Messi varázsolt a 700.-on, a Barcelona legyőzte a Dortmundot

M. G., D. Á.M. G., D. Á.
Vágólapra másolva!
2019.11.27. 20:53
null
Jellemző kép: Messivel három dortmundi védő sem tud mit kezdeni (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája F jelű csoportjának rangadóján a Barcelona 3–1-re legyőzte a Borussia Dortmundot a Camp Nouban, a gránátvörös-kékben 700. mérkőzését játszó Lionel Messi betalált, és kiosztott egy-egy gólpasszt Luis Suáreznek és Antoine Griezmann-nak. Az Internazionale 3–1-re nyert Prágában a Slavia ellen, így eldőlt: a Barcelona továbbjutott és csoportelső, a Slavia kiesett, az utolsó fordulóban a Dortmund és az Inter folytat távpárbajt a második helyért.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
F-CSOPORT
Barcelona (spanyol)–Borussia Dortmund 3–1 (L. Suárez 29., Messi 33., Griezmann 67., ill. Sancho 77.)
Slavia Praha (cseh)–Internazionale (olasz) 1–3 (Soucek 37. – 11-esből, ill. L. Martínez 19., 88., R. Lukaku 81.)

BARCELONA–DORTMUND 3–1

Aki késett, rögtön le is maradt egy helyzetről: Asraf Hakimi elképesztő gyorsaságával már az első percben próbára tette a Barcelona (elalvó) védelmét, ám Marc-André ter Stegen és Fortuna „kézfogójának” köszönhetően nem tudott vezetést szerezni a Dortmund. A BVB ezenkívül csak egy helyzetig jutott el az első félidőben, ez pedig nagyon kevés volt – a Barcelona jobban játszott, irányított, s a félidő közepén meg is törte a vendégek ellenállását, kevéssel azután, hogy Ousmané Dembélét sérülés miatt le kellett cserélni. A világbajnok szélső könnyek között hagyta el a pályát, Antoine Griezmann váltotta.

A hazaiak – akik már egy lesgólt is elkönyvelhettek – a 29. percben kerültek előnybe: a 700. barcás mérkőzését játszó Lionel Messi ugratta ki Luis Suárezt a leshatárról, az uruguayi center pedig szokott hidegvérével fejezte be az akciót, kötényt adva Roman Bürkinek (1–0). A Dortmund láthatóan megszédült az első csapástól, és ugyan egy (dupla) helyzetet még megúszott, a 33. percben már nem volt menekvés.

A szereposztás ezúttal fordított volt: Suárez passzolt Messihez, miután Mats Hummels saját térfelén eladta a labdát; az argentin támadó ziccerbe került, és ki is lőtte precízen a hosszú alsó sarkot a tehetetlen Bürki mellett (2–0). A Dortmund lett a 34. különböző csapat, amelynek Messi beköszönt a Bajnokok Ligájában – ez rekord (Cristiano Ronaldo 33-nál tart, Raúl szintén 33-ig jutott). A félidőig a dortmundiak legfeljebb annak örülhettek, hogy nem kaptak még egyet...

A szünet után majdnem kaptak, ám Griezmann ziccerben lábon lőtte a labdával Bürkit. A hazai közönség kedélyét az borzolta, hogy Clément Turpin játékvezető kiosztott egy sárga lapot műesésért Messinek, kicsit később meg az, hogy a Dortmund többet tartotta a labdát, sőt, nagy helyzetet is kialakított, ám Julian Brandttal kitolt Ter Stegen.

A 67. percben aztán eldőlt a találkozó, remek akció végén a Messi kiugratásával kilépő Griezmann lőtt precízen a hosszú alsó sarokba – talán erre az önbizalomfröccsre volt szüksége (3–0)? A Barca könnyedén és látványosan játszott, a Dortmund a 77. percben a csereként beálló Jadon Sancho hatalmas góljával tette hozzá a magáét a szórakoztatáshoz (3–1). A második félidőben mindkét fél „kapufázott” is kicsit (Messi és Sancho is eltalálta a lécet), végül a találkozó megérdemelt kétgólos hazai sikerrel zárult.

A mérkőzést summázva elmondható, hogy a Barcelona nagyon magabiztosan szerezte meg a három pontot, bebiztosítva mind a továbbjutást, mind a csoportelsőséget. A katalán csapat hosszú idő után először futballozott ennyire lazán és látványosan – a hazaiak élvezték a játékot, a Dortmund pedig nem tudott ellenállni. A BVB még így is versenyben van a továbbjutásért, s ha legyőzi a Slavia Prahát az utolsó körben, akkor az Internek a Barca ellen kell(ene) bravúrt bemutatnia.

SLAVIA PRAHA–INTERNAZIONALE 1–3

Az Inter viszonylag korán, a találkozó 19. percében szerezte meg a vezetést – Romelu Lukaku tartotta meg a labdát, majd Lautaro Martíneznek passzolt, aki fordulásból káprázatos gólt lőtt a jobb felsőbe (0–1). A 35. percben Lukaku is eredményes volt, videózás után azonban elvették a találatát, majd két perccel később tizenegyeshez jutott a Slavia. A megítélt büntetőt Tomás Soucek magabiztosan lőtte a kapu közepébe (1–1).

Az állás sokáig döntetlen volt, a 81. percben azonban jött a csattanó. Óriási védelmi hiba után Lukaku mehetett egy az egyben, kicselezte a kapust, majd az ötösön belülre érve az üres kapuba lőtt (1–2). Ezzel azonban még nem volt vége, akárcsak az első gólnál, ismét a belga támadó tálalt Martínez elé, ő pedig kapásból a hálóba bombázott (1–3). Az Slavia az olasz csapat dolgát is megnehezítette, ám ezúttal is be kellett érnie a cseh gárdának a szimpatikus vesztes szerepével. A csoport utolsó, 6. fordulójában Borussia Dortmund–Slavia Praha és Internazionale–Barcelona mérkőzést rendeznek.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona 5 3 2 7–3 +4 11
2. Internazionale 5 2 1 2 9–7 +2 7
3. Borussia Dortmund 5 2 1 2 6–7 –1 7
4. Slavia Praha 5 2 3 3–8 –5 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik