BL: először fordult elő, hogy Guardiola nem cserélt a sorozatban – érdekességek

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.23. 10:10
null
Pep Guardiola (balra) nem változtatott a Leipzig ellen (Fotó: Getty Images)
Hiába szerzett vezetést az első félidőben a Manchester City az RB Leipzig otthonában, Pep Guardiola együttese döntetlenre végzett Lipcsében, így még semmi sem dőlt el a német és az angol klub párharcában. Romelu Lukaku csereként beállva harcolta ki a győzelmet az Internek a Porto ellen, ugyanakkor a portugáloknak minden esélyük megvan, hogy hazai pályán kiharcolják a továbbjutást. Statisztikák és érdekességek a szerdai játéknapról.

 

RB LEIPZIG (német)–MANCHESTER CITY (angol) 1–1

Rijad Mahrez találatával szerezte meg a vezetést a Manchester City, az algériai szélsőnek ez volt a huszadik gólja a Bajnokok Ligájában és ő lett az ötödik afrikai, aki elérte ezt a számot. Ezzel olyan elitkörhöz csatlakozott, amelynek tagjai Mohamed Szalah, Didier Drogba, Samuel Eto'o és Sadio Mané.

Az angolok mindkét szélsője jó meccset tudhat maga mögött, ráadásul mindketten kicsit máshogy játszottak, mint általában. Ahelyett, hogy az oldalvonal környékén maradtak volna, Mahrez és Jack Grealish is többet helyezkedett a pálya közepe felé, amikor az ellentétes oldalon volt a labda, az algériai például ezzel területet nyitott meg a fellépő Kyle Walkernek.

A két szélső teljesítménye számokban is megmutatkozik, Mahrez teremtette a legtöbb helyzetet a mérkőzésen (5-öt), a gólja mellett pedig kiharcolt két szabadrúgást és háromszor próbálkozott lövéssel.

Grealish folyamatosan lekötötte a Leipzig jobb oldalának figyelmét, 18-szor passzolt a támadóharmadba, ő nyerte a legtöbb párharcot (9-et) és ellene szabálytalankodtak a legtöbbször (5-ször).

A második játékrészre lelaposodott a manchesteriek játéka, az első félidei 74 százalékos labdabirtoklásuk visszaesett 49-re és ugyan hiába vártak bevetésre a padon olyan játékosok, mint Julián Álvarez, Phil Foden vagy akár Rico Lewis, Pep Guardiola a 90 perc alatt egyszer sem változtatott. Ez volt az első alkalom, hogy a spanyol irányítása alatt a City nem cserélt a Bajnokok Ligájában, legutóbb pedig 2018 októberében fordult elő, hogy egy csapat nem változtatott egy BL-meccsen – akkor a Manchester United döntött úgy, hogy a kezdők végigjátsszák a találkozót.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
LEIPZIG (német)–MANCHESTER CITY (angol) 1–1 (0–1)
Lipcse,
Red Bull Aréna,45 228néző.Vezette:Gözübüyük (holland)
LEIPZIG:Blaswich – Klostermann (Henrichs, a szünetben), Orbán, Gvardiol, Halstenberg (Raum, 89.) – Szoboszlai, Laimer, Forsberg (Nkunku, 66.), X. Schlager (A. Haidara, 82.), Werner – André Silva (Poulsen, 82.).Vezetőedző:Marco Rose
MAN. CITY:
Ederson – Walker, Akanji, Dias, Aké – Mahrez, Rodri, Bernardo Silva, Gündogan, Grealish – Haaland.Menedzser:Pep Guardiola
Gólszerző:Gvardiol (70.), ill. Mahrez (27.)

Romelu Lukaku volt az Inter megmentője (Fotó: Getty Images)
Romelu Lukaku volt az Inter megmentője (Fotó: Getty Images)

INTERNAZIONALE (olasz)–PORTO (portugál) 1–0

A szerdai játéknap másik mérkőzésén a Porto középhátvédje, Pepe lett a Bajnokok Ligája történelmének harmadik legidősebb mezőnyjátékosa, aki kezdőként szerepelt a kieséses szakaszban. A rutinos portugálnál – aki 39 évesen és 361 naposan lépett pályára – csak a Milan játékosa, Alessandro Costacurta és a Manchester United legendája, Ryan Giggs szerepelt idősebben kezdőként a BL kieséses szakaszában.

Romelu Lukaku, az Inter csatára volt a mérkőzés hőse, aki a cserepadról beszállva a 86. percben eldöntötte a találkozót. A belga 33 percet töltött a pályán, ez alatt az idő alatt négy lövésből 0.72-es xG-t ért el, két helyzetet teremtett és két párharcot nyert meg.

Az Inter sorozatban harmadszor nyert hazai pályán a Bajnokok Ligájában, erre legutóbb a 2009–2010-es idényben volt példa, akkor a fekete-kékek megnyerték a sorozatot.

Remekül kezdték a kieséses szakaszt az olasz klubok, rosszul az angolok. A Bajnokok Ligájában először fordult elő, hogy három olasz csapat is megnyerje a párharcának első mérkőzését a kieséses szakasz ugyanazon fázisában. Az angolok ugyanakkor nem teljesítettek jól, a négy együttes (Tottenham, Chelsea, Liverpool, Manchester City) összesen háromszor talált a kapuba és három vereség mellett egy döntetlen a mérlege.


BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK

Internazionale (olasz)–Porto (portugál) 1–0 (0–0)
Milánó,
San Siro Stadion,75 817néző.Vezette:Jovanovics (szerb)
INTER:Onana – Skriniar (Dumfries, 81.), Acerbi, Bastoni – Darmian, Barella, Calhanoglu, Mhitarjan (Brozovic, 72.), Dimarco (Gosens, 58.) – Lautaro Martínez, Dzeko (R. Lukaku, 58.).Vezetőedző:Simone Inzaghi
PORTO:
Diogo Costa – Joao Mário (Goncalo Borges, 90+2.), Pepe, Marcano, Zaidu – Otávio, Uribe, Grujics, Galeno (Evanilson, 51.) – Taremi (Wendell, 83.), Pepê.Vezetőedző:Sérgio Conceicao
Gólszerző:R. Lukaku (86.)
Kiállítva:Otávio (78.)

Véget ért a nyolcaddöntő párharcainak első fordulója, az Opta pedig ennek alapján frissítette a csapatok győzelemre való esélyeit. A statisztikákkal foglalkozó oldal alapján jelenleg a Bayern München a legesélyesebb a végső sikerre, a bajorokat a Manchester City, a Napoli és a Real Madrid követi. A legrosszabb helyzetben a két, hazai pályán egyaránt 2–0-s vereséget szenvedő együttes van, az FC Bruges és az Eintracht Frankfurt.

 

A csapatok esélyei a Bajnokok Ligájában, nagyobb méretért kattintson a képre (Fotó: Opta Analyst)
A csapatok esélyei a Bajnokok Ligájában, nagyobb méretért kattintson a képre (Fotó: Opta Analyst)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik