BL: győzött a Real, Ancelotti megelőzte Sir Alex Fergusont

Vágólapra másolva!
2022.11.02. 20:47
null
Valverde ismét klasszis teljesítménnyel rukkolt elő (Fotó: Getty Images)
A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában az F-csoportban a Real Madrid 5–1-re legyőzte a Celticet s ezzel megnyerte a négyest. Luka Modric a BL történelmének legidősebb, tizenegyesből betaláló gólszerzője lett a mérkőzésen, amelyen először vezetett női játékvezető a Real Madridnak és amelyen Carlo Ancelotti megelőzte Sir Alex Fergusont a BL-mérkőzéseken aratott győzelmek számát tekintve.

Duplán történelmi mérkőzésen, győzelmi kényszerben lépett pályára a Real Madrid a biztosan a csoport utolsó helyén záró Celticet fogadva. Történelmi, hiszen a 14-szeres BL-győztes klub első olyan mérkőzését játszotta, amelyet női játékvezető dirigált – a francia Stéphanie Frappart –, másrészt a győzelmi kényszer arra vonatkozott, hogy a csoportelsőség bebiztosításához mindenképpen szükség volt a három pontra, ebben az esetben ugyanis Carlo Ancelotti csapatának nem kellett foglalkozni a csoport másik mérkőzésével.

Alig telt el hat perc a mérkőzésből, máris átírásra került a BL történelemkönyve – pontosabban a rekordok könyve –, amikor Federico Valverde kacska lövése Moritz Jenz kezére pattant, Frappart játékvezető rövid videózás után tizenegyest ítélt, amit Luka Modric magabiztosan váltott gólra. Ezzel a horvát aranylabdás 37 éves és 54 napos korával a BL történelmének legidősebb, tizenegyesből betaláló gólszerzője lett – a korábbi rekorder a Chelsea-nek idén márciusban 36 évesen 244 naposan betaláló Lille-ben játszó török, Burak Yilmaz volt.

Negyedórával később aztán szinte megismétlődött az első gólt megelőző szituáció, ezúttal Rodrygo lövése találta el a büntetőterületen belül Matt O'Riley karját, újabb VAR-ozás után újabb büntető. Ezúttal Rodrygo volt a végrehajtó, ő sem hibázott, 2–0. Nem úgy Vinícius, aki a gólt követő első akció végén 10 méterről ajtó-ablak helyzetből lőtt fölé… Ettől kissé feltámadt a Celtic – főleg a japán különítmény tért magához –, s előbb Furuhasi Kjogo, majd Hatate Reo lövését kellett Thibaut Courtois-nak védenie. A belga kapus aztán a 35. percben is állta a sarat. Történt, hogy Ferland Mendy az ötös jobb sarkánál becsúszva felrúgta Liel Abadát, így a mérkőzés során Frappart játékvezető harmadszor is a büntetőpontra mutatott, de Josip Juranovic tizenegyesét a jó irányba vetődő Courtois kivédte.

A második félidőben aztán negyedóra alatt eldöntötte a mérkőzést a Real Madrid – már ha addig lettek volna bárkinek kétségei afelől, hogy a spanyoloké lesz a győzelemért járó három pont és a csoport első helye…

Az 51. percben Daniel Carvajal visszaemelt labdáját Marco Asensio bombázta a kapu jobb oldalába, tíz perccel később Federico Valverde jobbról érkező beadását pörgette higgadt eleganciával szintén a kapu jobb oldalába Vinícius Jr. Nagyjából ezen a ponton kezdett átcsapni gálaelőadásba a mérkőzés, s Valverde 71. percből lőtt gólja – a változatosság kedvéért a kapu jobb oldalába –, már egyértelműen ennek jegyében esett.

A nap legszebb gólja viszont még hátra volt, igaz, azt a vendégek szerezték: a 84. percben Jota balról, 19 méterről parádésan csavart szabadrúgásból a jobb felső sarokba, Courtois csak beljebb segíteni tudta a labdát.

A Real magabiztos győzelemét a Celtic szépítése nem veszélyeztette, s ezzel az is eldőlt, hogy az élen végez a csoportban. Ez volt a Real Madrid kispadján ülő Carlo Ancelotti vezetőedző 103. győztes BL-meccse, amivel megelőzte a 102-ig jutott Sir Alex Fergusont.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ

F-CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–Celtic (skót) 5–1 (Modric 6. – 11-esből, Rodrygo 21. – 11-esből, Asensio 51., Vinícius Jr. 61., Valverde 71., ill. Jota 84.)
Sahtar Doneck (ukrán)–RB Leipzig (német) 0–4 (Nkunku 10., André Silva 50., Szoboszlai 62., Bondar 68. – öngól)

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Real Madrid6 4 1 1 15– 6 +9 13
2. RB Leipzig6 4 2 13– 9 +4 12
3. Sahtar Doneck
6 1 3 2 8–10 –2 6
4. Celtic
6 2 4 4–15 –11 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik