BL: Egyre nagyobb gondban vagyunk – Lőw Zsolt

Vágólapra másolva!
2020.11.04. 09:13
null
Lőw Zsolt bő két év elteltével tér vissza korábbi sikerei színhelyére
A Lipcsébe két év elteltével visszatérő Lőw Zsolt a bevett protokollról, a PSG-t sújtó gondokról és a hiányzó morajról is beszélt lapunknak.

 

– Járt valaha a Red Bull Arena vendégöltözőjében?
– Akkor, ha az ellenfélnél akadt ismerősöm – felelte lapunk érdeklődésére Lőw Zsolt, a Leipzig elleni szerdai Bajnokok Ligája-csoportmeccsére készülő Paris Saint-Germain másodedzője, aki két és negyed év elteltével tér vissza korábbi sikerei színhelyére. – Ha például legyőztük Szalai Ádám csapatát, a lefújást követően átmentem, hogy a barátom gratulálhasson nekem... Komolyra fordítva: a családdal kétezertizennyolc júliusában költöztünk Párizsba, azóta egyszer sem jártunk Lipcsében – most a BL-mérkőzés miatt visszatérhetek oda, ahol három csodálatos esztendőt töltöttünk. Más kérdés, hogy ez a látogatás nem nevezhető idillinek, mert bár az emlékek előjönnek, alig találkozhatok olyanokkal, akikhez kapcsolódnak. A régi szomszédokkal, a barátokkal nem futhatok össze, mivel az előírásokat betartva buborékban leszünk: a szállodát kizárólag az edzés, illetve a meccs idejére hagyhatjuk el, miközben hozzánk sem jöhet be senki. Ugyanazt a protokollt kell követnünk, ami az augusztusi, lisszaboni BL-döntőn érvényes volt.

– Meg lehet ezt szokni?
– Nehezen. Mégsem panaszkodom, mert boldoggá tesz, hogy ha nem is normál körülmények között, de még mindig azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek. S örömmel tölt el az is, hogy legalább a televízión keresztül szórakoztathatjuk a szurkolókat. Azzal, hogy futballozhatunk, a klubunkat is életben tudjuk tartani. Persze rettentően hiányoznak a drukkerek a lelátóról, rossz úgy játszani, hogy a különböző mozdulatokat nem kíséri a semmihez sem fogható nézőtéri moraj, a zárt kapus meccseken a labdarúgóknak és az edzőknek sem könnyű felpörögni. Jóllehet ez még mindig sokkal jobb, mint ha nem játszhatnánk.

SÉRÜLT SZTÁROK

A Thomas Tuchel vezette szakmai stáb már jó ideje nem számolhat Marco Verrattival, Mauro Icardival, Juan Bernattal, Julian Draxlerrel, és ha ez nem lett volna elég, a múlt héten előbb Neymar, majd Kylian Mbappé is megsérült. A PSG-nek alig maradt hadra fogható játékosa, a szorult helyzetre jellemző, hogy Thilo Kehrer hathetes kihagyást és három edzést követően, míg Leandro Paredes négyhetes kényszerszünettel és egy edzéssel a háta mögött is a Lipcsébe utazó delegáció tagja.

– Az augusztusi, három nullára megnyert BL-elődöntő előtt azt mondta lapunknak, minden szempontból nehéz lesz a Leipzig elleni csata. Ugyanez a helyzet most is?
– Érzelmileg egy fokkal könnyebb már. A lisszaboni mérkőzést megelőző napokat intenzíven éltem meg, mégiscsak életem egyik legszebb időszaka kötődik Lipcséhez, és az volt ugyebár az első alkalom, hogy ellenfélként kerültem szembe korábbi csapatommal, ráadásul a tét a döntőbe jutás volt. Most valamivel kevesebb forog kockán, noha kár tagadni, miután mindkét együttesnek van már egy-egy veresége, fontos a szerda esti végeredmény. Aki nyer, lépéselőnyre tesz szert a másikkal szemben.

– Kijelenthető, hogy a németek nincsenek csúcsformában?
– Elemeztük a meccseiket, tisztában vagyunk azzal, hogy tudnak annál jobban is teljesíteni, mint amit az elmúlt két mérkőzésen mutattak, de még véletlenül sem mondanám, hogy hullámvölgyben vannak. Három nap leforgása alatt kétszer kikaptak – bárkivel előfordulhat. Túl jó csapat a Leipzig ahhoz, hogy ráfoghassuk, rossz formában van.

– És mi a helyzet a Paris Saint- Germainnel?
– Egyre nagyobb gondban vagyunk, folyamatosan gyengül a keretünk. Ha összevetjük a két és fél hónappal ezelőtti BL-döntőben, illetve a szerda este pályára lépő kezdő tizenegyet, jelentős eltérést tapasztalunk. Van, aki már nem is nálunk szerepel, mások az elképesztő terhelésnek esnek áldozatul. Már az nonszensz volt, hogy két héttel a BL-döntő után bajnoki meccset kellett játszanunk. Jobb esetben három-négy hét pihenő, majd három-négy hét felkészülés alkotná a programot, ehhez képest mi egyik idényből átrohantunk a másikba. Mivel tudtuk, mi vár ránk, jeleztük a klub vezetőinek, jelentősen meg kellene erősíteni a keretet, a minőség mellett a mennyiségre is ügyelni kellene. Ez azonban csak részben történt meg, amitől viszont tartottunk, bekövetkezett, a sorozatterhelés miatt egyik futballistát veszítjük el a másik után. Bele sem kezdek a névsorba, olyan hosszú. Rotálni, pihentetni lehetetlen, nem csoda, hogy sorra dőlnek ki a játékosok. Főleg azok, akiknek menet közben hazájuk válogatottjában is helyt kell állniuk. Ez minden, csak nem egészséges.

– Ezek után lehet esélyekről beszélgetni?
– Lehet, csak nem érdemes. A lipcseiek két vereség után várják a meccset, de bő kerettel, mi győzelmek után, ám meglehetősen tartalékosan. Hét nap alatt a harmadik idegenbeli meccsünket játsszuk, túlzás azt állítani, hogy ez a szituáció az edzők álma. A mérkőzések és az utazások között nem volt lehetőség minőségi edzésmunkát végezni, nem lehetett a taktikát sem alaposan begyakorolni – ezúttal elsősorban a videoelemzéseken volt a hangsúly. Kicsit olyan ez, mint amikor valaki fakarddal megy csatába. De hogy valami biztatót is mondjak: fakarddal is lehet csapást mérni az ellenfélre.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

H-CSOPORT
18.55:
IstanbulBasaksehir (török)–Manchester United (angol) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00:
RB Leipzig (német)–PSG (francia) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United22
7–1+66
2. Paris SG2113–2+13
3. RB Leipzig2112–5–33
4. Basaksehir220–4–40
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik