BL: Guardiola érzi magában a tüzet, és Európa trónjára tör

Vágólapra másolva!
2021.04.06. 17:43
null
Csak optimistán! Pep Guardiola a BL-ben is újra sikeres lenne (Fotó: Reuters)
Josep Guardiola, a Manchester City menedzsere nem becsüli le a Bajnokok Ligája-negyedddöntőben csapatára váró ellenfelet, a Borussia Dortmundot, de érzi magában a tüzet, hogy csapatával végre felüljön Európa trónjára. A párharc kedd este kezdődik.

 

Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Monaco, Liverpool, Tottenham és Lyon – a felsoroltak Josep Guardiola aktuális csapatát búcsúztatták az elmúlt években. A Bayern München szakvezetőjeként a három spanyol rivális jelentette a végállomást a Bajnokok Ligája elődöntőjében, a Manchester Cityt irányítva a Monaco már a nyolcaddöntőben megtréfálta, míg az utóbbi három együttes a negyeddöntőben tornyosult megugorhatatlan akadályként.

Az Atlético Madrid, a Monaco és a Tottenham elleni fiaskó érzékenyen érintette a katalán menedzsert, hiszen mindhárom alkalommal közel állt gárdájával a továbbjutáshoz, de idegenben lőtt kevesebb góllal végül alulmaradt. Már csak ezért sem becsülheti alá a Borussia Dortmundot, amely bár rapszodikusan teljesít a Bundesligában, a Bajnokok Ligájában jól szerepel. Erling Haaland képességeit kamatoztatva bármelyik topklubra veszélyesek lehetnek a fekete-sárgák, a norvég csatár tíz góljával vezeti a legrangosabb európai kupasorozat góllövőlistáját.

„A Bajnokok Ligája éppen azért különleges, mert a bajnoki teljesítmény nem mérvadó    – olvasható Josep Guardiola véleménye az uefa.com oldalán. – Ha valaki, én jól ismerem a Borussia Dortmundot, hiszen a Bayern Münchennél eltöltött három évem alatt az első számú kihívónk volt. Megnéztem a BVB szombati mérkőzését, a Frankfurttól elleshettünk egy-két taktikai fogást.”

Utóbbi megjegyzéssel kapcsolatban alighanem szkeptikusak a manchesteri drukkerek, mert az előző évadban a Lyon óriási meglepetésre elbúcsúztatta a nyolc között a jóval esélyesebbnek vélt Cityt – igaz, az augusztusi minitorna negyeddöntős (majd elődöntős) párharcaiban egyetlen mérkőzés döntött. Josep Guardiola 4–3–3-as hadrendje remekül működött azt megelőzően a Real Madrid ellen: Phil Foden hamis kilencesként kiválóan érvényesült, a bal oldalon Gabriel Jesus tündökölt, az angol alakulat agresszív letámadásának köszönhetően megfojtotta spanyol riválisát. A negyeddöntőt azonban túlgondolkodta a katalán „futballfilozófus”, a háromvédős felállással együttese összeomlott, a Lyon 3–1-re nyert. A nyomáshoz egyébiránt hozzászokhatott Guardiola, aki legutóbb, 2011-ben a Barcelonával diadalmaskodott a Bajnokok Ligájában, azóta nyolc nekifutásból még a döntőbe sem került be.

„Amióta itt vagyok, mindig elégedett voltam a játékoskerettel   – nyilatkozta korábban az ötvenéves menedzser a The Guardiannek. –  A klub nagyszerű munkát végez, velem és a futballistákkal is jól bánik. Nem panaszkodtam korábban, és a jövőben sem fogok, a világ legszerencsésebb embere vagyok, hogy ilyen labdarúgókkal dolgozhatok együtt. Nem lennék itt, ha nem érezném a tüzet magamban, a vágyat, hogy felüljünk Európa trónjára.”    

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
Április 6., kedd
21.00:
Manchester City (angol)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00: Real Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
A visszavágókat április 14-én rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik