Újabb alapemberét veszítette el, de továbbjutott a Liverpool

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.12.01. 20:50
null
Éppen ilyen volt az első félidő (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában a D-csoportban a Liverpool Curtis Jones találatával 1–0-ra legyőzte az Ajaxot hazai pályán, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül megnyerte a négyest, míg az Atalanta a már biztosan búcsúzó Midtjylland elleni 1–1-es döntetlent játszott.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
D-CSOPORT
Liverpool (angol)–Ajax (holland) 1–0
(0–0)
Liverpool,
Anfield, zárt kapuk mögött. Vezette: Stieler (német)
Liverpool: Kelleher – Neco Williams, Matip, Fabinho, A. Robertson – Henderson, Wijnaldum – Curtis Jones, Szalah (Rhys Williams, 90.), Mané – Diogo Jota (Firmino, 68.). Menedzser: Jürgen Klopp
Ajax: Onana – Mazraui (Huntelaar, 86.), Schuurs, D. Blind (Lisandro Martínez, 88.), Tagliafico – Gravenberch, Edson Álvarez (Labjad, 69.), Klaassen – Neres (Lassina Traoré, 81.), Tadics, Antony. Vezetőedző: Erik ten Haag
Gólszerző: Curtis Jones (58.)

James Milner, Virgil van Dijk, Naby Keita, Joe Gomez, Alex Oxlade-Chamberlain, Thiago Alcantara, Trent Alexander-Arnold és Xherdan Shaqiri után Alisson is kidőlt a sorból, nem a legvidámabb napjait éli tehát a Liverpool és Jürgen Klopp. Ehhez képest az angol csapat a továbbjutás reményével fogadta az idegenben egy (ön)góllal legyőzött Ajaxot, ráadásul a Poolt legutóbb idegenben megverő Atalanta pocsékul kezdett a Midtjylland ellen.

Igen ám, de a tartalékos liverpooli csapat sem remekelt, Sadio Mané két helyzetet is elszórakozott, CurtisJones lövését a kapufa hárította csak, de a másik oldalon David Neres lövése is a kapufán csattant, és a fiatal ír kapusnak, Caoimhin Kellehernek is volt egy szép védése.

 

No és egy megingása, amit megúszott, nem úgy, mint kollégája, André Onana, aki csúnyán elmérte Neco Williams beadását, Curtis Jones pedig elegánsan az üres kapuba külsőzött. Nem sokra rá Mohamed Szalah rontott ziccert egy újabb meglepően nagy amszterdami védelmi hibát követően, majd az egyiptomi elszórakozott két helyzetet, de az Ajax pechjére feltámadt a másik mérkőzésen az Atalanta.

Onana még bemutatott egy nagy védést Szalah közeli lövésénél, a csereként beálló Klaas-Jan Huntelaar ötméteres fejesét pedig hárította Kelleher – az egygólos győzelemmel továbbjutott a Liverpool, de nem került nagy bajba az Ajax sem.1–0

A csoport másik mérkőzésén
Atalanta (olasz)–Midtjylland (dán) 1–1 (Cristian Romero 78., ill. Scholz 13.)

A csoport másik meccsén a már biztos kieső dán Midtjylland az Atalanta otthonába látogatott, és nem kis meglepetésre a 13. percben megszerezte a vezetést, amikor a felívelt labdát Sory Kaba mellel éppen Alexander Scholz elé vett le, aki dropból, 15 méterről hatalmas gólt ragasztott a jobb felső sarokba.

A hazaiak ugyan folyamatosan jóval aktívabbak voltak támadásban a dánoknál, az egyenlítésre mégis a második félidő végéig kellett várni: Hans Hateboer beadását Cristian Romero pazar mozdulattal bólintotta a bal felső sarokba.

Az eredmények ezen alakulásával eldőlt, hogy a Liverpool nyeri meg a csoportot, míg az Atalanta és Ajax az utolsó fordulóban majd egymás között eldönti, hogy melyikük végez a második, és melyikük a harmadik helyen.1–1

AZ ÁLLÁS
1. Liverpool5419–2+712
2. Atalanta52219–8+18
3. Ajax52127–6+17
4. Midtjylland5143–12–91

 

PERCRŐL PERCRE

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Sadio Mané odaüt Klaassennek, sárga lap! Minimum...

90+1. perc Jordan Henderson kap sárga lapot Gravenberch lerántásáért.

Négy perc a ráadás.


9

0. perc Rhys Williams be, Szalah le.

88. perc Kelleher kikapja a léc alól Huntelaar hatméteres, de középre tartó fejesét.

86. perc Blind és Mazraui le, Lisandro Martínez és Klaas Jan Huntelaar be, védők helyett támadók!

86. perc Szalah töri az ötös bal sarkáról csúnyán a jobb felső mellé Henderson passzát!

2017 nyara óta Szalah azon négyek egyike, akik 20 gól fölé futnak a BL-ben (21 az afrikaiank), Robert Lewandowski (31), Cristiano Ronaldo (26) és Lionel Messi (24) mellett.

84. perc ONANA! Kikapja a bal alsó elől Szalah 11 méteres, ballábas lövését! Mané fejese is a kapusé, Henderson kornerét követően.

Tadics hat gólhelyzetet teremtett a BL ezen idényében labdaszerzés után, és két gólpassznál tart, csak Juan Cuadrado és Joshua Kimmich mondhatja el ez utóbbit magáról.

81. perc Lassina Traoré váltja.

79. perc Feltámadt az Atalanta, Neres a földön, ápolás. Csere lesz.

78. perc Neres összerúg Robertsonnal, és ő húzza a rövidebbet.

Az Ajax öt meccse veretlen Angliában, négy siker mellett egy négy négyes döntetlent játszott a Chelsea-vel tavaly. Hakim Zijest el is adta oda...

76. perc Robertson bal oldali, ballábas beadását kifejeli Blind.

A Liverpool nyolcmeccses csoportkörbeli veretlenségének vetett véget legutóbb az Atalanta, ez volt a vörösök második veresége ebben a szakaszban Klopp alatt!

72. perc Szalah helyzetben, elszórakozza.

70. perc Georginio Wijnaldum kap sárga lapot Tadics megtaposásáért, Klopp reklamál valamit. Pirosat pedig nem ért!

69. perc Blind passzát Henderson jobbal a jobb alsó mellé rúgja a 16-os jobb csücske elől. Álvarezt közben Zakaria Labjad váltja, középpályáscsere.

68. perc Roberto Firmino a pályán, Jotának nem ment ma.

64. perc
Antony középtávolija rossz, Onana lép ki szépen aztán Szalah elé, de les is volt.

Curtis Jones a Pool harmadik legfiatalabb gólszerzője a BL-ben 19 évesen és 306 naposan David N'Gog (19 év, 252 nap) és Trent Alexander-Arnold (19 év, 10 nap) mögött.

A Pool színeiben még soha nem hozott össze egy gólt két tindézser a BL-ben!

61. perc Szalah kapura tör, Blind becsúszva szereli, de nem figyel Schuurs, visszaadja, Onana lép ki végül jól, védi a közeli, ballábas pörgetést.

A gól ide kattintva megtekinthető!

58. perc: VEZET A POOL, CURTIS JONES kap gólpasszt kvázi Onanától, aki elengedi Williams jobb oldali, jobblábas beadását, Jones jobb külsővel bal szélről, három méterről elegánsan az üres kapuba emel, középre. 1–0!

 

57. perc KAPUFA! Mazraui lő Wijnaldum elől a jobb alsó felé 14-ről, kissé balról, a kipattanót Neres ballal a rövid oldali kapufára lövi az ötös bal sarkáról. Nem sokkal ment a jobb felső mellé!

55. perc Daley Blind kap sárga lapot Jota ellökéséért.

52. perc Williams gyenge kis lövését kiejti Onana, de megússza.

50. perc HELYZET, Neres bal oldali beadását Klaassen az ötös rövid sarkáról a jobb alsó mellé fejeli!

49. perc Nem lő Mané jobbal 16-ról, vesztére kivár, Mazraui szereli őt Henderson remek. jobb oldali beadása után.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

A Midtjylland vezet, ma tovább is léphetne akár a Pool.

Az Ajax veretlen 11 idegenbeli BL-meccsén, a klubrekord 14, 1994 ősze és 1997 tavasza között.

 



Az Ajax öt meccs óta veretlen Angliában.

E párharc legjobb gólszerzői
Johan Cruyff 3
Klaas Nuninga 2
Roger Hunt 2
Cees de Wolf 1
Henk Groot 1

 

Őszintén? Egeret szülnek olykor a hegyek...

45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Egy perc a ráadás, Grav. lő a léc fölé kissé balról, 22-ről, jobbal. Egy méternyivel.

43. perc A mégiscsak a pályán maradó Robertson balról ballal éles szögből az oldalhálóba lő.

42. perc Mané megindul a jobbon, Perr Schuurs felrúgja, löki is, sárga lap. Henderson szabadrúgását a sértett 11-ről fejjel feladja a kapusnak.

35. perc Henderson jobbal 25-ről a sorfalba lő egy középről járó szabadrúgást.

A Liverpool elbukta első meccsét a hollandok ellen az európai kupákban (1965, az Ajax ellen, egy öt, azóta is negatív klubrekord), 14 meccsen veretlen hollandok ellen a Pool, 9 győzelemmel és 5 iksszel.

32. perc Szép, a balhátvéd Mazraui jobbal a bal felsőbe lőne 25-ről, kissé balról, de hatalmasat véd Kelleher!

30. perc Folytatja. Továbbra is fölényben az Ajax, helyzetek nincsenek.

Az Ajax eleddig csak egyszer játszott itt, akkor kettő kettő lett, még 1976-ban. Az Ajax jutott tovább, ma az iksszel a Pool teheti ezt.

27. perc Ez hiányzott még a Poolnak, Robertson lesérül. A pályán ápolják, ketten melegítenek.

22. perc HOPP, Neres bal oldali, ballábas beadása magas Klaassennek, Fabinho elméri, Robertson ballal ötről a bal alsó mellé menti a labdát. Öngólhelyzet.

Caoimhín Kelleher az első ír a BL-ben a Poolban Robbie Keane (2008) óta, összességében is csak a negyedik a támadó, Steven Finnan és Darren Potter mögött.

20. perc Neres jobb oldali beadása Fabinhóé, eladja, Tagliafico beadását Klaasen kapura fejeli hatról, fogja Kelleher, de les.

18. perc Hosszas mezőnyjáték után Klaassen passzát Anthony ballal a jobb felső mellé méri a 16-os jobb csücske elől.

12. perc Tadics rosszul passzol, Fabinho indít, Mané betör a 16-osra, elesik Blind és az ötös előtt... tovább! Schuurs picit hozzáért azért... De nincs olyan formában most a Pool, hogy besegítsen neki a VAR...

11. perc Érdekes, 60 százalékban az Ajaxé a labda. Már 61.

8. perc Az utóbbi 8 ajaxos gólt 8 játékos jegyzi, az utóbbi 8 BL-es Ajax-gólt 7 játékos, Tadics a kakukktojás, duplázott.

Az Ajax otthonában 1–0-ra győzött Jürgen Klopp együttese. Az ezt követő két csoportmérkőzését is megnyerte a Liverpool, ám a múlt héten odahaza kapott ki az Atalantától. A sérülésektől megtépázott csapat hétvégén a PL-ben sem tudott nyerni, 1–1-et játszott a Brighton vendégeként, de még így is az első hely közelében áll. Az amszterdamiak mérlege 2–1–1, vendégként még veretlenek, az Atalantánál remiztek, a Midtjylland pályájáról pedig három ponttal távoztak. A továbbjutás még nem dőlt el, még a harmadik helyen álló Atalanta is odaérhet az első helyre.

6. perc MAJDNEM,
Szalah passzát Jones jobbal 21-ről, középről nem sokkal méri a bal felső sarok mellé, KAPUFA! Onana nem is moccant.

4. perc Schuurs fejel az ötös bal sarka és Jones elől a jobb felső fölé, nem is sokkal! Gravenberch adott be balról jobbal.

2. perc Jota szép, lapos passzát Jones ballal 20-ról feladja Onanának.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Egy kis örökmérleg: 3 találkozó, 1-1 sikerrel, 4 angol és 7 holland góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
Az Ajaxtól a Liverpoolhoz:

2018, Ki-Jana Hoever, 100 000 euró
2010, Luis Suárez, 26 500 000
2007, Ryan Babel, 17 250 000
1984, Jan Mölby, 670 000
A Liverpooltól az Ajaxhoz:
2002, Jari Litmanen, ingyen

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól James Milner, Virgil van Dijk, Naby Keita, Joe Gomez, Alex Oxlade-Chamberlain, Thiago Alcántara, Trent Alexander-Arnold, Alisson és Xherdan Shaqiri sérült, a vendégektől Mohammed Kudus maródi.

Ezért is lett volna fontos, hogy a Pool a múlt héten megverje az Atalantát, ám hazai pályán 2–0-ra kikapott az olasz együttestől (amelyet november elején 5–0-ra legyőzött, többek között Diogo Jota triplájával), így kedden néhány kulcsember pihentetése helyett megint – lehetőségeihez mérten – a legerősebb kezdőjével kellene kiállnia az Ajax ellen. Ez a feszített tempóra tekintettel cseppet sem ideális, igaz, az Anfielden a döntetlen is elég lenne a biztos továbbjutáshoz. Az amszterdamiaknak most egy vereség is beleférne, bárhogy is alakul a keddi nap, a nyolcaddöntős szereplést az utolsó körben a szintén hétpontos Atalanta legyőzésével elérhetik.

„A regeneráció nem csupán az alvást vagy a különféle kezeléseket jelenti – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Liverpool Echo szerint. – Hanem azt, hogy van egy kis szabadság. Mostanában erre sajnos ritkán van időnk. Ettől kicsit feszültek vagyunk, nem segít, hogy háromnaponta kell olyan mérkőzéseket játszanunk, amelyen száztíz százalékban kell odatennünk magunkat. Korántsem kedvező a helyzet, a jelek szerint nem sokan akarnak segíteni ezen, de ez van. Amíg van tizenegy bevethető játékosunk, küzdünk, ahogyan az erőnkből telik. ”

A kezdőcsapat összeállításakor nagyban támaszkodik a csapatorvosok tanácsaira, akik – a The Athletic cikke alapján – színkódok szerint kategorizálják a játékosokat annak függvényében, hogy az elvégzett mérések alapján mennyire kimerültek vagy áll fenn sérülésveszély a túlhajszoltság miatt. A német menedzser részben ez alapján állítja össze csapatát, de figyelembe kell vennie az ellenfelet, no meg a mérkőzés tétjét is, ami adott esetben kockáztatásra kényzeríti.

A válogatott mérkőzésekkel megspékelt versenynaptár, a később kezdődő idény, a rövidebb periódusra bepréselt BL-csoportkör jelentős terhelésnek teszi ki a játékosokat, ennek folyományaként megnövekedett a sérülésszám, és akkor még a vírusfertőzés miatt kiesőkről nem is beszéltünk. A Liverpoolt irányító Jürgen Klopp szinte állandóan (kritikusai szerint időnként túlzóan) a versenynaptárról beszél, odaszúrva a Premier League-kluboknak csillagászati összegeket fi zető televíziós csatornának is. Az is érzékeny téma a németnek, hogy a bajnokságban − több más ligával ellentétben − öt helyett csak hármat lehet cserélni.

 

 

E két csapat előző meccsét a Liverpool nyerte.

Nos, ezen pontszámok alapján az abszolút rangsorban első Partizan Beograd (67.2) „csak” a nyolcadik, a lista élén a Benfica (81.3) zárt az Ajax (79.6) és az FC Barcelona (78.2) előtt.

A CIES felállított egy olyan listát is, amelyen úgynevezett „súlyozott pontszámok” alapján rangsorolják a csapatokat. Itt figyelembe vették, hogy a játékosok a legutóbbi idényben mennyi bajnoki mérkőzésen léptek pályára a klubjukban, az életkorukat, és hogy a jelenlegi együttesük milyen sportszakmai szintet képvisel. (Érthetőbben megfogalmazva: ezen a listán azok a klubok végeztek előkelő pozícióban, amelyek korábbi fiatal játékosai az előző szezonban rendszeresen játszottak erős európai ligák csapataiban.) Az így kapott érték a CIES okfejtése szerint minőségi és időbeli szempontból is tükrözi a klubok edzésmunkáját.

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legújabb kutatásában azt vizsgálta meg, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rangsora szerinti 31 legerősebb liga klubjai hány, jelenleg is aktív játékost edzettek 15 és 21 éves koruk között legalább három évig azok közül, akik napjainkban is ezekben a bajnokságokban futballoznak. A lista élén a Partizan Beograd végzett (85), megelőzve az Ajaxot (77) és a Dinamo Zagrebet (71).

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LIVERPOOL–AJAX LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik