Messi duplázott, Mbappé 11-est hibázott, a Leipzig kikapott Párizsban

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.10.19. 20:43
null
Mbappé gratulál a kétgólos Messinek (Fotó: AFP)
A Paris Saint-Germain 3–2-re legyőzte a Willi Orbánnal és Gulácsi Péterrel felálló RB Leipziget a Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában a párizsi Parc des Princes-ben. A német együttes ezzel csaknem lehetetlen helyzetbe került, mivel három kör után pont nélkül áll a kvartettben. Szoboszlai Dominik ezúttal nem jutott szóhoz a lipcseieknél.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Paris Saint-Germain (francia)–RB Leipzig (német) 3–2 (1–1)

Párizs, Parc des Princes. Vezette: Guida (olasz)
PSG: Navas – Hakimi, Marquinhos, Kimpembe, Nuno Mendes – A. Herrera (Wijnaldum, 61.), Gueye (Danilo, 61.), Verratti – Messi Mbappé, Draxler (Kehrer, 90.). Vezetőedző: Mauricio Pochettino
RB Leipzig: Gulácsi – Klostermann (Gvardiol, 70.), Orbán, Simakan (Poulsen, 83.), Angelino (Henrichs, 83.) – Mukiele, Laimer, Adams, Haidara (Moriba, 62.) – André Silva (Forsberg, 83.), Nkunku. Vezetőedző: Jesse Marsch
Gólszerző: Mbappé (9.), Messi (67., 74. – a másodikat 11-esből), ill. André Silva (28.), Mukiele (57.)

Korábban
FC Bruges (belga)–Manchester City (angol) 1–5 (Vanaken 81., ill. Cancelo 30., Mahrez 43., 84. – az elsőt 11-esből, Walker 53., Palmer 67.)

Messi lett a nyerőember, de Mbappé teljesítménye is kellett a PSG győzelméhez (Fotó: AFP)
Messi lett a nyerőember, de Mbappé teljesítménye is kellett a PSG győzelméhez (Fotó: AFP)

ÖSSZEFOGLALÓ

Bravúr kellett a Leipzigtől ahhoz, hogy a nap végén még reális esélye legyen a német csapatnak az A-csoportból való továbbjutásra. A bravúr pedig a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásában végső győzelemre is esélyesnek tartott Paris Saint-Germain legyőzése lett volna – idegenben.

Jesse Marsch együttese hiába kezdett lendületesebben francia ellenfelénél, nem telt el tíz perc a mérkőzésből, amikor előnybe került a PSG. Egy vitatható tisztaságú labdaszerzés után Marquinhos indította Kylian Mbappét, aki egy az egyben megverte védőjét – Willi Orbánt –, majd 16 méterről kilőtte a rövid alsót – Gulácsi Péter tehetetlen volt (1–0). A harmadik magyar, Szoboszlai Dominik ezúttal a kispadról nézte végig a történéseket... A Lipcse azonban nem omlott össze a kapott góltól és több nagy lehetőség után a 28. percben André Silva találatával egyenlített – a gólpasszt Angelino adta, balról remek ütemben centerezve a portugál támadó elé (1–1). A játékrész hajrája a PSG-ről szólt, ám az óriási mezőnyfölény újabb hazai góllal (semmilyen góllal) nem párosult.

Fordulás után megint a Leipzig pillanatai következtek – jobb hullámvasutazást idézett ilyen szempontból a meccs –, s az 57. percben egy újabb Angelino-gólpasszból megszületett a második vendégtalálat is, ezúttal Nordi Mukieléről feledkeztek meg a hazai bekket, Keylor Navasnak pedig sansza sem volt a közelről érkező lövéssel szemben (1–2).

De az emlegetett hullámvasutazás még ezzel sem ért véget – nem úgy a Leipzig igazán jó pillanatai. A 67. percben Mbappé centerezése után Lionel Messi váltott gólra egy óriási védelmi hibát – Gulácsi elsőre még a kapufára paskolta a hatszoros aranylabdás klasszis közeli lövését, ám a kipattanónál (a labda istenigazából a gólvonalon gurult végig) már tehetetlen volt. Messi kapcsolt elsőként, érkezett, és a hálóba segítette a labdát – ez volt a második gólja a PSG színeiben, egyúttal a 122. a Bajnokok Ligájában (2–2).

A 74. percben is Messi nyerte a Gulácsi elleni különcsatát: Mbappé harcolt ki tizenegyest, a labdát nagyvonalúan átengedte jóval rutinosabb csapattársának, aki Panenka legendás mozdulatát megidézve a kapu közepébe perdített a balra vetődő kapus mellett (3–2).

A végén a Leipzig szinte egykapuzott, ám nagy helyzetet nem tudott kialakítani – nem úgy a PSG, amely a 92. percben egy kontra végén – grátisz a videózással töltött idő – újabb tizenegyest harcolt ki. Ezúttal Messi adta oda a labdát Mbappénak, a francia pedig szeretett volna talán még az argentinnál is emlékezetesebb megoldást találni a büntető értékesítésére, két méterről nekifutott, majd jócskán a kapu fölé lőtte a labdát.

Ezzel maradt a 3–2 – a Leipzig hiába játszott jól, elmaradt a bravúr.

FC BRUGES–MANCHESTER CITY

A PSG elleni vereség után fontos mérkőzés várt a Manchester Cityre, amely az Ederson – Walker, Rúben Dias, Laporte, Cancelo – Bernardo Silva, Rodri, De Bruyne – Mahrez, Foden, Grealish összeállításban kezdett az FC Bruges otthonában.

Pep Guardiola csapata gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, s bár kétszer is betalált az első negyedórában, Jack Grealish gólját szabálytalanság, Rodriét les miatt (Aymeric Laporte volt előrébb) érvénytelenítették.

A félidő második felében már a VAR sem menthette meg a hazaiakat, előbb Joao Cancelo talált be Phil Foden remek indítása után, majd Rijad Mahrez növelte az előnyt tizenegyesből (0–2). A portugál védő az előző három BL-meccsén a második gólját jegyezte, ehhez a mennyiséghez korábban 30 mérkőzésre volt szüksége.

A szünet után sem lassított a regnáló angol bajnok, Kyle Walker villámgyors passzok után volt eredményes, és a 19 éves Cole Palmer is bevette a belgák kapuját néhány perccel a becserélését követően (0–4).

Az FC Bruges erejéből csupán a szépítésre futotta – ráadásul később Mahrez ismét betalált –, így a City fölényes sikerrel javított a párizsi veresége után (1–5).

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Paris SG321
6–3+37
2. Manchester City32111–6+56
3. FC Bruges31114–7–34
4. RB Leipzig336–11–50

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE!

90+5. perc: Forsberg lő 16 méterről, de a kapu helyett a lelátóra veszélyes a próbálkozás.

90+4. perc: KIMARADT! Gulácsi megint balra vetődik, a labdával ezúttal sem találkozik, de nem is kell ezúttal, mert Mbappé méterekkel a keresztléc fölé emel!

Messi odaadja a labdát Mbappénak!

A játékvezető kimegy, megnézi, majd három-négy ismétlés után úgy dönt, büntető ez is!

VAR-check... Már a hazai térfélen járt a labda, mikor megáll a játék.

90+2. perc: Tizenegyest reklamálnak a hazaiak, Wijnaldum tette a labdát a 16-os jobb oldalánál beinduló Hakimi elé, akit elsodor Gvardiol, miközben szereli... Egyelőre megy tovább a játék.

Négy perc a tervezett ráadás!

90. perc: Draxler le, Kehrer be!

A Leipzig most a 16-osához szorítja a PSG-t, de nagy helyzetet nem tud kialakítani...

88. perc: Nkunku jobbról érkező beadása megpattan egy párizsi lábon, szöglet lesz belőle! Forsberg sarokrúgása veszélytelen...

85. perc: Poulsen lőtt a 16-os jobb csücskétől, Kimpembe blokkolta a próbálkozást.

84. perc: Adams lerántja a meglóduló Messit. Ez is sárga.

Szoboszlai Dominik ma nem kap tehát lehetőséget...

83. perc: Az utolsó három cserét is elvégzi a vendégcsapat, André Silva, Angelino és Simakan le, Forsberg, Henrichs és Poulsen jön be.

81. perc: Mbappé két lipcsei bekket is lefut a bal szélen, laposan centerezne, Messit keresi, de Gvardiol pont úgy tud beleérni, hogy a labda lelassulva Gulácsi kezei közé perdüljön.

77. perc: Kisebb tűzijáték a hazai kapu előtt, előbb André Silva lövését blokkolja a bevetődő Verratti (kezezést reklamálnak a vendégek), majd a lecsorgót Gvardiol gyűjti be, 16 méterről ismétel, de ezt is blokkolni tudják, a labda pedig szögletre vágódik.

74. perc: GÓL! SZEMTELEN GÓL! Már ha Messi szintjén van ilyen. A hatszoros aranylabdás klasszis Panenka legendás módszerét választja és a kapu közepébe emel, Gulácsi eközben elvetődött balra, így esélye sem volt védeni. 3–2

Messi áll a labda mögé. Vele szemben Gulácsi Péter!

73. perc: Mbappé tolja meg a labdát befelé a 16-os bal csücskénél, Simakan pedig két kézzel fellöki... Felesleges fault, annál jogosabb 11-es!

72. perc: Nkunku végezhetett el egy újabb lipcsei szabadrúgást, ezúttal jó 30 méterre a kaputól... a beadásra Gvardiol érkezett a legjobb ütemben az ötös jobb csücske előtt, a csúsztatása nem sokkal ment el a kapu mellett.

70. perc: Klostermann helyén Gvardiol folytatja.

68. perc: Nem elég a gól, Klostermann bele is sérült az iménti jelenetsorba...

Messi a 67. percben egyenlített (Fotó: AFP)
Messi a 67. percben egyenlített (Fotó: AFP)

Messi 122. BL-gólja született meg az imént.

67. perc: MESSI EGYENLÍT! GULÁCSI MEG PECHES! Adams hibázik nagyot hátul, Mbappé szerzi meg a labdát, felgyorsít a jobb szélen, laposan centerez, középen Messi érkezik, 8 méterről lő, Gulácsi óriási bravúrral a jobb kapufára tenyereli, a labda a gólvonalon gurul, Messi érkezik a leggyorsabban, s a hálóba segíti... 2–2

65. perc: NAVAS VÉD NAGYOT! Nkunku végezte el a szabadrúgást jó 28 méterre a hazai kaputól, a beadására Willi Orbán érkezett, 6 méterről fejelt a magyar válogatott bek, Navas látványos vetődéssel tolta oldalra. Ha nem jön össze a bravúr, akkor sem lett volna baj a PSG szempontjából: lesről jött a fejes.

64. perc: Moriba kapott jó labdát a bal szélen, jó ütemben megtolja, Hakimi pedig hátulról felrúgja a biztonság kedvéért a lipcseit. Újabb szabadrúgás a németeknek, sárga pedig Hakiminek.

62. perc: Kényszerű csere a vendégeknél, Haidara le, Moriba be!

61. perc: két csere a hazaiaknál, Gueye helyén Danilo, Ander Herrera helyén Wijnaldum.

60. perc: Mbappé futott lesre, de biztos ami biztos, Simakan is érkezett tisztázni.

57. perc: GÓL! FORDÍT A LIPCSE! Nkunku hozza fel a labdát a bal szélen, Angelinót indítja, aki a 16-os bal csücskétől beadja, középen Mukiele érkezik mélységből, enyhén jobbról, és a védőket megelőzve a kapuba lő! 1–2

55. perc: Verratti próbálkozik meg egy lövéssel a 16-oson belülről, de jó a lipcsei blokk!

49. perc: Öt tagú a párizsi sorfal, miközben a labda mögött Nkunku és Mukiele áll – végül Nkunku lövi el és tekeri 21 méterről, kissé balról a keresztléc fölé!

48. perc: Gueye kap egy sárgát, a Leipzig pedig egy szabadrúgást a kaputól 22 méterre. André Silva pedig a rúgást kapta a sípszó előtt...

47. perc: Jobbról száll középre a labda Mukiele beadásából, a kaputól 8 méterre André Silva fejel, de messze kapu mellé pattog a próbálkozása.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET

45+3. perc: Vége az első félidőnek!

Kettő perc a tervezett ráadás!

45. perc: Messi csinál egy cselt a 16-os jobb csücskénél, befelé húz majd lő, a blokkról szögletre vágódik a labda.

43. perc: Újabb lipcsei labdaszerzés a hazai térfélen, ismét Nkunku kap jó indítást, egy az egyben vezetheti Kimpembére, aki nem mozdul el a cselre, és mikor honfitársa mintegy 10 méterről, kissé balról lő, blokkolni tudja a próbálkozását.

42. perc: Marquinhos határozatlan, Haidara pöcköli el előle a labdát, gyors kontra indul belül, Nkunku kap remek indítást a 16-os előterében, az átvétel nem az igazi, cselekbe kell fognia, de megoldja, bal lábra veszi, 17 méterről, szinte a pálya tengelyvonalából lő, nem sokkal a jobb alsó mellé!

A többiek közt Leo Messit kell megállítania Gulácsi Péternek (Fotó: AFP)
A többiek közt Leo Messit kell megállítania Gulácsi Péternek (Fotó: AFP)

41. perc: Verratti ad remek labdát Mbappénak, aki a 16-oson belül, a leshatáron átveszi, egyet igazít rajta, majd kissé balról, 7 méterről megpróbálja kilőni a rövid alsót, Orbán ment óriásit, majd felpattan lest reklamálva. A partjelző int is, de nem lest, hanem szögletet...

Innentől érdekes lesz, mit enged meg magának a vendégvédelem: a két középső bekk, Orbán és Simakan egyaránt sárga lapos már.

39. perc:
Messi végezte el a szabadrúgást, a szög miatt bal lábbal onnan csak beadni lehetett volna veszélyesen – a beadás össze is jött, a veszély nem.

38. perc: Újabb sárga, ezt most Simakan kapja. A 16-os bal csücskénél sodorta el Draxlert.

35. perc: Az egyenlítés óta a Leipzig csak néhány pillanatra tudja megtartani a labdát, a PSG ezzel együtt (az óriási mezőnyfölényre kell gondolni) sem tudott nagy ziccert kialakítani az elmúlt percekben.

Érdemes lehet néhány pillanatra átkattintani az Atlético Madrid és Liverpool meccsének közvetítésébe is. Nem semmi, ami Madridban történik!

33. perc:Eddig 70 százalékban a PSG-nél volt a labda, mégis a Leipzignek volt több gólszerzési kísérlete, 6 a 4 ellenében, és pontos próbálkozásokkal is jobban állnak a németek, 4 jó lövés/fejes szemben az 1-gyel.

31. perc: Egy röviden kifejelt labdát Hakimi próbál kapura küldeni jó 22 méterről, középről, de méterekkel a cél fölé száll a próbálkozás!

30. perc: Nuno Mendes húz el a bal szélen, középmagasan centerez, Willi Orbán ment nagyot fejjel az érkező Mbappé elől!

André Silva gólját ünneplik a vendégek (Fotó: AFP)
André Silva gólját ünneplik a vendégek (Fotó: AFP)

28. perc: GÓL! EGÁL! Angelino kapja a labdát a bal szélen, óriási üres terület van előtte, a 16-oson belülre ér, de nem lő, inkább laposan, centerez, az ötös jobb sarkánál érkező André Silva pedig 4 méterről a kapuba lövi az egyenlítést jelentő Leipzig gólt! 1–1

27. perc: KAPUFA! André Silva kap remek labdát balról, a kaputól nyolc méterre, félig háttal annak átveszi, lő, Navas repül, de nem tud beleérni, végül viszont nem is kell, a kapufa megmenti a PSG-t!

22. perc: Messi, Mbappé, Messi lenne a labda útja a 16-os előterében, ám mielőtt utóbbi lövéshez jutna, Simakan közbe tud szúrni, a bekk lábáról lecsorgó labdát pedig Gulácsi szedi össze.

18. perc: Willi Orbán kap sárgát, Mbappét ütközte le a kaputól jó 35 méterre.

Ez zsinórban a 10. olyan BL-meccse a Leipzignek, amelyen legalább egy gólt kap a csapat.

12. perc: Mbappé fejel az ötös jobb csücskének előteréből, hat méterről a léc fölé!

A VAR szerint szabályos volt a gól, pedig a Marquinhos passza előtti labdaszerzés nem tűnt épp a legtisztábbnak André Silvával szemben.

Mbappé szerzett vezetést a PSG-nek, a szünetben viszont már egálra állnak a felek (Fotó: AFP)
Mbappé szerzett vezetést a PSG-nek, a szünetben viszont már egálra állnak a felek (Fotó: AFP)

9. perc: GÓL! VEZET A PSG! Marquinhos indítja Mbappét, aki a vendégkaputól jó 40 méterre átveszi, Willi Orbán az egyetlen, aki útját állhatná, de a 16-oshoz érve nem tudja szerelni. A francia csinál egy testcselt balra-jobbra cikázva, majd a spárgázva blokkolni igyekvő Orbán lábai közt kilövi a rövid alsót – Gulácsinak nem volt esélye.

7. perc: NAVAS!
Kampl adja be a labdát balról, André Silva mélységből, lendületből érkezve megelőzi a védőket, 7 méterről fejel, lefelé bólintja, de nem tud lepattanni Navas előtt, aki egy kissé csacskának tűnő mozdulattal, mégis bravúrral oldalra tudja ütni. A kipattanót éles szögből Laimer lövi vissza a kapu előterébe, ez is a kapusé!

6. perc: EZ SE SOKON MÚLT! Verratti indítja jó 35 méterről, jobbról a 16-os bal szélénél beinduló Draxlert, aki Simakan mellől, 7 méterről, akrobatikus mozdulattal, átvétel nélkül próbálja kapura emelni – jó egy méterrel a léc fölé!

5. perc: Angelino végezhet el szögletet jobbról, a hosszúnál André Silva érkezik, 6 méterről fejel, de nem találja el a kaput.

4. perc: NAVASNAK KELL VÉDENI! Nkunku kap jó labdát a 16-os előterében, nem merik megtámadni, kissé eltöri, de a passz így is eljut az ötös jobb csücskénél érkező Laimer elé, Navas vetődik ki a kapujából és ment szögletre!

2. perc: Mbappé centerez laposan balról, a hosszúnál Angelino vágja ki a labdát becsúszva az érkező Messi elől.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A PSG indította útjára a labdát.

Ezúttal két magyar válogatott játékos, Willi Orbán és Gulácsi Péter kapott helyet a Leipzig kezdőjében, Szoboszlai Dominik a kispadról szállhat majd be.

Gulácsi Péter védi ezúttal is a Leipzig kapuját (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter védi ezúttal is a Leipzig kapuját (Fotó: AFP)

A MECCS ELŐTT

Ugyan a két csapat közös múltja nem tekint vissza hosszú időre, annál intenzívebb az elmúlt másfél évben. Először 2020 nyarán a Lisszabonban megrendezett rendhagyó, egymeccses BL-elődöntőben a PSG 3–0-ra nyert. A 2020–2021-es kiírásban egy csoportba kerültek, mindkét mérkőzést a hazaiak nyerték, előbb a Leipzig 2–1-re, majd a PSG 1–0-ra.

A PSG eddig 23 találkozót játszott le német klubcsapat ellen az európai kupaporondon, ezek közül tizenhárom meccset nyert meg, kettő lett döntetlen és nyolc vereség a szempontjukból. A Leipzig kilencszer mérkőzött francia csapattal, három győzelem, két döntetlen, négy vereség a mérlege.

Gulácsi Péterék nem kezdtek túl jól ebben az évadban, előbb a Manchester City ellen kaptak ki 6–3-ra idegenben, majd hazai pályán az FC Bruges-t sem sikerült legyőzniük (1–2). A PSG ezzel szemben a G-csoport élén kezdte a harmadik kört, a Bruges elleni döntetlent követően 2–0-ra nyert a City ellen a csoport szeptember 29-én lejátszott rangadóján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik