Öt gólt lőve győzött a Ferencváros, jöhet a Slovan!

Vágólapra másolva!
2022.07.13. 19:45
A Ferencváros az idegenbeli 0–0 után idehaza 5–1-re legyőzte a kazah Tobolt a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, így továbbjutott a következő körbe, ahol a pozsonyi Slovan Bratislava lesz az ellenfele.
Simán nyert a Ferencváros –  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotó: Török Attila)
Simán nyert a Ferencváros –  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotó: Török Attila)

 

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

FERENCVÁROS–TOBOL (kazah) 5–1 (3–1)
Budapest,
Groupama Aréna, 17 347 néző. V: Jakubik (lengyel)
FTC: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovacevic (Knoester, 82.), Civic – Laidouni, Zachariassen (Mercier, 83.), Esiti (Loncar, 75.) – Nguen (Auzqui, 68.), F. Boli (Bassey, 68.), A. Traoré. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
TOBOL: Mokin – Kairov, Malij, Tomasevics, Amanovics – Tagibergen, Jovancsics, Zsarinbetov (Muzsikov, 68.) – Tosics (Zsakszilikov, 78.), Sergeyev (Déblé, 75.), Brígido (Vukadinovics, 75.). Vezetőedző: Milan Milanovics
Gólszerző: A. Traoré (4., 17.), Laidouni (21.), Bassey (74., 90+1.), ill. Sergeyev (23.)
Kiállítva: Muzsikov (82.)
Továbbjutott: a Ferencváros, 5–1-es összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

GÓLVIDEÓK ITT!

Éjfélt ütött az óra – amikor a lengyel Krzysztof Jakubik játékvezető sípjával megadta a jelet a kezdőrúgásra, akkor kazah idő szerint éjjel tizenkét óra volt. Milan Milanovics és legénysége nem akármilyen időpontban vágott neki a budapesti visszavágónak, ha nincs meccsnap, a játékosok odahaza az ágyukban feküdtek volna, a négyórás időeltolódás és a Bajnokok Ligája selejtezője azonban furcsa szituációba keverte őket.

A kezdés után pedig dörzsölhették is a szemeiket!

Alig indult útjára a labda, 58 másodperc után Tokmac Nguen estében máris a felső lécre rúgta, nem sokkal később Adama Traoré pedig a vezetést is megszerezte. A 26 esztendős mali válogatott támadó a második ferencvárosi mérkőzésén az első gólját szerezte, ezzel pedig a zöld-fehérek történelemkönyvébe is beírta magát, hiszen ez volt a Ferencváros századik BEK-/BL-találata. A gól láthatóan begyakorolt figurából esett, a szögletrúgást követően Eldar Civic és Tokmac Nguen összjátéka után előbbi tekert középre, a csatár pedig mesterien fejelt az alsó sarokba.

Sztanyiszlav Csercseszov egyébként két helyen változtatott a múlt szerdai első összecsapáshoz képest, Botka Endre helyét Henry Wingo foglalta el a védelem jobb oldalán, míg a középpályán Vécsei Bálint helyett Anderson Esiti kezdett – a vadonatúj gyepre kikocogó FTC-tizenegyben így egyetlen magyar labdarúgó, a kapus Dibusz Dénes szerepelt, az pedig a szakvezető legjobb döntése volt, hogy az új játékosok közül Adama Traorét a kezdőbe jelölte! Az afrikai futballista a következő tizenhat percben újabb gólt szerzett, majd Aissa Laidouninak adott gólpasszt. A harmadik találat olyannyira megnyugtatta a magyar bajnokcsapat játékosait, hogy a vendégek a következő ellentámadásukból, némi meglepetésre szépítettek – talán a zöld-fehérek futballistái sem vették komolyan a kazah akciót...

Ha az első mérkőzésen visszafogottan futballozott a Ferencváros, a visszavágón legalább három fokozattal feljebb kapcsolt: a csapat sorra vezette a támadásokat, az akciókat pedig rendre lövéssel fejezte be. Franck Boli és Tokmac Nguen szerezhetett volna újabb gólt, ám az új gyepszőnyeget a jelek szerint egyelőre szokniuk kell a labdarúgóknak... S amilyen unalmas volt a kosztanaji kilencven perc, annyira lüktetett a játék ezúttal Budapesten, és ez nem csak a Ferencvárosnak, a kazahoknak is köszönhető volt. Ha náluk volt a labda, próbáltak passzolni, átjutni a magyar együttes térfelére, még akkor is, ha a tudáskülönbség akkorra már kirajzolódott. Sztanyiszlav Csercseszov az oldalvonal mellett nem nyugodott meg, karjaival folyamatosan utasításokat adott játékosainak, a bekiabálásait azonban elnyelte a közönség zaja, a ferencvárosi ultrák megállás nélkül buzdították a csapatot, remek volt a hangulat a Groupama Arénában.

Érződött is a zöld-fehéreken, hogy nem elégednek meg a három rúgott góllal, unalmas passzolgatás helyett minden mozdulatból előre próbáltak játszani, a két szélső hátvéd – Henry Wingo és Eldar Civic – is rendre fellépett az akciókhoz. Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke a tavasszal lapunknak adott interjújában arról beszélt, a kiválasztásban meghatározó szempont lett a futballisták futógyorsasága – nos, ezen a mérkőzésen szembetűnő volt a két csapat közötti sebességkülönbség. A jó kezdés ráadásul önbizalmat adott, bejöttek a cselek, szép sarkazások is voltak a mezőnyben, a tizenhatos előterében a támadók pedig azt lesték, melyik társukat hozhatják helyzetbe, esetleg van-e lehetőségük kapura lőni.

A második félidő nem egészen úgy kezdődött, ahogyan a hazaiak eltervezték. A Tobol többször is eljutott Dibusz Dénes kapujáig, hol a védőknek kellett nagyot menteniük, hol a kazahok rontottak – Sztanyiszlav Csercseszov egy-egy felelőtlen megoldásnál a kispados zónát elhagyva, mérgesen rontott a pálya széléig. Csapata az idő előrehaladtával ismét átvette a játék irányítását, a 72. percben mégis gólt szereztek a vendégek – ám a lengyel játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Néhány pillanatra elcsendesedett a Groupama Aréna, a szurkolók vártak a bíró ítéletére: ha a találat érvényes, nehéz hajrá várt volna a Ferencvárosra.

Ám ezután ismét a zöld-fehérek percei következtek, Sztanyiszlav Csercseszov jó érzékkel cserélt, a pályára küldött Fortune Bassey nem sokkal a beállása után a kapuba passzolta a labdát, lezárva az este lényegi kérdését, sőt, az utolsó pillanatokban újabb gólt ért el. A nigériai támadó találatai azért is voltak fontosak, mert így a keret újabb labdarúgója várhatja önbizalommal telve a Bajnokok Ligája következő fordulóját. A végére a Tobol játékosai elfogadták, hogy ezen az estén nincs keresnivalójuk, a hajrá perceire kiállítás miatt tíz emberre is fogyatkoztak.

A Fradi összességében könnyedén, jó játékkal hozta le a párharc második meccsét, egyértelműen igazolta, hogy erősebb és jobb csapat. A Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában a pozsonyi Slovan vár a Ferencvárosra, az első mérkőzést jövő héten Budapesten rendezik.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik