A Slovan megverte Budapesten a Ferencvárost

Vágólapra másolva!
2022.07.20. 19:45
A Ferencváros 2–1-re kikapott odahaza a Slovantól a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének első mérkőzésén. 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! – Fotó: Árvai Károly
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! – Fotó: Árvai Károly



BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

FERENCVÁROS–SLOVAN (szlovák) 1–2 (0–0)
Budapest,
Groupama Aréna, 20 459 néző. Vezette: Bengoetxea (spanyol)
FTC: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovacevic, Civic – Laidouni (Mercier, 72.), Zachariassen, Esiti – Nguen (Auzqui, 80.), Boli (Bassey, 72.), A. Traoré (Loncar, 57.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
SLOVAN: Chovan – Medvedev, Kasia, Abena, De Marco – Barszegjan (Agbo, 90+2.), Kucka (Holman, 90+3.), Kankava, Pauschek (Csavrics, 73.), Weiss (Csakvetadze, 73.) – Saponjics (E. Ramírez, 79.). Vezetőedző: Vladimír Weiss
Gólszerző: Zachariassen (70.), ill. Kasia (81.), Barszegjan (86.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Lett volna miért törlesztenie a Ferencvárosnak a Slovan ellen: harminc évvel ezelőtt nemcsak a botrányos és brutális rendőrattak miatt szörnyülködött Magyarország, hanem okot adott a csalódottságra az is, hogy a zöld-fehérek 4–1-re kikaptak Pozsonyban, és ugyanilyen összesítéssel búcsúztak a Bajnokok Ligájától. Az ominózus párharc óta egyszer fordult elő, hogy a nemzetközi kupaporondon magyar csapat a Slovannal mérkőzött, mégpedig a Videoton 2012. július 19-én, szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt 1–1-et játszott Pozsonyban Európa-liga-selejtezőn, majd a hazai gól nélküli döntetlennel, idegenben szerzett találatának köszönhetően a következő, harmadik körbe lépett. Hasonló forgatókönyvvel azonban kevesen egyeztek volna ki a Groupama Aréna hazai szektoraiban: a ferencvárosi drukkerek felfokozott hangulata győzelemért kiáltott.

Már a bemelegítésnél is úgy tűnt, a Fradi játékosai átérzik a mérkőzés súlyát, mind a sportbéli, mind futballtörténelmi súlya miatt, igencsak koncentráltan, összeszedetten végezték a gyakorlatokat. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző nem változtatott a Tobol elleni hazai mérkőzésen kezdő csapatán, de az 5–1-es sikert követően nem is volt oka módosítani a legerősebbnek tűnő tizenegyen. A túloldalon Vladimír Weiss azonban megkavarta a lapjait, a Batumiban rendezett, hosszabbításban 2–1-re megnyert idegenbeli selejtezőjéhez képest három helyen módosított: kikerült a kezdőből a ferencvárosi nevelésű Holman Dávid, a szélső Giorgi Csakvetadze, valamint a középcsatár Alekszandar Csavrics, a helyükre a keret legértékesebb labdarúgójaként számon tartott Tigran Barszegjan, Vernon De Marco és Ivan Szaponjics került be. Nem csak az összetételt illetően történt variálás, a pozsonyiak az eddigi BL-meccseikkel ellentétben a négyvédős helyett a bajnokság első fordulójában alkalmazott három belső védős felállást választották: bizakodásra adott okot, hogy a Podbrezova ellen nem működött a védekezésük, 2–1-re kikaptak.

A hatodik percben kevés híján hideg zuhany hűtötte le a forró indulatokat: ifjabb Vladimír Weiss szabadrúgása után Dibusz Dénes bravúrral tenyerelte ki a vonal előtt a bal alsó irányába csavarodó labdát, Jurij Medvedev pedig a ferencvárosiak megkönnyebbülésére ajtó-ablak helyzetben az üres kapu előtt keresztbe ellőve, az alapvonalon túlra tüzelt. A tizedik percben jött a válasz, a Fradi ekkor veszélyeztetett először, s csak centiken múlt, hogy a labda a kapuban kössön ki: Eldar Civic szabadrúgása után Kristoffer Zachariassen fejelt a lécre.

A Slovan ezután kissé visszahúzódott, átadta a kezdeményezés lehetőségét a zöld-fehéreknek, az ékként bevetett Szaponjics gyakran harminc méterre a saját kapujától védekezett – a rivális ilyen harcmodorral futballozott Grúziában is. Hiába mentek előre becsülettel az FTC szélső védői – Henry Wingo különösen aktív volt –, a csapat csak elvétve tudott létszámfölényes helyzeteket kialakítani, védelem mögé kerülni valamelyik oldalon. A 21. percben Tokmac Nguen elégelte meg, hogy nem jutnak egyről kettőre, váratlan átlövéssel próbálkozott a bal lábával, Adrian Chovan a levegőben úszva védte a jobb felsőbe szánt labdát. Mivel a Fradi nem találta a hátsó sor feltörésének módját, a félidő nem bővelkedett helyzetekben, a folytatásban könyökös, dulakodás és néhány furcsa játékvezetői ítélet tarkította a játékrészt egy Adama Traoré-lövés mellett – pechjére Chovan ezúttal is védett.

Csercseszov a félidő vége felé egyre többször volt elégedetlen, és ez, persze, nem csoda, annak tükrében főleg, hogy a játékosok nem mozogtak eleget, a támadóharmadban nem volt semmi kreativitás az akciókban, a labdák nem találták meg az üresbe bemozgó játékosokat. A középpályás-védekezés sem volt meggyőző, a Slovan a megingásokat, labdavesztéseket kihasználva gyakran élt legfőbb fegyverével, gyors elfutásokkal ért fel a tizenhatos előteréig. Feltűnő volt, hogy az első félidőben a remek képességű Aissa Laidouni keveset mutatott, önmagához képest nem volt elég a vállalkozókedve, ahogyan Tokmac Nguen is adós maradt a jó játékkal.

A szünetben nem cserélt az FTC vezetőedzője, és a játék képe sem változott: hiába birtokolta többet a Fradi a labdát, rendezetlen volt a visszazárásoknál, a vendégek ezért kontraakciókat vezethettek. Erre reagálva tíz perc elteltével cserélt az orosz tréner: a középpálya közepére érkező Stjepan Loncar váltotta a szélső Adama Traorét, az addig a támadók mögött futballozó Zachariassen húzódott ki a helyére – a Tobol elleni hazai meccsen parádézó mali játékos ezúttal sok technikai hibát követett el. A játékrész közepén terebélyesedni kezdett a hazai fölény, de el kell ismerni, a Slovan sokáig remekül védekezett, a ferencvárosi támadójáték nem bontakozott ki a jól bekkelő szlovák játékosok szorításában – legalábbis a hetvenedik percig. Akkor ugyanis a bal oldalon védelem mögé került a Fradi, az addig haloványan teljesítők, Aissa Laidouni és Tokmac Nguen remekül játszottak össze, ami után az érkező Kristoffer Zachariassen megszerezte pályafutása eddigi legfontosabb ferencvárosi gólját.

Korai volt azonban a magyar bajnokcsapatért szorítók öröme, a támadóbb futballra váltó és úgy is cserélő vendégek felbátorodtak, többet veszélyeztettek, és a 81. percben egy szabadrúgásfigurával túljártak az elbóbiskoló hazai játékosok eszén (1–1). Ami igazán fájdalmas volt, hogy öt perccel később ismét gólt szereztek a pozsonyi klub futballistái: Tigran Barszegjanra nem lépett ki senki, az örmény pedig nagyszerű mozdulattal, ballal kilőtte a jobb felsőt, és máris a Slovannál volt az előny. S mivel a Fradinak nem volt válasza (Eldar Civic a hosszabbításban a kapufát találta el), a párharc második felvonását is lényegesen kedvezőbb helyzetben várhatja. 1–2

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

HJK (finn)–Viktoria Plzen (cseh) 1–2
Maccabi Haifa (izraeli)–Olympiakosz (görög) 1–1
Dinamo Kijev (ukrán)–Fenerbahce (török) 0–0
Maribor (szlovén)–Sheriff Tiraspol (moldovai)
0–0
Ferencváros–Slovan Bratislava (szlovák) 1–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik