Szoboszlai szép gólt lőtt, győzött és továbbjutott a Lipcse

Vágólapra másolva!
2022.11.02. 18:40
null
Remekelt a magyar középpályás (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának 6., záró fordulójában az RB Leipzig Varsóban 4–0-ra legyőzte a Sahtart Donecket, így kiharcolta a továbbjutást.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ

F-CSOPORT
Sahtar Doneck (ukrán)–RB Leipzig (német) 0–4 (0–1)
Varsó, Legia-stadion, 26 045 néző. Vezette: Oliver (angol)
Sahtar:
Trubin – Konoplja (Lucas Taylor, 60.), Bondar, Matvijenko, Mihajlicsenko – Sztepanenko – Petrjak, Bondarenko (Kriszkiv, 81.), Szudakov (Djurasek, 60.), Mudrik (Totovickij, 74.) – Lassina Traoré (Szikan, 59.). Vezetőedző: Igor Jovicevic
Leipzig: Blaswich – Simakan (Henrichs, 67.), W. Orbán, Gvardiol, Raum (Halstenberg, 67.) – Schlager (Ab. Diallo, 74.), Kampl – Szoboszlai (Dani Olmo, 67.), Nkunku – Werner (Forsberg, 18.), André Silva. Vezetőedző: Marco Rose
Gólszerző: Nkunku (10.), André Silva (50.), Szoboszlai (62.), Bondar (68. – öngól)

A csoport másik mérkőzésén
Real Madrid (spanyol)–Celtic (skót) 5–1 (Modric 6. – 11-esből, Rodrygo 21. – 11-esből, Asensio 51., Vinícius Júnior 61., Valverde 71., ill. Jota 84.)

A német együttes azzal a tudattal lépett pályára Varsóban a Sahtar Doneck ellen, hogy mindenképpen továbbjut a csoportjából a nyolcaddöntőbe, ha nem kap ki, sőt még a csoportelsőség is elérhető, ha a már továbbjutó Real Madrid betlizik otthon a Celtic ellen.

A címvédő spanyol csapat hamar bebiztosította a győzelmét, és nem totojázott a Lipcse sem: lendületesen, veszélyesen futballoztak Szoboszlai Dominikék, hátul nem volt nehéz dolga a Willi Orbán által vezényelt védelemnek. Először a 81. percben kellett védenie a sérült Gulácsi Pétert helyettesítő Janis Blaswichnak, akkor sem kellett bravúr hárítani Valerij Bondar fejesét – és ekkor már négy góllal vezetett a Lipcse!

Német öröm (Fotó: AFP)
Német öröm (Fotó: AFP)

 

Christopher Nkunku villanása hozta meg az első gólt, a két helyzetet kihagyó Timo Wernert bokasérülése miatt le kellett cserélni, majd Nkunku szép lassan beleszürkült a mezőnybe, de ez sem jelentett gondot a német csapatnak. Nem remekelt ugyanis a Sahtar, a szervezetten játszó Lipcse pedig André Silva furcsa, Szoboszlai Dominik fifikás góljával eldöntött minden fontos kérdést.

Szoboszlait nem sokkal a gól után Dani Olmo váltotta, akinek lövését a saját kapujába továbbította egy ukrán védő: visszavágott a hazai 1–4-ért a Leipzig, és ismét várhatja a BL-tavaszt.

PERCRŐL PERCRE


90+1. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Petrjak jobb oldali beadását a BL-debütáns Totovickij jobbal nyolcról nem sokkal, de a bal felső mellé vágja!

89. perc Danilo Szikan kap sárga lapot, felrúgta Gvardiolt.

81. perc Bondar hétről, kissé balról a kapushoz fejeli a labdát, Totovickij jobb oldali szöglete után.

80. perc Nyom a Lipcse, hitehagyott a Sahtar. Forsberg jobb oldali beadását kissé balról, tízről nagyon a jobb sarok mellé rúgja kapásból Halstenberg.

74. perc Andrij Totovickij Mudrikot, Abdou Diallo Schlagert váltja.

73. perc Fölé, de nem sokkal: Mudrik jobbal a kapu tetejére lő kissé jobbról, 21 méterről.

GÓLVIDEÓ ITT!

69. PERC ÉS DANI OLMO BETALÁL, ravasz szabadrúgás, Forsberg passzát Kampl Olmo elé tolja a 16-os bal sarka előtt, a karmester az ötös bal sarkáról jobbal a kapu túlsó sarkába emel, félmagasan. Az ötösön felugró VALERIJ BONDAR fejjel beleért még, menteni akar… de gól. ÖNGÓL! 0–4!

67. perc Benjamin Henrichs be, Simakan nagyon elfáradt, Raumot Marcel Halstenberg, Szoboszlait Dani Olmo váltja.

66. perc Lucas Taylor ellöki Raumot, sárga lap.

GÓLVIDEÓ ITT!


62. PERC SZOBOSZLAI DOMINIK ELDÖNTI A MÉRKŐZÉST ÉS A TOVÁBBJUTÁST, Nkunku passzát beviszi a tizenhatosra, kicselezi jobbra a kapust, és az ötös jobb sarkáról jobbal a rövid felsőbe emel. 0–3, sírva fakad a lelátón egy ukrán kislány.

59. perc Neven Djurasek be, Szudakov le, Danilo Szikan Traorét, Lucas Taylor Konoplját váltja.

55. perc Traoré megindul Schlager bakija után, Kampl odacsúszik elé az ötösön, a támadó estében ballal a saját jobb lábára rúgja a labdát, de már les. De lesz-e büntető? Nem, mondja a VAR.

54. perc Szoboszlai megindul, nem lő 16 méterről, Nkunku elé passzol, ő Forsberg elé, aki kissé jobbról, 15 méterről kapura lő, de Trubin eléri a labdát a léc alatt, szép robinzonáddal.

GÓLVIDEÓ ITT!

50. PERC GÓL A SEMMIBŐL, Raum bal oldali, ballábas beadása nem az igazi, Simakan a bal sarok elől a kapu másik, azaz a jobb sarka elé fejeli a labdát, ANDRÉ SILVA felugorva jobb lábbal a rövid sarokba lő kissé balról, egy méterről. A meglepett kapus belekapott még a félmagasan szálló labdába, de hiába. Mesteri volt Forsberg zárása, ő is a gól főszereplője: 0–2!

46. PERC FOLYTATJUK!

Harmadszor juthat a legjobb 16 közé a BL-ben a Lipcse négy éven belül.

Előző 6 meccsén 22 gólt kapott a német csapatoktól a Sahtar. Legutóbb Lipcsében csak egyet, mint most, de micsoda különbség!

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

42. perc Simakant elhajítja Traoré egy rossz levétel után, a bekk kap egyet még gyorsan Bondarenkótól.

Aggódnak. A bal boka sérült meg


41. perc Blaswich jól jön ki egy hosszú indításra Mudrik és Traoré elé, de rossz a felszabadító lövés, védői azonban kisegítik.

39. perc Szoboszlai és Silva passzolgat a tizenhatos előtt, a magyar középpályás aztán kissé hosszan passzol a nekilóduló Forsberg elé. Jön a kapus, aki azonnal eladja. A Sahtar ma nincs formában.

A másik meccsen 3 büntető volt már: a Real kettőt belőtt, Juranovic próbálkozását hárította Courtois.

34. perc Kissé jobbról, 21 méterről Szoboszlai jobbal a bal felső fölé lő, nem sokkal!

A két csapat első meccsén az ukránok négyszer lőttek kapura. Mindből gól lett. Akkor a Sahtarnak 5 (öt) labdaérintése volt az ellenfél 16-osán belül...

31. perc Szoboszlait szereli Szudakov a bal szélen, majd Petrjak jobbal 24 méterről a bal alsó mellé lő.

29. perc Forsberg lő jobbal a jobb alsó felé, de legördülve magabiztosan fogja a labdát Trubin.

24. perc Bohdan Mihajlicsenko nagyot rúg Simakan alá a jobb szélen, sárga lap.

24. perc Szoboszlai jó passzát rosszul veszi le a tizenhatoson Nkunku.


21. perc Traoré ziccerben, de odalép Orbán a támadó elé az ötösön, ballal felszabadít. És les. Előtte Gvardiol nagyot rúgott a tizenhatos előtt Petrjakba.

19. perc Emil Forsberg a pályán. Ne feledjük, néhány hét múlva világbajnokság...

16. perc Passzol egyet jobbal, és azonnal jelez: cserét kér. Forsberg már melegít egy ideje.

15. perc Hosszas ápolás a pályán, folytatja.

13. perc Stepanenko odacsúszik a jobb szélen Wernernek, aki sántikál percek óta. És már a földön ül az ék…

Lufi



Nkunku: 20 meccs az idényben, 14 góllal és 1 gólpasszal. Az előző 9 meccsén 8 gólt lőtt!

GÓLVIDEÓ ITT!

10. PERC GÓL, VEZET A LIPCSE, CHRISTOPHER NKUNKU jobbal a kapu közepébe lő laposan 10-ről, miután az ötös bal sarkáról ballal a kapust találta el a Nkunku által indított Werner, és a labda a francia szélső elé pattant. Az akciót a Szudakovot szerelő Szoboszlai indította: 0–1!

8. perc Helyzet. Orbán mesés emelése és Nkunku passza után Werner kapura lő kissé balról ballal hét méterről, de figyel a kapus, és bal lábbal védeni tud.

5. perc
Lendületes mezőnyharccal, sok pontatlansággal. Varsóban 10 Celsius-fok van, és folyamatosan csökken.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A házigazda fekete-narancssárga mezben és fekete nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

Egy kis örökmérleg: egy meccs, azon egy 4–1-es ukrán sikerrel.

JÖTTEK-MENTEK! Nincsenek ilyenek.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Marjan Sved, Olekszandr Zubkov és Viktor Kornijenko sérült, a vendégektől Gulácsi Péter, Yussuf Poulsen, Lukas Klostermann és Konrad Laimer maródi.


Odahaza 4–1-re kikapott a Lipcse a Sahtartól.

A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának 5. fordulójában a Leipzig hazai pályán 3–2-re megverte a Real Madridot. A Celtic 1–1-re végzett a Sahtar Doneckkel, és biztossá vált, hogy nem juthat tovább.

Jó hír a lipcseieknek, hogy Janis Blaswich kapus kedden már edzett. Gulácsi Péter helyettese a hétvégi, Leverkusen elleni mérkőzést (2–0) vádlisérülés miatt kihagyta, s mivel az idény közben szerződtetett Örjan Nyland nem játszhat a Bajnokok Ligájában, az U19-es csapat kapusának, a 18 éves Jonas Nickischnek kellett volna védnie a Sahtar ellen, ha Blaswich nem bevethető.


A német együttes szerdán a Sahtar Doneck ellen teheti biztossá nyolcaddöntős szereplését a Bajnokok Ligájában, ehhez elég egy pontot szereznie. Ha győz ukrán riválisa ellen, az F-csoport első helyére is lenne esélye, ehhez az kellene, hogy a címvédő Real Madrid ne győzze le hazai pályán a már biztos csoportutolsó Celticet. A lipcsei gárda vereség esetén a csoport harmadik helyén végez, így az Európa-ligában folytathatná tavasszal. Ukrán győzelem esetén pontegyenlőség alakul ki, ebben az esetben az egymás elleni eredmény dönt, ebben jobb a Sahtar. Gulácsi Péter keresztszalag-szakadása miatt biztosan nem lép pályára, ám Willi Orbán és Szoboszlai Dominik az első perctől a pályán lesz Varsóban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SAHTAR–LIPCSE MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik