

Az RB Leipzig még a Basaksehirhez képest is „kölyökkorú”: 2009 májusában alapították. A Gulácsi Péter és Willi Orbán személyében két magyar válogatott légióst is foglalkoztató csapat az előző idényben a BL elődöntőjéig jutott, itt az a PSG állította meg, amely ezúttal csoportriválisa a lipcsei csapatnak.

A két csapat első meccsét a Leipzig nyerte, az októberi találkozó 2–0-s hazai sikerrel zárult.

Ami a törökök, illetve a németek elleni mérlegeket illeti: a Leipzig 2017 őszén a Bajnokok Ligája csoportkörében találkozott török riválissal, a Besiktas Németországban 2–1-re, odahaza 2–0-ra nyert. A Basaksehir az Európa-ligában meccselt négyszer is német ellenféllel, 2019 őszén a Mönchengladbach otthonában győztek, míg hazai pályán 1–1-re végeztek, illetve 2017-ben (szintén a csoportkörben) a Hoffenheimmel „randevúztak”, Isztambulban 1–1, Sinsheimben 3–1-es német siker lett a vége.

A Leipzig egy esetleges győzelemmel nagyot léphetne a továbbjutás felé, igaz, az utolsó fordulóban még így is nyitott lenne a kérdés, a BL-ben vagy az Európa-ligában folytatja-e tavasszal. A törököknek muszáj lenne győzniük, hogy reális esélyük maradjon a tavaszi folytatásra. Persze sok tényezőt befolyásol, hogy az esti, Manchester United–PSG meccs minként alakul majd.

Az utolsó fordulóban a Leipzig a Unitedot, a PSG a Basaksehirt fogadja majd.

 

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United43112–4+89
2. Paris SG4225–4+16
3. RB Leipzig4224–7–36
4. Basaksehir4133–9–63

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik